Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

hoeveel kva aggregaat voor stroomvoorziening woning

Auteur Bericht

avatar#4317
epaapen
Berichten: 1
Reacties: 0

#0 Geplaatst: 2007-02-14 19:07:19

hoeveel kva heeft een aggregaat nodig in frankrijk om een huis te voorzien van stroom in geval van leiding breuk door het weer in frankrijk?

is 6 kva al genoeg ?

in nederland zegt men namelijk dat dit voldoende is om een huis van stroom te voorzien.

klopt dat ook voor frankrijk/

groetjes Eric

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2007-02-14 21:08:13

Ik heb kortgeleden een netto 5 Kva electrich startende diesel generator gekocht. Ik denk niet dat dat zonder meer voldoende is voor het gehele huis. Ik ben bezig met een nieuw huis te bouwen en daarin leg ik een extra net aan voor de generator. Normaal voed ik dat net via de EDF, maar als de stroomuitvalt koppel ik de generator aan.

Ik heb nog niet het automatische aanslaan bedacht. Ik weet niet of ik dat wil en of dat gaat lukken. Waarom ik het niet wil, is dat ik tussen 10.00 en 6.00 geen generator wil laten draaien. Als de stroom uitvalt in die tijd, en de generator zou aanslaan, dan zit de hele buurt rechtop in bed; wel in hun eigen bed natuurlijk :-)) 

Het nadeel is, dat ik (in de nieuwe opzet)  een schakelaar moet omzetten als de stroom uitvalt, maar dat ervaar ik nu niet als een ramp en ook niet dat ik de kontactsleutel van de generator moet omdraaien.

De reden van een separaat net is, dat als 'alles' aanstaat de generator zeker wordt overbelast. De wasmachine, de vaatwasser, koel en vrieskast, de inductiekookplaat staan vaak genoeg tegelijk aan en als ze allemaal op hetzelfde moment actief zijn, dan slaat de stop wel eens door. In dat geval is het alleen maart op een knopje drukken; maar de generator zou kunnen worden beschadigd.

In Frankrijk kost zo'n super generator omgeveer EUR 1800, maar voor veel minder heb je al een kleine generator. Je kunt in NL heel grote generatoren kopen van Chinees fabrikaat tegen zeer lage prijzen, maar dan moet je er wel zelf verstand van hebben.  

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2007-02-14 21:40:59

Eric,

belangrijk is:

wat wil je op je noodvoorziening laten draaien? Tel die vermogens bij elkaar op en je hebt het benodigde vermogen van de generator.

1. Ik zou alleen de verlichting van een paar hoofdvertrekken en de koelkast/vriezer nemen.

2. Wie een elektrische waterpomp heeft telt die erbij op.

3. Wie elektrisch kookt neemt ook het vermogen van twee kookplaten erbij.

4. Het opgenomen vermogen van een CV op gas of fioul ist meestal verwaarloosbaar, maar kijk er voor de zekerheid naar.

5. Elektrische verwarming zou ik buiten beschouwing laten, want dan heb je eerder 10-12 dan 5-6kVA nodig om drie of vier vertrekken te verwarmen (reken 2-3kVA voor een vertrek van 'normale' afmetingen).

Voor de generator zijn alle mogelijke voorkeursschakelingen of gescheiden systemen (zie Hari Seldon) te bedenken. Ik zou gewoon een aantal goed gekozen groepen op de generator aansluiten, dan heb je vanuit je boîte de dérivation geen dubbele bedrading. Wel te verstaan, deze groepen zijn dan op het openbare net en de generator aangesloten (* fout, zie correctie).

En verder: geen elektriciteit is ook weer een reden om de openhaard te stoken en kaarslicht te gebruiken.

Christian von Klösterlein

* Correctie 15-02-07 08:20

Deze groepen zijn dan op het openbare net of de generator aan te sluiten. Lees ook de reactie van Jeanpierre hieronder.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2007-02-15 00:28:16

Een kleine waarschuwing.

Sluit nooit de Generator parallel aan het net aan, dus altijd of/of

De noodgenerator en het net kunnen meestal niet goed samenwerken, tenzij er een electronische synchronisatie opzit. Dit is bijna nooit het geval. De synchronisatie werkt alleen als de generator op het net moet, niet andersom.

Staat je noodgenerator aan en het net komt bij dan volgt er meestal een grote klap en je noodgenerator is kapot.

Het voorstel van aparte groepen op de noodgenerator is goed. De andere mogelijkheid is een aparte hoofdschakelaar voor het EDF net die je altijd (handmatig of automatisch) uitzet als de noodgenerator draait.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2007-02-15 10:30:12

Het voordeel van een dubbelpolige omzetschakelaar is, dat het nooit fout kan gaan. Ik draai de schakelaar om, dan wordt het noodnet via de geberator voorzien en als ik de schakelaar weer omdraai dan via de EDF. Als ik vergeten ben dat ik de schajelaar al omgedraaid had en ik draai hen nog een keer om, dan gaat alle het noodnet plat. Dat kan ik snappen.

Als je een generator koopt,koop let dan vooral op de onafhankelijkheid (volume brandstoftank en verbruik) en het lawaai. Die krengen zijn zeer lawaaig.

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#5 Geplaatst: 2007-02-15 15:11:31

Beste forumleden,

Is het niet met een olifant op een mug slaan om te willen dat als het elektra even weg valt direct een dieselgenerator te starten alsof je leven er van af hangt.
Je zou ook je leven even in storing kunnen zetten zodat je kan genieten van de rust en de absolute donkerte van de avond/nacht.

Dan is er nog de tussenweg je leven even terugschakelen naar een aanvaardbaar minimum en dat zou ook zonder dieselaggregaat kunnen denk ik.
Moderne koelkasten en vriezers kunnen tegenwoordig makkelijk 24 zonder stroom zonder dat de inhoud verloren gaat. (niet voortduren openen natuurlijk zo veel mogelijk dicht laten)
Als je op elektra kookt zou je op een bereikbare plek een campingsetje beschikbaar kunnen houden.
Kaarsjes zijn gezellig maar niet echt handig als verlichting je zou op kritieke punten een noodstroom accuvoorziening met led oriëntatielampjes aan kunnen leggen.
Dan struikel je nergens meer over maar kan je nog niet lezen of werken, naar wens selectief her en der lees/werk noodverlichting met led lampen.
Dat alles is ook 24 uur lang makkelijk met een normale autoaccu te behappen die je dan met een standaard acculader weer kan opladen als de stroom terug is.
Om de accu in conditie te houden zou je elke nacht de oriëntatie led verlichting kunnen gebruiken i.p.v. steeds her en der de normale verlichting aan en uit te doen.

Een wat geavanceerdere opzet is nodig indien je met drinkwater afhankelijk bent van een drukverhogingapparaat, dan zal je een zwaardere accubank nodig hebben met een professionele acculader. (als jerrycans met drinkwater in de kelder voorradig houden te primitief is)
Ook in dit laatste geval ben je waarschijnlijk goedkoper uit in aanschaf c.q. onderhoud dan een dieselgenerator.
Het voordeel van bovenstaande oplossingen is dat ze ruwweg 10.000 keer minder lawaai maken dan een dieselgenerator en ze ruiken trouwens ook een stuk beter.

Rob van der Veer

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#6 Geplaatst: 2007-02-15 15:49:36

Helemaal eens met Rob:

je leven even op een andere manier indelen (ik wilde bijna schrijven: op een lager pitje zetten, maar dat is het juist niet ;-))  ).

Dat bedoelde ik met 'openhaard en kaarsen'. 

Even nog over de aggregaten:

De meeste skihutten die ik op mijn hoogalpine tochten aandoe hebben een dieselaggregaat. Geen spoor van lawaaioverlast!

Deze krengen zijn met een geluidsabsorberende kap verkrijgbaar, netzo als de compressoren van de wegenbouwers, en worden ook nog in een geluidsdicht hokje een paar meter verwijderd van het huis geplaatst. En geloof mij, in de stilte van de bergen op 2.700 of 3.500m hoogte valt ieder storend geluid meteen op.

Maar beter vind ik: geen aggregaat! De stroomstoringen in Frankrijk zijn toch meestal niet al te lang.

Christian von Klösterlein

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#7 Geplaatst: 2007-02-15 16:05:52

Klopt Christian,

Het geluid is zo nodig te beheersen maar het prijskaartje is niet gering.

Naar het geluidsniveau wat jij schetst gaat de generator wel twee keer zo veel kosten schat ik.

Want het is niet alleen een kap op te lossen, de krengen trillen geweldig en zijn zwaar dus er moeten hele uitgekiende trillingdempers en een voldoende zware fundatie onder om het contactgeluid in de hand te houden.


Rob van der Veer

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#8 Geplaatst: 2007-02-15 16:27:40

@Rob

En beslist nooit op dezelfde fundamenten zetten als het huis, netzo als een surpresseur, de opvoerpomp voor de waterdruk.

Geluids- en trillingsbeheersing, hele colleges worden eraan gewijdt!

Christian v.K.