Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

verklaring voor de SARF

Auteur Bericht

avatar#4158
stevenp
Berichten: 7
Reacties: 13

#0 Geplaatst: 2007-02-20 19:11:27

Bij de verkoop van ons huis in Frankrijk heeft de notaris (voor de SARF) een verklaring nodig. Hij vraagt letterlijk: 'la SARF a besoin de l'original de l'attestation émanant des Contributions Hollandais confirmant la domiciliation fiscale'.
Kan iemand mij vertellen wat voor een verklaring dit is en waar ik die kan halen?

Alvast bedankt.

Steven 

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2007-02-20 21:20:53

De SARF, een niet zo vriendelijke instelling in Parijs, treedt op als représentant fiscale, bij bijvoorbeeld buitenlanders die hun Franse onroerend goed verkopen. Iemand die fiscaal inwoner is van Frankrijk, maar belasting betaalt in Nederland (de ABP'ers bijvoorbeeld) kan bij de verkoop van zijn résidence principale aanspraak maken op vrijstelling van de betaling van de belasting op de plus-value. Dus jouw notaris heeft een verklaring nodig dat je fiscaal ingezetene bent in Frankrijk (je woont en leeft in Frankrijk gedurende praktisch hele gehele jaar), maar dat je belasting moet betalen in Nederland omdat staatspensioenen (Europees geregeld) belast worden in die staat.

Je moet dus de verklaring opvragen bij de Nederlandse instantie die de inhoudingen doet, lijkt me. Als je wat concreter bent, is het misschien mogelijk wat specifieker te antwoorden.

Wim

avatar#4158
stevenp
Berichten: 7
Reacties: 13

#2 Geplaatst: 2007-02-20 21:25:43

Beste Wim,

Ik woon en werk in Nederland, het gaat dus om een résidence secondaire.

Ik moet dus die verklaring ergens bij een Nederlandse instantie halen, dus het lijkt logisch de belastingdienst, als ik jou verhaal zo lees.

Steven

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#3 Geplaatst: 2007-02-20 22:33:16

Het komt me wat vreemd over. Als je winst boekt bij de verkoop van je vakantiehuis, moet je altijd (tenzij het huis langer dan 15 jaar in je bezit is) belasting over de overwaarde, de plus-value, betalen. In jouw geval moet je kennelijk aantonen dat je fiscaal ingezetene van Nederland bent. Dan is inderdaad een verklaring van de Nederlandse belastingdienst nodig.

Wim

avatar#4648
Rob van Schijndel
Berichten: 2
Reacties: 155

#4 Geplaatst: 2007-09-04 18:47:24

Weet iemand of bij de berekening van de plus-value rekening mag worden gehouden met de aankoop van een keuken? Heeft iemand hier ervaring mee?

De SARF is van mening dat de keuken tot het meubiliair behoort en daarom niet meegenomen kan worden in de berekening. Zelf ben ik van mening dat het behoort tot de dépenses d'amélioration: noodzakelijke uitgaven voor het bewonen van een woning in de huidige tijd.

Heb deze vraag ook gesteld aan een Franse belastingadviseur. Als ik daar antwoord van krijg zal ik het melden. Maar wellicht heeft één van jullie hier ook ervaring mee.

En gelijk ook een tip voor het omzeilen van dit probleem: de verkoop van de woning en de keuken/kasten/etc afzonderlijk. Moet de koper het natuurlijk wel mee eens zijn.

Alvast bedankt! 

avatar#4388
kuin
Berichten: 12
Reacties: 130

#5 Geplaatst: 2007-09-05 13:25:02

In Zuid-Bourgondië bestond een belastinginspecteur het zelfs om een aangelegde CV af te wijzen als woningverbetering. De eigenaar in kwestie werd daar nogal boos van en sloopte de CV er weer uit en verkocht het hele ding los. Dat was waarschijnlijk meer driftbevredigend dan slim, maar de moraal lijkt me dat je je vraag beter aan de lokale belastinginspecteur kan voorleggen dan aan een belastingadviseur. Mijn inschatting is dat een keukenvervanging gezien wordt als normaal onderhoud, met als redenering het idee dat een oude keuken niet voor niets vervangen zal zijn. Dat mensen tegenwoordig prima keukens nog sneller vervangen dan oude barrels, doet niet ter zake. In beide gevallen zal het niet onder woningverbetering vallen.

Dolf

avatar#4476
marise
Berichten: 2
Reacties: 19

#6 Geplaatst: 2007-09-06 23:50:58

Wij hebben slechte ervaring opgedaan met de SARF.

In een SCI hebben wij van een eigenaar een deel van een te restaureren gebouw gekocht en mochten het van onze notaris pas als parts sociales(aandelen) na de hele restauratie op onze naam zetten terwijl wij 5 jaar ervoor betaald hadden.

De SARF zegt dat parts sociales niet als huis wordt beoordeelt en de restauratie door franse aannemers niet kan worden afgetrokken van de plus value.Ook de kosten van de aanemers na de inschrijving en eigen meubilair overgedaan aan de volgende eigenaar bij de verkoop mochten wij niet aftrekken.

De SARF beantwoordt zelf aangetekende brieven niet en je moet achter alles aanzitten.

Wij hebben wel veel geld voor weinig diensten betaald en dus ook teveel plus value.

Marise