Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

zwarte aanslag aan pannen

Auteur Bericht

avatar#3909
roel
Berichten: 4
Reacties: 2

#0 Geplaatst: 2007-02-27 13:55:40

Ik kook op een eenvoudige 4-pits Pelgrim gaskookplaat, geschikt voor butaan/propaan. Zolang ik dat al doe, krijg ik een vieze zwarte aanslag aan de pannen. Ik gebruik rode Antar gasflessen. Weet niet of dat propaan of butaan is. Wie weet de verklaring voor dit verschijnsel?

avatar#3405
peter
Berichten: 5
Reacties: 28

#1 Geplaatst: 2007-02-27 19:43:07

Of je propaan of butaan gebruikt maakt niet uit, als je gasflessen buiten staan zul je in de winter propaan moeten gebruiken, onder de 4 graden komt butaan niet meer uit de fles. Zwarte roetaanslag op je pannen duid op een zuurstoftekort van het gasstel.

avatar#4335
Danny_34
Berichten: 12
Reacties: 38

#2 Geplaatst: 2007-02-28 21:01:27

De gasvlam moet BLAUW zijn. Als dit niet het geval is dan is er iets mis met de luchttoevoer.

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#3 Geplaatst: 2007-03-01 09:05:01

Beste Roel,

Zoals de hierboven al gezegd: zuurstoftekort / er is iets mis met de luchttoevoer.

Maar dat kan je niet repareren of verhelpen, je hebt gewoon het verkeerd toestel voor het gas wat je gebruikt of een verkeerde drukregelaar (waarschijnlijk een met een te hoge druk (te veel gas t.o.v de bijgemengde lucht)).

Rob van der Veer

avatar#3909
roel
Berichten: 4
Reacties: 2

#4 Geplaatst: 2007-03-02 13:23:05

Ja, dat zou goed kunnen. Ik ga het met een nieuwe drukregelaar proberen. Bedankt voor alle reacties.

avatar#3968
rjhoogendam
Berichten: 2
Reacties: 3

#5 Geplaatst: 2007-03-03 12:08:03

druk regelaar kan idd een probleem zijn meestal staat er op een kookstel welke druk er bij het kookstel hoort. 30 of 50 mill bar.

Daarnaast is het goed mogelijk dat je gas stel bedoeld is voor bijv stadsgas. in alle gevallen zou je moeten kijken welke sproeiers er in je gastel zitten en welke er in horen. over het algemeen behoren er 63 54 50 en 45 in te zitten meen ik maar t makkelijkste is om de naam van de leverancier te achterhalen en die even te vragen welke sproeiers er voor butaan of voor propaan in je gasstel moeten. Vaak kan een wat betere leverancier ook gelijk de goeie sproeiers sturen zo niet dan kan er bij een camping winkel of loodgieters speciaal zaak ook wel aan sproeiers te komen zijn.

niet goed opstarten van de plaat of een hoge maar blauwe vlam duid al snel op verkeerde maten sproeiers en ook gele vlammen en zwartte uit slag op pannen is het zelfde verhaal.

Even ter verduidelijking meestal zitten de sproeiers direct onder de pit. t zijn vaak messing goud kleurige schroefjes (boutjes) met een klein gaatje er in. op de rand moet er een maat aangegeven staan. Met een pijp sleuteltje 8 of 6 zijn ze snel te verwijderen.

let wel een verkeerde druk regelaar en of sproeier kan zeer gevaarlijke situaties veroorzaken. als je er niet zeker van bent informaar bij een vakman en of gezien de prijzen gooi hem weg en koop en goeie nieuwe.

succes

robert

avatar#7609
peterch
Berichten: 7
Reacties: 17

#6 Geplaatst: 2010-03-08 14:29:59

Wij hebben een Boretti kookplaat door de keukenleverancier om laten bouwen naar butaan. We zijn er al een keer mee terug geweest naar de keukenleverancier want de pitten gaven grote gele vlammen en als je er een pan op zette dan werd die zwart van de roet.

Volgens een PDF-je van Boretti op internet kon het zijn dat er schuifringen versteld moesten worden om een mooie blauwe vlam te krijgen. (meer of minder lucht-toevoer).

Dat lukte uiteindelijk met de 2 achterste pitten. De voorste 2 bleven gele vlammen geven en de wokbrander wilde bijna helemaal niet branden.

Wij gaan er nu maar weer mee terug naar de leverancier.

Het is zeker weten dat de goede sproeiers zijn gemonteerd en dat we ook een goede drukregelaar hebben (30 mbar)

We hebben een nieuwe butagasfles en dito drukregelaar gekocht maar dat blijkt niet te helpen.

Is er nog iemand die zo'n ervaring heeft met Boretti kookplaten ?

Groetjes

Peter

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#7 Geplaatst: 2010-03-10 15:01:35

De meeste fornuizen/comfoortjes kun je afstellen; hetzij via de regelknop danwel via het pitje zelf.

Kijk even in de gebruikshandleiding of indien afwezig bij de leverancier of op internet.

Een eenvoudig regelschroefje achter de regelknop (die je daarvoor even moet wegnemen) of een schroefje in je gaspit die het buisje eronder hoger of lager zet is vaak de simpele oplossing voor dit probleem.

(hierbij ga ik uiteraard uit van de informatie die de topicstarter geeft in de openingspost, namelijk een geschikt toestel dus met juiste sproeiers)

avatar#7609
peterch
Berichten: 7
Reacties: 17

#8 Geplaatst: 2010-03-22 10:44:30

Ook wij hebben met onze Boretti kookplaat het probleem gehad van grote gele vlammen en pannen die daardoor zwart werden.

Wij hebben de kookplaat mee  terug genomen naar Nederland en bij de keukenleverancier afgegeven inclusief gasfles en regelaar. (drukregelaar 30 mb)

Daarna via email met Boretti contact gezocht en zij vertelden dat een monteur de zaak af moest stellen. Wij hadden dus wel de juiste sproeiers en regeleaar.

De monteur heeft iets aan de sproeiers afgesteld waarna het probleem was opgelost.

Wij hebben Boretti nog even een email gestuurd met daarin onze dank voor de service want 2 dagen na onze mail met het probleem was de monteur ter plaatse.