Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nederland en zijn emigranten

Nederland en zijn emigranten

Wie naar Frankrijk is verhuisd, blijft vaak nog met de Nederlandse regelgevers in contact.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

is er markt voor psychologen?

Auteur Bericht

avatar#4351
nanuk
Berichten: 1
Reacties: 0

#0 Geplaatst: 2007-02-27 16:14:07

Wij zijn ons serieus aan het orienteren of wonen (en werken) in fr financieel haalbaar is.

Hopen zonder hypotheek te kunnen kopen (dat scheelt weer in kosten), maar willen daar wel wat doen!

Ik ben psycholoog, heb hier een eigen praktijk voor psychologisch advies, coaching en mediation, en vraag me af of daar in Frankrijk (voor nederlandstalige inwoners) een markt voor is.

Idee is om dit naast chambres/table d'hote met ev. gite en themaweken/ cursussen of trainingen (partner is fotograaf) in de markt te gaan zetten.

Denk zelf dat er voldoende vraag zou kunnen zijn.

Wie weet meer/ heeft raad of advies?

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2007-02-27 18:49:24

Ik vind het een tamelijk driest plan. Over een bij Nederlanders levende vraag naar psychologisch advies, kan ik niets zeggen. Soms bereiken mij wel berichten dat een enkeling psychiatrische hulp zoekt voor een landgenoot, die tijdelijk in de problemen verkeert.

Over de rentabiliteit van chambres d'hôtes etc. is op dit forum al het nodige verschenen, inclusief rekenvoorbeelden. Ik raad je aan het archief van het forum op dit punt te raadplegen. Het plan om cursussen e.d. te gaan geven is verre van uniek.

Het is zeker niet mijn bedoeling jullie te ontmoedigen, maar de uitvoering van het plan vraagt wel een gedegen onderzoek ter plaatse en het maken van een onderbouwd plan. Je zou contact kunnen opnemen met de besturen van de circa tien Nederlandse verenigingen die in Frankrijk actief zijn (zie voor de adressen de website onder Nederlandse Fransen).

Wim

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#2 Geplaatst: 2007-02-27 22:34:30

Psychologen, tenzij deel uitmakend van een "IMP" (zeg maar Riagg) worden in Frankrijk bij mijn weten niet vergoed. Veel Fransen, met name buiten de grote steden zijn erg terughoudend met inroepen van hulp want als je bij een psycholoog loopt ben je op z'n zachtst gezegd een beetje gek.

Ook voor coaching en mediation is de markt schaars. Bedrijven zien er weinig tot niets in en al helemaal niet als het door buitenlanders gebeurt. Wordt beschouwd als "Anglosaksische nieuwlichterij".

Weinig hoop op succes dus.

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2007-02-28 19:31:28

NO WAY...ook al spreek/schrijf  je Perfect Frans!

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#4 Geplaatst: 2007-03-03 09:13:52

Nanuk,

Goed mogelijk dat fransen zelf niet zo naar de Psy gaan, althans niet openlijk. Inmiddels denk ik dat er wel degelijk een schreeuwende behoefte is aan speciale deelgebieden, met een specialisme dat nog niet bestaat...

Wat dacht je van 'renovatie psygoloog' Hoeveel stellen gaan niet scheiden tijdens de verbouwing? Hoeveel mensen zijn niet wanhopig geworden van de franse aannemers en keren na gemiddeld 4 jaar terug naar NL? ETC ETC. Vooral de nederlanders zouden goede klanten zijn.

Ik heb in mijn buurt al zo 3 serieuze clienten voor je.

Dan mogelijk een ander specialisme, waar ook fransen schreeuwend behoefte aan hebben. De 'justitie psygoloog' Kennen we niet allemaal de mensen die NA een volkomen uit de hand gelopen juridische procedure liever (een fractie) van hun geld hadden besteed aan een therapie? Van de psyg kun je bijvoorbeeld leren berusten in het (voorbeeld ) feit dat de moordenaar van je kind nog altijd vrij rondloopt, danwel met een belachelijk lichte straf eraf kwam. Als je eigen advocaten je beduvelen, hoe verbitterd blijven mensen daar niet mee doorlopen.

De laatste is een HELE GROTE MARKT, zowel fransen als ook nederlanders. Ik heb daarvoor al een enorme berg clienten die ik naar zo'n praktijk zou doorverwijzen.

Zie maar wat je ermee doet, waarschijnlijk is dit z'n tijd een beetje ver vooruit. Llaat me weten hoe het verder gaat, succes Dit

avatar#4559
vlieg op
Berichten: 0
Reacties: 2

#5 Geplaatst: 2007-05-29 23:47:25

Gelet de reacties en mededelingen die soms op dit forum en andere fora geplaatst worden denk ik dat er zeker markt voor zou moeten zijn. Er zijn momenteel 200.000 huizen in Frankrijk eigendom van Nederlanders, stel elk met 3 familieleden, dat geeft 600.000 mogelijke patiënten, neem een initiëel marktaandeel van 10%, geeft 60.000 patiënten a 10 sessies van 1 uur = 600.000 manuur, dus maar gauw verhuizen als dit voor de AOW nog in orde moet komen. Overigens verhuizen naar Frankrijk is een latente vorm van vluchtgedrag, dus wellicht een filiaal aan de Nederklands Belgische grens voor de zogenaamde grensgevallen.

Succes

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#6 Geplaatst: 2007-05-30 13:18:18

Interessant statement! Heeft de vorige schrijver de verschillen in morbiditeit van psychopathologie tussen de populaties "blijvers" en "vluchters" al onderzocht? Wellicht ruimte voor een cohortonderzoek van 55+ -ers die van NL naar F gaan! En van "remigranten"?

Steven

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#7 Geplaatst: 2007-05-30 21:33:57

Vluchtgedrag? Het verruilen van het verstikkende (vol, ja dat mag men toch gewoon melden) en debiliserende Nederland (twee avonden Nederlandse tv en iedereen weet wat ik bedoel) voor een biotoop waarin het op tal van terreinen nog goed en rustig toeven is, kan moeilijk onder de term 'vluchten' worden gerangschikt. Het verschijnsel laat zich aardig samenvatten in de uitroep 'doei!'

Wim