Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

afvoer regenwater

Auteur Bericht

avatar#2831
anita
Berichten: 14
Reacties: 36

#0 Geplaatst: 2007-03-02 19:59:22

Ons huis heeft geen dakgoten, en ik heb begrepen dat het voor het behoud van het huis beter is om die wel aan te leggen. Nu vraag ik me af: waar laat je vervolgens het regenwater? We zijn niet aangesloten op een riool, het mag niet in de fosse en er stroomt geen slootje, riviertje of anderszins langs het huis. Hoe lost men dat doorgaans op? Anita

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#1 Geplaatst: 2007-03-02 20:13:46

Anita,

Allereerst, het water dat nu direct van het dak af komt zonder regengoten gaat ook ergens heen. Lager gelegen stuk terrein? Dan kun je het daar ook vanuit de regenpijp heen brengen: goot, afvoerbuis, whatever.

Als je genoeg grond hebt is het de moeite waard een vijver (mare) uit te (laten) graven. Heb je ook een waterreservoir als je in de zomer wilt sproeien en er is weer eens een sproeiverbod... Zo heb ik het ook opgelost en ik ben er heel blij mee!

Salutations, Jos

avatar#2831
anita
Berichten: 14
Reacties: 36

#2 Geplaatst: 2007-03-02 20:24:01

Jos, bedankt voor je snelle reactie. Het water dat nu van het dak komt verdwijnt aan de ene kant via het gind in de grond, en aan de andere kant spat het via een terras tegen de tuindeur en gevel en een eindje verder verdwijnt het in het gras. Er is me verteld dat de muren via dit in de grond verdwenen water steeds natter en zwakker zullen worden. Eén muur is inderdaad aan de buitenkant ook zwart uitgeslagen, en aan de binnenkant merken we dat er vocht achter de gipsplaat zit. We hebben geen stuk terrein dat echt lager ligt en een vijver is voor ons geen optie. We hebben wel een goed werkende welput, maar het lijkt me niet de bedoeling dat je daar water (met het vuil dat van het dak komt) van bovenaf in laat stromen. Wie heeft de oplossing? Anita

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2007-03-03 02:11:51

Is een grote tank die je ingraaft een optie? bijvoorbeeld een tank van 3000 liter die je ingraaft kan heel wat regenbuitjes verwerken. De afvoer van het dak uitlaten komen in die tank, met een overloop. Je hebt dan een mooi watervoorraadje voor 's-zomers de planten te gieten, zwembadje te vullen of noem het maar op.

Die tanks van pvc zijn overal te koop in de brico etc.

succes

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#4 Geplaatst: 2007-03-03 10:36:30

Anita,

Het is volkomen juist dat het zomaar van het dak vallende water een zeer ongewenste situatie is. Inderdaad, slecht voor je muren en slecht voor de vochthuishouding binnen. Een heel groot deel van vochtproblemen binnenshuis wordt veroorzaakt door regenwater dat niet ver genoeg van de muren wordt gehouden, zoals wanneer er geen dakgoten zijn. Dus ik ben het helemaal met je eens dat dit probleem snel en grondig aangepakt moet worden.

In elk geval moeten er dakgoten worden aangebracht. Door middel van de regenpijpen enzovoort moet in elk geval het water zo ver mogelijk van je huis gebracht worden. Je merkt op dat het water nu een eindje verderop in het gras verdwijnt. Een eerste stap zou kunnen zijn om het daar alvast met een afvoerbuis heen te brengen zodat het in elk geval niet direct naast je huis in de grond dringt.

Een oplossing die ik wel eens heb zien toepassen is de grindput. Je graaft (zo ver mogelijk van je huis verwijderd) een zo groot mogelijk gat van minimaal 1 meter diep en stort dat tot 20 cm onder de rand vol grove kiezels. Steenslag of puin kan in principe ook maar kiezels zijn beter. Daaroverheen een laag landbouwplastic, worteldoek of geotextile en dan opvullen met een laagje grond. In deze grindput laat je de afvoerbuis van je regenwater uitkomen. Eventueel kun je in het grind een epandagebuis of drainageslang meestorten om daarop de afvoerbuis aan te sluiten.

De bovenstaande reactie van Jean Paul brengt me nog op een verfijning van dit plan. Je zou inderdaad zo'n grote tank kunnen gebruiken, maar als het bij jou zo veel regent als bij ons in de Gers in de winter kan die best eens overstromen. Maar als je nu de overloop van die tank in de door mij beschreven grindput laat uitkomen heb je het beste van twee werelden. EN veel gratis water EN het overtollige water bij je fundamenten vandaan. Ik hoop dat je hier iets mee kunt.

Salutations, Jos

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#5 Geplaatst: 2007-03-03 10:37:53

Sorry, ik bedoelde bovenstaande reactie van Jean Pierre.

excuses, Jos

avatar#2831
anita
Berichten: 14
Reacties: 36

#6 Geplaatst: 2007-03-03 13:45:06

Bedankt voor jullie adviezen. Die grindput spreekt me wel aan, het ligt er dan natuurlijk wel aan in hoeverre en hoe snel het water opgenomen wordt door de grond, neem ik aan. De grond is bij ons een beetje kleiig, en keihard in de zomer. En lozen op de waterput is geen goed idee? Anita

avatar#3302
dicck
Berichten: 15
Reacties: 282

#7 Geplaatst: 2007-03-03 17:00:23

Die grintput moet helemaal in geotextile gevat zijn, niet alleen er bovenop.

En of ie werkt?... Hangt geheel af van de grond eronder. Zoals Anita zegt is de grond klei (kleiig?). Die put van 1m3 is zo vol - net als trouwens die citerne van 3m3 - en dan loopt er geen water weg.

Ik denk dat het allemaal afhangt van de situatie ter plekke. Meer gegevens?

Staat het huis in een dal?

Een creative oplossing is nodig.

Overigens, hoe groot is het huis / zijn de daken, c.q. om hoeveel water gaat het?

Dick

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#8 Geplaatst: 2007-03-05 01:12:24

Wij hebben ook geen dakgoten, althans niet aan de achterkant want daar staat een grote walnotenboom die we niet kwijtwillen. Dakgoot zou verstopt raken door de noten en door de bladeren.

Als oplossing heb ik een grote betonnen bloembak gemetseld onder de dakrand,

's-zomers vol met bloemen, afvoer onderin onder worteldoek die afvoert naar een cisterne van ca 3 m3.

dus 's-zomers altijd water voor je planten, in de herfst geen problemen met dakgoten e.d. en afvoer vanaf de betonbak naar de cisterne en met een overloop uit de cisterne verder naar beneden.

Fundatie wordt ook niet nat en geen problemen met de muren en pierre doordat de dakrand flink oversteekt, ca 40 cm.

avatar#4335
Danny_34
Berichten: 12
Reacties: 38

#9 Geplaatst: 2007-03-05 08:02:46

Anita,

Waarom zou de kleigrond geen water opnemen? Aan de kant van het huis waar grind ligt, verdwijnt het water toch ook in de grond. 's Zomers is de grond keihard schrijf je. Maar regent het dan wel?

Wij hebben ook geen dakgoten maar rondom het huis grind. Boven het terras een afdak dat ook afwatert boven grind. Onze grond is zware gele klei, 's zomers keihard. In het voor- en najaar kan het ontzettend regenen. Het water verdwijnt in de grond of spoelt weg naar lager gelegen delen. En als we er niet zijn, hoeven we ons geen zorgen te maken over eventuele verstopte goten of verstopte afvoeren.

gr.

Danny

avatar#2831
anita
Berichten: 14
Reacties: 36

#10 Geplaatst: 2007-03-05 10:35:45

Het is inderdaad zo dat aan de voorkant (zuid) van het huis, daar waar het grind ligt, er geen zichtbare problemen zijn met vocht in de muren. Aan de noordkant wel. Daar waar het terras ligt spettert het water tegen het luik van de deur, die daardoor aan de onderkant aangetast wordt en aan de binnenkant is de muur vochtig. Zou het een oplossing zijn om ook aan de achterkant een rand grind te leggen en dus af te zien van goten (die verstopt kunnen raken tijdens onze afwezigheid). Om even op de vraag van Dick terug te komen: het gaat om ongeveer 120 m² dak. Nog een vraag: in hoeverre bestaat er gevaar voor verzakking van de muren als ze ondergronds te nat worden gedurende langere tijd? Het zijn dikke natuurstenen muren. Het huis staat al zo'n 150 jaar. Anita

avatar#3302
dicck
Berichten: 15
Reacties: 282

#11 Geplaatst: 2007-03-05 11:03:26

Grind neemt het water op, onttrekt het aan het oog. Maar dan? Het loopt toch naar het fundament.

Bij mij is vorig jaar een muur ingestort!! Ook zo'n dikke muur. Die muren worden op den duur hol! In de kern zit klei. Door vocht, muizen etc verdwijnt die klei. (Mijn metselaar vertelde dat ik niet de enige in de omgeving was met een ingestorte muur - voortdurende tegenstellingen tussen zeer droog en zeer nat spelen hier ook een rol.)

Trouwens, met een beetje wind slaat de regen, die van het dak stroomt, tegen deuren en kozijnen. Gevolg: rot!

Als er veel blad in de dakgoten kan raken kun je de goten afdekken met een schuin aflopend rooster zodat het blad er afvalt.

Met weliswaar veel meer dak heb ik nu een meertje van ca. 20 m³ tot de rand toe gevuld. Er komt veel water van een dak!

Dat water loopt via buizen naar een pomp die het naar dat meertje brengt.

avatar#3977
factotum
Berichten: 10
Reacties: 100

#12 Geplaatst: 2007-03-05 11:34:12

Salut,

Enkele aanvullende opmerkingen.

Afvoer van (regen)water is essentieel voor het behoud van de muren van het huis en de vochthuishouding binnen; ik heb er erg veel aandacht aan besteed. En ik heb bij de buren ge´nformeerd, die corrigeren perfect de af en toe wat overtrokken angst die NL-ers hebben voor water.

Ik heb/had last van twee oorzaken van overmatig water. Regenwater (korte maar forse buien) dat plassen veroorzaakt bij de opgang naar het huis en welwater dat een deel van de muren ook aan de binnenkant vochtig hield. Het regenwater was nog het eenvoudigst te "regelen". Regenpijpen en kettingen waar langs het water afloopt. De kettingen veroorzaken bij stevige wind weliswaar spatwater maar dat is niet van belang voor de waterhuishouding van de muren. Het teveel aan regenwater loopt uiteindelijk weg op het weiland achter het huis. Bij zware regenval is dat wel enkele dagen soppend door de wei lopen. (Een-twee keer per jaar.)

Aan het welwater op zich is weinig te doen. Wel kun je er voorzorgen dat het water dat in de muren kruip er ook weer uit kan "zweten". De oude bepleistering heb ik van de muren gehaald, en de vrijgekomen gekapte rotstenen gevoegd met een prutje dat de muren laat ademen. De vochthuishouding is met sprongen voortuitgegaan, binnen zijn geen vochtsporen meer !

Ik zoek nog een goed ogende oplossing voor een voorraadkamer van het water. Behalve aan de hierboven al genoemde oplossing van plasticcontainers denk ik er aan om de aanwezige put daarvoor de gaan gebruiken. Daar kan zo'n 10m│ in.

Bon courage,

Ben

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#13 Geplaatst: 2007-03-06 00:12:35

Een duit in het zakje.

Rondom ons huis ligt een betonnen plaat van zo'n 1.20 m breed in een lichte helling die het water heel snel afvoert naar aan de ene kant een grasveld, aan de andere kant een putje dat aansluit op een greppel ("fossée").

We hadden ook geen dakgoten maar aan de voorzijde nu wel, niet vanwege het vocht  maar uit esthetische overwegingen, omdat we niet steeds het water in onze nek wilden krijgen als we bij regen even naar de schuur moesten en ook om het water naar onze vijver te gaan leiden die 's zomers soms voor 3/4 droog staat.

Ons grondwater staat 's winters 30 cm onder het maaiveld, we zitten op harde klei die 's winters blubber en 's zomers beton is. Conclusie: de klei neemt prima water op.

Het huis is 200 jaar oud, massieve dikke muren van 70 cm en binnenin is het kurkdroog,ook midden in het regenseizoen.

Steven