Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Hard water / Ontkalken ?

Auteur Bericht

avatar#4214
Eugene(70)
Berichten: 13
Reacties: 37

#0 Geplaatst: 2007-03-08 20:51:32

Heeft iemand een idee om kalkaanslag te voorkomen.

We hebben bijvoorbeeld 1 week onze waterkoker gebruikt, en er zit heel veel kalk om het element heen.

Op Internet kom je wel elementen tegen die je rondom een waterleiding moet plaatsen, zijn deze aan te raden, of heeft iemand ervaring hiermee ?

Of zijn er andere alternatieven ? ( bv. biologisch oid )

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#1 Geplaatst: 2007-03-08 21:11:34

Elementen om de waterleiding zijn flauwekul. Evanals de dubbele filters (twee geschakelde potten) in je waterleiding.

Een echte waterontharder (loopt in de honderden euro's) is vaak de enige oplossing maar probleem is dat het water te zacht kan worden en de buizen kan aantasten.

Als het alleen maar om theewater gaat kun je ook gewoon bronwater halen (wij gebruiken 5-literverpakkingen Montcalm van de Auchan), anders een echte ontharder.....

Steven

avatar#4348
Gamin
Berichten: 0
Reacties: 6

#2 Geplaatst: 2007-03-08 22:18:11

Wij hadden hier ook erg veel last van, in het begin merkt je het aan de waterkoker, douchekop, toilet wat blijft doorlopen. Na het verschillende malen vervangen van douchekoppen en toilet stortbak mechanisme hebben wij besloten om een goede water ontharder aanteschaffen. Dit bespaart je in onderhoudskosten, want als je zoals wij hier permanent wonen heb je een wasmachine, vaatwasser en een boiler. Tel al de kalk aanslag op, dan is de investering in een goede onthard installatie binnen een paar jaar terug verdient. Wij merkten het na het ingebruik nemen van de waterontharder vrijwel meteen, minder wasmiddel in de wasmachine, minder douchschuim gebruiken onder de douche. Geen problemen meer met de boiler hievan moest ik jaarlijks het veiligheids ventiel vervangen. Het systeem wat wij hebben is van Culligan en ik ben er zeer tevreden over, vul dit eens per half jaar met een zak zout van 25 kg en hoef er verder niet naar om te kijken.

Frank 

avatar#3570
Mieke
Berichten: 2
Reacties: 53

#3 Geplaatst: 2007-03-08 22:46:00

Voor het gebruik van water in de keuken gebruiken wij gewoon een filterkan (bijv. van Britta). Eerst even water filteren, dan pas in de waterkoker. Dat scheelt inderdaad aanzienlijk! Ook het koffiezetapparaat, dat al na een paar weken 'gewoon' water vervaarlijk begon te sputteren, hoeft sindsdien zelden meer ontkalkt te worden. En een voordeel boven mineraalwater: je sjouwt je dus geen bult met die 8-literflessen! (bovendien, bepaald mineraalwater bevat juist ook weer 'gezond' kalk, dus dan is het probleem nog niet helemaal opgelost, hoewel wel minder).

Voor de wasmachine en afwasmachine gebruik ik gewoon anticalc, en de douchekop gaat af en toe even in de azijn. Voor ons in een huurhuisje was zo'n waterontharder geen optie, maar op deze manier gaat het dus ook prima! Kost me eens in de 4 weken een filter (weet de prijs eigenlijk niet, maar is goedkoper dan toen ik mineraalwater gebruikte, de eerste 2 maanden).

Groet, Mieke 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#4 Geplaatst: 2007-03-09 17:32:16

@Steven:

Weer het oude verhaal over de diverse ontkalkingssystemen. Er moet in het archief veel te vinden zijn (ben even te lui om het op te zoeken).

Mijn commentaar op jouw uiteenzettingen: 

1. Elementen om de waterleiding zijn flauwekul. Evanals de dubbele filters (twee geschakelde potten) in je waterleiding.

Mee eens. Het ontkalken door een spoel om de leiding die een magneetveld opwekt is hooguit een tijdelijke oplossing (het kalk blijft een poosje zweven).

2. Een echte waterontharder (loopt in de honderden euro's) is vaak de enige oplossing maar probleem is dat het water te zacht kan worden en de buizen kan aantasten.

Je bedoelt zeker een waterontharder die met ionenuitwisseling werkt en met keukenzout geregenereerd wordt. Duur in aanschaf, maar je hebt de kosten door besparing aan wasmiddelen zo weer eruit. En natuurlijk gaan, zoals Gamin schrift, je apparaten veeel langer mee.

Te zacht water is inderdaad niet wenselijk. Daarom hebben moderne ontharders een bypass, wil zeggen een deelstroom wordt niet onthard en na de ontharder worden totaal onthaard en niet behandeld water zodanig gemengd dat de gewenste resthardheid van 5-8grd ontstaat . Dat is veilig voor leidingen en goed voor de mineraalhuishouding van de drinkers.

Christian von Klösterlein

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#5 Geplaatst: 2007-03-09 21:56:17

Helemaal mee eens, Christian. Ik was ook een beetje lui en heb niet echt gezocht maar uit ervaring geput.

Elke keer als ik een "echte" onthardingsinstallatie zie twijfel ik. Maar wat de kosten betreft denk ik dat die zich terugverdienen.

Overigens heb ik begrepen uit de medische literatuur dat in gebieden met hard water er minder hartaanvallen voorkomen en dat er een rechtlijnig verband met de kalkhoudendheid is.

Aan de andere kant, in Frankrijk komen veel meer nierstenen voor dan in Nederland, ook een verband met kalk (hoe meer kalk, hoe meer stenen) maar ook met het eten van "abats" , drinken van rode wijn, eten van kaas (vorming van uraatkristallen die jicht en nierstenen veroorzaken).

Nog wat elementen voor of tegen een keuze!

Steven 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#6 Geplaatst: 2007-03-10 08:11:50

Steven,

ik heb eens in een hardwatergebied gewoond, en daar had een huiseigenaar de ontharder in een aparte waterleiding geplaatst die alleen warmwaterketel, wasmachine, vaatwasser en de badkamer alimenteerde. De rest gewoon 'gezond' mineraalrijk water!

Een andere buurman had vóór zijn ontharder een kraan aangebracht die niet-onthaard water naar de keuken leidde.

Alles oplossingen om de 'apparaten' van het ontkalkte en de mensen van het mineraalrijke water te laten profiteren.

Christian v.K.

avatar#4214
Eugene(70)
Berichten: 13
Reacties: 37

#7 Geplaatst: 2007-03-10 13:53:57

Bedankt voor de reacties !

Ik had reeds op de site gezocht, naar relevante artikelen, maar helaas niets gevonden met de trefwoorden die ik had ingetypt.

Komend weekend nogmaals de site doorzoeken.

Eugene

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#8 Geplaatst: 2007-03-19 01:51:56

Heb je al bij  het waterleidingbedrijf geklaagd en gevraagd?

wellicht is het iets tijdelijks, of zijn ze in de nabije toekomst van plan het water centraal te ontharden.

Hard water is niet slecht voor mens en apparatuur, alleen voldoende (niet te veel) wasmiddel gebruiken en ook in je vaatwasser. Dan heb je echt geen antikal nodig.

Het gebruik van allerlei ontharders in en rond je waterleiding is slecht voor het milieu en je portemonaie. het is een beetje een hype.

Een beetje azijn af en toe door het koffiezetapparaat en je theekoker en ze zijn weer als nieuw. Probeer je er niet te veel van aan te trekken.

Ook de tip voor de Britta vond ik sterk, je hebt ze trouwens tegenwoordig ook van andere merken, drie keer zo goedkoop en even effectief. Ook hierbij oppassen voor bacteriegroei en andere onwenselijke zaken.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#9 Geplaatst: 2007-03-19 16:22:36

Beste Jeanpierre,

het zit volgens mijn professionele ervaring toch een beetje anders.

... zijn ze in de nabije toekomst van plan het water centraal te ontharden?

Vanwege de kosten is het hoogst onwaarschijnlijk dat een waterleidingbedrijf ertoe overgaat het water centraal te ontharden. Hooguit past men een grondfiltratie toe.

Hard water is niet slecht voor mens en apparatuur,

Voor mensen is het inderdaad niet slecht, zie een van mijn vorige bijdragen. Maar voor alle apparaten waarin water opgewarmd wordt is het slecht. De kalklaag vormt een warmteweerstand waardoor de elektrische elementen oververhit raken en een korter leven hebben. Niet voor niets worden in de industrie op grote schaal onthardingsinstallaties toegepast. Kijk eens in een krachtcentrale, onthardingsinstallaties zo groot als een balzaal.

... alleen voldoende (niet te veel) wasmiddel gebruiken en ook in je vaatwasser. Dan heb je echt geen antikal nodig.

Bij hard water wordt een gedeelte van het wasmiddel, of je het wilt of niet, door kalk 'opgeslokt'. Je moet dus meer wasmiddel gebruiken dan bij zacht water. Je kan dit extra wasmiddel vervangen door een veel geringere hoeveelheid ontkalkingsmiddel. Te veel wasmiddel is natuurlijk steeds onzin.

Het gebruik van allerlei ontharders in en rond je waterleiding is slecht voor het milieu en je portemonaie. het is een beetje een hype.

De totale milieubelasting door het voor de ontharding per ionenuitwisseling gebruikte zout en de daardoor verringerde hoeveelheid wasmiddel is geringer dan door de hoeveelheid wasmiddel die je bij niet-ontharden zou gebruiken. Waarom gebruiken alle professionele wasserijen fosfaatvrij of fosfaatarm wasmiddel en onthard water? Kunnen die niet rekenen?

Een beetje azijn af en toe door het koffiezetapparaat en je theekoker en ze zijn weer als nieuw.

Het zou mooi zijn als zij dan weer als nieuw waren. En wat te denken van de milieubelasting door azijn(zuur)? 

... oppassen voor bacteriegroei en andere onwenselijke zaken.

Dat is inderdaad een gevaar bij compleet onthard water. Daarom hebben alle ionenuitwisselaars een bypass om geheel onthard en niet-onthard water tot een gewenste hardheid te mengen.

Zorg om milieu, je portemonnee en je gezondheid is een lofwaardig streven, maar dan svp met de juiste argumenten.

Christian von Klösterlein

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#10 Geplaatst: 2007-03-19 18:25:54

re: Hard water / Ontkalken ?

Beste Jeanpierre,

het zit volgens mijn professionele ervaring toch een beetje anders.

... zijn ze in de nabije toekomst van plan het water centraal te ontharden?

ch Vanwege de kosten is het hoogst onwaarschijnlijk dat een waterleidingbedrijf ertoe overgaat het water centraal te ontharden. Hooguit past men een grondfiltratie toe.

============================================

JP In NL wordt water onthard door de waterleidingbedrijven.

JP Hard water is niet slecht voor mens en apparatuur,

ch Voor mensen is het inderdaad niet slecht, zie een van mijn vorige bijdragen. Maar voor alle apparaten waarin water opgewarmd wordt is net slecht. De kalklaag vormt een warmteweerstand waardoor de elektrische elementen oververhit raken en een korter leven hebben. Niet voor niets worden in de industrie op grote schaal onthardingsinstallaties toegepast. Kijk eens in een krachtcentrale, onthardingsinstallaties zo groot als een balzaal.

===================================

JP In Water heeft zogenaamde uitkookbare hardheid of bicarbonaathardheid, als je water gaat verwarmen slaat dit neer als kalk, dit zijn calcium en magnisiumzouten die inderdaad de warmtegeleiding verminderen.

Dit is in grote installaties onwenselijk, economisch schadelijk en technisch gevaarlijk.

In een grote ketel bijvoorbeeld zou de ketelpijp kunnen smelten door de slechtere warmteoverdracht. Hiervan is in wasmachines over het algemeen geen sprake. Een verwarmingselement dat is doorgebrand is een grote uitzondering, noem mij iemand die dat heeft meegemaakt en ik toon u een tv kijker naar de reclame, Dit gebeurt praktisch nooit.

JP ... alleen voldoende (niet te veel) wasmiddel gebruiken en ook in je vaatwasser. Dan heb je echt geen antikal nodig.

ch Bij hard water wordt een gedeelte van het wasmiddel, of je het wilt of niet, door kalk 'opgeslokt'. Je moet dus meer wasmiddel gebruiken dan bij zacht water. Je kan dit extra wasmiddel vervangen door een veel geringere hoeveelheid ontkalkingsmiddel. Te veel wasmiddel is natuurlijk steeds onzin.

JP Christian, mensen gebruiken gemiddeld 30-50% teveel wasmiddel als ze de gebruiksaanwijzing op het pak volgen. Dit komt doordat ze de hardheid en de vuilheid meestal niet goed inschatten en de fabrikant teveel voorschrijft cq de maatschepjes te groot maakt.

Hoe zou dit komen? ?$$$!! en bereken eens wat dit kost. Het is natuurlijk wel zo dat je gelik hebt dat een deel van het wasmiddel nodig is om de hardheid te binden, dit is het beste te zien door het schuim, zolang je schuim ziet is er voldoende wasmiddel aanwezig, een hele goede visuele  indicator.

=================================

JP Het gebruik van allerlei ontharders in en rond je waterleiding is slecht voor het milieu en je portemonaie. het is een beetje een hype.

ch De totale milieubelasting door het voor de ontharding per ionenuitwisseling gebruikte zout en de daardoor verringerde hoeveelheid wasmiddel is geringer dan door de hoeveelheid wasmiddel die je bij niet-ontharden zou gebruiken. Waarom gebruiken alle professionele wasserijen fosfaatvrij of fosfaatarm wasmiddel en onthard water? Kunnen die niet rekenen?

JP Ik zou willen adviseren eens op deze site te kijken,

http://www.chem1.com/CQ/aquacrack.html

de milieubelasting bestaat niet alleen uit grote hoeveelheden zout maar vooral uit fabrikage van al deze onnutte middelen. Bij industriele toepassingen spelen andere zaken mee, ga ik zo op in.

=================

JP Een beetje azijn af en toe door het koffiezetapparaat en je theekoker en ze zijn weer als nieuw.

ch Het zou mooi zijn als zij dan weer als nieuw waren. En wat te denken van de milieubelasting door azijn(zuur)?

JP Azijn  is 1 van de meest milieuvriendelijke reinigingsmiddelen die er bestaan, de milieuschade is zeer beperkt. 

jp ... oppassen voor bacteriegroei en andere onwenselijke zaken.

ch Dat is inderdaad een gevaar bij compleet onthard water. Daarom hebben alle ionenuitwisselaars een bypass om geheel onthard en niet-onthard water tot een gewenste hardheid te mengen.

JP Niet alleen bij onthard water maar ook bij harsen of membranen die lange tijd in stilstaand water staan zoals vaak het geval in LDF.

Het risico op allerlei bacteriengroei is aanwezig. Tevens is onthard water niet lekker, zeker ongezond door de mogelijkheid van oplossing van koper of lood uit het leidingsysteem en waarschinlijk ongezond door de totale afwezigheid van mineralen. Dit laatste wordt welliswaar bestreden door de bypassstroom maar blijft toch relevant.

Zorg om milieu, je portemonnee en je gezondheid is een lofwaardig streven, maar dan svp met de juiste argumenten.

============================================

JP De economische factoren nog niet eens besproken, een beetje ontharder kost 1000 euro, reken eens 10 jaar economisch en technische afschrijving, dan kom je op ruim 100 euro per jaar. Dat geef je echt niet aan waspoeder uit.

Economisch gezien dus totaal onzinnig, maar zoals bij zoveel hypes, doe het gewoon als je dat wilt maar wees je bewust van je opties.

p.s. ik was wellicht 1 van de eerste hypers, heb dertig jaar geleden al een waterontharder gemaakt met kation,anionharsen en mengbednazuivering, ook nog een aktiefkoolfilter erna. Moest geregenereerd worden met natronloog en zwavelzuur dus ik heb mijn milieuvervuiling al achter de rug :)

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#11 Geplaatst: 2007-03-19 21:27:58

Vindt u het erg als ik hierop niet in detail inga? En de aangevoerde website 

http://www.chem1.com/CQ/aquacrack.html

rekent juist af met alle sprookjes over elektromagnetrische waterontharding en is indirect het sterkste pledooi voor ontharding door ionenuitwisseling!

Christian von Klösterlein

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#12 Geplaatst: 2007-03-20 00:31:13

Hier zijn we het denk ik ook niet oneens, ionenwisselaars zijn effectief om te ontharden, ook membranen met omgekeerde osmose zijn dat. Ook verdampers kunnen dat zijn, dat was echter niet de grondslag van het betoog.

Effectief wil nog niet zeggen efficient, dus als het op kosten/baten analyse uitkomt is het een verhaal wat een ieder voor zich moet invullen.

Doe het op basis van berekeningen of deugdelijke argumenten, niet op basis van reclame of bangmakerij.

Het heeft voordelen, zeker maar ook evenzeer nadelen weeg  het af is de boodschap die ik zou willen uitdragen. Het gaat om de balans waarin milieu, economie, gemak en techniek op de schaal liggen.

succes met het ontkalken

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#13 Geplaatst: 2007-04-05 09:58:21

Nog even een bijdrage aan deze oude discussie.

Met onze waterrekening ontvingen wij een informatieblad over ons water, getiteld 'La qualité de l'eau d'alimentation dans votre commune'. Naast de laatste analysegegevens over alles wat er in het water zit stond er ook het volgende:

Si vous possédez ou installez un adoucisseur, assurez-vous qu'il ne traite que l'eau chaude, et en tout état de cause conserver au moins un robinet dont l'eau ne fait l'objet d'aucun traitement, pour l'alimentation.

Lijkt mij duidelijk, en in een francofiel forum hoef je dat niet te vertalen.

Het is de oude oplossing van mijn buurman: een kraan met onbehandeld water voor de keuken. De (ionenuiwisselings)ontharder alleen in de toevoerleiding naar de warmwaterbereider plaatsen is ook een goede oplossing, hoewel niet in alle gevallen de meest efficiënte (denk aan de wasmachine, die nog op de koudwaterleiding aangesloten is zolang wij nog geen hotfill hebben).

Christian von Klösterlein

avatar#8550
waterontharder
Berichten: 0
Reacties: 1

#14 Geplaatst: 2010-10-29 15:16:27

Hier stond reclame voor waterontharding.

Weggehaald dus.

Wim

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#15 Geplaatst: 2010-10-29 16:23:35

Heren van het bedrijf Alpine Waterontharders!

Ik verzoek u toch niet weer de oude verhalen op te hangen. Het werkt gewoon niet. Ik ken ook gebedsgenezers die beweren succes te hebben. Natuurlijk, er zijn mensen die er hun voordeel mee doen: u en uw 'vak'genoten.

Ik weet waar ik het over heb, ik heb een aantal jaren in de industriële waterontharding gewerkt (brouwerijen, ziekenhuizen, wasserijen, farmaceutische industrie).

En mineralen behouden: alle wateronthardingen leveren door hun bypass water met het normale wenselijke gehalte aan mineralen.

Groeten,

en verder goede zaken met de onwetenden, 

en sorry voor de scherpe toon, maar op kwakzalverij reageer ik nu eens allergisch

Christian von Klösterlein

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#16 Geplaatst: 2010-10-29 17:09:45

Het begint bij mij ook te jöken.

Peter.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#17 Geplaatst: 2010-10-29 18:40:59

Hadden we niet in de jaren '60 lieden die aardstralenkastjes voor duur geld aanboden?

Bovengenoemd systeem werkt op dezelfde wijze.

Weg met die onzin, het is pure reclame voor een volslagen nutteloze aankoop.

Een ISO-gecertificeerd bedrijf volgens de website? Een collega zei ooit steevast: met een ISO-normering kun je betonnen zwemvesten maken! Als de procedures maar kloppen....

Steven

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#18 Geplaatst: 2010-10-29 19:47:40

ISO-certificatie kan ook betekenen dat een bedrijf zich aan de zelf opgestelde onzinnige regels houdt.

Je moet eens een procedure van ISO-certificatie meemaken om dit te begrijpen.

Christian v.K.

PS. Ik vind het goed dat deze reclame gepoetst is. Daarmee kan ook alles weg wat sinds deze reclame gepost is.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#19 Geplaatst: 2010-10-29 20:31:43

Mee eens Christian,

Ik ken bedrijven waarbij ik geparticipeerd heb aan ISO 14000 en/of OSHAS 18001 waar nog heel veel aan arbo en milieu verbeterd kon worden. Maarja, de procedures klopten, de vergunningen hadden ze, dus alles was OK.

Steven

PS Bedankt Wim, voor het weghalen van de "publicité mensongère"!