Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Wijkende spanten

Auteur Bericht

avatar#3977
factotum
Berichten: 10
Reacties: 100

#0 Geplaatst: 2007-03-14 10:22:59

Salut, Komt er ooit een eind aan een verbouwing ? nee natuurlijk ! Maar je moet af en toe een mijlpaal benoemen om een glas te drinken en uit te puffen. In die zin zit onze verbouwing er op. Dank voor alle adviezen die door ons van deze site zijn overgenomen, meestal zonder dat jullie daar enig benul van hadden. Bij deze een erevermelding (of eredoctoraat) voor Christian von Klösterlein. Vandaag begint fase twee en daarbij heb ik advies nodig. Fase twee betreft het conserverend onderhoud van een tweede woning op ons terrain. De eind bestemming van deze opstal is schuur/werkplaatsje. Het is een maison en pierre (±200 jaar oud). Het dak van deze schuur vormt een probleem. We hebben de indruk dat de dakspanten langzaam maar zeker aan het wijken zijn; er lijkt een buitenwaartse beweging te zijn die, als de indruk klopt, er uiteindelijk voor zorgt dat het dak in zal storten. Mijn eerste idee is de spanten te schragen met ijzeren kragen die dan met een stang -over de breedte van de zolder- aan elkaar worden gekoppeld. Zou dat werken ? is er iemand met ervaring ? Groet, Ben

avatar#3173
Guillaume le conquérant
Berichten: 63
Reacties: 148

#1 Geplaatst: 2007-03-14 12:56:37

Dag Ben,

Voor je iets gaat doen moet je eerst gaan controleren of de muren ook wijken. m.a.w. drukken de spanten ook de muren naar buiten of verzakken de muren gewoon een beetje.

Willem

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2007-03-14 13:40:38

hallo,

Als je gelijk hebt moet dat ook duidelijk te zien zijn aan je daklijn, er zal dan over het algemeen een "zak" in het midden zitten. De spanten op de muren aan de beide eindkanten zijn meestal het stevigst.

Bij mij zat er ook zo'n zak in van 40 cm.

Dit kwam mede door het enorme gewicht van de lauzes van ca 30 ton.

Als er bij jou ook sprake is van zulke gewichten, los je het niet op met een stang, daarvoor is de trekkracht te groot.

Ik heb het opgelost door het oude dak in het midden te ondersteunen door een steunmuur. Daardoor voorkom je verder inzakken van het dak/dakspanten.

Het oude dak is meestal niet op te krikken of te vijzelen, ook al haal je alle lauzes eraf want de dakspanten zitten in de muren verankerd. De langzame werking van dakspanten en dakbedekking is niet meer terug te draaien. Uiteindelijk zijn alleen de oude daksporen bewaard gebleven, deze wilde ik beslist niet kwijt.

Oplossing voor mij was het er bovenop zetten van een nieuw dak, hierbovenop kun je dan weer de oude dakbedekking monteren zoals lauzes, pannen oid. 

succes.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2007-03-14 16:18:10

Ben-factotum,

de oplossing van Jeanpierre is wel erg ingrijpend, maar doelmatig.

Ik zou eerst ook nog controleren:

is er ooit iets aan de spanten geknoeid, bijv. een trekbalk vervangen door een hoger gelegen exemplaar? Dan gaan de spanten wijken.

Maar zonder grondige inspectie van de hele constructie:

- grond en funderingen,

- zijmuren (murs sablières),

- gevelmuren (pignons),

- spanten (fermes) en hun onderdelen,

- nokvorst (faitière)

is het onmogelijk een sluitend advies te geven.

Jeanpierre heeft gelijk:

alles wat niet meer zo is als het hoort moet verwijderd en opnieuw opgezet worden.

Christian von Klösterlein