Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

koelkastvraagje

Auteur Bericht

avatar#3459
Ted
Berichten: 27
Reacties: 172

#0 Geplaatst: 2007-03-17 13:55:05

We hebben 2 koelkasten. Een oude energieslurper min. 25 jaar oud en een 5 jaar oude energiezuinige A+. Deze laatste raakt al ontregeld als de omgevingstemperatuur onder de ca 16 graden komt. De oude energieslurper heeft daar niet zo'n last van. Is dat nu normaal voor energiezuinige koelkasten of is er toch iets mis mee ?

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2007-03-17 17:39:09

Wat is een klimaatklasse?

De klimaatklasse van een koel- of vrieskast geeft aan voor welke omgevingstemperaturen het apparaat geproduceerd is. Er zijn 4 klimaatklassen, die afzonderlijk of in combinatie bij de diverse uitvoeringen vermeld kunnen staan.
SN = omgevingstemperatuur van 10°C tot 32°C
N = omgevingstemperatuur van 16°C tot 32°C
ST = omgevingstemperatuur van 18°C tot 38°C
T = omgevingstemperatuur van 18°C tot 43°C
Combinatie SN-T = het apparaat is geschikt voor omgevingstemperaturen van 10°C tot 43°C.

Vreemde oude oplossingen

Er was vroeger een hele simpele manier om bovenstaand probleem op te lossen: ervoor zorgen dat het koelgedeelte opwarmt. Om die reden zaten er in oude koelkasten “verwarmingselementen” in de zijwand. Oude koelkasten slaan dus niet tilt bij te lage temperaturen. Deze waren echter wel energieverslindend. Bovendien werden in 1995 de energielabels verplicht. Deze toestellen verdwenen daarom van de markt.

Nieuwe technieken

De moderne koelkasten beschikken over een winterschakelaar. Zodra de omgevingstemperatuur onder de 16°C daalt, wordt de schakelaar het best op de winterstand gezet. Bij sommige koelkasten gebeurt dit automatisch.
Als je zo’n schakelaar in de “aan” stand zet, zal er een warmtebron aan gaan (meestal gebruikt men een schakeling die er voor zorgt dat het binnenlichtje niet helemaal uit gaat en zodoende een klein beetje warmte afgeeft). Deze warmtebron zorgt ervoor dat de koelkast zichzelf opwarmt waardoor deze tot een omgevingstemperatuur van ongeveer 10°C boven nul blijft functioneren. Dit verbruikt weliswaar minder energie dan de oude toestellen maar er wordt toch meer energie verbruikt dan nodig.
Nieuwe koelkasten zonder winterschakelaar zijn dan wel zuiniger in het energieverbruik, maar ze moeten ‘s winters wel in een verwarmde ruimte staan van minimaal 10°

Je ziet, weinig nieuws onder de zon, het hangt af van je klimaatlabel en er zit mischien wel een winterschakelaar op, kijk in je gebruiksaanwijzing.