Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Hoge staldeur maken

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2007-03-18 21:14:13

Zit in de Correze.

Wil een staldeur die versleten is, grote stukken weg aan de onderzijde, vernieuwen.

Denk zelf aan planken uit 1 lengte op dezelfde manier op de liggers bevestigen zoals ze nu bevestigd zijn, dus kopieeren.

Het probleem is dat de deur 3500 mm hoog is en 2500 mm breed, een forse jongen dus, is dit zelf te doen naar jullie idee?

Moet ik hiervoor eikenhout gebruiken? of kastanje oid?

Heb niet zoveel verstand van hout eerlijk gezegd.

alvast bedankt

jeanpierre

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2007-03-18 22:46:00

jeanpierre,

Als je dit wilt met die staldeur, zal je hem moeten copieëren.

Kastanjehout waarin in de Corrèze ook nog wel aan te komen is, is erg goed bestand tegen weersinvloeden. Er is nog slechts één bedrijfje dat het kastanjehout verwerkt tot 'leitjes' bij mij zuidelijker... er zijn hier nogal wat van die boerderij kasteeltjes waarvan de ronde torendaken zijn belegd met deze.

Eikenhout is dat ook, maar zul je moeite hebben om nu nog rechte dikke planken te vinden en bovendien 3,5 m lang. Ik zie nog wel eens van die gezaagde 'boomstammen' ergens bij mij in de buurt 'te drogen' staan bij een houtzagerij, waar kennelijk geen activiteit meer is.

Of je het zelf kan doen? Ja tuurlijk wél als je eenmaal het goeie hout gevonden hebt. Maar hoe dan ook een hele klus, terwijl de Fransen zelf daar geen 'gat' meer in zien.

Als de onderkant (meestal!) verrot is zou je kunnen overwegen om een latei te laten leggen op 2,5 m. hoogte en die deuren in te korten, want ik neem aan dat er voor wat de hoogte betreft geen hooiwagen meer door hoeft! ;-)

Ik woon in La Creuse, dus deel van Limousin, ken de bouwwijze en vind dat het toenemendermate moeilijk wordt om iets in oorspronkelijke staat te herstellen.

Alle traditionele carpentiers zijn of overleden en de weinige die van de jongere generatie hebben jaarwerk aan restauratie van monumenten...zitten met het zelfde probleem bijna geen geschikt hout meer te kunnen vinden en tegen astro-prijs.

Dus laat me maar weten wat je wilt.

MHG van,

Erik

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2007-03-18 23:17:15

Jeanpierre,

het is goed te doen.

Ik had in mijn dagboek geschreven:

De grote deuren van de Bourgondische schuren in onze buurt zijn onmogelijk eruit te tillen, want deze meten tot 1,8x3,5m (BxH) per vleugel, vantail. Maar ik heb van de timmerman in ons dorp geleerd dat deze deuren ter plekke gemaakt waren (fait sur place): eerst de eiken geraamtes (l’ossature ) plaatsen, uitlijnen, goed laten draaien, en dan pas beplanken; vanwege het gewicht werd hiervoor sapin of populierenhout gebruikt, maar beslist geen eiken. Nu begreep ik ook waarom een door de welwillende eigenaar met eiken beplankte oude schuurdeur binnen een half jaar verzakt was! Volgens de charpentier werden de planches en sapin om de veertig of vijftig jaar vernieuwd, de ossatures gingen wel driehonderd jaar mee. Hij had van zijn vader nog de beitels om de speciale groef/groef-verbinding in de om-en-om geplaatste planken te frezen, dus geen messing-en-groef!
Omdat iemand in het dorp zijn schuurdeur door een aluminium-roldeur liet vervangen (brr!) kon ik voor niets aan nieuwe oude planken komen om onze schuurdeur weer authentiek te beplanken. Twee dagen werk, een nieuwe deur van Lapeyre had ook kunnen, maar dan was het veel minder in de stijl van de streek geweest.


Voor de renovatie van de andere deur (wij hebben twee schuurdeuren) ga ik planches en sapin bij de plaatselijke bouwmaterialenhandel kopen, 25x250mm, 4m lang. Die moet ik van groeven voorzien; dat is met een bovenfrees goed te doen.


Als je wilt kan ik je foto's sturen.


Christian von Klösterlein

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2007-03-18 23:38:18

Bedankt voor jullie snelle reactie, Wil heel graag fotos van je ontvangen Christian.

Inkorten is een mogelijkheid, dan gaat wel het uiterlijk verloren. Aan 1 kant hadden ze dat ooit al eens gedaan vermoed ik want daar zitten al ruitjes boven. Vind het huidige echter mooi en wil het graag behouden!

Inderdaad zo had ik het ook in gedachten om de oude planken stuk voor stuk te vervangen voor nieuwe met de deur (die nog steeds goed werkt en draait) in het werk opnieuw te beplanken, anders krijg je het nooit voor elkaar vanwege het gewicht.

Het soortelijk gewicht van eiken heb ik nog even opgezocht na jullie verhaal en inderdaad is dat bijna 2 keer zo hoog als dat van populier. Gaat uit van 15% vochtigheid luchtdroog

Loofhoutkg/m3GJ/m3
     Haagbeuk85012,9
     Valce acacia80012,2
     Beuk, eik, es 75011,4
     Kastanje, notelaar, olm70010,6
     Kerselaar, esdoorn 6509,9
     Berk6009,1
     Linde, wilg5508,4
     Els5007,6
     Populier450

6,8

Gemiddelde
 Naaldhout
     Lork6009,2
     Douglas, gewone den5508,4
     Fijnspar4506,9
Gemiddelde

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#4 Geplaatst: 2007-03-19 12:01:38

Jeanpierre,

ik heb het nu een beetje anders gadaan.

Ik heb de foto's in mijn web-album gezet. Zo heeft iedere forumdeelnemer er iets aan.

Te vinden onder

http://album.zoom.nl/user/chrislb/06%20deuren%20en%20ramen/2852985/

En bekijk ook de foto's rechts en links van de gespecificeerde.

Succes!

Christian v.K.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2007-03-20 16:32:19

Hé Christian,

Ja idd. zo kan het dus nog mbv. jouw idee en dus niet alleen!

Tu n'est pas un simple bricoleur, tu sais...tu est giant par connaisance=weten hoe!

Chapeau Christian.

Erik.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2007-03-21 18:56:14

Christian en Erik, bedankt, kan ik wat mee.

Christian, hoe heb je de planken bevestigd, met een mes en groef verbinding? gelijmd of koud op elkaar?

reeds bedankt,

JP

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#7 Geplaatst: 2007-03-21 21:54:46

Jeanpierre,

een paar details over de stal/schuurdeuren.

De ossature (het geraamte) bestaat uit een verticale balk, bij ons 120x200mm, en twee erin gezette horizontale balken van iets geringere afmetingen. Bij sommige deuren zit onder de bovenste horizontale balk een diagonale steunbalk. Die zat er bij ons niet. De vertikale balk is de scharnierbalk. Aan de onderkant draagt hij een stalen punt die in een steen met verdieping draait. Het bovenste uiteinde is rond en draait in een ijzeren ring die met een bout in de muur bevestigd is. Bij ons is het een draadbout (tige filetée M16) die door de muur heen gaat. Op een van de afbeeldingen is de S-vormige contraplaat ervan te zien.

Onze planken (en ook de van de buren georven planken) hebben groeven aan weerskanten, geen messing en groef. Daardoor ligt iedere oneven plank op het geraamte en iedere even plank met een afstand ervoor. Ik heb ook deuren met messing en groef gezien maar nog geen waar de planken koud tegen elkaar liggen. De planken waren gespijkerd, ik heb ze geschroefd.

Jeanpierre, ik zou in de omgeving kijken wat in jouw streek gebruikelijk is.

Christian von Klösterlein