Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

france rijbewijs

Auteur Bericht

avatar#3497
egbert
Berichten: 9
Reacties: 6

#0 Geplaatst: 2007-03-19 15:21:49

ik heb een vraag

wat heb je nodig om je nedelandse rijbewijs om te zetten

in een france.

IS DE carte de séjour verplicht of niet

of heb je aan je adres en edf rek. genoeg

graag jullie reactie

groeten egbert

avatar#4129
doperwt
Berichten: 7
Reacties: 245

#1 Geplaatst: 2007-03-20 15:14:59

Je hebt überhaupt geen carte de séjour meer nodig.

Ik zou meenemen: NL rijbewijs, paspoort, rekening EDF oid, wellicht een carte grise (niet duidelijk waarom maar je kan er altijd mee wapperen als het warm is in de prefecture)

avatar#3977
factotum
Berichten: 10
Reacties: 100

#2 Geplaatst: 2007-03-21 11:20:20

Salut,

Op het moment dat ik voor mijn Oude Schicht een carte grise EN een verzekering bij een Franse maatschappij regelde, werd mij verzocht ook het NL-rijbewijs over te zetten naar een F-ding.

Desgevraagd: men wilde mij onder het regime van het puntensysteem hebben; men verwacht een beter rijgedrag.

Groet,

Ben

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#3 Geplaatst: 2007-06-19 22:22:42

Gewoon, nog wat Antilliaanse perikelen op de prefectuur: 

Ook onze verzekering verzocht ons binnen een jaar het rijbewijs te ruilen voor een Frans rijbewijs. Nou ja, het is meer dan een jaar geworden. Om alle rompslomp op de prefectuur hier in Basse-Terre te vermijden, dacht ik heel braaf en efficient te zijn. Op de site www.service-publique.fr, wat trouwens echt reuze handig is, had ik de voorwaarden gevonden voor <echange permis de conduire européenne>. Zoals gewoonte bij de Franse overheid kun je keurig de formulieren <downloaden> en zelf op je PC invullen en dan uitprinten. Alles keurig gedaan. Kopieen van rijbewijs, pasfoto's (carte sejour hoeft niet, staat er duidelijk bij) en op naar de prefectuur.

De juffrouw van de receptie keek ons vreemd aan toen ik vroeg naar de mogelijkheid van echange de permis de conduire. Van welk land dan? Braaf geantwoord:" Pays-Bas". Zij keek ons niets begrijpend aan. "Europe" voegde ik er maar aan toe. Dat kon niet, daar moest een afspraak voor gemaakt worden. "Hoezo dan?" Er moeten speciale formulieren voor ingevuld worden. Ik antwoordde: "J'ai déja rempli les feuilles". Weer keek ze mij vragend aan. Hoe ik er aan kwam? "Téléchargé d'un site d'Internet, le site du Service Publique". Hoofdschuddend ging ze iemand bellen. Nee, ik moest een afspraak maken want de dame van de <echange permis> is vandaag niet aanwezig.

De balie stond vol met prachtige PC's maar blijkbaar niet door deze dame.

Ingrid 

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#4 Geplaatst: 2007-06-20 02:24:28

Het verhaal om het NL-rijbewijs verplicht om te wisselen in een F-rijbewijs vanwege de verzekering kende ik nog niet. Ik vraag me af of dat écht verplicht kan worden door de verzekering, anders eens dreigen met veranderen van verzekering, dat zou kunnen helpen.

Je kunt als Nederlander gewoon je rijbewijs houden. Moet wel geldig zijn. Je moet ook in Frankrijk geen overtredingen hebben gemaakt die verlies van punten geven, schijnt het.

Zie ook http://www.les-permis.com/savoirs/etrangers.htm#communautaire en http://www.code-route.com/echange.htm#ue .

Ikzelf heb in 2000 mijn rijbewijs zonder enig probleem omgewisseld bij de Préfecture. Het Nederlandse werd ingenomen. Moest wel een medische keuring ondergaan omdat ik een E (aanhanger >750 kg) had naast de B.

Kreeg er gratis ook nog een autorisatie om motor t/m 125 CC te besturen bij...... ik krijg alleen de cylinder van mijn Solex niet voldoende uitgevijld.....!

Steven

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#5 Geplaatst: 2007-06-20 03:01:31

Klopt Steven, het is mij mondeling medegedeeld maar ik kan het nergens in het contract terugvinden, ook niet in de algemene voorwaarden. Dus ik dacht vanmiddag al, is dit niet zonde van het geld....? (hoe nederlands...). Inderdaad, als ik een "infraction" bega, pas dan moet het geruild worden. Ik heb rijbewijs B (ja,ja,, heel laat mijn rijbewijs gehaald, vraag niet hoe} maar mijn echtgenoot heeft nog

B-E. Dat betekent een medische keuring. Ook geen punt maar mijn man ziet zich nog niet rondrijden met caravans want daar heeft hij werkelijk zwaar de schurft aan. Zelfs hier op Guadeloupe, waar het aantal nederlanders op één hand te tellen is, worden wij herinnerd aan het feit dat onze landgenoten zich gaarne verplaatsen met een rijdende woon-slaapkamer. Dat ze het brood bij de bakker te duur vinden en alles bij de Lidl halen of de Leader Price, ook al is dat 60km omrijden. Dus laat hij E maar gewoon zitten..........................................

.....Nou ja, er wordt nu achter mij gesputterd..... Het lijkt hem misschien toch wel leuk om ooit nog motor te kunnen rijden. Alles beter dan een caravan. Maar, toch gek dat je dan wel gierend 100km per uur mag rijden op een motor en je weet niet eens hoe dat moet . ....Maar ja, ....er wordt achter mij al gemompeld dat iedereen toch wel een beetje brommer kan rijden. gewoon, wat schakelen met je voet (???).  Op mijn vijftiende heb ik illegaal nog een half jaartje Solex gereden. Geweldig. Op aandringen van ouders is hij weggedaan. Tja, ik was nog geen 16 jaar. Geen schakelen met de voet zover ik weet.

Zijn er nog andere voordelen om E te behouden? Een aanhangwagen kan gewoon met B, toch tot 750 kg?

Zijn er anderen op het forum waar in het contract is opgenomen dat het rijbewijs gewisseld moet worden?

Ingrid

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#6 Geplaatst: 2007-06-20 06:46:43

Ingrid,

Die keuring stelt heel weinig voor. Moet wel bij een "médecin agrée" gebeuren (lijst bij de Préfecture).

Handig toch om die E te houden. Tot 750 kg mag met B maar je weet maar nooit of je ooit iets zwaars (boot/caravan/aanhanger) moet trekken. Bovendien als hij het ooit moet "terugwisselen" kan dat in Nederland problemen geven, zie dat je de E maar eens terugkrijgt. De E is 5 jaar geldig maar de B onbeperkt. Ikzelf heb de E niet verlengd na 5 jaar maar kan altijd nog want de B blijft gewoon geldig. Toch maar weer eens bij de dokter langs, visus minstens 5/10 nodig en 4 seconden op één been kunnen staan, uiteraard géén medicijnen gebruiken en nooit meer dan 2 glazen alcohol drinken per dag.....

Steven

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#7 Geplaatst: 2007-06-20 13:17:59

Je hebt gelijk, toch wel zonde om E te laten schieten. Dan maar weer de zoveelste keuring....

Ingrid

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#8 Geplaatst: 2007-06-22 17:19:17

Bij mij bestond de keuring uit het tweemaal bekloppen van de smalle tors alsmede het verzoek de neonreclame te lezen van de 50 meter verderop gelegen winkel.

Dat een verzekeraar vraagt/eist om een NL paspoort om te wisselen voor een Franse permis is nieuw voor mij.

Wim

avatar#3977
factotum
Berichten: 10
Reacties: 100

#9 Geplaatst: 2007-06-22 18:50:55

Salut,

Enkele aanvullende details + correctie nav de inwisseling van mijn NL-rijbewijs naar een F-permis.

Wim: Het was NIET het NL-paspoort maar het NL-rijbewijs dat onderwerp van de vraag/eis.

Het verzoek -in alle vriendelijkheid- kwam van een medewerker van de lokale Caisse d'Erpargne waar ik de verzekering ging sluiten. Vanwege de "complexiteit" van het dossier had betrokken medewerker voortdurend overleg met het "hoofdkantoor" en dat adviseerde hem de omwisseling.

De omwisseling zelf, op de Préfecture was een fluitje van een cent. Ik heb er nog ooit voordeel van gehad omdat het F-rijbewijs als een soepele legitimatie kon dienen (bij de FNAC).

Groet,

Ben

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#10 Geplaatst: 2007-06-22 19:55:46

Ik vind het helemaal geen punt om ooit een keer het rijbewijs te wisselen. Ik heb het verlengd in 2005, nog net in NL. Ik vraag me alleen af of een verzekeringsmaatschappij kan eisen dat ik het omruil voor een FR rijbewijs. Wat ik al schreef, het is mij mondeling medegedeeld maar het is niet terug te vinden in voorwaarden of contract. En inderdaad, ook bij ons hadden de kantoorlieden veel moeite met het dossier van de <Hollandais>. Ze hadden hier op Guadeloupe nog nooit een NL rijbewijs gezien. Het is dat er van die Europese sterretjes opstaan......

Ingrid

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#11 Geplaatst: 2007-06-22 21:42:07

Ik heb het zalige voordeel gedurende bijna 20 jaar deel uitgemaakt te hebben van de Nederlandse ambtelijke bureaucratie. Die van Frankrijk is nog een graadje erger, maar de mechanismen zijn vergelijkbaar. Voor banken geldt overigens hetzelfde.

1. Er zijn wetten, procedures, protocollen en voorschriften.

2. Mondeling kun je als ambtenaar van alles zeggen, maar schriftelijk moet je erg uitkijken.

3. Een afwijzing moet met redenen omkleed zijn.

4. Zo gauw een burger schriftelijk gaat reclameren gaat dat ambtenaren een hoop tijd kosten. De ambtenaar loopt het risico dat zijn/haar baas zich ermee gaat bemoeien.

DUS

Wanneer ambtenaren of bankbedienden moeilijk gaan doen, vriendelijk blijven, naar hun naam vragen en aankondigen dat je (overmorgen, volgende week..) terugkomt om even verder rustig over de zaak te praten, dat je in de tussentijd informatie verzamelt en aankondigen dat "we er vast wel met uw hulp uitkomen".

Weigeren ze dan nog: aankondigen dat je deze weigering schriftelijk (recommandé/AR) gaat aanvechten. Dikke kans -indien je in je recht staat- dat het alsnog lukt.

Bij banken helpt het ook om met de baas te gaan praten.

In 1999 werd moeilijk gedaan bij de Préfecture over mijn verblijfsvergunning. Mijn "récépissé" was verlopen dus ik was strikt genomen illegaal. Het zou een probleem zijn van informatie die ze van de lokale gendarmerie moesten hebben. Ik ben daar naartoe gestapt, aangekondigd dat ik een illegaal verblijvende Nederlander was en dat ik verwachtte door hen uitgezet te worden. De gendarme moest heel hard lachen toen hij mijn verhaal hoorde. Ik heb hem een kopie van mijn "récépissé" gegeven en als bij toverslag had il mijn Carte de Séjour 5 dagen later binnen.

Steven

PS Ingrid, lullig maar waar, als je je als "Docteur" presenteert gaat alles een stuk sneller. Ik weet het, is niet onze volksaard...

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#12 Geplaatst: 2007-06-23 02:15:24

Echt leuk dat je dat zo zegt. Inderdaad, het is niet onze volksaard maar het helpt wel. Toen wij hier kwamen waren wij een SDF echtpaar zeg maar en er werd overal heel moeilijk gedaan. Als ik er nog aan denk.... Maar ik had het contract van het ziekenhuis opzak en ik was Madame le docteur en dat werkte goed. Dat ik ook nog pédiatre was deed het helemaal. Zeer geprezen hier. Dat is toch anders als in NL.

Maar je tips neem ik in acht. Dank!

Ingrid

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#13 Geplaatst: 2007-06-23 08:58:19

Ben,

Een rijbewijs is een prima identiteitsbewijs in Frankrijk maar een Permis de Séjour eveneens. Het is niet meer verplicht maar je kunt er wel om vragen.

Wim,

Die rijbewijskeuring was voor mij een ontluisterende ervaring. Het was een "commission médicale" (nu veranderd in "médecin agrée") van 2 totaal ongeïnteresseerde artsen. Bij binnenkomst moest ik mij gelijk uitkleden achter een schermpje terwijl de "patiënt" voor mij nog onderzocht werd (ik kon alles horen). De eerste dokter incasseerde de 80 FF -geen nota of ontvangstbewijs-, de tweede stelde mij een paar vragen, ik mocht op een letterkaart kijken, 4 seconden op één been staan en bloeddruk meten. 3 minuten hoogstens. Bij weggaan stiekem op de lijst van de assistente gekeken: 35 keuringen gepland op één middag. Kassa!

Ik had expres niet gezegd dat ik dokter was, wilde dat weleens meemaken....

Steven

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#14 Geplaatst: 2007-06-23 15:33:39

Officieel zal het vast niet zo zijn dat je voor een verzekering een Frans rijbewijs moet hebben.Dat kan immers ook helemaal niet voor tweede huizers met een Frans autootje.Verder kun je in winkels ook prima je Nederlandse rijbewijs gebruiken als pièce d'identiité, ik heb het vele malen gedaan als ik een boodschappenkar vol betaalde met een postbankkaart met handtekening. Ze vinden alleen dat nummer erg lang om over te schrijven...Het is trouwens nu de omgekeerde wereld dat je een debetkaart betaling met handtekening doet en een creditcard met PIN tegenwoordig!