Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Bouw natuurstenen muur

Auteur Bericht

avatar#4411
MaxAndre
Berichten: 17
Reacties: 106

#0 Geplaatst: 2007-03-21 00:14:41

Een aannemer (maçon) komt voor mij de onderbouw maken van een “galerie” (veranda) aan mijn huis (in 71 Zuid Bourgondië) die van de cour af bereikt wordt via een stenen buitentrap (in feite uitbreiding van een bestaande galerij). Hiervoor moet een muur “en pierres” (moellons) gebouwd worden van totaal ca. 10 m lang (voor- en zijkanten) en ca. 3 m hoog (boven de grond). Een gedeelte van de benodigde (ruwe) stenen (moellons) vind ik op eigen terrein (uit een ruïne van een eerder huisje).De metselaar stelde voor die muur uit te voeren door tegen een (door hem te stellen) bekistingswand aan te metselen. De binnenkant van de muur na verwijderen van de bekisting krijgt dus het ongeveer het uiterlijk van een ruwe betonwand. Dat is geen bezwaar want die nieuwe muur vormt in feite de uitbreiding van de kelder (cave) onder het woongedeelte.  Alleen het stuk van de muur (de borstwering boven de veranda vloer en de wand langs de buitentrap) wordt twee-zijdig metselwerk in natuursteen. In de wand komt ook de nieuwe ingang naar de cave met gemetselde boog.    

Ik heb volgende vragen:

(1)     kent iemand deze bouwwijze voor de uitvoering van een  natuurstenen muur tegen bekisting, en waar moet ik eventueel op letten?

(2)     Ik heb zelf niet genoeg natuursteen (wil niet mijn hele ruïne afbreken). De aannemer zou zelf (gebruikte) pierres kunnen bijleveren. Heeft iemand ervaring met de kosten van natuursteen (de récuperation) per m3?

(3)   De bovenkant van de muur kan hij met platte stenen afdekken, maar dat is vrij duur. Als de bovenkant gemaakt wordt van gewone ruwe stenen als de rest van de muur (met voegen) is het geheel misschien gevoelig voor vocht, vorst en aangroei van mossen en zo. Heeft iemand daar ervaring mee?

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2007-03-21 06:57:25

Beste Max,

uit eigen ervaring met een terrasmuur in natuursteen en observaties van bouwprojecten in de buurt kan ik zeggen:

(1)     kent iemand deze bouwwijze voor de uitvoering van een  natuurstenen muur tegen bekisting, en waar moet ik eventueel op letten?

Inderdaad mogelijk en vooral voor muren van terrassen etc. gebruikelijk waar de binnenkant niet in het zicht is. Ruimte tussen de onregelmatige achterkant van de stenen en de bekisting als het ware met beton volstorten. Hierin kunnen brokstukken van de stenen verwerkt worden.

(2)     ....  bijleveren. Heeft iemand ervaring met de kosten van natuursteen (de récuperation) per m3?

Geen ervaring. Ik had mijn stenen van de ruine van een buurman.

3)   De bovenkant van de muur kan hij met platte stenen afdekken, maar dat is vrij duur. Als de bovenkant gemaakt wordt van gewone ruwe stenen als de rest van de muur (met voegen) is het geheel misschien gevoelig voor vocht, vorst en aangroei van mossen en zo.

Gewone ruwe goed gekozen stenen en voegen met relatief vette cementmortel, terwijl de rest van de muur mer kalkspecie gevoegd wordt. Zo tenminste heb ik het bij mijn terrasmuren gedaan.

Christian von Klösterlein

avatar#4462
ps
Berichten: 2
Reacties: 33

#2 Geplaatst: 2007-04-09 15:08:56

Max

De term moellons wordt meestal gebruikt voor de betonnen blokken met holtes. Maar wat betreft de prijs van natuurstenen heb ik de volgende ervaring:

geleverd op de bouwplaats (met vrachtwagen uiteraard) en gekocht van een macon: tussen de 30 en 40 euro. (per m3) Dit zijn dan wel mooie en harde granieten stenen, maar geen lateien e.d. Veel is afhankelijk van de transportsituatie en "wat de gek ervoor geeft". Overigens was dit wel weer enkele jaren geleden. Bij dikke muren is de m2 materiaalprijs dan (bij 50 cm natuursteen) rond de 20 euro altijd nog een redelijke prijs vergeleken met een metselwerk buitenspouwblad.

Ik heb ook eens een ruinemuur gekocht (er stond nog maar 1 muur deels overeind)en heb die stenen laten transporteren. Ik had daarmee ook de waardevolle lateien en boogstenen die erg duur zijn als men ze per m1 of stuk koopt of laat maken.

De prijs voor ca. 18 m2 muur was toen ca. 2500 Ff (excl transport) dus ca. 40 euro per m2 maar, zoals gezegd, daar zaten veel waardevolle lateien e.d. bij. Het transport was overigens eenzelfde bedrag (15 km.afstand)

Met de huidige bouwhausse (ook veel meer natuurstenenmuren) zijn de prijzen wel omhoog gegaan. Via een aannemer zal men de totaalprijs (incl. arbeid) moeten bekijken. Arbeid is bij dit soort muren relatief duur. Het dubbele of driedubbele van een metselstenen wand is eerder regel dan uitzondering. Totaalprijs zou dus tegen de 200 euro all-in per m2 kunnen liggen afhankelijk van allerlei factoren (bereikbaarheid, steigers, markt lokaal, kansen op vervolgklus etc.)  

PS:Past de metselaar nog wapening(net) toe in de beton?