Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

scheuren in muur

Auteur Bericht

avatar#4216
patrice b.
Berichten: 3
Reacties: 4

#0 Geplaatst: 2007-03-22 11:38:40

Hallo,

Wij hebben een oude boerderij en pierre waarvan de buitenmuur een scheur heeft die zowel binnen als buiten duidelijk zichtbaar is. De scheur is al met al gauw anderhalve meter lang en loopt "weg" naar de hoek van het huis. Nou is de grond waar het huis op staat kleigrond en staat dit deel van het huis ook nog op een soort van heuveltje wat vlak naast het huis afloopt naar een pad waar de buurman regelmatig met zijn traktor overheen gaat. Doordat de kleigrond inkrimpt en weer vocht opneemt en doordat de fundering (volgens de vorige eigenaar) niet zo diep ligt, zijn de scheuren denk ik, niet zo vreemd.

Wij willen het huisje gaan renoveren en moeten uiteraard ook iets aan de scheuren doen. Om niet alleen de gevolgschade aan te pakken, dachten wij er aan om de grond voor een deel af te graven en een soort van 2e funderingsmuurtje naast of gedeeltelijk onder de bestaande fundering te plaatsen, zodat de muur niet verder kan verzakken. Heeft iemand een soortgelijk probleem al eens aan de hand gehad? En zo ja, wat is er voor oplossing gekozen? En, niet geheel onbelangrijk, is het voldoende?!

Ook de scheur zelf moet worden gedicht, muurankers en voor de rest voegen?

Binnen in het huis liggen oude tomettes, op zand, en ook hier zakt de vloer op sommige plaatsen een stukje in, omdat er ruimte zit tussen de tomettes en het zandbed. Voor de duidelijkheid: het huis is al vele jaren niet bewoond.

We willen de tomettes eruit halen, het zandbed verwijderen en een geisoleerde betonvloer aanbrengen, waarna we de tomettes weer willen terugplaatsen.

Heeft iemand ervaring met scheuren die door en door zijn? (Vast wel!) En vooral ook oplossingen!

Patrice

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2007-03-22 12:57:43

Beste Patrice,

Ja ik zie dat idd. erg veel bij verlaten boerderijtjes. Ik weet niet hoe lang die scheur er al in zit, het is nl. zo dat met het zeer droge en hete zomer van 2003 bij vele huizen door de inklinkende klei grote scheuren zijn ontstaan vooral in N-O Frankrijk. Niet alleen bij oude huizen maar vooral ook bij moderne beton-blokken bungalows op gedeeltelijke terpjes. Ik begrijp uit je verhaal dat je wellicht al advies hebt gevraagd aan een 'deskundige' lokaal, hoe dit aan te pakken.

Wat betreft reparatie van de scheur zelf is de fout die Nederlanders vaak maken, dat ze dit met een te harde cement-samenstelling doen. Men dient zich rekenschap te geven dat de 'cement' van die huizen in feite ook uit leem bestaat, wat gewoon door de gestapelde keien moet kunnen werken. Daartoe wordt vaak kalk aan het mengsel toegevoegd en zie je dat de kleur eerder gelig is dan grijs!

In mijn huis, wat in feite uit oorspronkelijk uit 3 aparte aan elkaar gebouwde bestond zag ik verticale scheuren, die gedicht waren met te zware mortel. En vervolgens scheurde het er pal naast.

Ik heb dat toen zo diep mogelijk uitgehakt en de scheur met PUR-schuim opgevuld.

Daarna zijn er geen scheuren meer ontstaan, zelfs niet tijdens dat hete zomer.

Van funderingen weet ik niks, wellicht weet Christian hier een goeie oplossing.

MVG van,

Erik.

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#2 Geplaatst: 2007-03-22 14:15:12

Wat betreft reparatie van de scheur zelf is de fout die Nederlanders vaak maken, dat ze dit met een te harde cement-samenstelling doen. Men dient zich rekenschap te geven dat de 'cement' van die huizen in feite ook uit leem bestaat, wat gewoon door de gestapelde keien moet kunnen werken

Dat kan ik beamen. Bij ons zijn de 1+ meter muren ook met leem gevoegd, met buitenop een kalkachtig iets dat voor het grootste deel verdwenen is. Een stuk lag los, en (overigens) erg vriendelijke kennissen hebben dit vastgemetseld met 'echte' specie. Je ziet nu dat de natuurstenen rondom  gaan barsten...

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2007-03-22 22:03:02

Patrice,

Eric Bommel (logo nu zonder flitsen, een verademing!) slaat de spijker op z'n kop:

muren die met leemspecie opgezet en met kalkmortel gevoegd zijn dienen niet met cementmortel gerepareerd te worden.

Ik had een dergelijk geval bij een zachte (langzame) verzakking. De spleet gewoon uitgekrabt en met kalkspecie bezet; maar hier ging het om een bakstenen muur in Polderland.

Mijn ervaring met een 80cm dikke mur en pierre is:

Bij ons Frans huis heb ik op een hoek een oude reparatie gezien. De vader van de vroegere eigenaar vertelde dat daar ooit, toen hij nog een jochie van 10 of 12 jaar was, door een verzakking scheuren ontstaan zijn, een rechts van de hoek en een links ervan; beiden vormden een V. De grootvader heeft toen de hoek afgebroken, een nieuwe fundering gelegd en alles weer opgebouwd - met 'een beetje cement door de specie' zoals de oude man mij vertelde. Dat is nu bijna 65 jaar lang goed.

Eigen ervaring heb ik op dit gebied niet. Hoe zou het zijn de mensen te vragen die in Amsterdam onder oude grachtenhuizen nieuwe funderingen inbrengen?? ;-))

Christian von Klösterlein

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#4 Geplaatst: 2007-03-23 07:58:07

Christian, "Amsterdam is gebouwd op palen". Die kunnen door mini-hei-installaties vernieuwd worden. Ik denk dat dit hier niet heel erg van toepassing is.

Voor dit fundamentele probleem kun je beter eerst een avis/devis vragen van verscheidene aannemers en kijken of je wat zij aanbieden eventueel zelf kunt doen. Indien niet, tja, dan wordt het in de buidel tasten.

Let op: als je die grond naast de hoek weggraaft kan een en ander nog instabieler worden afhankelijk van de situatie. 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#5 Geplaatst: 2007-03-23 08:40:50

Jean-Paul,

vandaar ook het knipoog ;-))

CvK

avatar#4411
MaxAndre
Berichten: 17
Reacties: 106

#6 Geplaatst: 2007-03-27 00:12:07

Beste Patrice,

Ik zou de scheuren eerst repareren (vullen) zoals in eerder reacties is aangegeven, aannemende dat de situatie er niet echt gevaarlijk uitziet.. Daarna kijken of de scheuren weer ontstaan, door verdere verzakking van de betreffende hoek van het huis. Als het blijft zakken in die hoek moet er meer gebeuren.

Je schrijft dat het huis dicht bij de rand staat van een soort heuveltje waarop het gebouwd is. Het zou kunnen zijn dat het te dicht bij de rand van die helling staat en/of dat die helling te steil is. Dan kan de grond langzaam naar buiten gedrukt zijn (dus niet alleen zetting naar beneden).

Als mogelijke remedie tegen die eventuele zijdelingse beweging zou er grond tegen de voet van die helling kunnen worden gestort, in de vorm van een "steunberm" met een relatief flauwe talud. Maar daar heb je wel de ruimte voor nodig, en als dat pad te dicht bij loopt gaat dat niet. Als zoiets nodig is moet er wel met een grondmechanisch oog naar gekeken worden en daarvoor zijn meer details nodig van de huidige situatie (tekening etc.).

Graven bij de fundering of de fundering proberen uit te breiden lijkt me geen goed idee.  

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2007-04-02 14:30:06

Als je wilt weten hoe de fundering is opgebouwd zul je m.i. toch moeten graven om dit te bekijken. Dit heb ik gedaan met een minipelle, ruim uit de hoek een geul gegraven met de minipelle haaks op het huis tot op de rotsgrond. Bij jou weet ik niet of er rots onder zit of alleen maar klei. In principe maakt het niet uit, je graaft een geultje met de minipelle met de kleinste bak, zo diep als je kunt zeg 2 meter diep en zo lang als je nodig hebt om deze diepte te bereiken, zeg ook een meter of 2,3 want loodrecht een gat graven gaat niet zo makkelijk.

Dan kun je met behulp van prikstokken je fundering aanprikken en weet je precies hoe diep de fundering zit en de breedte. Mocht je besluiten de fundering te gaan verstevigen zou je ook deze aanpak kunnen gebruiken maar de breedte dan 80 cm te maken of 1 meter, pak hem beet de grootste bak van je minipelle. Niet op de hoek beginnen maar ergens in het midden van je gebouw en langzaam naar de hoek werken en je gat (gedeeltelijk) volstorten met beton schuin aflopend vanaf je huis. Dit geldt met name voor rotsachtige ondergronden, voor kleiachtige ondergronden kan ik weinig zeggen, in NL zouden we dit onderheien totdat je op "stuit" zit en dat kan in de randstad wel eens 20 meter palen betekenen, in onze omgeving ongeveer 12 meter palen. Ze hebben tegenwoordig trouwens hele lieve heimachientjes, niet groter dan een minipelle die stalen palen de grond inslaat van zo'n drie meter lang die aan elkaar gelast worden in het werk en later volgestort met beton. Of je deze in LDF ook hebt of nodig hebt weet ik niet aangezien ik op rots zit.

succes

p.s. wees met PUR schuim voorzichtig, dit expandeert nogal, ook 1 van de eerste fouten die ik als klusser gemaakt heb was het dichmaken van een gat met PUR en daarna met baksteen, ik had ruimte gehouden voor expansie want hier had ik wel eens van gehoord maar even later kwam de baksteen er vrolijk uitgedrukt door de PUR. Dit kan enorme schade veroorzaken. Het verhaal van een collega die zijn bad isoleerde met PUR en de dag later zijn bad ruim 10 cm hoger zag staan door de PUR wordt bij ons nog met veel plezier verteld. (geen leuker vermaak dan leedvermaak!!) 

avatar#4406
joanette
Berichten: 10
Reacties: 17

#8 Geplaatst: 2007-04-06 19:02:18

reactie: schueren in de muur

Dag

Wij hebben in de Dogdogne een maison a pierre ;een zogenaamde longere die verschillende scheuren heeft.

wij hebben 2 jaar geleden alles laten bepleisteren(crepi) maar uiteraard keren de scheuren terug

De man die ons dak gerenoveerd heeft adviseerde ons aan de binnenkant zogenaamde cables d`acier (staalkabels die strak te draaien zijn)

laten aanleggen

Inmiddels is dat gebeurd en blijven de scheuren zichtbaar maar verwijden  zich niet meer.

Deze zomer gaan we alles dichtvoegen in de hoop dat dit afdoende is

"De dakman" verzekerde ons dat le maison nu weer 100 jaar meekan!!

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#9 Geplaatst: 2007-04-06 19:35:07

Joanette,

misschien in de pleisterlaag een glasvezelnet op laten nemen, dat overbrugt de scheuren goed, ok als er toch nog een beetje beweging in zit.

Christian von Klösterlein