Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Huizen kopen

Huizen kopen

Hoe om te gaan met de makelaars, notarissen, de bouwers en de Franse ambtenaren (vergunningen).

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

vocabulaire: asbest verklaring, loden leidingen

Auteur Bericht

avatar#4311
Brioche
Berichten: 13
Reacties: 51

#0 Geplaatst: 2007-03-22 12:54:31

Kan iem svp melden wat de benamingen zijn voor de diverse verklaringen die bij het voorlopig koopcontract bijgesloten zouden moeten zijn?

1. Op deze website vond ik de constat parasitaire over het wel of niet aanwezig zijn van beestjes. Sinds kort vervangen door: Diagnostic technique

2. Betreffende loden leidingen en loodhoudende verf =......

3. Betreffende asbest amiante = ......................

4. servitudes, droits de passage

5. bestemmingsplan

Hartelijk dank!

(beetje luie Brioche)

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2007-03-22 18:43:12

Het is allemaal te vinden op deze site, hoor.

Het komt hierop neer:

Wie in Frankrijk een huis koopt, treft bij de voorlopige koopakte enkele verplichte technische artikelen aan over het al dan niet aanwezig zijn van loodhoudende stoffen, asbest en termieten. Dergelijke verklaringen moeten in één dossier komen, waarbij ook overige zaken moeten worden gerapporteerd: de natuurlijke en technische risico's, de aardgasinstallatie als deze ouder is dan 15 jaar en de energievoorziening. Het nieuwe dossier dat in de plaats komt van de constat parasitaire en état sanitaire heet Diagnostic technique, met daarin opgenomen – per 1 november 2006 verplicht - een diagnostic de performance thermique (verwarmingsinstallatie en –gebruik). Ook is het noodzakelijk om bij huizen die jonger zijn dan 10 jaar of bij grote verbouwingen die vrij recent zijn gedaan, een DO over te leggen, een verzekering tegen dommage ouvrage. Mochten na de koop gebreken zichtbaar worden, dan kan de nieuwe eigenaar de verantwoordelijke aannemer nog aanspreken.  De sector die de verplichte onderzoeken doet in onroerend goed dat in de verkoop komt, blijkt vele fouten te maken of pleegt zelfs bedrog. De fraudecontroledienst heeft geconstateerd dat de diagnosebedrijven er een potje van maken. In de helft van de onderzochte rapporten, die bij een voorlopig koopcontract moeten worden gevoegd, zitten fouten of is zelfs sprake van misleiding. Verkopers van huizen zijn verplicht om erkende bedrijven in te schakelen die de oppervlakte van het huis opmeten (meestal alleen in appartementen), het huis onderzoeken op de aanwezigheid van termieten, asbest, loodhoudende verf enz.,  of het in een gebied staat waar natuurlijke risico's aanwezig zijn (overstromingen bijvoorbeeld en hoe de gas- en verwarmingsinstallatie eruit ziet.

Wim

avatar#3862
marthy en martien
Berichten: 9
Reacties: 27

#2 Geplaatst: 2007-03-22 22:22:01

Wij gaan volgende week bij de notaris tekenen voor de koop van een schuur van onze buurman. Deze schuur zit vast aan ons huidige huis.

Vandaag kregen wij de ontwerp akte toegestuurd, waarin tot onze verbazing staat dat er asbest is geconstateerd in de schuur.

Die schuur bestaat uit niet meer dan muren en een dak, dus waarschijnlijk zijn de dakplaten van asbest.

Als laatste zin in het hoofstuk over asbest in de akte staat dat de koper akte neemt van deze situatie en de verkoper ontslaat van alle verantwoordelijkheid.

Kan dit zomaar, zonder voorafgaande waarschuwing van de notaris, in dit geval de makelaar?

Vervanging van die dakplaten zal heel wat kosten.

Wat moeten wij hiermee, wie heeft goede raad.

Marthy en Martien Berends.

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#3 Geplaatst: 2007-03-23 08:04:31

In veel oude cimentgolfplaten zit asbest. Die grijze platen worden veel voor schuren, maar bij ons in de buurt ook vaak onder de dakpannen van het woonhuis gebruikt.

Voor Franse begrippen is deze situatie dus heel gewoon. Dat betekent nog niet dat je het hoeft te accepteren. Maar je kunt ze ook gewoon lekker laten zitten, wat betreft de risico's kun je in dit forum veel info vinden.

Laten vervangen is inderdaad prijzig. 

avatar#3862
marthy en martien
Berichten: 9
Reacties: 27

#4 Geplaatst: 2007-03-23 09:03:46

Na wat zoeken op internet hebben we inmiddels begrepen dat de dakplaten geen direct gevaar zullen opleveren, maar we gaan die schuur in de toekomst tot woongedeelte verbouwen.

Krijgen we dan problemen met een eventuele (ver)bouwvergunning?

Blijft nog de vraag: moeten we deze acte de vent zo tekenen of moeten we de hele boel opschorten? Had die notaris de verplichting ons van te voren in te lichten?

Allemaal vragen waar wij geen antwoord op weten, maar misschien iemand anders!

Marthy en Martien Berends.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#5 Geplaatst: 2007-03-23 18:33:19

Het was wel zo netjes geweest om jullie tevoren in te lichten over de aanwezigheid van asbest. Veel drukte maken de Fransen niet over dat spul. Gewoon laten zitten, is meestal het devies.

Als geconstateerd wordt dat een te verkopen huis asbest bevat kan dat de onderhandelingen beïnvloeden: of de koopprijs wordt lager (de koper moet kosten maken om het spul te laten verwijderen) of de koop gaat niet door als de verkoper weigerachtig blijft.

Ik zou intussen wel even informeren bij La Mairie of de aanwezigheid van amiante invloed heeft op het verkrijgen van een bouwvvergunning later. Je bent dan wel roomser dan de paus, want de Fransen zelf halen het asbest gewoon weg en gaan dan aan de verbouwing beginnen.

Wim

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#6 Geplaatst: 2007-03-24 21:32:10

Nee, de notaris is niet wettelijk verplicht dit tevoren te melden aan de kopers.

Hij is slechts verplicht te constateren dat de koper een dergelijk rapport heeft doen opmaken en dient het aan het compromis de vente te hechten.

Ik raad je aan om het rapport zelf te lezen, niet alleen de samenvatting. Daairn staat precies wat er is geconstateerd, waar en in welke staat de asbesthoudende elementen zijn. Bij verbouwing tot woning is het zeer aan te raden deze elementen te (laten)verwijderen, want anders kan bij een toekomstige verkoop het weer tot problemen leiden.

Er ligt (toegegeven, al heel lang) een wetsvoorstel in het Parlement om de huidige asbest-in-woningen regels te verscherpen. Het kan best zijn dat het daarf een stille dood sterft, maar indien het Parlement ontwaakt en het per ongeluk aanneemt, dan gaat het waarschijnlijk flink geld kosten, indien de asbest verwijderd moet worden NA de verbouwing....

Wim van Teeffelen

avatar#3862
marthy en martien
Berichten: 9
Reacties: 27

#7 Geplaatst: 2007-04-08 10:46:52

Hartelijk dank voor jullie informatie. We zijn net terug uit Frankrijk, waar we eindelijk, na twee jaar onderhandelen, getekend hebben voor de koop van de schuur van onze buurman. Heel belangrijk voor ons, want het is het achterste deel van een pand waar wij veertien jaar geleden de voorkant van gekocht hebben.

Ik heb een volledig rapport, dertien bladzijden, over de asbest golfplaten op het dak en een rapport van dertien bladzijden over drie deuren die loodhoudende verf bevatten.

We hebben alles maar geaccepteerd met een glimlach in de wetenschap dat onze buurman niet lang meer te leven heeft en ons het werkelijk gunde. Zijn schoonfamilie was van oudsher de eigenaar, maar gelukkig voor ons is het erfrecht in Frankrijk veranderd ten gunste van de langstlevende. Deze familie staat als niet al te makkelijk bekend en het was misschien nooit gelukt om van hen te kopen.

Over vier jaar mogen we gaan vutten en dan beginnen de grotere bouwwerkzaamheden. We gaan ons in die vier jaar maar eens beraden wat we met het dak gaan doen, want zoals Wim van Teefelen terecht opmerkt, het zal moeilijker worden het asbest te verwijder NA een verbouwing.

Met vriendelijke groet,

Marthy en Martien.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#8 Geplaatst: 2007-04-08 17:14:19

Je reageert Marthy en Martien...

IK gun jullie in combi een Zonnige Toekomst in LDF!

Het zal toenemender mate moeilijker worden om een huis te verkopen en France, waarbij vanwege allerlei wettelijke teksten een zwaar dépôt rust op wat je verwerfd.

Mijn fosse septique hier voldeed bv. al niet uit de normen EEG in 1999. Dankzij m'n huidige buurman hier hebben se de Staat's aangewezen figuren niet al te moeilijk gedaan over die septic tank. Maar de normen EUR, zijn aanzienlijk aangescherpt sindsdien!

Ik herrinner me nog als lid van de OR van een groot NL/Eng. concern dat asbest in enigerlei vorm al VERBODEN was in NL.

Ik heb toen in dat College van OR, letterlijk tegen de Bestuurder van die Onderneming gezegd, dat een timmerman die in "mijn tijd" daar lijdend aan abesteose een ruime uitkering moest krijgen en na z'n overlijden ook z'n weduwe & kinderen!

Die opmerking, werd me dus bepaald niet in dank afgenomen, maar de NL-wet was al in die tijd dat via een HR-uitspraak de bewijslast omgekeerd was. Nl. te bewijzen dat een vm. werknemer niet professioneel aan asbest verzagende activiteiten had bloot gestaan! De Bestuurder verschoot op slag van kleur en na gefluisterd commentaar met Hoofd Veiligheid, gaf HIJ ruiterlijk toe, dat het concern geheel verantwoordelijk was voor wat met die bewuste werknemer was gebeurd!

De moraal van dit verhaal is & blijft, dat indien je niet dagelijks met asbest-houdende produkten uit een verleden bezig bent geweest, je een betrekkelijk weinig risico op het ontwikkelen van een carcsionoom oploopt.

Mijn advies is en blijft gewoon zo snel mogelijk die 'koelere zooi' te verwijderen naar de plaatselijke déchèteri...als dat nog mogelijk is...

MHG van,

Erik.