Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Oude waterput reactiveren

Auteur Bericht

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#0 Geplaatst: 2007-03-23 10:12:14

Chers amis les bricoleurs!

Ik wil een oude waterput op ons terrein reactiveren. Deels om goedkoop water voor de tuin op te kunnen pompen, maar voornamelijk omdat ik een eigen put op een oude boerderij ook een stuk folklore vind!

De put is dertig of veertig jaar geleden volgestort, toen er 'stadswater' (beter: dorpswater) kwam. Het gaat om een schacht van 80 à 90cm diameter, en op een diepte van ca. 9m loopt een waterader, dat bewijzen de bronnen van de buren. Alle puin en wat anders nog in de put terecht is gekomen moet eruit (ik hoop geen dode paarden). En dan maar hopen dat de bekleding van de put (in segmentvorm gehouwen stenen) over de hele hoogte nog goed zit.

Wie heeft er  ervaring met dit soort werk?

Welke veiligheidsmaatregelen zijn beproefd?

Ik kan er zelf wel het een of ander bedenken, maar ervaringen van anderen (positief of negatief) zijn nooit weg.

Het terugvinden van de puits is overigens een verhaal op zich.

De vader van de vroegere eigenar had het steeds over hun puits derrière le lavoir. En hij zei: Ga vanuit de achterdeur twaalf stappen rechtuit, daar moet het zijn.

Heb ik gedaan en gegraven en gesondeerd - niets.

Dan deed hij het met kleine stappen zoals hij die als jochie van een jaar of zes gedaan zou hebben. Ook daar niets.

Later hebben wij bij het planten van een boom toevallig de gemetselde bovenrand van de puits gevonden - twee meter rechts van de oorspronkelijke plek. Bij het afbreken van het washok vonden wij de verklaring. Twee meter van de huidige uitgang had vroeger een deur gezeten, en van die uit was de oude man als jongetje steeds met twaalf stappen naar de puits gelopen!

Dus, wie kan mij iets over dit karwei vertellen?

Christian von Klösterlein

- Hoe meer je weet hoe beter je beseft dat je niet alles kan weten -

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#1 Geplaatst: 2007-03-23 10:46:40

Zo'n mooi verhaal hoop ik ooit ook eens te kunnen vertellen over onze nog niet teruggevonden put.

Blijft wel dat als je deze put van 3 verdiepingen diep gaat uitgraven je aan een vrij riskant avontuur begint. Gaat die stenen bekleding 9 meter diep? Of komt het water in de put automatisch hoger te staan?

Als je het geld er voor over hebt, laat dan gewoon naast de put een bron slaan, minder romantisch, duurder, maar veel veiliger.

Ik hoop hoe dan ook wel dat je ons op de hoogte houdt!

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2007-03-23 11:25:07

Jean-Paul,

Gaat die stenen bekleding 9 meter diep?

Daar moet ik juist achter komen, tot nog toe zie ik niet meer dan de eerste halve meter!

 

Of komt het water in de put automatisch hoger te staan?

Bij de buren niet, dus verwacht ik het bij ons ook niet. Wordt dus een dompelpomp, waarover de alternatievelingen onder ons voldoende geschreven hebben.

Christian von Klösterlein

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2007-03-23 12:12:44

Jeetje Cristian,

Dat moet een wel zeer oude put zijn zég! Die bij mij is 11 m. diep, maar desondanks niet zo oud, want hij bestaat uit van die grote betonnen ringen.

In segmentvorm gehouwen schrijf je....tsja, als het vrij harde steen betreft heb je denk ik niet te veel te duchten vanwege instortingsgevaar. Maar zo'n 8 kuub puin er uithalen, is niet niks. Je zou eerst nog met zo'n mini-pelleteuse tot op de helft kunnen komen....maar dan zal het toch echt met een emmertje 'puin halen' worden, vrees ik.

Nu hadden wij vroeger thuis geen riolering en de ronde zinkput bestaand uit van die stenen die te dicht naast het vuur gelegen hadden (van die roetmoppen) waren uitstekend geschikt voor dat doel toen er een nieuwe gegraven moet worden.

Wat zeg ik graven? eerst een stuk humusrijke laag van 1.5 m. ....dan een dikke leemlaag van zo'n 3 meter, dan weer een alluviale zandlaag en vervolgens oude blauwe zeeklei. Ik spreek hier wél over de Holterberg (molshoop) en omgeving.

Dus dat was hakken in die leem...stortte ook niks in hoor, maar het werd een beetje moeilijk in die gele zandlaag. Maar daar werd dan het volgende opgevonden;

een bekisting maken van dunne beton-triplex en zo dus emmertje na emmertje doorbikkelen tot de kleilaag. Zelfde verhaal om al die stenen netjes in verband te leggen. Ik was klein en mocht het ook doen..tjonge jonge wát een werk zeg.

Maar die beerput was een omgekeerde afgeplatte kegel (met aande bovenkant een stenen koepel) en ja een volwassen vent kon er met een ladder nauwelijks in! Aan een touw neergelaten met zo'n windas ging tuurlijk beter met zo'n jochie als ik toen nog was of m'n broer.

Er zal dus niks anders opzitten Christian, om het in omgekeerde volgorde te doen....maar geen kinderarbeid hè meer! :-)))

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2007-03-23 19:09:50

pff, dat gaat niet meevallen.

Ik heb eens een oude regenput opgeknapt, was ook een smalle toegang van ca 90x90 cm en 2 m hoogte maar daaronder een ruimere bak.

Je kon dus onderin de bak goed werken.

We hebben het op de "ouderwetse" manier gedaan, dus inderdaad emmertje voor emmertje maar dat zal in jouw geval niet meevallen.

Weet niet wat erin zit, als het grond oid is kun je het er dan niet uitzuigen met een vacuumwagen onder toevoering van water? dus ahw losspuiten en uitzuigen met een vacuumwagen.

Als je in de put gaat denk om zuurstofgebrek, ik had er een ventilator opgezet met een slang tot onderin. Vooral bij beerputten kun je last hebben van H2S maar dat zal in jouw geval niet zo zijn denk ik, het was immers een waterput.

Je zult inderdaad een echte centrifugaalpomp nodig hebben voor deze opvoerhoogtes en niet zo'n goedkoop dingetje met een ronddraaiend schoepje met een opvoerhoogte van 3-6 mwk.

We hadden het dus wel over heel verschillende pompen.

succes

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#5 Geplaatst: 2007-03-23 19:42:04

Jeanpierre,

ik zeg voorloopig niets over de aanpak die mij voor ogen staat, ik wil de inputs van de forumleden niet een bepaalde kant op sturen!

Dus: verdere suggesties zijn welkom!

En als het karwei geklaard is komt beslist een ervaringsbericht.

Christian von Klösterlein

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2007-03-23 20:16:13

cristiaan, een boeiende klus !

wij hebben ook een put naast het huis, het water staat op 16 meter diepte en men zegt dat hij meer dan twintig meter diep is, maar ik heb het nooit gemeten.

bij ons lag er een deksel op van een oude stalen plaat, en toen ik eens in de goede bui was om de rotzooi van de put af te halen, eerst zware stenen, toen een aantal planken, toen het zware verrotte deksel, en daar weer een paar iele balkjes onder, kieperde het deksle, of wat er nog van over was, naar beneden.

ik wil die er nog eens uithalen.

onze put is vanaf de bovenkant een meter of vier met stenen gelegd, daarna is het gewoon uitgehouwen werk uit de rotsgrond.

ik zou het als volg doen, want het is pittig gevaarlijk wat je wilt doen.

maak eerst een lier, je zult hoogst waarschijnlijk een emmerlier boven je put willen hebben, of misschien is die er nog.

maak die dus bruikbaar, zodat je die kunt gebruiken om als je beneden staat via een katrol de emmer met puin naar boven kunt takelen.

dan zou ik twee halve circels maken met de totaal doorsnede van je put.

of in plaatstaal, of in gelijmd plaathout (contre plaque)

dit kun je eenvoudig doen door eerst een mal te maken met plaathout/cp

je maakt een mal van een halve cirkel van bijvoorbeeld 90 c/m van balkjes.

dan span je daar de eerste laag triplex 5m/m op.

daar overheel lijm je een tweede laag, en een derde, en een vierde.

dit gelijmde stuk is vele malen sterker dan normaal (liefst lijmen met PU)

de mal lossen en een tweede maken, nu heb je dus een hele circel van 90 rond en een centimeter of 50 hoog, of hoger als je wilt.

die circel zet je op de rommel in de put, opspannen met balkjes of eventueel een stalen band er in schroeven.

dan graaf je er onder de rommel weg, circel laten zakken, en weer graven, circel laten zakken en weer graven, enz.

zo voorkom je instortingsgevaar en werk je tamelijk goedkoop.

als je met de circel in het water gedeelte kom moet je even doorwerken, daar het hout zal gaan rotten, maar zolang het droogwerk is kun je het rustig aan doen.

eventueel kun je aan de binnenzijde van de houten halve circel een schenkel van hardhout lijmen, een soort rib, en die kun je dan opspieen, je slaat dan tussen de schenkels een wig en drukt zodoende de halve circels uit elkaar tegen de putwand aan.

ik zou het zo doen dus.

cees.

ps, zorg ervoor dat er altijd iemand is die weet dat je in de put zit, je weet nooit wat er kan gebeuren.

een mobieltje werkt niet, dus ga daar niet van uit.

je kunt onwel worden, of een wespensteek krijgen, of weet ik veel wat.

een grot van een aantal meters diep en paniek is perfect om te ......

avatar#2896
Jeroen B
Berichten: 4
Reacties: 74

#7 Geplaatst: 2007-03-23 21:43:44

Christian,

Onze drooggevallen put is 7 meter diep. Van de buren hoorde ik dat ie reeds een dertigtal jaren droog staat. Inspectie leverde op dat de wanden nog immer in goede staat verkeren. De put is niet volgestort. Een betonnen dekplaat voorkomt het invallen van puin, blad, mensen en andere ongerechtigheden,

De wanden zijn gemetseld van gebroken vuursteen; dat in onze contreien, 62, veel voorkomt.

Ook ik wil de put ooit reactiveren. Mijn gedachte was om het regenwater dat van het dak afkomt in de put te laten lopen. Hij fungeert dan sowieso als reservoir. Ik heb weleens gehoord dat water zelfzuiverend is vanaf een bepaalde hoeveelheid. (4,5m3????)

Jouw put is wellicht beschadigd door het ingeworpen puin.  Gegeven de staat van mijn put kun je wellicht goede hoop houden.

Succes

Jeroen B,  62

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#8 Geplaatst: 2007-03-23 23:12:10

Christian,

het is hiervoor al genoemd: risico op verstikking! In een ongeventileerde ruimte waarin biologische (rottings)processen zich kunnen afspelen kan het zuurstifgehalte tot onder de 16% dalen, met daarbij H2S en CO2-vorming. In een dergelijke atmosfeer kun je binnen enkele seconden het bewustzijn verliezen.

Zie:

http://www.arbouw.nl/pdf/arbouw-adviezen/advies-werken-besloten-ruim.pdf

Onafhankelijke adembescherming is op zijn plaats. Een actieve ventilatie is mogelijk maar dan moet wel met een zuurstofmeter eerst bekeken worden hoe het percentage is. Ik heb teveel ongelukken met schoonmakers van tanks en Brabantse boeren die de gierput indaalden gezien.....

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#9 Geplaatst: 2007-03-24 00:49:19

Toch geen probleem Steven,

Met een snorkel op en flinke stofzuiger die blaast ipv. zuigen moet dàt wel te doen zijn, hoor. Ugh die cees toch...eerst met een gardenapompje...pftt, ouwe diepzeeduiker! ;-) Als het echt link zou worden huur je gewoon iemand in van wat verder dan de vm. DDR. >>> lachen zeg...vgls. mij lacht Cristian hier nu al in z'n vuistje over zijn plan en laat ie ons raaskallen! ;-)

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#10 Geplaatst: 2007-03-24 01:06:09

Als ik Cees zijn idee goed begrijp dan moet je vanaf het platformpje werken gevormd door je halve circel en 50 cm of meer onder je de stenen en rommel in je halvecircelbak werken en deze eruit tillen?

Lijkt me niet zo eenvoudig want je zit jezelf in de weg, 80 á 90 cm doorsnee is niet veel als je gebukt moet werken, ik begrijp nu de kinderarbeid, zou toch heel aantrekkelijk zijn. Helaas zullen ze ook in LDF het kinderwetje van "van Houten" wel kennen oid :)

Met de minipelle heb je ook niet voldoende ruimte, ruimtegebrek en een potentieel gevaarlijke situatie door zuurstofgebrek of andere levensbedreigende gassen zoals al genoemd H2S,CO2 e.d. zijn m.i de belangrijkste problemen die je moet oplossen.

Ik ken ook een voorbeeld van een binnenvaartschip geladen met ijzererts, de matroos ging naar binnen, bleef lang weg, de volgende ging naar binnen, uiteindelijk de kapitein, drie doden dus, gelukkig was de kapiteinsvrouw zo slim om hulp te roepen. IJzererts oxideert onder bepaalde omstandigheden en neemt de zuurstof weg, zo zijn er helaas nog veel meer noodlottige voorbeelden, geen angstmakerij maar voorzorgsmaatregelen zijn verstandig cq noodzakelijk.

Zoals dat tegenwoordig zo mooi heet een taak/risicoanalyse, dat deden we vroeger natuurlijk ook al maar toen noemden we het nog gewoon gezond verstand.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#11 Geplaatst: 2007-03-24 10:38:15

bommel ik snap je commentaar niet helemaal over dat gardena pompje.

ik heb in mijn tekst nergens iets staan over het puin ruimen uit en put met een gardena pompje.

dus indien je niet wat aan je ogen mankeert zou ik toch opassen met pfffs en oehhs, tis mij iets te irritant die opmerkingen.

ik ben een man van de praktijk, niet van de theorie, die lopen er genoeg rond en kosten een fortuin (lees de bavards over de ambtenaren)

als ik een boom om moet zagen ga jij een vele op dit net waarschijnlijk aan het rekenen, de boeken openslaan over risicogevallen, en je zelf in een uitermate beschermend pak hijsen uit een van de door labaratoria geteste fabrieken uit de voormalige deelstaat waar die en die toen adviseur was bla bla bla, en dan weet je niet hoe je de zaag gestart moet krijgen.

ik daarentegen jas met de kettingzaag een spie uit de stam, rats aan de andere kant een korte groef en de boom valt op een meter nauwkeurig.

jean pierre, je werkt niet van het platform, maar je staat tussen de halve circels, of eigenlijk, er in, lekker met je emmertje naast je.

en doordat je lekker met een schopje of je blote klauwtjes de stenen er onder uit haalt kun je telkens de circel iets laten zakken.

mits je niet te groot van stuk bent valt dat jezelf in de weg zitten wel mee, of je moet er de voorkeur aan hebben om op z'n kop te werken ?

iemand heeft het over een minipelle, als ik dat iemand zou zien doen zou ik hard lachen en ver weg gaan staan.

een steen uit de verkeerde plaats en je putwand is uit constructie en levens gevaarlijk.

maar goed, jullie ingenieurs peuteren maar even door.

ik ga de tuin in!

cees.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#12 Geplaatst: 2007-03-24 12:38:26

Cees en anderen,

wij komen er al dichter bij.

Ik ga mijn werkplan opbouwen en zie dan waar nog steentjes van de puzzel ontbreken.

Christian von Klösterlein

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#13 Geplaatst: 2007-03-24 14:54:25

Cees, de gevaren worden toch wel wat gebagatelliseerd door je.

Per jaar worden ca 2,4 miljoen mensen behandeld voor een ongeval, een deel daarvan zijn verkeersongevallen, maar dat is maar ca 10%

Het grootste deel, namelijk ongeveer 50% zijn ongevallen in de prive sfeer, voornamelijk klussen dus. Dit zijn zo maar wat getalletjes uit Nederland, kun je vinden op CBS, Franse getallen weet ik niet maar minder zal het echt niet zijn, zowel relatief als absoluut gezien. Statistiek is ook niet zo belangrijk voor jou persoonlijk maar geeft een algemeen idee.

Ervaring helpt ook niet altijd want bij de klusongevallen voeren de ouderen de boventoon (waarschijnlijk klussen jongeren niet zoveel zullen we maar vergoeilijkend zeggen).

Het is nog altijd zo dat een gewaarschuwd man voor twee telt.

Nu weet ik ook wel dat je niet altijd en teveel bezig moet zijn met de veiligheid, anders komt je werk niet af maar voorzorg is best nuttig en nodig.

Dit hoeft echt niet lang te duren, al neem je er maar vijf minuten voor.

Een veiligheidshelm en een veiligheidsbril, goede handschoenen kosten praktisch niets en ook geen tijd, wil je volledige adembescherming zoals de dokter voorstelt kost dit wat meer tijd, geld en voorbereiding maar kun je zeker overwegen.

Vooral bij kettingzagen wat jij noemt gebeuren ontzettend veel ongevallen met nog eens grote gevolgen ook. Een kettingzaag die terugslaat en in je lichaam terechtkomt veroorzaakt grote wonden zoals helaas veel mensen kunnen beamen.

Vandaar dat ik ook de insteek nam om van buitenaf te overwegen, leegzuigen met vacuumwagen, trouwens ook boeren hebben vacuumwagens om de giertanken leeg te zuigen. dan kunnen je veiligheidsmaatregelen veel minder zijn. Zoals al gezegd een taak/risicoanalyse voor het hele karwei. Bezint eer ge begint.

De optie van Cees heb ik nog eens geoefend in de douche maar zou aan mij niet besteed zijn, als je gehurkt moet werken heb je niet veel ruimte over. Het zal wel aan mijn postuur liggen. Christian is zo te zien wat geschikter voor in de waterput.