Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Buitenlander belasting?

Auteur Bericht

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#0 Geplaatst: 2007-03-23 22:52:15

Beste mensen,

Gisteren belde een nieuwe toekomstige collega (afkomstig uit Nederland) naar de dienst of de Buitenlander Belasting ook voor hem gold. Omdat ik voor de Belastingen als Fransman wordt aangezien (ik werk hier en ben getrouwd met een Française), kon ik hem daarop geen duidelijk antwoord geven. Ik heb wel geïnformeerd, maar de betrokken ambtenaren konden me niet echt veel wijzer maken.

 

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2007-03-24 00:30:46

Ook daar al niet...gut oh gut waar moet dit allemaal heen???

Erik.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#2 Geplaatst: 2007-03-24 00:50:14

Goedenavond Steven,

Wat bedoel je met Buitenlander Belasting? Gaat het om betalen van een vorm van belasting in FR? Ik  heb gewoon even met google gekeken maar bedoelt je a.s collega misschien Impôts à l'étranger? Als ik het goed begrijp bedoelt de FR Belastingdienst daarmee: belasting betalen over inkomsten verdiend door een inwoner van FR die in het buitenalnd werkt. Zeg maar wat in NL wereldinkomen wordt genoemd. Daar staat wel wat over. Nl dat je één of ander formulier moet invullen om te voorkomen dat je < double imposable> bent. Volgens mij net als in NL.

Ingrid

avatar#3977
factotum
Berichten: 10
Reacties: 100

#3 Geplaatst: 2007-03-24 09:34:02

Salut Steven,

Ik had hetzelfde meegekregen en ben eea aan het uitvlooien. De betreffende wet zat drie jaar in de pijplijn. Ze is daar eind vorig jaar uitgekomen. Het is een zgn Décret d'Application (zeg: Maatregel van Bestuur, dus geen WET in strikte zin, want dat gaf gedoe in Brussel). Hij heeft inderdaad weinig ophef veroorzaakt. Hij is te vergelijken met de touristenbelasting in NL en hij is voor Fransen zelf niet van belang. Hij oogt ingewikkeld, maar je ziet snel hoeveel je betaald. Er zijn drie grondslagen. Een naar waar men vandaan komt, een waar men in F is gaan wonen (de regio) en een die aangeeft in welke mate men al bijdraagt aan de Franse schatkist.

Dat laatste is het eenvoudigst. Betaalt men in Frankrijk ALLE belastingen èn de CSG dan valt men onder het 0%-tarief. (Er komt wel een aanslag maar die staat dan op 0 Euro.) De plaats waar men is gaan wonen is nog het lastigste. Omdat 85% van de opbrengst naar de regio's gaat, hebben de Regio's (binnen een zekere bandbreedte) een stem in de tarifering. (Ik ken wel het tarief van mijn regio -de Auvergne-, maar dat van de PACA (volgens mijn zegsvrouw de duurste regio) en de Limousin (met het laagste tarief) kende zij nog niet. Zelf kom ik uiteindelijk op ongeveer 3% van het Revenu fiscal de référence, dus dat valt nog mee als je weet dat het vastgelegde maximum 7,45% is. Ik zoek nog naar de goede formulieren, maar ik ben vastgelopen; een geduldige mademoiselle van ons Centre d'Impôts wist van het bestaan af, maar gaf aan dat het nog wel enige tijd kan duren voordat ze beschikbaar komen. Ze verwacht dat de uiteindelijke aanslag pas na de zomervakantie zijn beslag krijgt. Ze heeft me in ieder geval een circulaire beloofd die volgende week beschikbaar is. Ik ga door met vlooien; het komend weekeinde kan ik eea afronden.

Groet, Ben

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#4 Geplaatst: 2007-03-24 10:49:28

Ben, 

Ik weet niet precies waar het om gaat. Mijn collega prepareert zich op zijn komst naar Frankrijk en stelde me die vraag. Ik heb gisteren het "Hôtel des Impôts"  gebeld bij mij in de buurt maar vrijdagmiddag is geen goed moment, er was bijna niemand. De betreffende ambtenaar wist wel dat er wat "zat aan te komen" maar kon me niet wijzer maken. Advies was komende week terug te bellen.

Steven

avatar#4429
sacre bouteille
Berichten: 1
Reacties: 2

#5 Geplaatst: 2007-03-26 13:25:11

Geachte leden van het forum,

Wat M. Factotum zegt klopt. Er is een speciale belasting voor mensen die langere tijd in Frankrijk komen wonen. Maar het geldt niet alleen voor buitenlanders. Mijn verhuizing naar Paris is gebaseerd op mijn Franse paspoort. Toch moet ik over mijn toelage IRE gaan betalen. Omdat ik op dit moment, vanwege de verhuizing, niet bij mijn laptop kan kan ik niet alle details van het hoe en waarom geven.

Ik zal dat nog gaan uitzoeken als daar belangstelling voor bestaat.

Met aller vriendelijkste groeten,

Lucas Thiboux Sevre

avatar#3977
factotum
Berichten: 10
Reacties: 100

#6 Geplaatst: 2007-03-27 19:15:03

Salut,

Na (telefonisch) overleg vanmiddag heb ik nu de formule voor het berekenen van de IRE kunnen opstellen.

Formule berekening BuitenlanderBelasting (Impôt sur les Résidents Etrangers (IRE))

IRE = factor Financiele Intergratie * ((¼*Regio factor) + Herkomst factor)

De factor Financiele Intergratie is 0 (nul) als men de volgende vier zaken betaalt:

Taxe Foncière,

Taxe d'Habitation,

Impôts de Revenu en

Cotations Sociales.

Ontbreekt een van deze vier dan is de factor 1 (één)

De Regio factor kan per regio verschillen. Op dit moment is nog niet alles binnen; van de 22 Regio's heb ik er 14. Morgen(avond) beschik ik over de complete lijst.

Herkomst factor

Er zijn (mondiaal) drie gebieden met een verschillende factor. USA en Canada met de factor 3,75. Alle landen van de EU en Zwitserland met factor 2,18 en de rest van de wereld met 0,49. De NL-ers hebben "dus" een factor van 2,18.

Eerste conclusies:

@ Steven,

Jouw nieuwe collega zal inderdaad onder de IRE vallen. Hij/zij zit voor een deel onder het NL-systeem en "profiteert" van het F-systeem, donc betalen, betalen

@ Sacre bouteille,

De term buitenlander belasting is niet gelukkig gekozen. Ook Fransen met inkomsten en afdrachten BUITEN Frankrijk valllen er onder.

De algemene grondslag achter deze belasting is het gelijktrekken van de scheefgroei die ontstaat wanneer men gebruikmaakt van de Franse voorzieningen en daarvoor nit het volle pond betaald. Bijvoorbeeld door wel gebruik te maken van het Franse syteem van gezondheid zorg maar dat laat betalen door het CVZ en niet door de Cotisations Sociales.

Groet Ben

avatar#3977
factotum
Berichten: 10
Reacties: 100

#7 Geplaatst: 2007-03-28 16:02:28

Hier de laatste informatie voor het berekenen van de nieuwe belasting.

RegioFactor

De regiofactor is gebaseerd op de (historische) ontwikkeling van de vastgoedprijzen. Men rekent vanaf 1995 tot en met 2006. De prijsontwikkeling van de appartementen is merkwaardig genoeg ook meegenomen. Hiermee heeft men een politiek antwoord op de veronderstelde prijsopdrijving van het vastgoed door de buitenlanders. Vooral de gebieden met veel Engelse aanwas hebben het zwaar te verduren.

Bretagne 8,1

Basse-Normandie 8,1

Haute-Normandie 7,3

Picardie 7,4

Nord-Pas-de-Calais 8,6

Champagne-Ardenne 7,4

Lorraine 7,1

Alsace 6,0

Ile de France 7,7

Centre 7,4

Bourgogne 6,6 nog niet 100% zeker

Auvergne 7,0

Pays de Loire 7,5

Poitou-Charentes 7,2

Limousin 4,9

Aquitaine 6,9

Midi-Pyrénées 5,9

Franche-Comté 5,5 nog niet 100% zeker

Rhône-Alpes 6,9 nog niet 100% zeker

PACA 8,2

Languedoc Roussillon7,6

Corse 6,8

De regio PACA is inmiddels gepasseerd door de meest noordelijke departementen. Maar of dat zo blijft is nog maar de vraag. De "wet" voorziet in een jaarlijkse aanpassing van de factoren.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#8 Geplaatst: 2007-03-28 22:06:15

Goed, na de uiterst deskundige inbreng van onze nieuwkomer alias wegganger..

Ben, ik zit in regio Centre. Ik betaal alle belastingen die je eerder noemde en ik betaal dus niets.

Mijn Nederlandse collega die komt, wel een baan in Frankrijk heeft en een huis gaat huren, betaalt één de twee (ik ben kwijt welke) Taxe d'Habitation of Taxes Foncières niet.

Hij betaalt dus 1 x ((1/4 x 7,4) + 2,18) = 4,03%. Klopt dat?

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#9 Geplaatst: 2007-03-28 23:50:03

Juist ja Steven,

Want 1e...Ben geen buitenlander meer, 2e. ik betaal alle 4 genoemde en laat ook heel CVZ incl. SVB "Aan m'n kont roesten" zogezegd. De procedure bij de NL Raad van State is het zoveelste uitstel in gegaan, tot meen ik 13 april ..... als het dan niet later wordt ?

Alles gelezen én vooral het pleidooi van de NL-advocaat van de internationale gepensioneerden vereniging. Dit is voorzover 'men' juridisch jargon niet begrijpt zwaar geschut, wat in stelling wordt gebracht. Want de advocaat formuleert hier aan: (als NL) hoogste Staats Rechtscollege de zg. pré-justable vragen via dit college aan de EvJ EG!

Dwz. Er wordt dus nogmaals aan EvJ gevraagd in hoeverre  lokale wetten (van recent dus) zich verdragen met het principe van vrij verkeer van personen én goederen binnen de EU.

In dit geval van 'buitenlander belasting' neemt (denk ik) F. wraak op allerlei ongein vanuit GB, NL, BE enz., waarvoor de Franse Staat in feite opdraait voor andermans ellende. Welnu die heeft ze zelf al meer dan genoeg!

En daar hoeven zonodig niet nog eens 'rijke' buitenlanders bij te komen die van 2 walletjes (blijven) eten...ze hebben er zelf zat uit vm. Franse colonieën die onder een sociaal minimum leven. Het hemd is immers nader dan de rok?!

Zo dit is van mijn kant ff ferm gesproken, maar comme patriot, wat ik hier schrijf meen ik dus ook!!!

Amicalement,

ERIK.

avatar#3977
factotum
Berichten: 10
Reacties: 100

#10 Geplaatst: 2007-03-29 12:06:31

Salut Steven, Erik, Ingrid en Lucas,

Eea. op een rijtje. Er bestaat sinds kort een nieuwe belasting voor diegenen die wonen/werken in F maar geen complete financiële band met de Franse staat hebben: Impôt sur les Résidents Etrangers (IRE).

Politiek bestuurlijk wil men drie vliegen in een klap vangen.

a de financiële tegenvallers van de decentralisatie, die bij de Regio's hard is aangekomen, opvangen;

b een politiek "antwoord" op de gevoelde weerstand in enkele Regio's tegen de komst van veel buitenlanders;

c het ruime gebruik dat buitenlanders maken van het Franse systeem van ziekenzorg zonder bij te dragen aan de budgettaire suppletie die de Franse overheid pleegt te doen.

Het te betalen bedrag is een percentage op het "wereldinkomen", waarbij alles mee telt. (Zie eerdere mailings.)

Het opleggen van de aanslagen zal dit jaar laat plaats vinden; de bestandsopbouw is nog niet compleet. (De NAW-gegevens worden oa. aangeleverd door de belastingdiensten van de landen waar men vandaan komt.)

Groet Ben

PS De naam buitenlanderbelasting is geen gelukkige, maar we doen het er maar mee.

PPS Wereldinkomen is misschien ook niet conform het gedachtengoed van de gemiddelde fiscalist, maar we doen het er maar mee.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#11 Geplaatst: 2007-03-29 13:37:00

Dank je wél Ben echt en heus,

Het gaat mij persoonlijk dus niet aan, maaaaaaaar nogmaals de EU-Unie zit nog steeds zwaar in't slob. Over die vermaleide nieuwe zorgwet in NL, worden nu al veel procedures gevoerd op zeer hoog nivo. Veel van die is eigenlijk in mijn optiek, niet zozeer de wetstekst zelf, maar AMvD's. Algemene Ministriële Directieven (aanwijzingen).

Daar zijn we dan in LDF én NL op het terrein van gelegenheidswetgeving in de lokale landen van de EU...en om Brussel te ontgaan met heldere aanwijzingen via EvJ EG, geeft F. ook toe via z'n executive power die weg te bewandelen! KORT SUCCES dus.

Ik hoop echter nog steeds dat dit soort AMvD''s gewoon tot 'nulle' worden verklaard door de Opperrechters, want het dient slechts een tijdelijk doel om een lokale Staat binnen de EU enige 'lucht' te scheppen in het Oerwoud van eigen lokale Regelgeving, die zich allesbehalve verenigt met : "Alle länder werden Brüder", die gestalte kreeg in de bedoelde hymne van Beethoven.

En die sluit dus alleszins fascistoïde trekken uit van een deelstaat van Verenigd Europa!

Waar las ik toch zoveel verbroederingsgevoel vóór Beethoven...was het Napoleon of was het een ander? Ik ben gewoon gestoord! Maar één ding weet ik verrekte zeker, dat het, Het gedachtengoed van Robert Schuman en vele anderen volledig uitgehold wordt door korte termijn ideologen.

En intussen speelt "Les Ëtats Unis" de werkelijke fausse carte  dans le monde/fiscalisering/juridisering. Daar zijn dan vele nieten en slechts weinigen die ervan profiteren.

Erik.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#12 Geplaatst: 2007-03-30 19:57:57

Ben, ik stuur je per mail een document dat ik opgestuurd heb gekregen. "Vitamine C" (Connecties) werkt. Jouw verhaal wordt daarin bevestigd. Ze hadden er wel even een voorbeeldje bij kunnen leveren voor verschillende situaties.

Steven

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#13 Geplaatst: 2007-03-31 13:12:52

Inmiddels zijn we een stuk wijzer geworden. Het ministerie van Financiën blijkt een circulaire te hebben verzonden naar de prefecturen van de departementen en de regio's over de nieuwe belasting. Op de homepage van deze website is hiervan melding gemaakt. De circulaire zelf is integraal afgedruk. Echt blij worden we niet van deze nieuwe aanpak.

Wim

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#14 Geplaatst: 2007-03-31 14:03:14

Als ik het goed begrijp gaat het alleen om résidents, dus niet om mensen met een résidence secundaire?

avatar#435
willem
Berichten: 9
Reacties: 124

#15 Geplaatst: 2007-03-31 14:10:40

Wel een beetje eenzijdige benadering, is de huizenprijs stijging alléén aan " buitenlanders" toe te schrijven?
Vergeten wordt dat via TVA ( de grootste inkomstenbron voor de staat) ook fors wordt meebetaald aan de voorzieningen.
Wat te denken van bijdragen aan economie d.m.v. werkgelegenheid in bouw inkopen etc.
Wie gaat er nou wel en wie niet onder vallen?
Zodra je inkomstenbelasting etc. in Fr.betaalt niet?avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#16 Geplaatst: 2007-03-31 15:00:28

Antonia, Willem,

Volgens mij gaat het om "résidents", buitenlanders die zich hebben laten inschrijven.

Ik lees in de notitie niet dat de hogere prijzen alléén aan buitenlanders zijn toe te schrijven, maar in een aantal regio's hebben ze wel een grote invloed.

Overigens als ik de berekening goed begrijp, als je als buitenlander in Frankrijk werkt, hoef je niet te betalen.

Steven

avatar#3977
factotum
Berichten: 10
Reacties: 100

#17 Geplaatst: 2007-04-01 12:42:21

Salut,

De aller, allerlaatste informatie aangaande Impôt sur les Résidents Etrangers (IRE).

In overleg met Jacques C. en Dominique de V. hebben Steven en ik besloten dat de IRE niet wordt ingevoerd.

Citaat van mijn stamvader Verilius de Zeer Oude.

Copulare nos animat, Internet nos copulat.

(Oortjes aannaaien is leuk, maar pas op voor het Internet.)

Met dank aan Maître Wim Bavelaar en alle anderen die zich konden inhouden.

Ben

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#18 Geplaatst: 2007-04-01 12:47:21

Errare humanum est..... pecunia olet!

Steven

avatar#3368
Richard Garaud
Berichten: 0
Reacties: 41

#19 Geplaatst: 2007-04-01 14:26:16

In de plannen van de Franse regering voor de speciale belasting voor buitenlandse ingezetenen komt de volgende formule voor om het percentage te berekenen dat betaald moet worden over het wereldinkomen:
IRE= FIF x ((1/4 FR) + FPO) Zie het bericht onder Praktisch Nieuws.
Daarbij wordt gesteld dat de factor 0 is als men Taxe Fonciere , Taxe d’Habitation, inkomstenbelasting en Cotisation Sociale betaalt.
Als men een huis heeft betaalt men Taxe Fonciere en Taxe d’Habitation.
Inkomstenbelasting betaalt men in Frankrijk, als men in NL geen ambtenaar is geweest.(Zie de bilaterale conventie tussen NL en F). Maar hoe zit dat met de Cotisation Sociale ? Heeft Europa niet bepaald dat we geen CSG en CRDS hoeven te betalen? (Zie arrest C-34/98). Als dat zo is, vallen we daardoor dan niet automatisch onder deze nieuwe belasting?Wie schaft raad?

avatar#3368
Richard Garaud
Berichten: 0
Reacties: 41

#20 Geplaatst: 2007-04-01 18:31:41

Misschien morgen?

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#21 Geplaatst: 2007-04-02 08:29:41

Mijn voorvader sprak zo treffend: 

'Mon bon Monsieur,
Apprenez que tout flatteur
Vit aux dépens de celui qui l'écoute'

avatar#3477
edje
Berichten: 0
Reacties: 71

#22 Geplaatst: 2007-04-02 14:53:27

richard

gewoon 100 euro op rentedragende rekenig zetten

dan is deze in fr. belast en betaal je ook csg 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#23 Geplaatst: 2007-04-02 23:30:51

La fontaine est pour tous, quand même le soleil...qui a inventé que ça coûte des sous en €???

Les fables de 'Fontaine' Richard? C'est quoi sur une compte étrangère, j'en a plusieurs...pas en Lux ou des paradis fiscaux!

Erik.

avatar#3874
Anthonia
Berichten: 0
Reacties: 12

#24 Geplaatst: 2007-08-03 18:37:00

Buitenlander belasting?????????

't Zit me niet lekker die belasting, wordt ik gestraft omdat ik geen CSG betaal?

Dan kan ik dus vanaf nu gewoon officieel mijn Nederlandse Vrijwillige AOW en ANW aftrekken van de Franse Impôts. Of niet soms? Anders betaal ik twee keer, nou ja....

Is dit slechts een kronkel van mij of????????

Graag specialistische hulp.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#25 Geplaatst: 2007-08-03 19:42:28

Zou toch even op de data van de posts letten....

Steven

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#26 Geplaatst: 2007-08-04 21:48:18

Het gold een bericht waarvan het waarheidsgehalte op de dag na 30 maart j.l. duidelijk werd gemaakt. Volg het advies van Steven.

Wim

avatar#5323
Hans d'ORANGE
Berichten: 0
Reacties: 1

#27 Geplaatst: 2008-04-18 23:00:30

Ik zit nog steeds met de volgende "vraag": ik geniet van een prepensioen dat wordt betaald door ABP in Nederland, en woon sinds bijna 3 jaar, als alleenstaande, in een eigen woning in Frankrijk. Tot nu toe betaal ik nog steeds mijn inkomsten-belasting in NL (natuurlijk onder aftrek van de betaalde hypotheekrente). Ik ben echter geen ex-ambtenaar, dus volgens mij dien ik in FR (mijn woonland) belasting te betalen. De ambtenaar van het Hotel d'Impots in mijn woonplaats zegt echter dat het juist is dat mijn inkomstenbelasting in NL wordt ingehouden. Ik vind deze situatie prima, omdat ik (vanwege die hypotheekrenteaftrek) in NL minder belasting betaal (ook al "zeggen ze" dat wat belastingen betreft FR altijd gunstiger is).

Vragen:

- Klopt het dat je in mijn situatie in FR meer belasting betaalt (vergeleken met NL)?

- Hoe verder te handelen, kan ik de situatie zo handhaven of is dat niet verstandig?

Hans