Informatie






Forum Archief



In december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.















Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

assainissement fosse spanc

Auteur Bericht

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#0 Geplaatst: 2007-03-24 23:27:00

Enige tijd terug plaatste iemand (Rob?) een bericht op het forum dat hij gedetailleerde info had via een verwijzing over de fosse en de 'spanc'. Ik kan dat bericht nergens terug vinden. Wie helpt mij op weg?

Dit

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2007-03-25 03:13:34

Dit, bedoelde je?

mail van adviseurpiet

De regelgeving en aanpak rond de afvalwaterzuivering in Frankrijk zijn zoals gewoonlijk weer uitbundig en gelardeerd met veelletterige afkortingen. Maar in het kort zijn volgens mij de volgende punten van belang:
- La Loi sur l'Eau (1992) verplicht alle Franse gemeenten om maatregelen te treffen ter zuivering van het afvalwater.
- Daartoe moeten gemeenten uiterlijk 2005 een "schéma directeur d’assainissement" opstellen, waarin onder andere staat welke gebieden op de riolering worden aangesloten en welke niet/nooit. Uitsluitend in de laatste categorie mag men dan nog een fosse hebben.
- De Franse norm XP-P16 603 (DTU 64.1) beschrijft de eisen waaraan een filiere d'assainissement non collectif oftewel een "eigen" zuiveringsinstallatie moet voldoen. Meestal betekent dit een fosse toutes eaux van minimaal 5000 liter waarin al het afvalwater (keuken, badkamer en WC) terechtkomt (in tegenstelling tot de oude fosse septique die uitsluitend WC water opving) en een drainageveld (epandage) of filter (lit filtrant) van voldoende omvang.
- In de wet staat bovendien dat de gemeenten uiterlijk 31 december 2005 moeten voorzien in een Service Public d’Assainissement Non Collectif (SPANC). Deze stelt waar nodig nadere eisen en heeft een controlerende en adviserende taak.
Dit alles betekent dat iedereen die niet op de riolering is of wordt aangesloten binnen enige tijd te maken krijgt met een controle vanuit de lokale SPANC. Zeker de wat oudere bestaande installaties blijken vrijwel alemaal te worden afgekeurd. Op welke termijn je dan wat moet doen hangt van de situatie en de SPANC ter plekke af. Daar zijn voor zover ik weet verder geen algemeen geldende richtlijnen voor.
 
Frankrijk kennende zal er best weer eens ergens iemand hebben geroepen dat na interventie van de SPANC uiterlijk jaar XXXX YY procent van de oude installaties zal zijn uitgebannen. Van dit soort verhalen raakt geen mens meer onder de indruk, zeker niet als je het volgende leest:
 
« 30 % de la population française n'est pas reliée à un assainissement collectif… et ne le sera jamais ! » rappelaient, récemment, des professionnels de l'assainissement réunis lors d'un colloque. Et les mêmes de noter que « aujourd'hui, sur 4,5 millions d'installations d'assainissement autonome existantes, 3,5 millions ne sont pas conformes ».
Daar gaat dus nog wel even tijd overheen...
 
Mijn persoonlijke advies: rustig afwachten en doorwateren tot de eerste controlerende instantie zich meldt, en in de tussentijd een spaarpotje opbouwen dat dikker is naarmate je ongeruster bent over de toestand van je huidige installatie...
 
Salutations,Jos 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2007-03-25 08:37:54

Beste Dit, Jos en Jeanpierre,

deze informatie is (behalve de vooral technische informatie) ook in het nieuwe stuk op de website over fosses septiques te vinden, en wel onder

http://www.infofrankrijk.com/pagina/Fosse+septique/1765/

Bij deze dank aan allen die in de loop van twee jaren aan de discussie over dit onderwerp bijgedragen hebben!

Christian von Klösterlein