Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Architect, CAUE, DDE ?

Auteur Bericht

avatar#4216
patrice b.
Berichten: 3
Reacties: 4

#0 Geplaatst: 2007-03-30 23:42:53

Voor de verbouwing van onze grange tot luxe sanitairgebouw (voor onze nog te starten camping), zijn wij helaas aangewezen op de goedkeuring van de plannen van een architect. (bestemming wijzigt -> permit de construire).

Nou hebben wij al de nodige bouwkundige tekeningen zelf gemaakt en gemaild naar een architect bij ons in de buurt (Le Blanc, indre), maar hij vond de tekeningen niet volgens de "franse norm" en stuurde ons een vrij pittige offerte om het geheel vergunning-klaar te kunnen maken.  Wat er precies aan schortte is niet duidelijk.

Nu wonen wij op dit moment nog in NL, dus even langs om een en ander op te helderen is niet eenvoudig. En het liefst hebben we de aanvraag zsm ingediend.

Ik volg dit forum al een tijdje en lees allerlei verhalen over de CAUE en de DDE die behulpzaam kunnen zijn. Tot gratis architectenhulp aan toe.

Kan iemand ons daar meer over vertellen? Keuren de architecten van de CAUE ook tekeningen? Of geven ze enkel advies? En wat doet de DDE precies? Behalve de uiteindelijk aanvraag keuren?

Of heeft iemand ervaring met een NL-architect die wel in Frankrijk ingeschreven is?

Wellicht dat dat toch wat eenvoudiger werkt. We hebben onze plannen eigenlijk al tot in detail uitgewerkt en gaan nagenoeg alles zelf uitvoeren; het gaat ons enkel om de goedkeuring van de bouwvergunning.

Wie o wie?

Patrice b. 

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#1 Geplaatst: 2007-03-31 10:10:11

Architecten, CAUE, DDE

Bij een verbouwing van meer dan 170 m2 is een architect verplicht. En soms ook in beschermde gebieden of rond een historische kern. De hulp die de CAUE biedt, is geen gratis architectenwerk. Op de permis wil men echt een stempeltje en handtekening zien van een bij de Ordre des Architectes ingeschreven architect. Overigens is een bestemmingswijziging niet a priori een voorwaarde voor een verplichte architect. Mogelijk heeft de DDE al tegen jullie gezegd dat je een architect moet nemen. In dat geval kun je iemand zoeken die zulke formaliteiten/diensten levert. Voor compleet architectenwerk betaal je al snel 8 á  13 % van de bouwsom.  De reaktie van het franse architectenbureau komt me heel bekend voor, een reden waarom men via dit forum bijv. liever een nederlandse architect zoekt, die in FR is toegelaten. Een vaker voorkomende hulpvraag overigens. 

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#2 Geplaatst: 2007-03-31 10:11:27

Sorry, er viel een regel weg, nl

Succes, Dit

avatar#4462
ps
Berichten: 2
Reacties: 33

#3 Geplaatst: 2007-04-08 23:53:17

Het beste kan je naar de in je departement gevestigde CAUE gaan...in de meeste gevallen geven ze je (gratis) advies.

Het is niet verplicht een franse architect te nemen of een nederlandse architect die inn frankrijk gevestigd is. Je kan ook een nederlandse architect nemen die in frankrijk diensten wil verrichten.

"

Si l'architecte opte pour la prestation de services, l'inscription auprès de l'organisation professionnelle n'est pas requise. La directive européenne de 1985 prévoit, dans ce cas, un enregistrement "pro-format" qui ne doit, en principe, ni retarder ni compliquer la prestation de service du demandeur. L'architecte sera cependant soumis aux règles déontologiques et disciplinaires de l'Etat d'accueil."

Uiteraard dienen de tekeningen wel aan de in Frankrijk geldende eisen te volden die overigens in feite niet verschillend zijn van de nederlandse eisen. De DDE is de veelal strenge supervisor die uiteindelijk wel of niet goedkeuring geeft aan de plannen.

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#4 Geplaatst: 2007-04-09 09:57:34

Aan ps,

Waar komt dit citaat uit? En is de assurance professionelle dan niet verplicht nij deze enkele opdracht?

Dit

avatar#4462
ps
Berichten: 2
Reacties: 33

#5 Geplaatst: 2007-04-09 13:29:03

Aan Dit;

citaat komt van site franse orde:

http://www.architectes.org/exercer-la-profession. Hier staan ook voorwaarden van wie zich in Fankrijk architect mag noemen (geldigheid buitenlandse diploma's e.d.)

Assurance is wat ingewikkelder punt. Uitgangspunt is dat het verplicht is voor elke architect om verzekerd te zijn. Voor een buitenlandse architect volstaat dat hij angeeft dat er een gelijkwaardige verzekering is in het EU-land van herkomst. Maar bij kleine opdrachten (puur tekeningen en/ of renovatie) is dit meestal geen belangrijk punt.

Overigens probeert de architectenorde (net als in nederland) haar eigen markt op soms wat krampachtige wijze te beschermen en wordt de soep niet zo heet gegeten....etc

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#6 Geplaatst: 2007-04-16 00:39:58

Voor Dit en Ps:

Leuk en aardig, die verhalen van de Franse architectenclub over het werken door een buitenlandse architect in FR, maar zo eenvoudig is dat dus niet! Vanwege de EU regels mogen ze in FR geen buitenlandse architecten weren, vandaar de prettige tekst. Maar ik ben dat hele proces door geweest en dat ging kortweg als volgt:

- Aanvraag permis ingediend ondertekend door NL architect;

- Geweigerd, want deze was niet ingeschreven in FR;

- Formulieren voor bovengenoemde proforma inschrijving aangevraagd;

- Alle formaliteiten via BNA in NL geregeld, op 1 ding na... de proforma inschrijving moet begeleid gaan van een bewijs dat de NL architect beschikt over een beroepsaanprakelijkheidsverzekering die zijn werk in FR dekt;

- Zonder dit bewijs, GEEN inschrijving;

- Geen enkele NL verzekeraar wil een eenmalig project in FR verzekeren;

- Geen enkele FR verzekeraar wil een NL architect verzekeren.

End of story, uiteindelijk (na avies van oa Wim B op dit forum) een FR architect gevonden die voor een klein prijsje zijn stempel onder de kant en klare aanvraag wilde zetten en daarmee naar de DDE wilde wandelen.

Dit was in 2005, en toen was het WEL een belangrijk punt, en was die soep wel degelijk behoorlijk heet. Maar als ie inmiddels is afgekoeld wil ik dat wel graag weten!

Salutations, Jos

avatar#4462
ps
Berichten: 2
Reacties: 33

#7 Geplaatst: 2007-04-20 17:02:44

aan jos

Wat inderdaad een voorbeeld van verbrande lippen. Mijn ervaringen zijn in Frankrijk redelijk positief op dit gebied. In NL heb ik overigens vroeger ook iets dergelijks meegemaakt.....ivm regionale belangenafscherming en toen de makkelijke weg gekozen van handtekening bij vakbroeder! Indien EU regels niet aangehouden worden kan je natuurlijk bezwaar maken en aangezien men zwaar  tilt aan het "open concurrentie" principe, heb je hier zeker kansen.

mvg

ps