Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

houtkachel en verwarming radiateur

Auteur Bericht

avatar#3144
marijke
Berichten: 13
Reacties: 13

#0 Geplaatst: 2007-03-31 19:52:51

Hallo,

Misschien is er over dit onderwerp al een keer geschreven, maar ik kon het even niet terug vinden.

Waar kan ik info vinden over een houtkachel met de mogelijkheid om via de houtstook ook het water voor enkele  radiateuren te verwarmen ?

Er word wel gesproken over heteluchtverwarming via de houtkachel, maar ik bedoel waterverwarming.

Bedankt.

                  Marijke

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#1 Geplaatst: 2007-03-31 23:40:24

Onder meer het Franse merk DeVille (en Godin ook, meen ik) levert houtgestookte kachels/cuisinieres die daarnaast ook een warmwatergeneratiesysteem met circulatiemogelijkheid hebben.

Er is op dit forum uitgebreid over geschreven en gediscusieerd maar ik kan via de zoekfunctie op DeVille noch Godin iets terugvinden, terwijl ik toch zelf aan diverse van die draadjes heb meegedaan. Geen idee waar het aan ligt.

Misschein moet je het forum doorspitten op alle draadjes met houtkachel of zoiets.

Succes

Ivo

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2007-04-01 09:10:51

Wil hier alvast waarschuwen voor zelfbouw, doe het nooit zelf, een warmtewisselaar plaatsen (en vooral het ontwerp)  in een houtkachel of kolenkachel is werk voor een professional.

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#3 Geplaatst: 2007-04-01 11:32:33

Ik weet dat Efel kachels heeft gemaakt waar radiatoren op aangesloten konden worden middels een optioneel onderdelenpakket. Tegenwoordig gaan die modellen onder de merken Saey of Surdiac over de toonbank. Misschien kun je daar eens op zoeken?

avatar#3344
Kees
Berichten: 12
Reacties: 180

#4 Geplaatst: 2007-04-01 17:18:06

Marijke,

Wij bezitten een DeVille cuisiniere die doet wat jij zoekt, je kunt er bovendien op koken.

Hierbij de link: http://www.flamme-bleue.com/prdt.php?c=20&s=24&p=317

Er zijn veel mooiere van Godin en Rayburn (AGA)  maar DeVille is betaalbaar en goed.

Past heel goed in een Franse plattelandskeuken.

Wij verwarmen heel ons (grote) huis ermee, vanaf 4-5 uur s'middags tot ongeveer middernacht. Dan verstoken we 10-12m3 hout per stook seizoen. De rest van de dag stoken we gas. De cuisiniere zit in hetzelfde circuit als de gasgestookte cv.

Zodoende besparen we de minstens de helft op onze gasrekening. We hebben het hout uit eigen bos, dus nagenoeg gratis.

Bovendien komt zo'n cuisiniere in aanmerking voor subsidie, ik dacht tot wel 50% van de aanschaf waarde.

Groet, Kees

avatar#4193
claeystock
Berichten: 2
Reacties: 10

#5 Geplaatst: 2007-04-01 23:13:42

Beste Kees,

mag ik u vragen waarom men in LDF zo'n subsidie voorziet?

En als bijdrage aan dit forum: op bovenvermelde hyperlink klikken, daarna in de menu bovenaan klikken op "Les+Deville", daarna onder de rubriek "Le Bois" klikken op "Le bois de chauffage": een mooie tabel met de calorische waarde van de meest voorkomende brandhoutsoorten. Interessant!

Vriendelijke groeten,  Filip. 

avatar#4459
ww.hout-cv.nl
Berichten: 0
Reacties: 2

#6 Geplaatst: 2007-04-02 14:33:38

Beste Marijke en anderen,

Graag wil ik u even attenderen op onze informatieve site over dit onderwerp:

www.hout-cv.nl. Onze houtgestookte cv-ketels leveren warmte die d.m.v. buffertanks deze warmte opslaat en het warme water geleidelijk aan het cv-systeem afgeeft. Dat kunnen radiatoren zijn, maar ook vloerverwarming e.d. Ook allerlei combinaties mogelijk met bestaande gas- en zonnesystemen.

Misschien is dit iets voor u?

mvg,

René Bakker

HCV

avatar#3344
Kees
Berichten: 12
Reacties: 180

#7 Geplaatst: 2007-04-02 18:05:26

Aan Filip:

De Franse overheid geeft subsidie om houtstoken te bevorderen. Als er meer hout gestookt wordt moet er minder gas en olie geimporteerd te worden.

De subsidie wordt verstrekt in de vorm van een credit d'impot, een soort aftrekpost op in Frankrijk betaalde belasting. Dit is mij uitgelegd door een leverancier van dit soort kachels. Ook inserts en andere houtkachels (cv ketels op hout) vallen onder deze regeling. Ik vermoed dat hij dan wel in Frankrijk gekocht zal moeten worden.

Vanuit Nederlands oogpunt waarschijnlijk een beetje een vreemde subsidie, ik heb gelezen dat er in Nederland misschien een belasting op openhaarden komt omdat ze zoveel vervuilen.....

Groet, Kees

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#8 Geplaatst: 2007-04-02 18:46:57

@ Kees,

Dat is ook meer economisch denk ik: Frankrijk doet aardig wat aan bosbouw, Nederland heeft gas (hoewel ze het niet weggeven). Het is in Nederland zelfs redelijk lastig om in nieuwbouw toestemming te krijgen voor een open haard (te gevaarlijk / te vervuilend / bladiebladiebla). 

De Franse gedachtengang vind ik logischer klinken: het is namelijk hernieuwbare energie die je stookt als je op hout stookt, dit in tegenstelling tot olie, gas of (op dit moment) electriciteit. Het wordt zelfs vaak in het rijtje zonne- en windenergie genoemd.

Dat er af en toe iemand tussen zit die zijn kachel 'start' met diesel of autobanden, tja, dat kan gebeuren. Aan de andere kant is ook niet ieder gasgestookt verwarmingsapparaat 100% afgeregeld en bovendien gebruik je dan nog het eindproduct waar alle rommel al uit is - eh - afgefakkeld. Maarja, zo heersen er in Nederland nog wel meer kromme denkbeelden. Zo is in Den Haag het grote voor-argument voor tramgebruik dat het zo'n schoon ding is. Dat het apparaat onwijs veel Maasvlakte-kolen-centrale-opgestookt stroom gebruikt, daar hebben ze het liever niet over. Zelfde geldt natuurlijk voor de trein...