Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Certificats: ben je een leugenaar tot het tegendeel bewezen is?

Auteur Bericht

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#0 Geplaatst: 2007-04-02 04:35:55

Wat mij opviel toen ik in FR ging werken als arts is de hoeveelheid certificaten die ik moet uitschrijven. Dat was 30 jaar geleden in Nl ook een beetje het geval maar hier is het echt veel. Als kinderarts schrijf ik certificaten voor dat de kinderen mee mogen doen met sport op school, of bij een vereniging. Nou ja, dat zal een verzekeringstechnische kwestie zijn. Maar ook certificaten voor verzuim. Voor de werkgever van moeders die met haar kind met koorts naar de eerste hulp komt. Zij kan dan zorgverlof krijgen. Vergeet niet dat men voor een beetje snotneus en koorts naar de dokter gaat. Veel zelfzorgmedicijnen worden nog vergoed (nog wel...) en men kan gelijk om een certificat vragen. Dat zorgt er ook voor dat er een gat is in de kas van de SeCu.

Als moeders na de bevalling weer aan het werk is, kan zij borstvoedingsverlof krijgen ,maar le pédiatre moet tekenen dat ze ook echt borstvoeding geeft (hoe weet ik dat nou?).

Ook als het kind een halve dag niet naar school is geweest vanwege doktersbezoek moet er al een certificaat komen.

Ik heb dat wel eens met ouders besproken. Ik vertelde dat het in NL (maar ook in Engeland) heel normaal is dat je gewoon de school opbelt en zegt dat je kind ziek is. Of je werkgever. Pas als het weken gaat duren vraagt de werkgever pas om een verklaring. Zij konden hun oren niet geloven. < Maar je kan toch liegen, men zal er misbruik van maken>. Tja, zei ik: in NL word je op je woord geloofd! Dat begreep men eigenlijk niet. Ook vertelde ik dat er voor een rijbewijs in NL geen doktersverklaring nodig is als je verder goed gezond bent. Nadat ik de <eigen verklaring> had uitgelegd kreeg ik als antwoord: "maar men kan toch liegen?" Of men zei "Ik ben geen dokter, hoe kan ik nu weten dat ik goed gezond ben?".

Iki heb dit wel eens besproken met moeders die van de omliggende voormalig Britse eilanden komen en beiden hebben zich ook verbaasd over al die certificaten (beide moeders hebben in de UK een studie gedaan). Zo zie je maar weer wat een cultuurverschillen. Frankrijk is het land van de rechten van de mens. Je bent onschuldig tot het tegendeel bewezen is maar je bent een leugenaar tot de dokter verklaart dat het niet zo is. Nou ja, wat stellig gezegd maar er zit iets in toch?

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#1 Geplaatst: 2007-04-02 12:04:20

Ik heb me nooit gerealiseerd dat het zo gaat in Frankrijk.De enige keer dat ik met een doktersverklaring te maken had was toen mijn zoon tijdens een schoolonderzoek-onderdeel van het eindexamen ziek was, en dat was, zo verontschuldigde de school zich, alleen maar omdat de inspectie dat eiste, zelf geloofden ze het vanzelfsprekend (ze kenden hem natuurlijk).Het systeem in Frankrijk hangt misschien wel samen met de hier eerder besproken meer autoritaire verhoudingen, en het daarmee samenhangende afschuiven van verantwoordelijkheid.

avatar#3146
Arthur
Berichten: 7
Reacties: 110

#2 Geplaatst: 2007-04-03 13:52:25

Afschaffing van dit systeem zou leiden tot een inkrimping van het ambtenarenapparaat.

En dat kan uiteraard niet! De bonden gaan dan meteen de straat op, onrecht moet aan de kaak gesteld worden!

Wij hebben ook veel met dit soort justificatifs te maken.

't Is echt heel erg wenne, omdat ik zelf helemaal niet gewend ben om er naar te vragen, maar je moet uiteindelijk wel. Je zit nu eenmaal in dit systeem.

Overigens, prinsesje, ik heb nog een vraagje over verschillen in F en NL wat betreft kinderen en gezondheid.

In F hebben ze de zogenaamde "mouche bébé". Handig apparaatje waarmee je de neus van een baby kan snuiten (slangetje in de neus en zuigen maar. Het filter zorgt er dan voor dat het in ieder geval voor de volwassene geen al te onaangename ervaring wordt). Zoiets had ik in NL nog nooit gezien, en mijn familie die hier komt staat er ook steeds weer met verbazing (en vol afgrijzen) naar te kijken.

In NL (ook in D heb ik vastgesteld) laat je babies (en peuters)  maar met een snotneus rondrennen (hetgeen ze nou niet bepaald helpt als ze willen/moeten slapen!).

Is er nou een (onderbouwde) theorie die we in NL gebruiken waarom we nog steeds geen "babysnuiters" hebben? Ik zoek een beetje naar munitie om toch een beetje tegengas tegen mijn (franse) vrouw te kunnen geven. Maar ik kan geen werkelijke reden bedenken waarom de neusjes in het noorden niet gesnoten hoeven te worden ....

Arthur 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2007-04-03 16:45:43

Arthur,

Geef de hoop maar op: uit een email die aan alle emailadressen in Frankrijk is verzonden

La Fonction Publique recrute massivement en Avril :

70 000 postes sur Concours sont à pourvoir.

Aujourd'hui la Fonction Publique représente 20% de l'Emploi en France

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#4 Geplaatst: 2007-04-03 19:56:20

Ingrid, ik werk sinds 8 jaar in Frankrijk als arts, ik ken het probleem.

In Nederland is het streng gereglementeerd waar je als arts verklaringen over mag maken, in Frankrijk niet. Wel de nodige zorgvuldigheidseisen: geen conclusies trekken, bijvoorbeeld verklaren dat een blauwe plek van een stokslag komt als je niet bij de toedracht aanwezig bent geweest....

Ten eerste vragen veel Franse organisaties gewoon "certificats médicaux": sportverenigingen, scholen, verzekeringen, de overheid. De burger wordt gezien als onmondig en afhankelijk en de arts als alwetend.

Een aantal van mijn patiênten doet aan "pétanque", boules dus. Zelfs daar moeten ze een stempel van de dokter voor hebben, tewijl de sport m.i. vooral slecht voor de lever is gezien de hoeveelheden "Pastis" die erbij komen kijken. Ik zet ze ongezien en ze hoeven er niks voor te betalen......

Veel huisartsen geven hun patiënten briefjes mee dat ze hun werk zonder beperkingen kunnen hervatten. Hoezo zonder beperkingen, ze zijn nog nooit op de werkplek geweest! Briefje verdwijnt direct in de prullebak voor de ogen van de patiênt en ik leg ze uit dat dat toevallig mijn werk is en dat ik ook niet hun huisdokter ga vertellen hoe hij een hoge bloeddruk moet behandelen. Als de dokter een probleem heeft kan hij mij een briefje sturen met de diagnose en zijn vraag en ik antwoord dan. Chacun son métier.

Even gemeen... die certificaten voor sport etc. worden niet vergoed door de Sécu en moeten dus contant worden betaald...... rara waar dat naartoe gaat!

Steven

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#5 Geplaatst: 2007-04-03 22:28:32

Dank Steven,

Goed eens te horen hoe een NL arts zich redt in FR. Het zal voor jou ook niet altijd gemakkelijk zijn als médecin de travail. Het Franse systeem is toch heel anders met huisartsen die een Arret de Travail afgeven of niet willen afgeven.

Al die certificaten voor sportverenigingen zijn natuurlijk een aanfluiting. Nu je het zegt, ik moet toch maar mijn eigen cabinet openen en geld gaan vragen voor al die briefjes. De artsenbezoekers brengen altijd stapels mee en ik hoef alleen maar te tekenen en niet vergeten TE STEMPELEN. Zonder stempel geen recept of certificat. Ook dat kennen we niet meer in NL. Ik moest een aantal <justificatifs> overleggen aan de DRH voor bijscholing. Ik had fraaie brieven in het Frans van mijn collega's uit NL, keurig briefhoofd met Logo en handtekening. Maar waar is de stempel nou? Maar gezegd dat die niet meer bestaan in NL, ook niet meer in ons paspoort. Er werd toch wel raar gekeken...

Voor Arthur, inderdaad de Mouche-bébé is typisch Frans maar toch wel handig. Het is vooral nuttig voor babies tot een maand of 6. Babies zijn obligatoire neusademhalers. Een jonge baby kan wel eens een neusverkoudheid opdoen (rhinite) en met een snotterige neus heeft hij moeite de fles te drinken of de borst. Eerst wat zoutdruppels, even laten inwerken en dan wegzuigen. Met name vlak voor de voeding is handig. In NL hangt er keurig een folder bij de HA hoe je zoutwaterdruppels klaarmaakt. Water koken en schepjes keukenzout erbij (lekker goedkoop). In Frankrijk is er een hele schap bij de apotheek met Physiomer, en weet ik wat al niet. Ook op Guadeloupe hebben we verkoudheid- en bronchiolitis epidemieen. Tegen de ouders van kinderen met snotneuzen zeg ik altijd <pour bien déboucher le nez, le meilleure remède est se baigner dans la mer>. Het is hier traditie dat vaders hun jonge spruiten baden in zee maar als ze ook maar een beetje snotteren worden ze binnen gehouden en soms dik ingepakt. Heel handig hier.....

De peuters met snotneuzen laat ik snotteren. Het advies is ook om zoutdruppels te geven om de boel open te houden en met name de buis van Eustachius zodat het middenoor belucht blijft. Zo zou je oorontsteking voorkomen en de oorpijn doen verminderen. La rhinopharyngite is echt een fenomeen hoor, in FR. Wij Nederlanders zeggen ik ben verkouden, balen maar gaat vanzelf over. Hier holt men naar de dokter omdat men keelpijn heeft (tja, daar begint een verkoudheid meestal mee...) Dan vraagt men om een siroop (die gelukkig niet meer vergoed worden). Twee dagen later neus dicht, hoesten en waterogen. Weer naar de dokter. De huisarts geeft een hele rits: iets voor de ogen, de hoest, de ogen, keel hadden we al en als het snot een beetje geel ziet ook nog een antibioticakuur. O, en niet te vergeten iets voor de neus. En de Efferalgan of Doliprane.... Gelukkig zijn de kinderartsen zuiniger. Zoutwater en paracetamol. . Les maux bénins kost de SECU erg veel geld.

Genoeg maar weer

Ingrid

avatar#3146
Arthur
Berichten: 7
Reacties: 110

#6 Geplaatst: 2007-04-04 09:05:05

Déboucher le nez in de zee!

Dat klinkt me als muziek in de oren. Zou het graag zelf doen, maar ja... Ietsje te ver weg van waar we wonen, en dan komt er de watertemperatuur nog bij :o(

Verder klopt het precies wat je zegt. Afgelopen week nog kreeg mijn zoontje van 9 maanden "uit voorzorg" een antibioticakuur voorgeschreven.

Uit voorzorg, omdat de arts niet goed in het oor kon kijken, en ja, je weet maar nooit dus antibiotica!

Mijn vrouw heeft hem toen gevraagd of dat nou echt nodig was en de arts ging meteen op zijn achterste benen staan. Hij was toch arts (en die zijn alwetend, zoals eerder al door Steven werd gezegd, en dienen ook als zodanig gerespecteerd te worden.) Had hij niet al 3 kinderen groot gebracht? Nou dan! We waren niet echt overtuigd van zijn"argumenten" en zijn toen naar een KNO arts gegaan die wel een diagnose kon stellen en tot de conclusie kwam dat er niets aan de hand was...

Goed, dat orakel laten we verder dus maar links liggen, maar het valt nog maar te bezien of het bij andere artsen beter zal zijn. Zit een beetje in de kultuur om antibiotica voor te schrijven.

Ik hoorde een tijdje geleden op de radio een reclame die zei dat men niet altijd antibiotica nodig heeft. Waarschijnlijk ingegeven door de hoge kosten, maar het zal de fransen ook geen kwaad doen om er niet als snoepjes mee om te gaan.

Tsja, nou ben ik hier wel behoorlijk van jouw oorspronkelijke topic afgedwaald en laat het hier dus maar bij...Bedankt nog voor je reactie!

Arthur 

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#7 Geplaatst: 2007-04-04 09:58:31

Van het slikken van antibiotica krijgen de Fransen geen genoeg: 80 miljoen recepten worden jaarlijks uitgeschreven, ruim drie keer zoveel als in Nederland. Sommige artsen schrijven zelfs les antibiotiques voor bij bestrijding van virusziekten (zoals griep, keelonsteking, bronchitis), terwijl de werkzaamheid van de pillen alleen geldt voor bacteriële infecties. Vrijwel geheel Frankrijk is resistent.

Wim

avatar#4129
doperwt
Berichten: 7
Reacties: 245

#8 Geplaatst: 2007-04-10 18:43:03

Arthur, zo'n mouche bébé ligt in NL gewoon bij de Etos hoor, een blauw ballonnetje met een tuitje erop. Uiterst praktisch alleen niet altijd aangenaam als je het ding vol inknijpt en vervolgens supersonisch laat zuigen, ik heb het ook bij mezelf getest nieuwsgierig als ik ben, en begreep direct waarom mijn babydochter het ding niet kan waarderen. Maar het is erg handig.

avatar#3146
Arthur
Berichten: 7
Reacties: 110

#9 Geplaatst: 2007-04-11 08:49:00

Echt waar?

Ik heb ze zelf nog nooit gezien, maar toen ik in NL woonde lag dat ook niet echt in mijn interessengebied :o)

In Frankrijk zijn ze dan ook wel anders. Het is een slangetje waar je zelf door moet zuigen. Op die manier kun je in ieder geval de zuigkracht zelf beïnvloeden.

Overigens moest ik aan de hand van jouw blauwe ballonnetje meteen denken aan een apparaatje dat je in Duitsland krijgt om je oor mee uit te spuiten.

Je laat het ballonnetje vollopen met lauwwarm water en spuit het vervolgens leeg in je oor. 

Was ook blauw.