Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Tussen wal en schip: mijn nationale identiteit

Auteur Bericht

avatar#3977
factotum
Berichten: 10
Reacties: 100

#0 Geplaatst: 2007-04-03 11:23:29

Het waart rond: pogingen om het onderwerp "identiteit" op de agenda te zetten. Vooral politici doen dat. Sommigen willen het zelfs door een minister laten regelen. Voor mij was het -principieel- een onzinnige vraag. Maar nu, NL-er wonend in Frankrijk, begin ik de vraag te snappen. Sterker: ik ben een ervaringsdeskundige geworden. Maar ik heb nog geen antwoord op de vraag. Welke identiteit heb ik ? Ik zie drie criteria waarop een nationale identiteit gebaseerd kan zijn. Waar je woont, welke taal je spreekt en wat je hebt meegemaakt, je familie geschiedenis zo gezegd. Hoe zit dat met de NL-ers in Frankrijk ? Hier wonen betekent dat ik een Franse identiteit zou hebben, een eenvoudig criterium. De Franse taal spreken wordt al moeilijker. Mijn vrienden en buren vinden mijn Frans -mits gedoseerd- heel komisch, mijn lief vindt het vaak gênante vertoning. Op basis van dit criterium wankelt mijn F-identiteit al. Het criterium geschiedenis maakt de zaak af. Ik heb geen diepe wortels in La Douce. Donc ik heb geen Franse identiteit. Als ik deze oefening herhaal voor Nederland kom ik uit op een plus (geschiedenis) en een vette min (wonen). De taal laat ik -realist als ik ben- buiten beschouwing. Dus mijn Nederlandse identiteit stelt weinig voor. Wat ben ik ? Ben

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2007-04-03 13:56:09

Ergens Tussen Nederland en Frankrijk: op de Autoroute A1 en/of in een Campanile

Je deelt dat lot met Indo's, Surinamers, Marokanen, Turken en alle Nederlandse in den vreemde......

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#2 Geplaatst: 2007-04-03 19:44:05

Ben,

Ik heb het idee van een nationale identiteit al laten varen. Ik moet niks meer hebben van nationalisme, of het nou Frans is of Nederlands.

Ik woon en werk in Frankrijk al 8 jaar, betaal belasting, heb een huis, spreek de taal vloeiend (schrijven iets minder maar nog beter dan de gemiddelde Fransman), heb een Franse vrouw en praat de hele dag alleen maar Frans.

Ik rijd zelfs alleen maar in Franse auto's (dat is bij de volgende afgelopen.... moeten ze maar betere maken!) drink Franse wijn, ben gek op foie gras en andere typisch Franse gerechten maar in de winter zet ik regelmatig een stamppot of hutspot op tafel. Haring: ik doe er een moord voor!

Toch breng ik mijn typisch Hollandse (vooral Calvinistische) "valeurs" mee: ik haat verspilling, vervuiling, vind dat mensen iets van hun leven moeten maken, niet teveel klagen en zich vooral niet beter moeten voelen dan anderen en dat je je mond moet opendoen als je je verkeerd behandelt voelt. Dat botst regelmatig met de hierarchisch denkende Fransen die meer voor de "grandeur" dan voor de "égalité" gaan, die consumeren zonder achterom te kijken, die "tourner autour du pot" als ze het ergens niet mee eens zijn....

Ik kan ook niet anders. Ik pas mijn gedrag tot zekere hoogte aan, maar ik blijf "Nordique". Et alors!

Ik zit met mijn tenen gekromd in mijn schoenen als ik weer het nodige gewauwel hoor op de Nederlandse TV, nu weer over dubbele paspoorten van politicie (rot toch op joh, wees trots op die lui!). Holland weer eens op z'n smalst.

De Franse waarden "Liberté, Egalité en Fraternité" omarm ik maar de Fransen bakken er weinig van, minder nog dan Nederlanders, en ze bestaan al sinds 1789.

In mijn dagelijkse leven en werken integreer ik mijn waarden en dat gaat me prima af. Het is af en toe schipperen en geduld uitoefenen, maar waar niet.

Dus ik heb geen nationaliteitsprobleem alleen ik worstel met één ding.... ALS ik zou moeten stemmen (ik mag het niet want Batave) op wie in hemelsnaam....ik zou alleen maar op de minst slechte uitkomen!

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2007-04-03 20:11:42

Ik ben het grotendeels met Steven eens en voel me Europeaan of wereldburger. Maar feit is wel dat dat voor veel anderen niet zo is. Ook is er een spanningsveld tussen heel politiek correct en liberaal zijn en het gegeven dat er wijken en steden zijn die totaal niet meer Nederlands of Frans of zelfs Europees zijn. Ik ben bang dat ze daar maling hebben aan "Liberté, Egalité en Fraternité"... Nee daar bloeit de pre middeleeuwse dogmatiek van de Mullah.

Laten we niet te naief zijn.

Freek 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2007-04-03 20:42:20

Steven,

Je geeft alleen maar aan dat je redelijk aangepast bent aan de Franse maatschappij, maar dat zegt eigenlijk heel weinig over jouw identiteit. Waar je wel iets zegt over jouw identiteit laat je juist merken dat de Franse identiteit niet de jouwe is. Daar waar aanpassing overgaat in identiteit doe je een paar sprongen terug, jij noemt ze jouw valeurs, en dat zijn nu juist de zaken die de Franse identiteit bepalen. Ondanks jouw stoere woorden zwerf jij ook nog ergens op de A1 rond...

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2007-04-03 20:55:58

Freek,

Ook jij spreekt niet over je identiteit. De Europese identiteit bestaat wel, maar is uiterst vaag. Ik zou niet bedenken wat je daarmee bedoelt.

Het enige waaraan ik kan denken is hetgeen 'de verlichting' ons heeft gebracht, maar The Don (Jan Hein Donner) gaf reeds namens de regering aan, dat die uitgangspunten verleden tijd waren.

Met wereldburger geef je kennelijk aan geen martiaan te zijn.

Met betrekking tot de Mullah, denk ik dat jij zo jong bent, dat je niet beseft dat in de vijftiger jaren in America een zwarte niet in een witte bus mocht zittem. Toen ik de film 'the gangs of New York' zag was het een verbijsterend besef, dat wat daar zag het NY van minder dan 150 jaar geleden was en dat het Bangkok van 15 jaar geleden reeds veel en veel moderne was. De tijden veranderen, en sneller dan wij oppervlakkig denken. Vooral armoe aan de onderkant en graaizucht aan de bovenkant belemmeren de ontwikkeling naar een betere maatschappij. Dat is niet naief. Als wij de jongeren in de banlieu geen welvaart kunnen brengen dan verdienen wij zelf geen goed belegde boterham. Niemand hier is beter of heeft meer rechten dan  Ali of Hassan uit de banlieu. (Ik zeg niet dat jij dat zegt of denkt, maar laten wij het duidelijk stellen).

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#6 Geplaatst: 2007-04-03 21:16:46

Hans, ik vind dat de Franse identiteit niet bestaat. Net als de Nederlandse. Het is gebakken lucht. Soms stinkt-ie, soms ruikt-ie lekker!

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2007-04-04 07:30:17

Steven,

Toch wel sterk, dat je dat zo doorhebt :-)))

Ik ben het met je eens, dat eem nationale identiteit niet bestaat, maar ik dacht dat ik dan teveel in een keer zou weggeven. Een te tegendraadse opmerking. Zo wilde ik ook niet teveel inhakken op hetgeen Freek zei over de identiteit van een Europeaan of die van een en wereldburgert. Ik zou dan weer direct van deze site worden verwijderd. Ik heb mij voorgenmen om zoete broodjes te bakken, geheel rtegen mijn eigen zelfbeeld in. Europa doet er alles aan om te zorgen, dat je je daar niet meer kunt vereenzelvigen, alleen de politici zijn zo dom dat ze dat niet zien. Nederlanse/Europese/Universele waarden en normen?

Het hangt natuurlijk  af van wat je  onder 'identiteit' wil verstaan. In het algemeen zal men, denk ik,  een verzameling van 'common' eigenschappen bedoelen,

Zoals die van Fransen, Europeanen, Amerikanen. Vooral de laatste groep is interessant. Wij denken allemaal te weten hoe Amerikanen 'zijn'. Als je gedurende primetime naar de Amerikaanse tv kijkt, lijkt dat ook wel terecht. Buiten primetime blijkt daaar niets van te kloppen. Dar is een zeer belangwekkende discussie over te voeren, die ons allemaal raakt, omdat het direct met machtsverhoudingen in de wereld te maken heefy. De nationale identiteit is vaak niet meer dan een zelfbeeld, zoals dat wordt gewenst door een smaakmakend deel van de bevolking. een deel met voldoende stem,  een zelfbeeld dat voldoende algemeen en bevestigend is om te worden gebruikt door mensen, die dat beeld geheel niet van zichzelf hebben, maar er zich graag in wentelen.

Zo is dat gewenst zelfbeeld van de Fransen ons bekend: cultureel verfijnd, zelfstandig, clean en vooral 'vrijheid, gelijkheid en broederschap'. Met name politici misbruiken dat beeld voor stategische doeleinden zonder daan aan zelf te willen voldoen.

Karikatuur en identiteit hebben veel gemeen.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#8 Geplaatst: 2007-04-04 07:37:02

Zoals religie voortkomt uit angst voor de zinloosheid van het bestaan, komt nationale indentiteit voort uit angst ergens niet bij te horen. Wij zijn kuddedieren, nietwaar?

Kijk eens naar Frankrijk: zijn Basken, Elzassers en Bretons niet zwaar verschillend?

En in NL: Friezen en Limburgers?

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#9 Geplaatst: 2007-04-04 07:42:52

Zeg Fontaine, ben jij zo oud dat je de vijftiger jaren in Amerika bewust hebt meegemaakt? 

Dit is nu precies wat ik bedoel met naief; de Banlieu's zijn niet alleen gevuld met arme negertjes die alleen maar vooruit willen in de wereld. En de reacties daarop kosten ons de fijne vrije westerse maatschappij. 

Voorbeeldje: In Nederland zit momenteel een Talibanachtige splinter in de regering die nu bijvoorbeeld ageert tegen een billboard met een bikini dame...

Hoever terug in de tijd wil je gaan? 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#10 Geplaatst: 2007-04-04 11:00:30

Freek,

Ik moest even rekenen, maar in 1956 werkte ik al bij de belastingdienst in Haarlem en zat daarbij op de avond HBS-B in Den Haag en ging 3 keer per week 'savonds op mijn brommertje heen en weer. Een NSU brommer. Iets later reed ik met mijn sportfiets elke dag van Haarlem, naar Heemstede, Aerdenhout, Zanvoort en weer terug voor het geven van bijles exacte vakken aan welvarende joodse gymnasiasten. Ik reed na afloop altijd langs het Haarlems Dagblad, waar ik altijd even stopte om de krant in de etalages te lezen. en ik weet nog zeer goed dat ik tot mijn ontsteltenis lasg dat Kennedy was vermoord. De hele toestand rond de opheffing van de segregatie heb ik zeer bewust gevolgd. Evenals Vietnam trouwens. Ik ben samen met Pater van Kilsdonk door de politie bij het Maagdenhuis bijna de Singel ingespoten.

Maar ik heb ook nog WOII meegemaakt en IJmuiden (Hoogovens) zien bombarderen en een zootje jonge mannen geexecuteerd zien worden in Haarlem Noord. En vliegtuigen die Zweeds wiitebrood afwierpen.

Zover wil ik niet terug in de tijd meer, wat jij beschrijft is alleen maar je eigen falen en je eigen angsten, versterkt door het gebrek aan visie en daadkracht van de door ons benoemde overheid. De pensionasos zijn belazerd door het vorige Balkenende kabinet om vervolgens dezelfde Balkenende weer in het zadel te helpen.

In de tijd dat ik studeerde moest ik opstaan als een hoogleraar 'voor de klas verscheen' (Polak en De Wolf), maar ik wil die tijd van sociale mores zeker niet terug.

Wij leven in een tijd van grote verwarring. In potjes latijn: tempo vi veri ercoloso

Sukarno zei in de nieuwjaars toespraak vlak voor het uitbreken van de revolutie, dat sprake was van een Tahun vi veri percoloso (a year of living dangerously).Ik zie de termijn iets langer.

 

Zowel door de Paus als door de Mullah, zowel door Wilders als door Sharon en Bush. Maar bovenal door de mensen die dat soort in het zadel helpen, door angst, gebrek aan karakter en superioriteitsgevoel. Freek ik val jou niet aan, maar geef slechts een beschrijving van de werkelijkheid zo als ik die ervaar. Daarom zeg ik altijd dat de dood op een zeker moment de bevrijding is... Maar zoveer zijn we nog niet. Ik wil niet terug in de tijd, maar ik plaats grote vraagtekens bij de toekomst.    

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#11 Geplaatst: 2007-04-04 11:37:04

Deze discussie vind ik ERG leuk!!!

En waarom, omdat het tot de kern doordringt! Mijn Hollander zijn of namaak Fransman is slechts een vernisje op een oud schilderij.

Als de vernis niet goed is, blijft van het oorspronkelijk schilderij ook weinig te genieten over.

Dus kijk maar ff naar m'n onderschrift...als alle Fransen die in hun 'wapenschild' hadden staan, dan werd ook niet meer het goeie nieuws uit NL geboycot en als ik in het Engels hier op een interactief TV-programma reageer, niet met retourmailtje 'ontvangen' en afgevlagd voor een discussie op dat forum.

MHG van,

Erik le Celtique.

avatar#3977
factotum
Berichten: 10
Reacties: 100

#12 Geplaatst: 2007-04-04 12:09:32

Salut,

De benaderingen van zowel Steven als Freek zijn me te gemakkelijk. De eerste ontkent het bestaan van een nationale identiteit en de tweede schuift het probleem een echelon hoger ic naar Europa.

Ik heb een nationale identiteit gekregen omdat de politici erover begonnen. Tot twee jaar terug niks aan de handa; gewoon een vitale rétraitée, geboren na de oorlog, vol bruisende plannen. Nu zou ik ineens een identiteit moeten hebben, maar ik weet niet welke.

De politici, en straks de bestuurders, hebben kennelijk niet meer genoeg aan een nationaliteit sec; die om administratieve redenen wordt vastgelegd in paspoort. Men streeft naar een nieuw keurmerk ! waarom ?

En wordt dat nieuwe keurmerk dan vastgelegd ? bijvoorbeeld in stervormige of driehoekige badges ? al dan niet in vrolijke kleuren ?

Ik mis (gelukkig) de angst voor de toekomst zoals Hans (de la Fontaine) die verwoord. Ik blijf de strijdt aangaan met regelneven die de wereld en de mensen daarin, naar hun hand willen zetten. Wie strijdt mee ?

Aux armes, citoyens,

Formez vos bataillons.

Marchons! Marchons!

Qu'un sang impur.................... Shit het begon daar al

Ben

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#13 Geplaatst: 2007-04-04 12:21:31

Ik denk dat ik dat keurmerk wel ken: DNA

Nationale identiteit is altijd de reden geweest om oorlog te voeren, wees alsjeblieft blij als je die kwijt raakt, daar is niets aan verloren.

Overigens vindt ik dit een erg relevante en actuele discussie... 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#14 Geplaatst: 2007-04-04 13:30:33

Ugh Freek,

Ja ben ik erg met je eens!!!

Maar om ff kort door de bocht te gaan, onze supra-nationale Entiteit (dwz. Brussel!°) haalt dmv. Politieke Figuren -al of niet 'gedésavouré' allerlei truuken uit om maar vooral te doen geloven, dat zij dat 'Nationale Geweten' zijn!!!!!!

Het is allerminst zo in die voorstelling van zaken. De EUR-Grondwet is nog steeds afgewezen, zowel in F. als in NL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

In NL doet 'men' aan het stuur vanwege een nieuwe/oude coalitie aan een 'nix aan de hand cutuur/wetgeving'. In France bestaat geen koppelingswet op gebied van informatica tussen provincies én ook niet op gebied van interdepartementale info-koppeling! Hooguit tussen Staats-aangelegenheden ivm. Politie-taken en alles wat met Nationale Veiligheid te maken heeft.

Als je zoals ik hier vrij keurig leeft in LDF heb je wat dat betreft heel weinig hobbels te nemen...is mijn ervaring, althans van de afgelopen 7 jaar.

De 'onoverkoombare' hobbels ontstaan hier bij mij gewoon door de NL-Staat, die zich de laatste jaren sinds 2000 manifesteert als Zeerover-Staat!

En de Koninlijke Famillie (via Willem de Zwijger à l' Orange) laat zich weinig gelegen liggen aan hun 'roots' in Frankrijk.

Luister heel goed;

Ik heb Koningin Juliana heel goed gekend. Ik heb dus ook diverse minsters van die staat erg goed gekend, maaaaaaaaaaaaar het NL-ambtenarendom had nooit een stemrecht mogen krijgen zoals gebeurd IS in poltieke zin.

Dit zijn dus MIJN observaties uit een verleden, omdat ik die door die letterlijk gekielhaald werd voor Rechten (Vanwege Koninlijk Besluit uit W.III tijd) die ik al had voordat ik gewoon mijn aandeel als Werkende daar alleszins HEB geleverd.

C'est très simple...allez bonjour à l' Etat qui ma servi le moins!!!!!!!!!!!!!!

Erik, Le Celtique.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#15 Geplaatst: 2007-04-04 13:54:38

WAS erg relevant ect.

kan er nu geen touw meer aan vastknopen... 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#16 Geplaatst: 2007-04-04 14:28:07

Ben,

Ik heb geen persoonlijke angst voor de toekomst van onze generatie, maar ik denk dat de volgende generatie (generatie |Freek) onoverkomelijke moeilijkheden zal ontmoeten.  De strijd tegen de regelneven is slechts symptoombestrijding. De regelneven regelen nu bij gratie van het volk dat op hen stemt en dat volk gaat niet mee in jouw strijd. Dus mijn angst zit niet op dat niveau maar oop het niveau van het volk zelf.

Ik besteed een groot deel van de dag met het bestrijden van wantoestanden (discriminatie, vooroordelen, fundamentalisme) op het internet. Mijn partner noemt mij soms wel eens spottend  El ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha. De spreiding van die vooroordelen in diepte en breedte is niet te geloven.

Een leraar op de middelbare school vroeg mij eens of ik het gebruik van een bom en middel zou kunnen vinden. Als jongeman zei ik nee, zonder voorbehoud. Maar ik zou nu iets anders zeggen, als ik behoorde tot een van de groepen die het mikpunt zijn van het verbale geweld zoals dat nu over ve;e maatschappelijke groepen wordt uitgestort. Zelfs Freek hierboven doet uitspraken die in zijn consquenties niet acceptabel zijn, maar - en daar komt het - door de meerderheid van de mensen wordt onderschreven: Het probleem zit in de banlieus of bij de moslims. In het geheel niet: het probleem zit in het gebrek aan visie en daadkracht om de jongeren uit de banlieus of de moslims te betrekken bij de maatschappij. In Frankrijk is dat heel sterk. Een zelfstandige macon afkomstig uit Parijs e.o. zal hier (Aude) ook nooit een opdracht krijgen

In een aantal gemeentes is een proef gaande van al dan niet anoniem solliciteren:

in de anonieme groep worden allochtonen en autochtonen in gelijke mate opgeroepen voor een gesprek door de werkgever, maar in de niet anonieme goep worden araben significant minder opgeroepen voor een gesprek.Dat is een deel van het probleem en daarom plaats ik vraagtekens bij de toekomst.

Sorry Freek, sommige zaken zijn wat moeilijk uit te leggen in 10 zinnen.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#17 Geplaatst: 2007-04-04 15:35:13

en die taliban achtige splinter krijgt zo nu en dan een kaartje uit istanbul of casablanca  'met de vriendelijke groet, en vergeet vooral niet dat je nog je ouderlijke nationaliteit bezit en denk aan onze indentiteit ' en op een dag komen hans en steven er achter dat we in plaats van naar de kerk mogen we naar de moskee moeten.

ik heb zojuist een bericht gelezen over een imam in limburg die zelfs de mensen oproept de nederlandse maatschappij te boycotten.

jaja, indentiteit bestaat niet, toch wel jammer dat we er weer met een klap achter moeten komen.

cees.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#18 Geplaatst: 2007-04-04 16:05:39

Cees,

Met en deel van jouw boodschap ben ik het eens, dat van die moskee en de imam in Limburg. Maar vergelijk het met een zeer sexe man of vrouw: als die een huwelijk verstoort moet dat huwelijk daarvoorook al niet gecht geweest zijn. Vreemde invloeden dringen alleen maar binnen als de samenleving zelf niet krachtig genoeg is. Neem twee voorbeelden van volstrekte onbekwaanheid in NL:

1 de belastingdienst die aanbeveelt om de digi-id van je buurman te vragen als je er geen hebt. In de toekomst wordt dat geacht om je overheidspaswoord te zijn

2. huwelijksambenaren die op grond van geloof een deel van wet naar behoefte niet hoeven uit te voeren

Nog eentje:

3. Politieke partijen die 180 graden draaien na of beter door de kabinetsformatie, met betrekking tot zaken die ons allemaal raken en voor ons allen van belang zijn (bijv. de besluitvorming rond Irak)

Ieder volk krijgt de regering die het verdient en ieder regering krijgt het volk dat het verdient. De regering in Frankrijk en in Nederland hebben een niet geintresseerd volk, zonder respect en vertrouwen tegenover zich staan.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#19 Geplaatst: 2007-04-04 17:27:08

Niet Limburg maar Tilburg, Cees.

Vanuit jouw perspectief ongeveer hetzelfde, maar toch.

Ik had tien jaar geleden precies dezelfde opvattingen als Fontaine, maar helaas... 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#20 Geplaatst: 2007-04-04 17:51:08

Freek:

Nietsche zei: als je jong bent en je bent niet links, dan heb je geen hart en ouder bent en je bent niet rechts, dan heb je geen verstand.

Maar het is de kunst 'jong vn hart' te blijven en niet onder dwang van slechte ervaringen of hebzucht te verrechtsen. Je kunt nu nog voorkomen, dat je een mopperige rechtse oude bal wordt. Doe je best, het is het waard.

Fontaine.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#21 Geplaatst: 2007-04-04 18:18:36

Precies Fontaine, heel goed, ik zou ook wel willen, maarja er zijn in die tien jaar een aantal dingen veranderd.

Toen dacht ik ook nog, ach een iets sterkere VN en een beetje tijd en geduld en kijk eens...

Maar Cees komt met de Tilburgse Mullah en er zijn talloze tekenen aan de wand. 

De Bataven geven graag en snel al de westerse verworvenheden op...

avatar#3977
factotum
Berichten: 10
Reacties: 100

#22 Geplaatst: 2007-04-04 18:39:29

Salut mes copains (waar blijven de copines ?),

Cees, wat heb ik als non-grist te maken met het naar de kerk mogen ? Mijn identiteit -volgens het aspect/criterium familiegeschiedenis- maakt dat ik een soortement van katholiek moet zijn geweest. (Een valse doop om de rust in de familie te bewaren.) Toen MOEST ik naar de kerk. Een fase in mijn leven die slechts enkele weken heeft geduurd. (Mam, post mortem, chapeau ! ) Ik wil helemal niet naar een kerk ! sacre bleu !

Als ik het argument van Cees in algemene termen overzet, zou het zo zijn dat we een nationale identiteit MOETEN hebben om weerstand te kunnen bieden aan achterlijke opvattingen die helaas altijd en overal de kop op zullen steken.

Het lijkt mij geen geldig argument. We zijn de Roomse Inquisitie toch ook niet kwijt geraakt door een beroep te doen op een nationale identiteit ? Hoe is dat destijds gegaan ? Hadden ze toen veel knappen als Freek ? Als Freek model staat voor de jeugd gaan we het redden !

Ben

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#23 Geplaatst: 2007-04-04 18:42:29

Ben,

Waarom zou jij zonodig een nationale identiteit moeten hebben? Wie wil dat van je?

Frankrijk is net zo kunstmatig gevormd in 1945 als Nederland in 1830.

De Gaulle heeft de luchtballon van "Franse identiteit" gecreëerd om het ernstig verscheurde (Vichy tegen de rest) Frankrijk voor een burgeroorlog te behoeden. En dat heeft hij fantastisch gedaan. Iedereen is er ingestonken. Frankrijk moest wel even met de rug naar de rest van de wereld gaan staan om die identiteit vorm te laten krijgen en af en toe zijn er nog wat Baskische en Bretonse oprispingen maar dat is folklore.

Ik vind het prima dat Fransen trots zijn op waar ze goed in zijn: architectuur, kunst, filosofie, eten, wijn en toevallig hebben ze ook nog een land dat zowel Noordzeestranden, Oceaanstranden als Middellandse-zeestranden, prachtige landschappen en bergen hebben. En ik vind het een schitterend land.

Maar ik HOEF geen Fransman te worden en als ik het zou doen is het om puur materialistische redenen. Ik HOEF geen Nederlander te blijven maar ik blijf het om dezelfde redenen.

Als ik een ouwe incompetente fraudeur voor de TV hoor vertellen dat hij zich niet meer kandidaat stelt zit mijn Franse familie naast me te snotteren. Als ik een bejaarde koninklijke dame met een hoed waarin je roeiend de Oceaan over kunt steken op de derde dinsdag van september een verhaal hoor afsteken dat ze niet zelf heeft mogen schrijven heb ik meelij. Met wie dat weet ik nog niet precies.

Dus ik weet niet waar je probleem zit. Ik heb er geen, althans niet wat mijn identiteit aangaat.

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#24 Geplaatst: 2007-04-04 18:52:11

Freek,

Niet zo lang geleden liep half Nederland in de WW of WAO en klusde er vervolgens nog eens een inkomen zwart bij. Daar is toch eigenlijk vrij geruisloos een einde aan gemaakt. Ik denk ook dat het geweld van links of rechts op een zeker moment zal verdwijnen. Maar ik hoop niet door geweld, maar door goed beleid en goede burgerzin. Ook jij kan daartoe bijdragen door mensen onbevooroordeeld tegemoet te treden. Je voelt waarschijnlijk zelf wel dat je tegen joden niet kan zeggen wat men tegen moslims zegt. Waarom? Dat zal wel iets met collectief schuldgevoel te naken hebben. Maar je kunt het ook niet tegen moslims zeggen. Waarom? Liberte, Egalite, et fraternite, weet je wel. De meeste moslims of joden of christenen zijn fatsoenlijke mensen. Dat de Paus en Simonis zulke druiloren zijn, wil niet zeggen dat iedere katholiek een druiloor is. Ik zie nauwelijks verschil tussen de Paus, Simonis en de genoemde Mullah. In dat opzicht had Marx volledig gelijk: godsdienst is opium voor het volk.

Nederland zou eerst eens flink de scheiding tussen kerk en staat moeten handhaven; maar met een overwegend christelijke politiek is dat niet te verwachten. In dat opzicht zijn de Fransen manmoediger. Dus uit eigenbelang hoef je geen stevig beleid kunnen verwachten. Christelijke scholen (ik ken niet anders) zijn - denk ik -niet beter dan islamitische scholen. Alleen iedereen is bang om eisen te stellen en ze te handhaven. Andere groepen zijn de bewoners van de woonwagenparken, die ook belasting willen betalen. Hoelang heeft dat geduurd? 

Ben:

Jij zegt met knapen als Freek zullen we het wel redden. k ben het daar wel mee eens, maar dan moeten die knapen wel 'opgevoed' worden. Het historisch bewustzijn van de jongere generatie is zeer klein. Hiervoor gaf Freek antwoord aan jou met 'k denk dat ik dat keurmerk wel ken: DNA ', dan is dat in moderne termen 'Blut und Boden'. En dat moet er wel uitgetimmerd worden, want daar schieten wij geheel niets mee op. Ik moet stoppen, anders wordt het te lang.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#25 Geplaatst: 2007-04-04 18:53:34

Ben,

Waarom zou jij zonodig een nationale identiteit moeten hebben? Wie wil dat van je?

Frankrijk is net zo kunstmatig gevormd in 1945 als Nederland in 1830.

De Gaulle heeft de luchtballon van "Franse identiteit" gecreëerd om het ernstig verscheurde (Vichy tegen de rest) Frankrijk voor een burgeroorlog te behoeden. En dat heeft hij fantastisch gedaan. Iedereen is er ingestonken. Frankrijk moest wel even met de rug naar de rest van de wereld gaan staan om die identiteit vorm te laten krijgen en af en toe zijn er nog wat Baskische en Bretonse oprispingen maar dat is folklore.

Ik vind het prima dat Fransen trots zijn op waar ze goed in zijn: architectuur, kunst, filosofie, eten, wijn en toevallig hebben ze ook nog een land dat zowel Noordzeestranden, Oceaanstranden als Middellandse-zeestranden, prachtige landschappen en bergen hebben. En ik vind het een schitterend land.

Maar ik HOEF geen Fransman te worden en als ik het zou doen is het om puur materialistische redenen. Ik HOEF geen Nederlander te blijven maar ik blijf het om dezelfde redenen.

Als ik een ouwe incompetente fraudeur voor de TV hoor vertellen dat hij zich niet meer kandidaat stelt zit mijn Franse familie naast me te snotteren. Als ik een bejaarde koninklijke dame met een hoed waarin je roeiend de Oceaan over kunt steken op de derde dinsdag van september een verhaal hoor afsteken dat ze niet zelf heeft mogen schrijven heb ik meelij. Met wie dat weet ik nog niet precies.

Dus ik weet niet waar je probleem zit. Ik heb er geen, althans niet wat mijn identiteit aangaat.

Steven

avatar#3977
factotum
Berichten: 10
Reacties: 100

#26 Geplaatst: 2007-04-04 19:23:53

Salut (wat gaat het lekker snel op dit jeugdige forum !)

(Steven, je kent me, te naief om -persoonlijk- een groot probleem te hebben.)

Je stelt dat een nationale identiteit (ook) nodig is om een volk bij elkaar te houden. Ik wil je bewijsvoering (De Gaulle) graag accepteren. Maar het is in dat geval niet meer dan een instrument geweest. Veel van de bijdragen van anderen gebruiken dat argument: de nationale identiteit is nodig voor de bescherming tegen allerlei oprukkende (inderdaad) gevaarlijke zaken. Kan zijn ! het kan zelfs werken !

Maar mijn probleem is dat het een verkeerd instrument is. In plaats van "verbroederend" kan het ook mensen uit elkaar drijven. De nationale identiteit wordt dan gebruikt om aan te tonen dat wij beter zijn dan "hunnie".

De huidige generatie politici maken er iets verhevens van. En het is -je hebt gelijk- gebakken lucht. Voor mij staat het argumenteren met gebakken lucht gelijk met het argumenteren die voortkomen uit geloof. En daar help laïciteit niet tegen !

Ben

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#27 Geplaatst: 2007-04-04 19:41:44

ben het eens met Ben, maar toch denk ik dat je daarom een indentiteit en nationaliteit kunt gebruiken om je te beschermen maar ook om te comuniceren, te intergreren.

alles wat volgens mij op de lijst van geertwilders gezet kan worden heeft een dubbele  nationaliteit, dus men gelooft niet in een indentiteit.

nu wil ik niet zeggen dat je er minder om bent, of dat je deze mensen mag gaan groeperen, maar wel rijst mij dan de vraag waarom ze dit doen.

net als het mij hier overkomt, zodra ik over politiek praat zegt men 'ga dan stemmen, neem onze nationaliteit aan en stem, nu kun je helaas niets zeggen, je er niet mee bemoeien' en daar hebben ze geheel gelijk in.

hans, en anderen, in het geval van de roomse of andere religies, ik haalde dit voorbeeld niet naar voren als zijnde een uitgangspunt van indentiteit.

niemand hoeft voor mij naar de kerk, even goed de mosque, maar als men aan de ene kant de kerken leeg ziet lopen en aan de andere kant de moskees vol, dan heb je een probleem in een land als nederland, ware het niet dat de religie niet strookt met die van onze.

heden ten dage, anno 2000, hebben we ons een cultuur aangeleerd die homosexualiteit acepteert, al is het voor sommige moeilijk, ik vrees geen mes in m'n ribben van een refo.

we kunnen ons vrijelijk op de zondag bewegen, of dat nu naar de koopgoot is of het naaktstrand, het kan allemaal.

een persoon die oproept tot het boycotten van de nederlandse staat, belachelijk.

niet zo lang geleden hadden we er een in rotjeknor, en die werd vrij gesproken van enige blaam, door dezelfde actie kan meneer in tilburg ook schetteren.

hans, ik beloof je plechtig, als dit zo door gaat hangen jij en ik over niet te lange tijd ergens aan een paal te bungelen, en staat de nederlander met zijn verwarde indentiteit er weerloos bij.

dat bedoelt volgens mij ook freek met zijn aanzet van de talibanachtige splinter.

cees.

  

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#28 Geplaatst: 2007-04-04 19:56:19

Cees,

Inderdaad, vroeger was het de kerk die je de identiteit verschafte. Je hoorde ergens bij. Die kerk verdwijnt, de politiek wordt ontmaskerd want die houdt zich niet aan haar eigen normen en waarden en dan komen er weer andere mannen in jurken die ons vertellen hoe het moet. Weer angst dus, en dan wordt de nationale identiteit uit de kast getrokken.

Hou toch op over het gevaar van de Moslims en laat je niet bang maken. In 1957 werd mijn moeder door een vertegenwoordiger van de gereformeerde kerk berispt omdat ze OP ZONDAG voor het raam zat te BREIEN. Ja, ze was zwanger....in Nederland, om precies te zijn in een uigroei van de Bible Belt.

Nu precies 50 jaar later hebben we dat niet meer. Met de Moslims zal dit net zo gaan. En aangezien 95% geen enkel probleem oplevert moeten we ons niet bang laten maken maar ze wel tot de orde roepen als het om excessen gaat.

De Franse laïcité is een groot goed, maar daar hebben we het in een andere post al over gehad.

Steven

PS Cees: het was toch niet aan een paal bungelen maar met je hoofd naar beneden van een minaret af gegooid worden....?

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#29 Geplaatst: 2007-04-04 20:02:46

ik zou het niet weten, de iraniers bungelen, maar misschien dat de anderen gegooid worden.

in ieder geval wil ik dan begraven worden als Victor Noir.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#30 Geplaatst: 2007-04-04 20:33:13

Ben,

Je bent duidelijk geen |Haarlemmer, want het is hullie en geen hunnie Dat laatste is meewerkend voorwerp (3de naamval) meen ik :-)) Maar ik ben zeker geen taal virtuoos of deskundige; maar wel haarlemmer en jouw zin lag niet goed in mijn gehoor.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#31 Geplaatst: 2007-04-04 20:47:17

Misverstand 1 

Ben had een soort angst voor een moderne jodenster variant waarop ik schreef dat dat wel eens DNA zou kunnen worden. Binnenkort op afstand afleesbaar in je paspoort.

Wat dus niet wil zeggen dat ik daar blij mee ben ofzo... 

Misverstand 2

Ik ben niet jong en de toekomst etc. Hoewel sommige forumleden zo oud zijn dat iedereen wel jong genoemd kan worden... 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#32 Geplaatst: 2007-04-04 21:02:05

Freek, wrijf het (zout) maar in (de wonden). Aan de andere kant moet jij het nog maar zien te worden :-))) En misschien heb ik wel meer kans om 80 te worden dan jij. Lekker puhh...

avatar#3977
factotum
Berichten: 10
Reacties: 100

#33 Geplaatst: 2007-04-05 18:22:16

Salut,

Ik weerstaat de verleiding om te reageren op (leuke en interessante) details die jullie naar voeren brengen, ik wil een nieuwe draai aan de discussie geven.

Steven gaf dat het de kerk was die ons (vroeger) een identiteit verschafte. Deze opmerking werd aangevuld met de stelling dat politici (van vandaag de dag) daar niet in slagen. We noemen dat hier en nu, voor ons gemak, de groeps-identiteit.

Kennelijk voorziet een dergelijke identiteit in een behoefte. Kun je de groeps-identeit ook "opschalen" naar een nationaal niveau ?

Ben

PS

De groep die deelneemt aan deze thread is het nogal met elkaar eens. Waar blijven de tegenstanders ? Is men bang om door deze groep intellectuelen te worden neergesabeld ? Frits Bolkestein woont toch ook in Frankrijk !

B

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#34 Geplaatst: 2007-04-05 19:50:26

De steeds groter wordende cirkel van indentiteiten buiten het individu voorziet in de behoefte van geborgenheid ten opzichte van het grote onbekende... 

We zijn min of meer kuddedieren, doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg. Ik zeg min of meer want je hebt natuurlijk leiders, kunstenaars, mafkezen, etc.

Er werd eerder al gezegd; 'het zijn verwarrende tijden' , de wereld wordt steeds kleiner, getuige dit forum, en we zijn dan ook zoekende naar een nieuwe groepsidentiteit. 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#35 Geplaatst: 2007-04-05 20:27:24

Och het is ergens heel simpel hoor. Mijn identiteit is die van Wereldburger.

Eigenlijk in mijn 'speciale optiek' zou iemand alleen een 'Laisser passer' moeten krijgen. Maar wat doet NL nu? Z'n geëmigreerden gewoon behandelen alsof ze niet waren vertrokken én alsof het al spijtoptanten worden op termijn!

Dat ze het liefst gewoon zo'n (electronisch) oormerk bij je willen innaaien, is in feite al een oud verhaal (stammend uit de Nazi-tijd). In Engeland hadden/hebben de mensen geen pasfoto's op paspoorten en/of rijbewijzen. In Frankrijk wél en het 12 puntenrijbewijs is ook al een lachertje geworden, zoals ik gisteravond vernam op TF2 in Arena de France. On triche ici, mais si on est puni, c'est très grave en tôle!

LDF is nog steeds een prettig land om in te wonen...de administratieve procedures een regelrechte ramp, voor de Fransen zelf denk ik het meest. En onder dit rare kiesstelsel heb ik hier van UMP hegenomie meer wetten zien doorgejast zien worden, dan in de periode van een zekere coalitie.

De balans voor LDF is beslist niet alleen maar positief. Frankrijk werd altijd al vrij arrogant gevonden én je moet dus vooral Frans spreken en schrijven én bovendien 'in't pulletje vallen' bij je naaste buren/gemeenschap. Een kookboekje bestaat dus niet ondanks dat Wim_B, heel waardevolle tips geeft...is het toch ook duidelijk streekgebonden.

Als je je als Engelsman bv. vestigt in het stroomgebied van de Dordogne, dan zal je nu nog steeds erg veel te overwinnen hebben, vanwege de 100 jarige oorlog.

Als je je als NL-er vestigt in een streek waar ze slechte ervaringen hebben met Nederlanders, dan wordt je al snel met de Fr. maat gemeten of liever gezegd gemeden.

DE MEDAILLE HEEFT ALTIJD TWEE ZIJDEN en culturele verschillen overbruggen, daar gaan doorgaans generaties overheen!!!

MVG van,

Erik Le Celtique.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#36 Geplaatst: 2007-04-06 09:09:37

Heer Bommel,

Identiteit heeft naar mijn mening meer te maken met de rol die je speelt en met een karikatuur waaraan jij jezelf conformeert. Wat Steven zei, dat hij zelf geen vaste rol voor zichzelf ziet is denk ik wel korrect, maar aan de andere kant zie je wel. dat hij bezig met het bouwen van een karikatuur voor zichzelf: de erudiete oude dokter op zijn Solex. Hadden we  vroeger niet een tv-serie over zon's dokter in de schotse hooglanden??. In concreto conformeert Steven zich aan zijn eigen zelfbeeld. . Steven e.a. verzetten zich tegen een rol, die nationalistisch getint is. Terecht zou ik zeggen.

Maar laat je niet verlakken door dit beeld dat bijv. Steven over zichzelf wil neerzetten. Hij is helemaal geen oude dorpsdokter, en zodra hij kan vervangt hij zijn oude solex voor een electrische solex. Dat staat bijna gelijk met majesteitschennis, en in Thailand ga je daarvoor een groot aantal jaren achtrer de tralies  :-)))

Waar jij het over hebt in bovenstaande reactie gaat meer over jouw functioneren in jouw micro Franse samenleving, waar je ondanks jouw verzet toe gedwongen wordt.

Een wereldburger, aan mijn hola! Dat is een romantisch idee uit de tijd van de UTHOPISTEN, lees maar eens na via de Edward Bellamy link  http://en.wikipedia.org/wiki/Edward_Bellamy

Lees ook de boeiende parabel http://en.wikisource.org/wiki/The_Parable_of_the_Water-Tank 

waar verdraaid weinig tegen in te brengen is.

In mijn jonge jaren liep ik mee met mijn ouders in de optochten van de Wereldfederalisten, begrijpelijk na WO II, maar nu dat een beetje bestorven is, toch wel een club van romantische en utopistische geitenwollensokkers. Daar is overigens niets  mis mee, anders dan dat het nauwelijks realistich is....

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#37 Geplaatst: 2007-04-06 13:24:30

Cher Fontaine,

FOUT over die Solex... als er een electrische is wil ik hem ERBIJ hebben..... (megalomaan verzamelaarstrekje)  :-)

Bedankt voor de correctie van mijn beeld, inderdaad ben ik nog niet oud (54), ik werk fulltime, hard, redelijk betaald maar ik word er niet rijk van en probeer op micro-niveau de wereld te verbeteren en dat lukt me ook nog, met kleine stapjes.

Gisteren ruzie met mijn Franse echtgenote gehad. Ik heb aangekondigd dat als Frankrijk door blijft gaan met het maken van auto's die om de haverklap kleine maar lastige mankementen hebben (mijn Renault Mégane is 6 jaar oud, 65.000 km en steeds is er wat mee tot grote vreugde van de "concessionnaire") dat ik dan een Japanner koop. Zij vindt dat dat niet kan want het Franse bedrijfsleven moet ondersteund worden...... ze heeft niet door dat de aandelen van veel Franse bedrijven allang in handen zijn van buitenlanders..........

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#38 Geplaatst: 2007-04-06 13:59:22

Steven,

Solex: ik had het kunnen weten :-)))

Mijn buurman heeft een C5: alleen maar ellende met de electronica...

Ruzie maken met je vrouw over een auto: dom, dom, dom. Krijg je vanavond weer ratatouille of erger, moet je weer zelf koken. Ik zit met de linker monitor naar Sin City te kijken en met de rechter monitor naar deze site. De hoofdpersoon in Sim City zei zojuist: The problem with modern cars is that they all are like shavers.

Natuurlijk zijn de meeste bedrijven niet maar aan een land gekoppeld. Airbus is bezig een volledige productielijn voor de 'kleinere' vliegtuigen in China op te zetten.Over een aantal jaren kopen wij ze dus in China.

Dat is niet erg als de vliegers maar geen aziaten zijn, want dan loop je grote risico's

Ideaal is een grote airbus met Engelse vliegers en een aziatische cabincrew. Ik vlieg altijd Singapore Airlines of Cathay. Perfect.

KLM, Air France en Lufthansa: weinig vreugdevol.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#39 Geplaatst: 2007-04-06 15:18:47

Zie je wél Hans, ik lach me ook te barsten hoor §§§§ ;-))))

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#40 Geplaatst: 2007-04-06 15:25:11

Mag ik de twee oudere heren hierboven eraan herinneren dat Solex ook in Nederland gemaakt werd ("Solex Oto") weliswaar van Franse onderdelen maar Nederlands frame en die waren vééél beter dan de Franse....:-))

Hans, je vergat bij je ideale vliegtocht wel de Franse maaltijden en de Israelische veiligheidsbeambten aan boord...!

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#41 Geplaatst: 2007-04-06 19:16:27

Dat mag toffe peer Steven,

Ja duidelijk dus, want fietsenmakers in NL waren al nooit ter wereld te verslaan.

A propros er staat me ergens in die grijze harde schijf bij, dat er fabriekje van Solexen in herstart bestaat in Noord-Frankrijk...de stad ben ik vergeten, maar niet ver van Arras eo..

Overigens ben ik het met je eens over Renaults. De laatste jaren klaagt mijn buurman hier al 'steen en been' zogezegd over zijn Megane. Ik heb achtereenvolgens 2 Renaults gehad en début de mon carrière professionel.

De 1e was een une Dauphine avec boîte automatique. Celle si n'était pas très fiable. La deuxieme une R8 la même chose. Beiden waren dus auto's met electrisch geschakelde versnellingsbak. Er zat in beiden een zg. relaiskast met een electromagnetische koppeling van het merk Jaëger. Ik spreek dus over de tijd van ruwweg '63 t/m 71. De carrosserie was in vergelijking met Peugeot modellen ronduit beroerd. Die kon ik niet betalen, dus werd het een 2e hands DAF...ik heb er 2 gehad...puur brandhout. Toen een splinternieuwe Datsun (Nissan) motorisch echt OKé, carosserie een puinhoop, een latere Stanza bleek niet veel beter. En nu rij ik al meer dan 16 jaar in een OPEL Omega automaat. Zalige auto altijd geweest, weinig tot geen onderhoudskosten...de 2e nu heb ik geïmporteerd vanuit NL terwijl die ook net 10 jaar oud is!

Ook weer net zo betrouwbaar, want vm. mijnwerkers in NL kunnen ook geen Daf-personenauto's maken, wél vrachtwagens.

Maar weet je Steven, die 'ruzie' met je Franse ega neem ik met een dikke korrel zout en het enige Franse automerk wat er goed uitspringt is Peugeot. Niet eens Citroën in vrijwel alle modellen.

Dus hé een dikke knipoog ook naar je lieve vrouw, zij heeft toch wél gelijk dat je de Franse autoindustrie moet ondersteunen, maar koop dan eerder van het merk P, ipv. Jappen

;-))) van Erik de Kelt.

avatar#3977
factotum
Berichten: 10
Reacties: 100

#42 Geplaatst: 2007-04-06 19:33:42

Salut, Geen wonder dat er geen vrouwen mee praten over dit (welk ?) onderwerp.........

Wat is het meervoud van OH-er ?

Ben

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#43 Geplaatst: 2007-04-06 20:18:53

Ben,

Heb je jouw pet op? Zet hem af, dan kan je er wellicht beter bij :-))))

Misschien is het meervoud voot mannelijke OH's wel 'factotum'. Er zijn maar weinig vrouwen op forums te vinden, m.u.v. alternatieve forums. Waarom? Misschien omdat er ueberhaupt mannen komen.

Gegroet allen en prettige paasdagen. Ik ga een aantal dingen doen die helemaal niet in de paassfeer horen, maar heel vrolijk zijn.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#44 Geplaatst: 2007-04-06 20:50:10

Confrères,

Over nationale identiteit gesproken: het woord "ouwehoeren" is absoluut onvertaalbaar, net als "gezellig".

Ik stel dus bij dezen dat "gezellig ouwehoeren" de Nederlandsche Identiteit absoluut versterkt!

Daar heb je vast niet van terug, Ben!

Steven

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#45 Geplaatst: 2007-04-06 21:23:43

Chers amis,

het is een beetje zoals het mij met mijn twee thuislanden Nederland en Duitsland vergaat:

in geen van de twee ben ik helemaal thuis,

in NL ga ik als Duitser door,

in Duitsland vinden zij dat ik veel Nederlandse trekken heb.

Mijn Duitse nationaliteit heb ik nog steeds - of had ik Nederlander moeten worden en dan, als ik definitief in Frankrijk zit, Fransoos? Met je nationaliteit wordt je geboren, en die houd je waar je ook bent. Alleen stom dat voor bepaalde burgerrechten de plaatselijke nationaliteit vereist is. Europa heeft nog een lange weg te gaan!

En laten wij het niet hebben over dubbele loyaliteit! Ik heb meer dan twee loyaliteiten: die aan mijn gezin, mijn beroepsgroep, mijn bedrijf, maar ook die aan mijn vrienden. Alleen bepaalde politici maken er een probleem van, om reden die voor mij voor de hand liggen.

Christian von Klösterlein

avatar#3977
factotum
Berichten: 10
Reacties: 100

#46 Geplaatst: 2007-04-07 09:22:31

Salut,

Net is bij een goed muziekstuk of mooie roman komen begin en einde bij elkaar. Ik vind dit een mooi einde aan deze discussie.

Ben

PS

Afspraak 1: Wij blijven weerbaar tegen machthebbers die onze positie misbruiken.

Afspraak 2: We gaan zoeken naar onderwerpen die ook interessant zijn voor meisjes.

PPS

@ Steven, touché !

B

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#47 Geplaatst: 2007-04-13 13:49:49

Oké laat de "meisjes", vrouwen liever gezegd, maar hier komen én schrijven hoor, dan zul je zien (van mij althans!) dat dit geen zoveelste macho-forum is. ;-))))

Erik.