Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Leuke site renovatie huizen Bretagne

Auteur Bericht

avatar#4311
Brioche
Berichten: 13
Reacties: 51

#0 Geplaatst: 2007-04-05 10:12:07

Beste medeleden,

Een aardige site over het renoveren van Bretonse huizen. Onder het Engelse vlaggetje  staat: "Techical advice, an aid to the restoration of old buildings to keep their character and financial value". Ook staan er verslagen met tekeningen en foto's over afgeronde renovatieprojecten op de site.

www.tiez-breiz.org

TIEZ-BREIZ
Maisons & Paysages de Bretagne

offre l'information et la formation, en vue d'une réhabilitation saine et respectueuse du bâti ancien non protégé, aux amateurs comme aux professionnels du bâtiment.

Check it out!

Brioche

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2007-04-05 14:02:00

Brioche,

tiez-breiz staat al sinds jaren op mijn lijst van favorieten.

Ik heb geen huis in de Bretagne, maar veel van hun adviezen zijn mutatis mutandis overal aan te wenden (als u wilt ook in ploderland).

Vooral spreekt hun filosofie mij aan:

Begrijp eerst geschiedenis en karakter van je huis vóór je iets aanpast - te veel huizen zijn door goed bedoelde moderniseringen hun oorspronkelike charme kwijt.

Christian von Klösterlein

PS.

mutatis mutandis zou je misschien kunnen vertalen/hertalen als:

na aanpassing aan de toepassing (letterlijk: met veranderen van hetgeen veranderd moet worden).

avatar#4311
Brioche
Berichten: 13
Reacties: 51

#2 Geplaatst: 2007-04-17 09:08:48

Hi Christian,

Ik had even de zoekmachine moeten gebruiken voordat ik opnieuw het wiel uitvond. Intussen merk ik de gevolgen van het opsnuiven van alle tips en trucs via dit forum. Ik ben nog eigenwijzer geworden. Ik heb een week van eindeloze discussies achter de rug met een Nl klusjesman, die met 100% ciment gris de muren en pierres wilde voegen, het hout dat gebruikt werd niet bewerkte met anti-beestjes spul en wel even een extra groep zou plaatsen voor de badkamer. Niet dus.

Voortaan ga ik proberen met lokale mensen te werken, al is dat voor een weekje hier en daar en ook nog rondom vakanties best moeilijk te realiseren. Je begrijpt Christian, dat mijn "inbreng" door de man in kwestie niet erg werd gewaardeerd!

Groeten,

Betweter Brioche

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2007-04-17 10:14:37

Toch bedankt brioche voor de tip, kende de site nog niet.

Betweters zijn we (bijna) allemaal hier op de site denk ik, dat is ook niet verkeerd om je eigen mening te hebben, zolang je openstaat voor de mening van anderen en die welliswaar niet gelijk overneemt maar toch van leert.

Uiteindelijk ben je met zijn allen wijzer dan de wijste onder ons.

Je bent en blijft zelf bepalen wat je doet, "wie betaald bepaalt" is een oude wijsheid en zolang jij de renovatie moet betalen bepaal jij hoe het eruit komt te zien of hoe het wordt gedaan.

Wel luisteren naar vakmensen en argumenteren maar als jij wilt dat het hout met anti-beestjes spul gedaan moet worden dan heeft hij het maar te doen. Het is jouw hout en jouw huis en hij zit lekker thuis als jouw hout wordt opgevroten door de termieten,boktorren en ander knaagspul.

Zeker aan de buitenkant bepaal jij hoe je huis eruit komt te zien, de oude methode met kalk en/of leem is goed en zeker sfeerbepalend. Bij mij heeft de vorige bewoner ook met cement gedaan en dan kan ik er nu dus afbikken/stralen.

Waarom?? omdat ik de oude manier mooier vind en is ook sterker uiteindelijk. Cement gaat barsten en verliest zijn sterkte, met kalk blijft het plastisch en vervormt met de stenen mee. Blijft dus langer zijn functie behouden.

succes en laat het doen zoals jij wilt.

jeanpierre

avatar#4311
Brioche
Berichten: 13
Reacties: 51

#4 Geplaatst: 2007-04-17 11:56:33

Dankje Jean Pierre voor de ondersteunende woorden, goed voor de moraal!

Zoals een goede vriendin, die tegen eenzelfde goedbedoelde, bokkige niet-Franse kennis/klusser moest opboksen om de zaak op te knappen zoals zij dat zelf voor haar huis bedacht had, zei: Laten ze zelf hun eigen huis in France kopen!

Groeten

Brioche

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#5 Geplaatst: 2007-04-17 14:28:20

Beste Brioche, Jeanpierre en anderen,

dat was nu juist een van mijn bedoelingen bij het instellen van de reeks klushandleidingen op de website waar onder meer bij

http://www.infofrankrijk.com/pagina/Voegen/1734/

iets over voegen te vinden is, het hoe en waarom (intussen aangevuld met tips en inputs van anderen, waarvoor dank!):

Je argumenten aan de hand geven zodat je met de vaklui een zinnig gesprek kan voeren.

Natuurlijk, wie betaalt bepaalt. Maar dan moet je ook iets over het onderwerp weten. Wie weet meer?

- De ollandse eigenaar,

- de plaatselijke vakman, of misschien

- de frankrijk-ervaren klusser uit Nederland?

Dat kan per geval anders liggen, wil zeggen de beste know-how kan soms bij iemand anders liggen. Daarom raadpleeg ik zo veel mogelijk bronnen, soms ook preventief als ik denk iets in de toekomst nodig te hebben. In mijn streek kennen zij me al, weer die Duitse Ollander die ons naar het waarom van onze werkwijze vraagt. En uit de soms tegenstrijdige meningen en adviezen probeer ik dan mijn conclusies te trekken en mijn pad uit te zetten.

Christian von Klösterlein

- Hoe meer je weet hoe beter je beseft dat je niet alles kan weten -