Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

dames en kleding

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2007-04-07 09:52:56

" Afspraak 2: We gaan zoeken naar onderwerpen die ook interessant zijn voor meisjes"

Ben, daar gaan we,

het is lekker weer, de nederlandse visite voor het paasweekeinde, vanmorgen aangekomen na een lange nacht rijden, is al weer opweg naar La Rochelle, naar de markt én naar de winkels om kleding te kopen.

want, wat zeggen de hollandse dames steeds......

de franse vrouwen zijn netter en eleganter gekleed dan de nederlandse.

zie je een franse dame op straat dan is ze nog altijd gekleed, een nederlandse dame hijst zich zelf in een veel te strakke legging en een topje waar haar borsten uit lijken te willen floepen, woorden van mijn nederlandse gasten.

onder het argument dat hier meer keuze is hebben ze hun mannen overgehaald om een collectie franse merken in te slaan.

overigens is het me wel vaker verteld maar dan van de franse zijde, dat je de toeristen er uit haalt, wij lopen nog netjes in onze kleren terwijl de toeristen, de mannen ook, al met ontbloot bovenlijf een winkel instappen.

tja, ik moet eerlijkheidshalve zeggen, het is me wel eens opgevallen ja.

cees.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#1 Geplaatst: 2007-04-07 10:17:55

Frankrijk is het land van de illusies..... men bedekt wat niet mooi is, men haalt op wat er mee door gaat en men presenteert wat al mooi is. Kleding en parfum zijn de meest pregnante voorbeelden.

Franse vrouwen zijn beslist niet mooier dan nederlandse, maar o zo veel eleganter!

Steven

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2007-04-07 19:49:51

Cees, goed onderwerp!

Ik heb een goed voorbeeld van een Franse elegante dame:

onze buurvrouw Héloïse.

Zij is 82. Zij is klein en tenger. Zodra zij de straat op gaat heeft zij een decente makeup en is netjes gekleed. In de zomer zijn haar teennagels gelakt, in een kleur die bij haar lipstick past. En om de twee weken zit zij bij de kapper, haar grijze krullen weer keurig geblondeerd en bijgeknipt - het is steeds een genot haar te zien.

Een chique bourgeoise? Neen, zij is de weduwe van een kleine ambtenaar. Haar chique en haar waardigheid dwingen alom bewondering af. Zij is onze beste vriendin, de kinderen adoreren haar.

Christian von Klösterlein

avatar#3977
factotum
Berichten: 10
Reacties: 100

#3 Geplaatst: 2007-04-07 20:01:12

Salut,

Sodeju ! Over mode ............ weet ik er niks van en mijn lief vindt modeloos door het leven gaan een verrijking. Maar hoe dan ook Cees, je voorzet verdient een antwoord.

Ik sprak laatst een Fransman uit Bayonne (met een tweede huis hier in ons hameau). Na een bezoek aan Spanje was zijn oordeel over de Frans manier van kleden erg negatief. Hij was van menig dat de Fransen te veel ver-T-shirten, slordigheid troef. Nee dan moet je in Spanje komen, de mannen nog in een gestreken chemise (?bij die temperaturen daar?) De slordige manier van kleden is voor mij een uitkomst. Ik kan mijn kont niet keren of ik heb een vlek of een scheur. Na het einde van mijn vie professionelle, heb ik mijn italiaans gemerkte completes, op één na, weggemieterd. Donc mijn norm kan niet maatgevend zijn.

Hier op het platteland van de Auvergne is er een duidelijke tweedeling. De mannen zijn altijd makkelijk gekleed, meegaand met de seizoenen. De enige stropdas die ik hier ooit heb gezien was van een verkoper van ADSL. Verder zijn alle mannen stroploos. (Een uitzondering schiet me te binnen: bij een adellijke begrafenis was de familie gestropt, wij de eenvoudigen van het durp niet.)

De vrouwen daarentegen maken er wel wat van, maar ik herkent er geen haute couture in. Men praat ook over kleding, geeft tips en adviezen.

Ik heb hier nog geen rare strakke leggings gezien, wel topjes met floepende inhoud.

Vanaf vandaag ga ik mijn ogen wat verder open houden zodat ik op een meer degelijke manier kan meepraten. Gelukkig zit het seizoen mee.

Ben

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#4 Geplaatst: 2007-04-08 07:52:30

WAAR BLIJVEN DE VROUWEN IN DEZE DISCUSSIE?

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2007-04-08 10:45:10

ik zou niet weten waarom deze discussie van begin af aan vrouwonvriendelijk zou zijn hans, waneer is die dan wel vrouw gericht ?

en waarom zou ik vrouwvriendelijk/onvriendelijk zijn als dit toch de mannen ook aangaat ?

wat ik wilde zeggen is dat  'men' beweert dat de franse vrouwen zich beter gedragen in hun kledingstijl dan de nederlandse.

voorbeeldje, op een camping sta ik in het winkeltje te wachten bij de kassa, twee vrouwen, één in een luchtig zomerjurkje, één in een bikini.

mag jij raden wie wie was.

la rochelle; terrasje aan de drukke havenboulevard in de hete zomermiddag, één in een katoenen flodder bloesje waar je lichtelijk al of geen bh door ziet schijnen, één in een topje van formaat minibikini, laat ik over de zichtbare delen maar zwijgen, maar voor mij allerminst smakelijk.

beide de zelfde leeftijd, zelfde maatschappelijke niveau, ect.

ik wil niet vrouw onvriendelijk zijn en me daar straks een leger dames op m'n dak hebben, maar ondanks dat enkele van jullie dit het bedekken van niet mooi en zo noemen ben ik dan toch geneigd dat ik dan liever de bedekte dame zie, aangezien een buikrol en navelpiercing ook niet mooi is, maar dat terzijde.

het kan zijn, wat steven en hans zeggen, het kan zijn, maar dan toch vind ik het beschaafder dan het openlijk laten zien hoe 'mooi' ze dan wel zijn.

dat steven zegt dat franse vrouwen beslist niet mooier zijn dan nederlandse is ongeacht voor een ieder verschillend, ongeacht wie ik ben kies ik toch eerder voor de donkerder types van frans-arabische afkomst, maar dat is persoonlijk.

nee, daar gaat het ook niet om, het is de kleding, en niet het merk.

immers kun je in een siepoesnetnie lopen van de hema, of een jurkje, dan is op straat het jurkje toch iets gekleder.

U moet weten beste lezer, dat deze discussie onder de franse vaak oplaait, zeker nu ook de franse jeugd zich laat voortdrijven door veel te kleine of bijna geen kleren in het openbaar, en volgens de ouderen is dit de schuld van de toeristen.

overigens werd mij door mijn schoonfamilie gevraagd of ook ik mijn tshirt aan wilde doen op een wandeling in een publiek park.

cees.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2007-04-08 11:36:23

ben het niet met je eens.

ten eerste zie ik in de discussie de vrouw niet als lustobject, ten tweede gaat het over het verschil van hoe het 'lustobject' is ingepakt, en ten derde is het nog de man of de vrouw waar het om draait.

in dit geval de vrouw, daar mijn visite me de aanleiding daavoor gaf, en zoals ik de discussies hoor en aanzie op de terrasjes en campings, maar laat ik er eerlijk in zijn, als ik een kerel zie lopen met een bierbuik van heb ik jouw daar in een korte broek en een al bundy shirtje aan dan kijk ik ook liever de andere kant op.

ook in onze groep zie ik mensen met slechte kleedgewoonte.

en dat vrouwen altijd zo worden weggezet, ik kan daar niet bij.

voor mij, en vele anderen is de vrouw de bijzondere schakel in de samenleving, maar dat heeft ongeacht met mijn religie te maken, en daar moeten we het maar niet over hebben.

cees.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#7 Geplaatst: 2007-04-08 13:47:09

De discussie kan mij echt niet bekoren. Auto's gaat nog maar dameskleding en toebehoren.........

Hier in Guadeloupe is het reuze informeel. Geen gestrop, behalve de politici die outre-mer aandoen om stemmen te winnen. Zij lopen er altijd bij alsof ze rechtstreeks uit Parijs komen zonder ook maar een moment na te denken dat het hier 28 graden is. Het slaat ook als een tang op een varken. Sarko op de bananenplantage met zwart pak en wit overhemd. Verder loopt bijna iedereen er informeel bij. Ook de banken. Soms er er een bedrijf met een vreselijke airco en dan moet je je wel aangepast kleden. De meeste mensen van dit deel van het eiland (Basse-Terre) hebben een hekel aan de climatiseur, daar word je alleen maar ziek van. Alles waait hier lekker door. Ook in restaurants is alles informeel en luchtig maar het zijn de <métro's> die vaak in bikini/ontbloot bovenlijf binnenkomen en dat wordt niet gewaardeerd. Er staan soms ook bordjes om de lokale clientèle niet in verlegenheid te brengen.

Verder is uiterlijk hier erg belangrijk. De dames gaan minstens 2 x per maand naar de kapper. Er zijn altijd wel ergens mis-verkiezingen. Nagelsalons te over. Het zijn vaak de <métro-mannen> die het slechtst gekleed zijn. Bermuda met T-shirt en sandalen. De heren Antillianen dragen toch vaak een lange broek met overhemd met korte mouwen, lederen schoenen en sokken.

Nou heren, toch nog een bijdrage van de andere sexe

Ingrid 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#8 Geplaatst: 2007-04-08 15:07:44

Hoi Ingrid (Prinses!),

Ik ben het dus wél 200% met je eens!

Ik voel/weet dat je geen feministe bent pûr sang, maar het leven bij jullie daar is dus wél, wat ik me voorstel van een hechte gemeenschap. En dus ver van allerlei politieke 'macho'figuren die dan even en passant afdalen naar 'Les Dom-Tom's'.

Dit draadje is ook weer typisch mannelijk gedrag, want meestal juist vrouwen behandelen mij althans dus heel gratieus! Ook in het Fr. waar ik sinds 1964 (en daarvoor) zelfstandig al kwam heb ik juist van de vrouwen/meisjes een stralende glimlach ontvangen tov. NL.

In 1964 bezocht ik een vroege vakantie-liefde...we correspondeerden met elkaar toen sindsdien au Lac d' Aydat in Auvergne..een kratermeertje op 1000 m. hoog in midzomer. Het was Mijn Liefde uit Noord-Frankrijk toen ik nog studeerde in Leiden.

Haar vader was overleden aan een hartinfarct, zij had inmiddels een kind van een Fransman...haar oom die zo'n luxe 'Snoek' bezat (DS!) nodigde ons uit. In mijn Dauphine gingen we naar die oom...er werd de hele dag door de vrouwen gekookt!

Aan het eind van die maaltijd in zoveel gangen reed ik terug naar St. Quentin...ik sliep op de bank in de woonkamer en de weduwe (moeder van mijn lief toendertijd) probeerde me te koppelen aan de zus. Die had ik dus nooit eerder gezien, maar het 'klikte' ook niet echt...ik vond het erg moeilijk in die tijd om mijn gevoelens over dat lang weekend te schrijven. Het contact is sindsdien volkomen verwaterd.

Het is dus heeeeeeel zelden dat vakantie-liefdes 'wortel schieten' zéei deze Paashaas na meer dan 40 jaar, maar als de vonk duidelijk overspringt heb je alle onweer/sterretjes van 'lucht' en heus mannen jullie vrouwen hebben het allerzwaarste DEEL.

Met HG van Paashaas. ;-))))

avatar#3977
factotum
Berichten: 10
Reacties: 100

#9 Geplaatst: 2007-04-08 16:31:12

Salut,

Afwijken van het onderwerp is in de rubriek 'Entre Bavards' een gewoonte-recht (geworden). Ik doe daar aan mee, maar ik heb mijzelf beloofd niet mee te doen aan meta-discussies (discuseren over de manier van discuseren). Maar nu zitten we in een patstelling. Behalve Ingrid reageert er geen vrouw.

Ik stel voor dat van af nu er geen mannen meer reageren op dit onderwerp. Op die manier kunnen de vrouwen/dames naar hartlust het onderwerp uitbouwen en aanpassen. Wel lezen we (de mannen) wat er wordt ingebracht. Kijken wat er gebeurd.

Ben

PS

Kan maître Wim B. het percentage 'vrouwen' aangeven in zijn groep forumlezers/schrijvers ?

B.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#10 Geplaatst: 2007-04-08 17:32:01

Tu est charmant Ben! Je garde la silence alors! ;-))).

avatar#3437
Carolien
Berichten: 1
Reacties: 26

#11 Geplaatst: 2007-04-09 12:53:14

Net als het prinsesje kan dit onderwerp mij ook bepaald niet bekoren, als ik wil praten over de mode in Frankrijk dan zal er best een of ander modeforum te vinden zijn waar je je uit kunt leven.

Bij ons op het (Franse) platteland zie ik helemaal niet zulke elegante franse dames en het zal me eerlijk gezegd ook een worst zijn. Het gaan om de binnenkant en niet om de buitenkant.

Carolien

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#12 Geplaatst: 2007-04-09 13:28:53

Eh Carolien,

C'est bien ça que fait la différence entre les Bataves et les Gauloises....!

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#13 Geplaatst: 2007-04-09 14:20:23

De <egalité> tussen man en vrouw gaat een beetje op met de breedtegraad waar je woont. Hoe noordelijker, hoe onafhankelijker de vrouwen.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#14 Geplaatst: 2007-04-09 19:49:42

ik vind dat jullie slecht lezen.

in mijn bericht staat niet over de mode te lezen maar over het wel of niet dragen van kleding, lees nogmaals ' zie je een franse dame op straat dan is ze nog altijd gekleed, een nederlandse dame hijst zich zelf in een veel te strakke legging en een topje waar haar borsten uit lijken te willen floepen' of te wel, een nederlandse vrouw schroomd er niet voor met haar blote lijf de winkel in te gaan, de franse kleed zich behoorlijker.

het gaat dus niet over het hebben van merkkleding of andere dure uitdosserijen.

zoals ik al zei, de toeristen komen er weer aan, de eerste vechtpartijen hebben we alweer gehad met de engelse (vreemd toch, die staan daar weer om bekend) en je haalt alle nederlanders er uit, te naakt, en te veel kabaal.

nu wilde ik het niet over engelsen en kabaal hebben maar van jullie eens horen wat jullie ervaring is met betrekking van de franse tot naakte nederlander.

ik dacht dat het ophield met de zuinigheid, maar de franse storen zich dus aan nog meer dingen van ons landgenoten.

cees. 

 

avatar#3437
Carolien
Berichten: 1
Reacties: 26

#15 Geplaatst: 2007-04-10 07:42:23

Misschien moet je het zelf nog eens overlezen er staat ook in: "de Franse vrouwen zijn netter en eleganter gekleed dan de Nederlandse" en "onder het argument dat hier meer keuze is hebben ze hun mannen overgehaald om een collectie Franse merken in te slaan".

Mij is dat blote van mijn medelanders in ieder geval nooit zo opgevallen maar ja wat wil je, ik kom ook uit dat zelfde land. Ik zal mijn legging en topje vast weer eens uit de kast halen, het weer gaat de goeie kant ervoor op.

Carolien

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#16 Geplaatst: 2007-04-10 09:03:00

Carolien, vergeet de sandalen en het buiktasje niet.....

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#17 Geplaatst: 2007-04-10 11:27:10

De laatste uitgefloepte borst die ik mocht bewonderen was die van Janet Jackson, tijdens de uitreiking van een prijs op een galabal op de tv. Ik geloof  samen met Justin Timberlake.

Ik geloof dat in die situatie een heleboel borsten die wulpse neiging krijgen. Wulps, is niet ordinair.

Janet Jackson staat toch nauwelijks bekend als hollandse en zeker niet als een slecht geklede Hollandse. 

avatar#3570
Mieke
Berichten: 2
Reacties: 53

#18 Geplaatst: 2007-04-10 22:04:35

Na een vluchtig doolezen van de reakties op dit forum kan ik het niet laten toch even een (vrouwelijke :-) ) reaktie te geven. Mij valt het namelijk, sinds we hier neersterken in 2005, juist enorm tegen hoe de dames hier gekleed gaan! Was ik in Nederland beslist geen lid van de 'modieuse groep', hier hoor ik op het schoolplein tussen de andere moeders toch echt tot het hippe deel! Tot mijn verbazing...

Wel valt mij op dat mensen zich echt Kleden met een grote K als ze een avondje uit gaan, maar hun gewone alledaagse kloffie... Onder de medemoeders is het armoe-troef! Combinaties waar je je in Nederland al in geen jaren meer durft te tonen, worden hier zonder blikken of blozen gedragen. En echt charmant...nee! Juist hier dus de leggings, of flodderbroeken (met vervolgens wel een heel nette winterjas als vlag op een modderschuit). De boemetjesjurken (en dan NIET de leuke, moderne, maar echt de 'omasoepjurken') wapperen ook rond. En ook halfrondflodderde borsten signaleer ik hier met enige regelmaat...en dan betreft het GEEN Nederlanders... 

En de positiemode (momenteel voor mij extra interessant :-)) is helemaal om te huilen!

Ruim 20 jaar geleden lipe mijn zus hoogzwanger in een spijkertuinbroek...dat was TOEN in, in Nederland. Wat schetst mijn verbazing dat je ze hier nog nieuw kunt kopen als positiebroek! Nee, dank u, ik importeer dus nu mijn zwangerschapskleding voornamelijk uit Nederland!

Toen ik mijn bevindingen aan Nederlandse achterblijvers beschreef, reageerde men verbaasd: zo dicht tegen Parijs aan, en dan dergelijke praktijken? Maar mijn (zeer modebewuste) schoonzus heeft inmiddels met eigen ogen gezien dat ik echt gelijk heb.

Overigens: ik woon recht tegenover een leuk boetiekje met erg leuke, modieuse en charmante kleding...alleen als ik de prijskaartjes van dichtbij bekijk, snap ik wel dat de dames bij school voor de Carrefour-modeafdeling kiezen :-)

Hartelijke groet,

Mieke 

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#19 Geplaatst: 2007-04-11 13:59:59

Best aardige discussie. Ik ben twee dagen niet online geweest en bemerk dat er wederom anonieme bijdragen zijn geleverd. Deze zijn inmiddels verwijderd. Verzoek aan Cees om zijn profielgegevens in te voeren, in ieder geval een e-mailadres. Gebruikers van dit forum willen we graag traceerbaar houden.

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#20 Geplaatst: 2007-04-11 14:41:56

Ik ben het dus hélas met Mieke hier voor de volle 100% eens, wat je zoal tegenkomt op straat op het platte land. Ik vind persoonlijk dus dat een van nature mooi geschapen vrouw een lust voor het oog is! Ook al loopt zij bij wijze van spreken in lompen. Die uitstraling zit voor mij dan als 'connaisseur' niet zozeer in de kleding die ze draagt, maar juist in dat 1e woord. De mode reclame voor de vrouw als 'beauty object' is nog steeds mince hier. Alleen ik zie nét als in NL hier toenemender mate uitzonderlijk slecht geklede vrouwen met kinderen die al aan obèsité lijden. Maar ik denk dus itt. Mieke, dat een Franse huisvrouw met kinderen, zichzelf toenemend verwaarloost door een niet direct zichtbare armoe! De 2e armoe is dan vgls. mij gelegen in het feit dat de 'Goudhaantjes' als Franse man nog steeds niet begrepen hebben en hun vrouwen dus ook, dat alles wat omtrent liefde en sex cultureel/maatschappelijk enz. speelt heel ingrijpend is veranderd én vooral in grootstedelijke millieus!

In het platteland zijn (ook in supermarchés) evenveel modebladen te verkrijgen als zelfs tips op TV om met weinig middelen jezelf naar partner én buitenwereld goed te vertonen! Toch gebeurt dat nu net niet! Het exakte antwoord op die veranderingen?

Bij mij een raadsel hoe dan ook!

Met Bommeliaanse Groet.

avatar#4387
naledi
Berichten: 1
Reacties: 6

#21 Geplaatst: 2007-04-12 10:49:15

Ik denk dat er vandaag de dag geen pijl (meer) te trekken is op welke bevolkingsgroepen elegant gekleed gaan en welke niet. De Nederlandse vrouwen die ik in de Haute Garonne ken lopen er gewoon tot netjes bij. Ook de Franse. Ik heb nauwelijks 'ordinair' gezien. Dit is wel een gebied dat een bepaald soort tourist of emigrant aanspreekt - aan de Spaanse Costas bijvoorbeeld zie ik meer vlees, Spaans én buitenlands. Als ik voor mezelf spreek kan ik zeggen dat ik er altijd netjes bijloop en ik probeer de kleuren een beetje te coordineren, maar meer dan dat....en schoenen moeten zeker goed zitten en lopen. Voor mij gaat Function boven Fashion.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#22 Geplaatst: 2007-04-12 11:56:44

Beste Hans,

Ik had het dus niet over sjiek én modieus. Dit alles is cultureel/maatschappelijk bepaald. Ik heb het dus ook niet over 'ordinair', want dan kunnen we streekgebonden nog een boom aangaan tussen de 'mores' van een en ander.

Ik ga nu maar even de draak steken tussen functioneel & hip; Het zal duidelijk zijn dat je als vrouw niet met hoge (naald)hakken, of met een ultra-kort rokje of te laag topje in combi met te lage spijkerbroek moet gaan lopen in een dorpsgemeenschap, die dat al meer dan 50 jaar nooit gewend waren. Want dan ben je in hun ogen vrij indecent, ondanks TV, radio en verder!

Dus naledi heeft hier zeker ook wel gelijk met functie boven mode. Alleen dat is dus niet mijn puntje, wat ik hier wilde zetten. Ik kwam nl. al in Fr. voor de meeste van forumleden geboren werden....in de tijd dat het Fr. schoolsysteem een strikte scheiding kende tussen jongens & meisjes. De bikini (Peut-être) was ook al gangbaar in vakantie-tijd...maar, om over vakantie-liefdes te zwijgen en Centre LDF, viel me juist op als (door polio gehandicapte!) dat er al een échange was tussen jongelingen vanuit een Noordlijke Cultuur...net zoals dat al was tussen nog Noorlijker landen dan NL. Je kunt dat eenvoudig niet afdoen met opspelende hormonen, hoewel het wél meespeelde.

Dus....

Met Bommeliaanse groeten,

Erik.