Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Welke verf of beits op houten huis

Auteur Bericht

avatar#3796
Le Gros Buisson
Berichten: 13
Reacties: 41

#0 Geplaatst: 2007-04-12 15:45:21

Begin juli is het zo ver: dan staat ons houten huis overeind, zitten de pannen er op en kunnen we beginnen aan het schilderwerk.

Al zoekend naar het juiste product zag ik langzaam maar zeker door de bomen het bos niet meer, en daarom stel ik mijn vraag maar een keer op dit forum. Bij voorkeur zouden we kiezen voor een transparante buitenbeits, en daar loop ik tegen een enorme keus op. 

Zijn er op dit forum ervaringen waar ik iets aan heb: merk, soort, al dan niet UV-werend (voor wat dat ook waard moge zijn, lees ik ik hier en daar). Alvast bedankt voor de reacties! 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2007-04-12 16:37:31

Is dat een Volkomen Nieuw Huis met vooraf ongeschilderde/gebeist geverfde delen??? Zoja: Vraag aan de aannemers met wat die delen evt. voorbehandeld werden!!!

Alléz ga een product kiezen met beste bescherming op ca. 6 jaar beschermingsbasis! En houdt je dan voor overschilderen/beitsen tot een ZELFDE produkt op die basis!!!!

Maak je intussen even de eigenaardigheden eigen tussen synthetische verf (moderne!) en op antieke antieke verfbasis dwz. lijnolie-basis! Deze werder vroeger in NL, standolieverven genoemd.

Ik heb hier ook al heel wat leergeld betaald tussen een synthetische (petroleum-basis) én beitsproducten. Wat hier in F. wordt geadverteerd als geschikt 'pour bois' wil nog geenzins zeggen, dat die verf/beits houdt op niet volledig kaalgeschuurde houten deuren/ramen enz. Eikenhout eerder met een ongeschikte (synthetische verf op niet-beits basis!) zal zo mogelijk nog sneller bladderen, dan het eikenhout dat vroeger met 'carbolineum' produkten werd behandeld.

Als het dus oud hout betreft met een bedekking van ouwe verfprodukten, sluit aan op die oude produkten, voorzover die nog te krijgen zijn. Indien het luiken oid. zijn die al 20 jaar geleden in een goeie beitsverf (al of niet transparant) werden gezet sluit aan met een beitsverf al of niet voor een kleur!

MVG van,

Erik.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2007-04-13 00:47:35

Op mijn hardhouten tuinmeubelen heb ik al van alles gesmeerd, met uv-filter, dekkend, pantser en weet ik veel wat niet meer.

Wat je ook doet, je moet het gewoon op de 2 jaar opschuren en opnieuw lichtjes in de beits oid zetten. Welk product je gebruikt doet naar mijn ervaring niet zoveel ter zake. Geheel anders is het met verf trouwens maar daar ging het hier niet over.

Zelf gebruik ik overigens buiten alleen beits/verf op alkyd of oliebasis, niet op waterbasis omdat ik daar nog veel slechtere resultaten van heb gezien.

avatar#3796
Le Gros Buisson
Berichten: 13
Reacties: 41

#3 Geplaatst: 2007-04-13 09:55:27

Het gaat om nieuw, onbehandeld (Fins) grenen. Wie heeft daar ervaringen mee?

avatar#4193
claeystock
Berichten: 2
Reacties: 10

#4 Geplaatst: 2007-04-13 14:18:50

Wij hebben zeer goede ervaringen met OSMO: een duits fabrikaat van verven, beitsen en lakken met een milieuvriendelijk uitgangspunt. Er worden weinig oplosmiddelen gebruikt. Vanuit eigen ervaring kan ik zeggen dat het houtwerk aan en in ons huis NIET afschilfert maar de verf wordt gewoon dunner en poederig. Even zacht opwrijven en een nieuwe laag erover. Prima spul, een echte aanrader.

Filip. 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2007-04-13 20:23:15

Zelf ben ik nogal fan van Wijzonol, goede ervaringen mee, wil je wat meer achtergrondinformatie over beitsen, deze link

http://www.wwf.be/online_publications_2/forests/HandleidingDuurzaamHoutgebruik.pdf

Dit gaat wat meer over watergedragen en milieuvriendelijke beitsen.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2007-04-14 14:15:10

je zou owatrol kunnen gebruiken.

een merk wat niet overal bekend is maar door ons in ruime mate boven alle andere merken staat middels het gebruik op houten schepen en masten.

je hebt diverse lakken en andere middelen van owatrol, laat je goed voorlichten door de kenner.

het product is een tikkeltje duurder dan gewone lakken en beitsen maar het is dan ook veel beter.

kijk anders even op de site http://www.owatrol.com of http://www.owachem.nl

ik gebruik niet anders.

in frankrijk is het bijna nergens te vinden, maar in nederland kun je bij de specialist goed terecht.

ps, voor tuinmeubels : owatro deksolje D1

als je meer glans wilt hebben kun je met een D2 afwerken.

één nadeel, als je met andere lakken of rommel hebt gewerkt, dan moet je die eerst verwijderen anders werkt owatrol niet.

cees.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2007-04-14 14:30:34

Hoi Cees,

Owatrol gebruik ik ook maar dan ook vooral in de buurt van zout water, daar steekt het met kop en schouders boven andere uit.

Voor mijn tuinmeubeltjes maakte het helaas niet zoveel uit, een aanrader is ook nog wel D1 en D2 olie maar dan moet je van schilderen houden.

Het resultaat is prachtig, de D1 impregneert (geloof ik) en de D2 geeft een mooi mat glanslaagje (of andersom daar wil ik even van af wezen) maar je hebt er wel je werk aan. Als schilderen niet je hobby is, vooral niet aan beginnen.

oeps,  we hebben het over hetzelfde denk ik met D1 en D2, ik weet niet of wat ik heb van owatrol is, zal vant weekend wel eens kijken.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#8 Geplaatst: 2007-04-14 15:09:49

oui jeanpierre, we hebben het over hetzelfde, D1 en D2

dit zijn geregistreerde merkbenamingen dus het kan alleen maar owatrol zijn.

en wat je zegt over mat en glimmend...... de D1 kun je alleen gebruiken, deze is mat, daar hoef je geen D2 over heen te doen als je niet van meer glans houd, de D2 is glanzend en alleen te gebruiken over de D1, dus niet alleen.

wat je zegt "je moet wel van schilderen houden" klopt, maar laat je niet van de wijs brengen door handenarbeid.

hier spreekt een kenner van hout en tradities, dus ik zal even toelichten.

buiten de ouderwetse carboleum (ondertussen verboden) is er géén middel wat je opbrengt en waar je jaren niet meer naar om hoef te kijken.

ieder ander middel waarvan men zegt dat het langdurig blijft zitten is een vraag op zich.

er zijn verven en slechte verven, goede verven bestaan niet meer, die waren of loodhoudend, of teerhoudend.

owatrol laat je diverse keren de lak (lees olie) opbrengen, dit om het hout te impregneren, daarna heb je laat ik een voorbeeld geven, tien jaar geen werk meer dan slechts af en toe een reparatie als zijnde een enkele laag.

een ander merk breng je op in twee lagen, tegenwoordig kun je zelfs grondverf én verf in één kopen, dus nog sneller klaar.

daar er echter geen kans tot impregnatie is ligt het dus ook zo weer van het hout af.

en dan heb je dus na vijf jaar weer een heel huis te schilderen.

wat is nu van schilderen houden ?

de kracht van owatrol is dat de lak/olie zich in het hout impregneert.

laat je niet van de wijs brengen van verkleuren van de verf of beits of wat dan ook, dat doen ze allemaal.

de een wat minder in het begin, de ander veel, maar na vijf jaar is het allemaal het zelfde.

vraag het aan een schilder, na vijf jaar moet je je huis opnieuw schilderen.

of ik dan nu een hele nieuwe grondlaag op moet zetten, dan een paar lagen aflak, of ik neem alleen het vuil af en zet er een laag overheen, dat is voor mij een verschil.

een schip gelakt met D1 gaat vier jaar onderhoudsvrij mee, dan is het enkel een paar lagen opnieuw opzetten.

kijk naar alle klassieke schepen in het noorden, denemarken, zweden, noorwegen, allemaal daarmee behandelt.

de zon pakt technisch gezien per jaar één laklaag weg, dat is een technisch feit, welke lak of verf dat ook is.

cees

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#9 Geplaatst: 2007-04-14 16:09:29

Hoi Cees, je had gelijk D1 (en D2) is van owatrol, heb het nog even gecontroleerd.

Het is een prachtig product maar voor een huis??

Je moet er zoveel lagen D1 opbrengen totdat het niet meer zuigt, soms wel 20 tot 30 lagen, daarna met een doek nog een laag.

Ten tweede is D1 en D2 alleen voor edele houtsoorten, we praten hier echter over fins grenen, niet slecht maar een edele houtsoort wilde ik het toch niet noemen.

Ieder jaar moet je inderdaad naar mijn ervaring het laagje even bijwerken met een doek, dus ieder jaar onderhoud!! anders gaat je D2 toch bladderen.

Als alle forumleden komen helpen kan het mischien wel maar om 20 of 30 lagen aan te brengen en op grenen wellicht nog meer lijkt me geen simpele klus.

Ik hou het maar op D1 en D2 voor teak en dergelijke, prachtig. als je van schilderen en mooi hout houdt maar voor grenen  en functioneel ?????? Ik weet het niet, wellicht iemand ervaring ermee.

wellicht kan Wim eens een proefstukje grenen behandelen met D1 om te zien hoeveel lagen nu werkelijk moeten worden opgebracht om goed te impregneren.

Na mijn ervaring met mijn teakhouten tuinmeubelen hou ik het maar op wijzenol met een goed UV filter, bijvoorbeeld teak of mahonie,dat is een kwestie van smaak, met minder pigment ligt het er zo af. Beter 2 keer een laag (om de twee jaar twee lagen en dan twee jaar wachten, geen filmvormende beitsen kiezen. (heb het hier niet over D2 want dat is oliebasis)

p.s. Blij je weer te zien Cees, ban is opgeheven??

p.p.s. D1 en D2 wordt trouwens in LDF gemaakt, nooit geweten, in Bondoufle

http://www.owachem.nl/veiligheidsbladen/d1-olie.pdf

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#10 Geplaatst: 2007-04-14 16:48:05

Cees, deze ziet er wel goed uit, iemand ervaring mee?

http://www.owatrol.com/products/Textrol_english.pdf

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#11 Geplaatst: 2007-04-14 17:29:46

wij werken in de scheepsbouw niet alleen maar met teak en mahonie jeanpierre.

de meeste schepen waar ik het over heb zijn van amerikaans grenen, red ceder (pin rouge), en andere niet exotische houtsoorten.

een mast is meestal gemaakt van pin rouge, vrij vertaald, rood vurenhout.

deze twintig tot dertig lagen spreken voor zich, maar vergeet niet dat je dan ook een huis hebt met ene glaslaag op het hout, haha.

nee hoor jeanpierre, dit aantal is gebaseerd op het mooie lakwerk in de jachtbouw en/of meubelmakerij, immers is naast je jachtbouw owatrol nauwelijks bekend.

ik maak in mijn ebénisterie onderandere tuinmeubelen van pin rouge en pin maritime, dus red ceder en frans grenen, en die zet ik gemiddeld een keer of vier in de D1, dan drinkt tie niet meer.

alles wat ik er meer op zou brengen is een luxe om meer glans en volume te krijgen, en dat mag de klant zelf doen als ze dat willen.

natuurlijk is dit beter voor het hout, maar niet noodzakelijk.

kijk even naar de amikaanse huizenbouw (amerikaans grenen) daar gebruiken ze ook deze producten.

cees.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#12 Geplaatst: 2007-04-14 17:42:21

nog even ter verduidelijking........

een kleurverandering van het hout is geen verslechtering van het hout.

sterker nog, onbehandeld teak hout is beter van kwaliteit dan behandeld daar teakhout harder wordt door de tijd.

het rotten van hout is alleen maar tegen te gaan door het hout droog te houden, dus of onder een tent of het hout te bewerken met een impregneer olie zodat het water er ook weer uit kan.

breng je en verf op zoals bijvoorbeeld die gronverf en aflak in een, dan heb je grote kans dat er watervorming tussen het hout en de aflak/verf komt en deze er weer afvalt, met in dezelfde tijdsperiode aantasting op het hout.

de beste methode is daarom impregneren, daardoor ga je dieper naar de kern van het hout (lees plank) en kan het water doen wat ze wilt, met een beetje zon en wind gaat ze er weer uit voordat ze tot rotting overgaat.

dat is de techniek die schuilt achter owatrol.

hoe anders kunnen schepen die al zoveel jaren oud zijn (de mijne is van 1925) nog zo gaaf zijn en glimmen als een gouden ring ;-))

natuurlijk zijn deze mooi, we poetsen en laken ons wezenloos, maar dat komt omdat we verleifd zijn, maar en huis kun je gewoon een paar maal goed behandelen, en daarna onderhoud.

de verkleuring van hout kun je eventueel tegen gaan door ene kleurmiddel te gebruiken.

tja, wederom, hout is prachtig, maar vraagt wel een beetje werk meer dan een stenen huis.

cees.                                                                

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#13 Geplaatst: 2007-04-14 17:48:55

nee ik was niet verbannen, ik kreeg geen data meer aan de gang en ben ondertussen naar de andere kant van de aardbol gegaan waar ik moet werken.

het leven hier is geheel anders dan in frankrijk en toch zijn de mensen franser dan frans.

maar goed, vanaf hier werkt alles weer al heb ik wel al mijn gegevens weer opnieuw in moeten voeren.

ik begrijp net zo veel van een computer als een fransoos van boerenkool, en das nie veul.

cees.

avatar#2767
pecheur
Berichten: 7
Reacties: 86

#14 Geplaatst: 2007-04-15 20:52:53

Niet van belang is wat voor verf, maar de laagdikte is bepalend voor de duurzaamheid en geen middelen toevoegen om de verf te verdunnen.

De aangebrachte verflaag op onbehandeld hout moet minimaal 120-150 mu zijn.

Dit zijn afhankelijk van de bedrevenheid en vakmanschap ca. 4-5 lagen.

Onderhout is ook belangrijk, afhankelijk waar men zit maar 1x per jaar het schilderwerk goed reinigen!

Beperk  het gebruik van stopverf, plamuur en andere vulmiddelen tot een minimum.

Al deze produkten bevatten veel vul- en weinig bindmiddel, daardoor niet elastisch.

Bovendien zijn deze vulmiddelen vaak hygroskopisch, d.w.z. vochtaantrekkend.

Een transparant produkt zal ook vaker moeten worden overgebeitst.

Kijk eens naar de volgende sites:http://www.google.com/search?sourceid=navclient&aq=t&ie=UTF-8&rlz=1T4SUNA_en_____214&q=kookverf

http://www.google.com/search?sourceid=navclient&aq=t&ie=UTF-8&rlz=1T4SUNA_en_____214&q=herfst+en+helder

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#15 Geplaatst: 2007-04-16 13:03:37

hier zakt m'n broek helemaal van af zeg, wat een advies!

"Niet van belang is wat voor verf, maar de laagdikte is bepalend voor de duurzaamheid en geen middelen toevoegen om de verf te verdunnen"

ik weet niet van wat voor ene site jij deze informatie haalt maar ik zou je willen zeggen, als je degelijke informatie witlt geven aan mensen doe het dan op grond van kennis, en niet op grand van effe googelen.

de verffabriekanten produceren en verkopen verfverdunners voor de lol, die koop je bij je blik verf en gooi je thuis de gootsteen in, voila.

de verf maakt niet uit, als je er maar lekker veel van op smeert, m'n beste bombes, je zou een geweldige verkoper zijn van de eerste de beste knuddeklussewinkel in verfwaren.

met andere woorden, ik ga lekker met een maakt niet uit wat voor ene verf een dikte opzetten van 150 mU, en dan is het goed.

niet dus.

het enige waar ik enigsinds mee akoord kan gaan is jouw laagdikte, maar dan ook nog maar gedeeltelijk, want immers heeft een schaduwzijde minder nodig en ene regenzijde meer.

de dikte is afhankelijk van welke weersinvloeden, maar goed, met die 150mU kom je en heel eind.

mocht je echter geen goede hechting hebben, dan kun je wel 300mU opzetten, maar de hele ratteplan dond..... zo van de planken af !

de beste opzet van het beschilderen en of lakken van hout is verdund beginnen, zo krijg je een diepere impregnatie van jouw verf/lak, en krijgt de volgende laag een betere hechting.

slechte verven bestaan niet meer, maar wel minder goede en goede en hele goede.

nu ligt het geheel aan de mensen zelf welke keuze ze maken, en dat hangt ook weer af van de materialen die geverfd moeten worden.

gegroet uit het zonnige reunion, ik ga de plank weer opzoeken, maar dan niet van hout.

cees.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#16 Geplaatst: 2007-04-16 16:58:47

Ben jaloers op je Cees,

Zelf sta ik achter te beitsen aan mn tuinmeubeltjes met jawel, Wijzonol transparant teak.

De vraag was volgens mij over beits en niet over verf, maar alla.

Dat het niet uitmaakt wat je erop smeert ben ik toch niet helemaal met karel eens, de laagdikte is wel belangrijk maar nog veel belangrijker is de soort en merk verf.

Eerst moet je een keuze maken tussen watergedragen of oliebasis.

Zelf zou ik buiten nooit watergedragen gebruiken, het zit op mijn pergola die ook van grenen is, door de vorige bewoner erop gesmeerd en het rot als de pieten.

Er zat een laag op, je wilt het niet weten. Hoe groter de laag, hoe slechter voor het hout, het is dan niet meer dampdoorlatend en voila, rot.

Ook een kozijn van nota bene meranti, en helemaal geen slecht merantie was met die watergedragen rommel behandeld. De verf zag er goed uit maar het kozijn was rot en heb het dus eruit kunnen slopen, naar de stort ermee.

Naar mijn ervaring: gebruik de beste kwaliteit verf die je kunt krijgen, liefst die profs gebruiken zoals Sigma of Sikkens of een dergelijke kwaliteit, niet die 3 in 1 of 1 pot systemen want dat is niks.

Ook niet teveel plamuur oid gebruiken want dat geeft alleen maar problemen naderhand, is ander materiaal dan hout. Zelf heb ik goede ervaringen met acrylaatkit overschilderbaar voor kleine gaatjes oid.

Gewoon goede grondverf beginnen, verdund met 10 of 15% spirit om inderdaad zoals Cees zegt goede hechting en impregnatie te krijgen en dan onverdund grondverf na, bijvoorbeeld ONOL.

Hierna je verf opzetten, 1e laag ook weer verdund, 2e laag verdun ik ook nog iets en derde onverdund. Kleur is belangrijk, donkere kleuren vragen veel meer onderhoud.

Zelf heb ik het er nu 7 jaar opzitten en ziet er picobello uit, na 2 jaar alleen klein onderhoud op liggende delen en verbindingen.

Nu wordt het langzamerhand tijd om weer eens een laagje over te zetten maar ben dik tevreden over de kwaliteit en standtijd.

De zon en regenkant gaat dus na 7 jaar wat gebreken vertonen maar aan de voorkant waar geen zon en geen regen staat is het nog steeds picobello.

avatar#2767
pecheur
Berichten: 7
Reacties: 86

#17 Geplaatst: 2007-04-16 23:05:20

Grappig al die reakties op mijn opmerking over de laagdikte  en dat de verf niet uitmaakt.

Beste forumlezers en dzh-ers, ik kan u vertellen dat geen enkel woord  verzonnen of uit de duim gezogen is.

Even ter achtergrond informatie voor de mensen die erop reageerden,  ik ben werkzaam geweest op een verflaboratorium en heb mij beziggehouden met advisering aan bedrijven .Voorts heb ik heb 25 jaar een zeer gerenomeerd schildersbedrijf gehad dat zich voornamelijk heeft beziggehouden met onderhouds en restauratie schilderwerk, daarnaast ben ik 20 jaar docent en als examinator betrokken bij de mondelingenpraktijk en theorieexamens.

Lariekoek om de verf te verdunnen om een betere impregnatie te krijgen, de verdunning verdampt en er ligt een zeer dun laagje op het hout, dat als men dit gaat schuren grotendeels verdwijnt.

Verf wordt op strijkdikte afgeleverd door de fabriek, natuurlijk levert de fabrikant verdunning speciaal voor u dhz en de slechte schilders onder ons, want zij zien graag dat u de verf verdunt opdat u over 5 jaar weer kunt gaan schilderen.

Echter zij die niet verdunnen en ik geef toe, ik ben een van de weinigen, want schilderen is geen hobby van me en de meeste klanten van mij zagen mij ook liever gaan dan komen, maar de gemiddelde levensduur van het door mij aangebrachte verfsysteem bleef ca. 10- 15 jaar intakt.

Er zijn geen echt slechte verven, omdat geen een fabrikant zich kan permiteren een slecht produkt te fabriceren.

Oke ik zou niet direkt een produkt van de gamma adviseren, maar ook deze produkten komen van bekende merkfabrikanten.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#18 Geplaatst: 2007-04-16 23:31:24

tja, ik ben geen verfdeskundige maar slechts een schilderende dhz, maar mij maakt toch niemand wijs dat een pot verf van de kwantum van 6 euro dezelfde kwaliteit is als een professionele verf die minstens 10 keer zoveel kost de lliter.

Trouwens dat zie ik ook zelf aan mijn pergola want daar zit die rommel van 6 euro op omdat mijn voorganger daarmee begonnen was en ik uit arren moede maar hiermee verder gesmeerd heb op de slechte plekken.

Hoop dat ik het fout heb en dat er meerdere ervaringen als deze komen want dan kan ik heel wat goedkoper schilderen want "goede" verf kost een fortuin.

Over verfkwaliteit gesproken, kijk maar eens naar wat oudere auto's en dan vooral in de wat donkerder kleuren als rood, dan zie je het verschil m.i. heel duidelijk tussen een goede en een slechte verf, vooral als ze een beetje in de zon gestaan hebben, je hebt merken die eruitzien als nieuw en merken die niet meer om aan te zien zijn.

Gooien schilders hun blikken met dure verf dan thuis ook vol met kwantum verf?

ben benieuwd, zal het eens wat schilders vragen.

p.s. ik weet niet of dit grenen uit finland ook langdurig gewaterd is, ben in finland genoeg houtzagerijen tegengekomen die hun boomstammen in het water hadden liggen, maar of dit ook een jaar was? geen idee.

Onderstaande link geeft wel een idee van de eigenschappen van het grenen en de effectiviteit van schilderen/beschermen. conclusies spreken voor zich.

http://www.shr.nl/PDFfiles/Eindrapport_gewaterd_grenen.pdf

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#19 Geplaatst: 2007-04-17 00:48:13

Ik wil toch ook nog een klein duitje in het zakje doen.

Wij hebben sinds een jaar of 4 nieuwe houten ramen, die 'onbewerkt' opgeleverd werden. Dus moesten we zelf gaan schilderen en hebben hiervoor een beits uitgekozen die het hout opleukt.

Ikzelf verf een raam aan de binnenkant 1 keer (=zat, daar gebeurt niet veel), aan de buitenkant 2 keer na even afgenomen te hebben met een sponsje met water en een druppeltje ammonia + een dag (of 2) laten drogen. Dan vind ik het er mooi uit zien: raam heeft een mooie kleur en ook niet onbelangrijk: je hebt het idee dat je wat nuttigs gedaan hebt! 1 laag is nl. écht te weinig, trekt er zo in...

Mijn zus vindt dat die buitenkant 4 lagen moet hebben (vraag niet waar ze die wijzheid vandaan heeft), wat mijn zwager vervolgens braaf gedaan heeft bij een aantal ramen. Gevolg: vies glimmend hout, en - van 1 raam weet ik het zeker - na 2 jaar moet het raam tóch bijgewerkt worden: zo te zien is er geen verschil tussen 2 lagen of 3, wel een groot verschil tussen de zonkant en de minder zonkant: oppervlak van vooral liggende delen wordt erg dof.

Onze beits hebben we bij de plaatselijke DHZ winkel gehaald, niet goedkoop en volgens opschrift UV-bestendig, maar ik ga toch eens kijken naar iets nóg UV-bestendigers, als het niet te duur is. Een keer in de 2 jaar wat ramen bijbeitsen is tenslotte ook niet al te veel werk (hoewel we er > 20 hebben).

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#20 Geplaatst: 2007-04-17 03:33:14

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#21 Geplaatst: 2007-04-17 03:33:29

Wat schreef ik nu al een pagina geleden?

Juist ja, sluit aan bij een beitsprodukt wat er op zat! Het betreft hier dus onbehandeld Fins Grenen hout! Dat ben ik eerlijk gezegd nog niet tegen gekomen hier in LDF. Wél in NL....heel Flovoland is gebouwd met huizen van Fins grenenhout.

Zo ook al een vrij groot kozijn van waar ik geboren was, nieuw gebouwd in 1948!!!!

Dat raam op het Noorden rotte al behoorlijk toen ik daar jong was.

Mijn wijlen vader (Architect) begreep het pas vele jaren later...waardoor?

Omdat dat Fins grenen (onbehandeld!) als deklast werd vervoerd via de Baltische & Noordzee naar NL....het had teveel zout opgelopen!

Mijn hele huis ruim 30 jaar later werd opgeleverd met houten delen met Wijzenol...een Verf/beits fabriekje uit Wijhe aan Den IJssel (tussen Deventer én Zwolle)...prima spul voor die voor al die gewoon vuren houten delen. Zolang je maar eens in de 4 jaar of eerder -op de zonkant-, je je hield aan een beits(verf) op die zelfde basis.

En nu lees ik hier dat verf-deskundigen elkaar om de oren slaan!?

Wat is werkelijk nieuw dan?

Een cees die beweert over Mahonie, over Teak én over andere houtsoorten en hoe je die moet behandelen? Je wilt toch echt niet Cees, dat ik het Hout-Vademecum opsla voor je om te weten, dat het zg. 'Redwood' al in dit boekje werd genoemd als één van de meest resistente Noord-Amerikaans Ceder-houtsoorten. Want die planken hielden het al langer vol in opgehoogde tuin aan het water, dan originele beschoeïng

en NL is dus echt erger dan hier!

Welnu mijn vader heeft voor z'n opdrachtgevers kozijnen toegepast in tropisch 'hardhout', nl. Afzelia. Daar hield behalve bepaalde 'teak'oliën dus nix op én ikzelf heb met mijn broer vastgesteld dat dat zo was voor een aanrechtblad.

De grote truuc was dus dat blad (onbehandeld!) eerst met doorgesneden uien te 'bewerken'! Daarna hield dus elke vernislaag wél!!!

Mijn kozijnen bestaan hier uit fabrieksmatig geïmpregneerd eikenhout...gegarandeerd voor minimaal 15 jaar. De exotische houtsoorten voor 12 jaar incl. dubbel glas.

PVC heel veel minder, want ja die UV hè! Dus............

Groeten van Erik.

PS: Het goede Grenenhout kwam dus uit Oost-Europa, de Karpaten en werd dus via de Donau/Rijn per schip vervoerd!

avatar#2767
pecheur
Berichten: 7
Reacties: 86

#22 Geplaatst: 2007-04-17 07:56:29

Nogmaals, als je hout zaagt en onder een microscoop legt, is er nauwelijks indringing in het hout.

Alleen hout dat volgens de vac-druk-vac is geimpregneerd heeft maximale indringing.

Wat betreft de uv-filters, dit het hetzelfde verhaal als van de wasmiddelfabrikanten, die u met allerlei nieuwe en betere all in 1 produkten proberen te overtuigen hun produkt aan te schaffen.

Nog een advies, de binnenkant is belangrijker dan de buitenkant van de ramen, deuren en kozijnen.1 laag binnen is echt onvoldoende.

De luchtvochtigheid binnen is daar de oorzaak van.

Wanneer binnen een niet volledig afgesloten verfsysteem wordt toegepast, zal vocht in dampvorm via het hout naar buiten gaan en vertoond daar de alom bekende blaren.

avatar#3057
Frans
Berichten: 18
Reacties: 24

#23 Geplaatst: 2007-04-17 08:57:27

kun je geimpergneerd hout ook normaal schilderen?

groet,

frans

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#24 Geplaatst: 2007-04-17 10:02:40

hoe geimpregneerd?

je kunt impregneren in de fabriek/vacuumketel met bijvoorbeeld wolmanzout, dan is het gewolmaniseerd, ziet er een beetje groenig uit,

kan ook met de kwast schimmelwerende middelen opbrengen. Je dient dus eerst te weten welk impregnatiemiddel er is toegepast.

Is het creosoot geweest in het verleden? vergeet het schilderen maar.

Geimpregneerd hout is meestal niet de beste kwaliteit hout en dus moeilijk te beschermen, zelf prefereer ik beitsen met niet-dekkende beits.

Dit is echter een persoonlijke voorkeur omdat ik niet van filmvormend beitsen hou zoals dekkende beits, die komt er meestal afzetten na verloop van tijd, zeker als je het niet goed bijhoudt.

Heb het ook wel eens geprobeerd met jachtlak, is ook geen succes omdat ook deze eraf komt na verloop van tijd, teveel filmvormend.

avatar#2767
pecheur
Berichten: 7
Reacties: 86

#25 Geplaatst: 2007-04-17 18:58:20

gewolmaniseerd hout kan, mits dit een aantal is uitgewasemd met een tuinbeits behandelen.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#26 Geplaatst: 2007-04-18 10:01:02

tja, ik heb al eens eerder gezegd, ik ben ene man van de praktijk.

het zal allemaal ongelofelijk waar wezen wat je zegt bombes, maar toch blijf ik bij mijn standpunt.

niet dat dat het enige is wat waar is, het is de ervaring die me dat doet geloven.

in de loop der jaren worden er zoveel dingen gedaan en geprobeerd, en geloof me, in de jachtbouw is niets zo belangrijk als het kwastj.

ik heb diverse schilders, en dan praat ik over echte jachtschilders, afgekeken over hun technieken, er naar gevraagd, en daarna ga je zelf de zelfde techniek overnemen.

tuurlijk vervliegt de verdunner, maar niet zo snel dat het niet het hout in dringt.

tuurlijkschuur je het eerste laagje eraf, maar dat moet je niet doen.

hun (en mijn) arbeidswijze ; eerste laag flink verdunnen en opzetten, tweede laag iets minder, derde laag weer iets minder, tussen de lagen niet schuren.

dan slechts enkel met een fijn schuurpapier de vezels 'plat' schuren, en dan de deklaag er op en eventueel nog een paar.

maar goed, ongekend hebben we allebei gelijk alleen U uit een andere benadering dan ik.

grote golven vandaag, fijne dag

cees

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#27 Geplaatst: 2007-04-18 10:33:59

Ben het met Cees eens, ben ook een man van praktijk wat schilderen betreft, al heel lang want had vroeger een stalen zeilbootje en tegenwoordig een stalen motorkruisertje. Staal schilderen is natuurlijk een heel ander verhaal dan hout maar ook op deze boten zat flink wat hout maar dan vooral teak.

Mijn ervaring is dan ook dat de beste (en meestal duurste) producten de beste resultaten geven.  (Dat zou natuurlijk ook wel een self-fullfillling prophecy kunnen wezen, heb dat nog niet dubbel blind getest.)

Dit is toch ook te zien uit allerlei testen in de vakbladen en ook stiftung warentest in Duitsland en consumentenbondtesten in NL?

Maar heel zelden komt een goedkope beits of test er heel goed of als beste uit, iets anders is de prijs/kwaliteitsverhouding, dan zijn de goedkopere vaak de aanraders.

Echter het is nooit een praktijkproef want om 10 of 15 jaar te wachten heeft voor zo'n test niet zovel zin.

pas op de golven

(de interpuncties mag je zelf invullen)

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#28 Geplaatst: 2007-04-18 20:16:07

Beitsverwen zijn toch al veel dunner dan klassieke verven. Een oplosmiddel/verf verdunningsmiddel zal niet in je ondergrond dringen, maar is een verf-verdunnings Middel.!!!

Als je dit wenst in te zien, moet je idd. eens indringingsdiepte onder diverse omstandigheden onder de miroscoop leggen. Dan blijkt dus dat oplosmidden afhankelijk van meer of mindere 'volatile' oplosmiddelen absoluut in de tijd gezien een temp.afhankelijke curve te geven.

Het ging hier over onbehandeld Hout! De eerste lagen zullen dus met al of niet verdunde Beitsproduct aangebracht MOETEN worden, liefst dus binnen temp/viscositeits specificaties van dat produkt!

Dwz. niet in directe zon schilderen! Voorbehandeling op diverse dunne laagjes aanpassen op ondergrond naar behoefte! Een beitsverf hoeft er dus na droging niet bepaald uit te zien als de 'glossy' lippen van je Lief, want dan gaan we weer een afzender eerder (traject in.. weet zij veel......!)

Er is/ bestaat nog steeds een bijna heilig princpe: Hoemeer verven (al op niet beitsbasis langzamer drogen) hoe meer hun intrenkseike indringingsdiepte zal zijn als functie van gegeven Buitentemp én Vochtigherid!!!

Moderne beitsverven zijn éénweg permeable...nl. voor vocht UIT en dus niet voor vocht IN !!!

Alls dus dit 100% zoo werken, maar De Waarheid liçgt dus ergens in het midden toch ?!

avatar#3057
Frans
Berichten: 18
Reacties: 24

#29 Geplaatst: 2007-04-19 14:36:32

allen,

Wellicht een vreselijk domme vraag, maar wat is eigenlijk het verschil tussen een beitsverf en een klassieke verf. Ik weet een beitsverf vloeit wat gemakkelijker en is daardoor wat gemakkelijker in verwerking.

groet,

Frans

avatar#2767
pecheur
Berichten: 7
Reacties: 86

#30 Geplaatst: 2007-04-19 14:50:34

Geen vraag stellen zeg ik altijd tegen mijn studenten, dat is pas dom.

In principe is er niet zo heel veel verschil tussen een beitsverf en een "gewone"verf.

Het verschil zit voornamelijk in de glansgraad, die is lager en de benaming beitsverf wordt ook wel eps( een pot systeem) genoemd.

Je kan er mee gronden, overgronden en afschilderen. Het is wat men noemt een niet geheel afsluitend verfsysteem( vochtregulerend).

Hoewel , als er meerdere lagen over elkaar worden aangebracht( wat meestal het geval is), wordt die vochtregulatie ook steeds minder.Een nadeel is verder, dat na ca. een jaar de glans geheel is verdwenen en het geheel een zeer dof uiterlijk heeft en de verflaag( beitslaag) begint af te poederen.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#31 Geplaatst: 2007-04-19 14:55:16

Ik heb ook een domme vraag aan Erik Bommel:

Moderne beitsverven zijn éénweg permeable...nl. voor vocht UIT en dus niet voor vocht IN !

Ik ben nog geen materiaal tegengekomen dat éénweg permeabel is. Wél ken ik semipermeabele materialen, het meest bekende is GoreTex. De poriengrootte is zo bemeten dat waterdamp er doorheen gaat, maar water als vloeistof niet. Waterdampmoleculen zijn namelijk kleiner dan de moleculen van vloeibaar water.

Maar in één richting doorlatend voor water (of waterdamp?) en in de andere niet?

Wie kan dit aan mij uitleggen? Of heb ik hier een beduidende uitvinding gemist?

Christian von Klösterlein

Ik zeg overigens tegen mijn kinderen: Geen enkele vraag is dom - niet vragen is dom.

avatar#2767
pecheur
Berichten: 7
Reacties: 86

#32 Geplaatst: 2007-04-19 17:12:25

Cristian,

Het is een hele zinnige vraag.

Fabrikanten schermen met de vochtregulerende werking van produkten, dat vocht in dampvorm het hout kan verlaten zonder de verf eraf te drukken, niets is echter vaak minder waar, want na een aantal lagen (3-4) is de vochtregulerende werking nihil geworden. Meestal is de luchtvochtigheid binnen hoger dan buiten, binnen daarom een afsluitend systeem toepassen om vocht tegen te houden, datgene wat er inkomt kan door  de beperkte dampdoorlaatbaarheid van het verfsysteem buiten eruit wasemen. Pas je binnen eenzelfde verfsysteem toe als buiten, dan gaat jouw verhaal m.b.t goretex op.Echter dan heb je met toepassing van een beitsverf of vochtregulerend verfsysteem op hout aan de binnen en buitenzijde een probleem van een vaak te groot percentage vocht in het hout en we weten wat daar de gevolgen van zijn.

Hiervoor al gememoreerd met de toepassing van watergedragen verf.Deze is zo open, dat de gevolgen binnen 4 jaar merkbaar zijn in de vorm van houtrot.

Toepassen van watergedragen verf allen in combinatie met minimaal 2 lagen grondverf op alkydhars basis(synthetisch).

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#33 Geplaatst: 2007-04-19 20:17:51

Ben het met karel eens dat luchtvochtigheid binnen groter is dan buiten, komt door de verwarming 's-winters, de verwarmde lucht kan meer vocht opnemen en dit verdampte vocht condenseert weer op de koudste plaats, vaak de ramen.

Dit betekent altijd (soms bijna onzichtbaar) vocht op de kozijnen, mn het liggende deel binnen.

Om deze reden gebruik ik altijd aan de binnenzijde watergedragen verf, geeft een hardere, sterkere laag en van voldoende dikte, zorg dat er geen inwatering kan plaats vinden door ca 1 a 2 mm op het glas te schilderen. Hou je dit bij dan komt er nooit water in de liggende delen van binnen af, een hoofdoorzaak van rot.

Tevens van belang natuurlijk de soort glaslatten, droog of nat systeem maar daar kun je over het algemeen niet veel meer aan veranderen.

Buiten schilder ik kozijnen graag met alkyd, wat beter bestand tegen zon en regen doordat het wat plastischer is, al of niet high solid. Tegenwoordig kun je bijna geen alkyd meer krijgen dat niet high solid is, maar ik vind het niet gemakkelijk schilderen, ik hou meer van de klassieke verf van goede kwaliteit zoals sikkens-producten sigma en onol.

Dit systeem bevalt mij goed, gebruik het al vele jaren zo; binnen acrylaat vanwege voornoemde reden en omdat het niet stinkt, zeker binnen een groot voordeel, ik hou niet van oplosmiddelen in het binnenmilieu.

Het verschil tussen beits en verf was vroeger duidelijk, bij beits bleef de structuur van het hout zichtbaar en bij verf niet.

Het begon met transparante beits, daarna dekkende beits, eenpotsystemen en nu beitsverf waarbij het onderscheid bijna is verdwenen.

Het verschil is dus niet meer zo heel groot, in het algemeen is de laagdikte bij beits of beitsverf minder dan bij verfsystemen.

avatar#2767
pecheur
Berichten: 7
Reacties: 86

#34 Geplaatst: 2007-04-19 22:07:38

binnen acrylaat vanwege voornoemde reden en omdat het niet stinkt, zeker binnen een groot voordeel, ik hou niet van oplosmiddelen in het binnenmilieu.

Pas op met het gebruik van een watergedragen verf binnen , dat het niet stinkt, dat lijkt een voordeel, het nadeel is dat  er daardoor minder wordt geventileerd bij de verwerking .

Eerder schreef ik al pas op voor houtrot, het systeem is zo open als een vergiet, daardoor een vergrootte kans op houtrot.

Een ander nadeel van deze verf is vaker schilderen, de cyclus is korter dan traditionele produkten en het is veel schadelijker voor de gezondheid en millieu!!!

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#35 Geplaatst: 2007-04-21 10:07:29

Karel, ventileren blijft altijd belangrijk bij verwerking maar het oplosmiddel is water en dat is niet zo schadelijk als de VOS.

Zelf gebruik ik al de watergedragen verven sinds ze er zijn, al twintig jaar denk ik omdat ik zelf de gevaren van VOS ken in het organisch psychosyndroom (OPS) uit mij directe omgeving. Ook krijg ik altijd grote hoofdpijn bij verwerken binnenshuis van de alkydverven. ook bij goed ventileren.

Schilderen binnen is eigenlijk belangrijker dan buiten, dat is al sinds heel lang mijn stelling en dus binnen een laagje meer, goed bijhouden van de liggende delen.

Vaker schilderen ben ik niet helemaal met je eens, binnen is er bijna geen invloed van zon en ook niet van regen. De verflaag blijft heel lang goed, alleen in de verbindingen ontstaan barsten die je wel eens moet bijwerken na een paar jaar.

Wellicht had het met alkyd minder gehoeven maar ik zie het niet als bezwaar, je verfsysteem kan makkelijk meer dan 10 jaar aan zonder over te hoeven schilderen binnenshuis.

voor mij geldt dus: binnen acrylaat op alle delen en buiten alkyd van goede kwaliteit.

Dat watergedragen slechter zou zijn voor gezondheid en milieu zie ik dus niet zo erg.

avatar#2767
pecheur
Berichten: 7
Reacties: 86

#36 Geplaatst: 2007-04-21 17:41:52

Ik zal uitleggen waarom watergedragen schadelijker is voor het millieu en gezondheid, dat de gevaren er wel degelijk zijn en van een geheel ander kaliber dan de overheid  en vakbonden ons willen doen geloven.

Zolang er watergedragen verven zijn ageer ik al tegen overheidsinstanties en wijs ik hen op de gevaren, maar alles wordt terzijde geschoven, omdat er teveel is geinvesteerd en de belangen zeer groot zijn.

De gevaren zijn een ernstige vorm van uitlslag bij de gebruikers, last van de luchtwegen( ikzelf) etc.en hoofdpijn en in de nabije toekomst allerlei vormen van kanker.

De eerste mensen die hierdoor arbeidsongeschikt zijn geworden, zijn al bekend, maar daar wordt niet over gerept. 

Hoe dit komt ?

Watergedragen verf is veel fijner gedispengeerd dan gewone verf.

Het is in staat door de huid direct in de bloedbaan te komen als men geen gebruik maakt van beschermende kleding en handschoenen.

Daarnaast worden er middelen toegevoegd om de houdbaarheid van de verf te verlengen, deze middelen die hoewel in kleine hoeveelheden toegevoegd, zijn zeer kankerverwekkend.

Ook het schuren van een watergedragen verflaag is zeer gevaarlijk voor de luchtwegen, de mondkapjes die in de handel zijn houden niet voldoende schuurstof tegen. De industrie is nog bezig betere te ontwikkelen.

m.b.t het millieu, het gevaar bestaat dat de dhz-elver vanwege het gemak de kwast en roller onder de kraan uitspoelt en daardoor het millieu in zeer grote mate verontreinigt.

De fabricage van watergedragen verven is milieu onvriendelijker, doordat meer verf nodig is om de wenste laagdikt te verkrijgen moet er meer worden geproduceerd.

en neem van mij aan dat cyclus van overschilderen vaker is dan van een gewone verf.

nog een tip, doe bij het ramen lappen nooit meer spiritus in het water, als je weet dat er een watergedragen verf is gebruikt.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#37 Geplaatst: 2007-04-23 08:19:34

bombes,

daar sta ik even van te kijken !

dus je wilt zeggen dat al die keurige verven op waterbasis eigenlijk slechter zijn dan de verven op andere (chemische) basis ?

waarachtig, hoe worden mensen toch voor de gekke gehouden.

inderdaad is het zo dat een kwast met waterverf, om het maar zo te noemen, bij mij uitgespoeld wordt onder de kraan, en inderdaad is het logisch dat je er meer van opsmeert. 

tja, ik heb ooit eens een artikel gelezen dat lichte sigaretten gevaarlijker zijn dan gewone, en alleen al doordat je er meer van rookt en dieper aan inhaleert.

gelukkig heb ik nu dus bijval.

ik blijf nog altijd vasthouden aan de verven op terpetine of wat voor een basis dan ook. 

ik ga je artikel uitprinten als bewijsvoering voor aankomende discusies deze zomer.

cees.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#38 Geplaatst: 2007-04-23 12:16:14

Cees toch, uitspoelen onder de kraan!

maar ik geef toe, heb het ook wel eens gedaan maar nu niet meer, lever het netjes in bij het chemisch afval.

Tja, watergedragen verf is nu eenmaal de norm en tegen de stroom inroeien wordt steeds moeilijker, voor buiten deed ik het al op grond van kwaliteit en resultaat maar ook voor binnen zijn er dus nog wel bedenkingen tegen watergedragen verf blijkbaar.

Echter veranderen doe ik niet zomaar want over acrylaat kun je niet zomaar heengaan met alkyd, dan kun je alles erafhalen. Zal dus nog voorzichtiger worden met watergedragen verf binnen.

Ook gezien mijn weerstand tegen oplosmiddelen binnenshuis ivm hoofdpijn en OPS (speelt alleen voor professionele schilders) heb ik nog wat bedenkingen. Ga het echter zeker meenemen in toekomstige schildersystemen.

Zoals gezegd, begin je eenmaal met acrylaat moet je ermee doorgaan.

avatar#3994
western
Berichten: 3
Reacties: 9

#39 Geplaatst: 2007-04-23 15:16:23

Veel interessante dingen gelezen, soms sterk verschillend...

Schrijnwerker heeft bij ons net houten deuren en vensters geplaatst (eik) met één laag behandeling (lasure of beits), hij adviseerde ons enkele lagen te geven met beits (eventueel met kleur midden eik).

We hebben kleurloze beits gekocht (omdat we het kleur van het hout mooi vinden zo) en gaan binnen(2x) en buiten(3x)-kant ermee insmeren. Iets mis mee ?

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#40 Geplaatst: 2007-04-23 16:39:59

Je zult een keuze moeten maken, oliebasis (terpentine) of waterbasis.

Waarschijnlijk heb je die al gemaakt met je eerste product, kun je niet meer zomaar veranderen. Op waterbasis moet je doorgaan met hetzelfde product, op oliebasis kun je nog wel met waterbasis verder.

Zelf werk ik altijd op oliebasis buiten vanwege betere kwaliteit, over de gezondheidsaspecten kun je hierboven veel lezen.

Kleurloos kan ik je voorspellen dat een teleurstelling wordt, je hout verkleurt namelijk door invloed van UV-straling en wordt grijs. Natuurlijk wel afhankelijk waar het zit, op de zon en regenkant is het allemaal veel sneller en heftiger. Maar bottom-line, kleurloos buiten is tot mislukken gedoemd. Je zult inderdaad zoals je schrijnwerker vertelde met pigment moeten gaan werken, beter vroeg dan laat. Transparant met uv-filter (pigment) is een betere keus, niet de beste want transparant, ook met UV-filter betekent gewoon regelmatig onderhoud 2-4 jaar.

Het is wel een mooie oplossing maar je moet er wat voor over hebben.

Een aantal aspecten, over veiligheid staan ook op volgende draadje

http://www.veiligmetverf.nl/upload/documenten/veilig%20werken%20met%20verf_lang.pdf

avatar#2767
pecheur
Berichten: 7
Reacties: 86

#41 Geplaatst: 2007-04-23 20:12:37

Het is niet zo , dat er over een watergedragen verf geen synthetisch produkt kan worden  aangebracht.

In Nederland is de norm dat alles wat uit de timmerfabiek komt minimaal een droge verflaagdikte heeft van 80mu en deze laag is altijd watergedragen.

In de afwerkingsfase wordt nog altijd voor buiten een synthetisch produkt voorgeschreven en ook toegepast zonder problemen

Ik heb totdusver in de praktijk nog nooit problemen met hechting, craquele of droging ondervonden dus mijn advies is dan ook buiten en of binnen gewoon datgene toepassen wat u wenst en de beste bescherming geeft in uw geval een gepigmenteerde beits.

Zelf heb ik als oplossing gekozen het onbehandelde eiken te behandelen met amoniak en na droging af te werken met een transparant produkt om een zo egaal en natuurlijk mogelijk resultaat te krijgen.( amoniak  gaat een reaktie aan met het in eiken aanwezige looizuur, waardoor het hout donkerder van kleur wordt.)

NB in Nederland zijn en worden de schildersbedrijven gecontroleerd op de afvoer van chemisch afval inkoop - verkoop-gebruik geeft een x percentage als residu voor de afvoer. Mb.t. watergedragen verven wordt gekeken naar de hoeveelheid spoelwater cq. na toevoeging van een klontermiddel de hoeveelheid bezinksel, het water kan dan worden weggegooid.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#42 Geplaatst: 2007-04-23 21:21:51

ik ben nu toch een beetje in de war, mijn informatie is altijd geweest dat over watergedragen verf geen alkyd kon worden aangebracht, Dat wordt al heel lang in DHZ bladen gemeld en ook zie bijvoorbeeld:

http://www.klusidee.nl/schilderen/kies-verf.php

Acrylverf

Acryl: ideaal voor binnen.
Waterverdunbare acryllak heeft vele voordelen. Ze ruikt minder (prettig voor kinderkamers), droogt sneller en vergeelt niet. Acrylverf heeft het de doe-het-zelver wel iets moeilijker gemaakt. Om strepen te voorkomen mogen er alleen speciale kwasten en rollers worden gebruikt en u moet snel en trefzeker kunnen werken. Een drogende verflaag mag niet meer worden aangetipt.
Nadeel is de temperatuurbeperking: beneden 8 en boven 25 graden kunt u niet schilderen. Gebruik acryl daarom liefst binnen waar u de temperatuur in de hand heeft. Niet elke verfsoort hecht even goed op een andere soort. Zo kan acrylverf wel (na goed schuren) op een 'gewone' verf of beits worden aangebracht, maar niet andersom! Eenmaal acrylverf gebruiken is dus altijd acrylverf gebruiken.

Wilt u toch terug naar een terpentine-verdunbare verf, dan moet de hele acryllaag verwijderd worden. In het ergste geval moet er zelfs agressieve afbijt aan te pas komen die de winst voor het milieu weer teniet kan doen. Pas acrylverf dus weloverwogen toe.

Verschil alkyd-acryl
Haal een doekje spiritus over de oude verflaag. Wordt het oppervlak plakkerig, dan zit er acrylverf op. Bij een gewone verf, beits of verfbeits gebeurt er niets.

Alle eigenschappen op een rijtje:
alkydverf:
voor binnen en buiten

terpentinebasis 40-50%
terpentine verdunbaar
hecht niet op acrylverf
overschilderbaar in 16 uur
zijdeglans en hoogglans

acrylverf:
Meestal voor binnen maar is er ook voor buiten (levensduur +- 4 jaar)
terpentinebasis 5-10%
waterverdunbaar
hecht redelijk op gewone verf
vergt speciale kwasten/rollers
overschilderbaar in 6-8 uur
Acrylverf is tegenwoordig ook te verkrijgen in hoogglans, echter deze glans is niet te vergelijken met de hoogglans alkyd.

=========================================

Dat was dus ook mijn idee en overtuiging, klopt dat niet dan ? Nu is het natuurlijk wel zo dat er veel ontwikkelingen gaande zijn, in 2010 komt de nieuwe verfrichtlijn in werking en zal betekenen dat alle verven minder oplosmiddelen gaan bevatten voor buiten althans. Binnen is VOS al een tijd verboden in NL.

p.s. voor diegenen die lekker diep willen gaan:

http://hbo-kennisbank.uvt.nl/cgi/hu/show.cgi?fid=2360

of

http://verf.startkabel.nl/

avatar#2767
pecheur
Berichten: 7
Reacties: 86

#43 Geplaatst: 2007-04-24 08:28:41

Zoals ik al beschreef komt alles uit de timmerfabriek met een watergedragen produkt.

Er zit een kern van waarheid in je verhaal, het is niet zomaar en altijd overschilderbaar met een synthetisch produkt, maar dat is in principe een alkydharsverf ook niet.

Over het algemeen moet men een grondlaag aanbrengen om het verschil in elasticiteit op te vangen.

Met de hechting is niets mis en eerder merkte ik ook al op dat, als je buiten een watergedragen systeem wil toepassen zonder in de toekomst met houtrot geconfronteerd te worden, zal je grondlaag altijd een synthetisch produkt moet zijn en andersom dus ook(alkyd over acryl)

Leuk dat je naar :

http://hbo-kennisbank.uvt.nl/cgi/hu/show.cgi?fid=2360

verwees.

Ik heb deze scriptie in mijn bezit, omdat ik hiervoor ben geintervieuwd, het is gemaakt door mijn neef.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#44 Geplaatst: 2007-04-24 18:04:38

Tja bombes, toeval bestaat niet.

Ik vond de scriptie ook leuk omdat hij behalve veel algemene informatie ook een brug sloeg tussen alkyd en acrylaat in de diverse vormen.

Is wellicht de toekomst, ook bijvoorbeeld Sikkens is druk bezig met zijn nieuwe generatie verven zoals Rubbol XD. (op alkyd basis maar laag VOS). Er zullen nog vele volgen, vooral watergedragen verven die tot dusver buiten minder presteerden in de koude of regenachtige jaargetijden.

Het einde is dus zeker nog niet in zicht in NL, zal in LDF niet anders zijn/worden

avatar#3994
western
Berichten: 3
Reacties: 9

#45 Geplaatst: 2007-04-26 08:50:47

Bedankt voor info! Heb mijn kleurloze beits zonder anti-UV ingeruild bij de Brico voor speciale kleuloze beits met anti-UV (merk V33). Er was daar toevallig een vertegenwoordiger van beitsproducten en die zei best eerst een grondlaag aan te brengen op het hout (bij mij: eik).

Nog iets anders. Mijn schoonvader heeft vorige jaar bij hem al het raamwerk afgeschuurd en daarna ingevreven met vrij donker gekleurde beits (merk: Sadolin). Het was veel werk, maar nu zijn er overal opvallende kleurverschillen. Hoe kan dat?

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#46 Geplaatst: 2007-04-26 12:39:53

Gebeurt wel eens dat hout gaat bloeden, bijvoorbeeld merbou heeft daar veel last van. Remedie is vaak goed afnemen met thinner voordat je gaat beitsen.