Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Nieuw hoofdstuk: water + riool

Auteur Bericht

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#0 Geplaatst: 2007-04-18 06:27:58

Gisteren is op de website in de rubriek 'klussen en bouwen' een nieuw hoofdstuk water en riool geplaatst. Er wordt speciale andacht besteed aan de eigenaardigheden van Franse waterleidingnetten.

http://www.infofrankrijk.com/pagina/Water+en+riool/1844/

Ik hoop dat iedereen die problemen met zijn watervoorziening of riool heeft of aan uitbreidingen denkt hieraan iets heeft.

Vivent les bricoleurs!

Christian von Klösterlein

met dank aan allen die hieraan meegewerkt hebben

avatar#4349
Joost R. Goosen
Berichten: 2
Reacties: 11

#1 Geplaatst: 2007-12-15 11:51:53

Allereerst complimenten voor Christian (en Rob) voor dit hoofdstuk in de klusinformatie. Het is uiterst bruikbaar.

Wat betreft de waterleiding heb ik toch nog een vraagje. Vanuit een waterverdeler wil ik (uiteindelijk) aftakkingen maken naar een boiler, een wc en een wastafel.

Uit de tekst van Christian (‘Als de leidingen van twee verbruikers vanuit één gemeenschappelijke aanvoer gevoed worden dan dient men hiervoor minimaal de volgende grotere diameter te kiezen’) zou blijken dat ik een aanvoerleiding van 22/24 nodig heb. Klopt dat?

Ook vraag ik me af welke diameter de hoofdkraan is.

Misschien kan iemand me helpen,

Alvast bedankt en groeten,

Joost

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2007-12-15 12:44:43

Joost,

vraag is duidelijk.

Omdat de boiler zeker meerdere tappunten verzorgt heeft hij een ruim bemeten toevoer nodig, 20/22 zoals aangegeven, of 16/18 bij kleinere boilers. De toevoeren voor wastafel (10/12) en de WC (8/10) zijn in vergelijking daarmee klein.

Vanaf de waterverdeler met 22/24 starten en na de aftakkingen van wastafel 10/12 en WC 8/10 verder gaan met 20/22 is compleet volgens de regels. Jouw redenering klopt dus.

Belangrijk is bij dit soort gevallen steeds de gelijktijdigheidsfactor:
Hoe veel verbruikers trekken tegelijkertijd water uit de leiding?

Als tijdens het gebruik van de wastafel (die toch zeker ook vanuit de boiler van warmwater voorzien wordt) geen andere gebruker water trekt is alles niet zo kritisch. Dan zou ook een 20/22 leiding met aftakkingen 10/12 en 8/10 kunnen voldoen.

Mijn benadering is steeds:

Ik neem geen risico. De dikkere leiding kost hooguit 5% meer, veroorzaakt bij het aanleggen geen meerkosten, maar voorkomt 95% van alle ellende. Heb ik geleerd sinds ik in een oud door diverse generaties verbouwd huis de situatie had dat wastafel en douche heel miezerijg begonnen te pieselen als iemand de WC doortrok. Alles was in 10/12 gelegd, en de WC zat het dichtst bij de hoofdkraan!

Christian von Klösterlein

avatar#4349
Joost R. Goosen
Berichten: 2
Reacties: 11

#3 Geplaatst: 2007-12-16 11:35:41

Christian bedankt!

Ik ga aan de slag.

Groeten,

Joost

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2007-12-16 11:38:23

Christian,

Mooi stuk! heb het helemaal bestudeerd... vraag me af of het niet allemaal wat "moderner" kan? Zat hier een beetje te lezen en het sprak me zeer aan?

http://www.uponor.nl ook mogelijk in Frankrijk? 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#5 Geplaatst: 2007-12-16 15:24:28

Frank,

de website van Uponor geeft een hoop nuttige informatie. Het is een voorbeeld van een overzichtelijke en grafisch aansprekende website. Meer op de vakman dan op de klusser gericht, en soms een beetje veel vrijblijvende gebakken-lucht-praatjes.

Maar ter zake:

De Uponor meerlaagsleidingen (PE-Alu-PE) zijn een tussending tussen conventionele metalen leidingen en kunststof (PER) leidingen. Je hebt er wél een compleet nieuwe set gereedschappen voor nodig. Het voornaamste voordeel is, volgens mijn inschatting,  de besparing aan manuren op het chantier. De prijzen van materiaal en gereedschappen zullen een klussende particulier zeker tegenhouden.

...ook mogelijk in Frankrijk? 

Natuurlijk, zo te zien bezitten zij alle keurmerken en voldoen aan alle bekende normen. Dus wat let je?

Ik ga échter op mijn oude dagen geen nieuw arsenaal aan gereedschappen aanschaffen. Ik blijf bij koper en hardsolderen (voor CV en warmwater) en zachtsolderen (voor koud water en gas).

Vivent les bricoleurs!

Christian von Klösterlein

En bedankt voor de bloemen uit Holland

avatar#4349
Joost R. Goosen
Berichten: 2
Reacties: 11

#6 Geplaatst: 2007-12-20 21:10:30

Christian,

Nog één vraagje: Hoe dik moet de leiding zijn van de hoofdkraan naar de waterverdeler? Is die altijd van een vaste diameter?

Ik ben benieuwd.

Hartelijke groet en prettige feestdagen iedereen,

Joost

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#7 Geplaatst: 2008-01-17 22:31:46

Christian,

  Met plezier heb ik het hoofdstuk over water en riool doorgelezen.  Bijzonder to the point. Beknopt en toch behoorlijk volledig. Begin er nu voor te voelen om in een hopelijk even trefzekere stijl iets over de Franse elektra op papier te zetten, een dergelijk hoofdstuk ontbreekt immers nog. Maar laat ik voorzichtig zijn met goede voornemens in het nog nieuwe jaar. 

Had zelf om een antwoord te vinden op wat problemen met mijn eigen waterleiding daar een paar jaar geleden een  boek voor gekocht. Het wordt ééntonig, maar al weer van de heren Thierry Gallauziaux en David Fedullo, deze keer bijgestaan door Maurice Jacquelot. En zoals gewoonlijk bij de uitgeverij www.eyrolles.com on-line te bestellen voor E 20,90. Titel: "La plomberie comme un pro". Een aardig naslagwerk voor mensen die nog meer willen weten, en die niet terugschrikken voor een heleboel pagina's Franse tekst.

Rob 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#8 Geplaatst: 2011-08-07 06:46:46

Messieurs les bricoleurs,

Kort geleden moest ik iemand adviseren over de beluchtingspijp van zijn huisriolering. Dit was voor mij aanleiding al mijn argumenten hieromtrent (nu al 3½ jaar oud) te overdenken.

De situatie bij Roger was de volgende:
De huisriolering had een beluchtingpijp van 40mm diameter die in de comble open eindigde. Op zich niet correct, maar omdat de zolder tot nog toe onbenut was gaf dat in het verleden geen problemen. Maar omdat op deze zolder nu een aantal kamers ingericht zou worden moest er toch iets gebeuren. En de vrouw van Roger klaagde erover dat zo nu en dan toch een zekere rioollucht uit de douche kwam.
Hun aannemer had voorgesteld op de beluchtingpijp gewoon een binnenbeluchter te zetten. Zou moeten kunnen omdat deze pijp op het gangetje tussen de nieuwe kamers uitkomt.

Mijn argumenten waren in dit geval:
De reden waarom de beluchtingpijp normaliter dezelfde diameter als de hoofdvalpijp (vaak ook ‘standpijp’ genoemd) moet hebben is om een voldoende hoeveelheid lucht in het afvoersysteem toe te laten als er een grote hoeveelheid afvalwater in geloosd wordt, zoals bij het doortrekken van een toilet. Omdat de valpijp (100mm in F, 110 in NL en een aantal andere landen) door dit watervolume helemaal gevuld is gedraagt de neerdalende waterkolom zich zoals een zuiger in een cilinder: zij wil alle lucht achter zich meetrekken. De lucht die door deze ‘zuiger’ naar het riool geschoven wordt is geen probleem en blijft daarom hier buiten beschouwing.
Om zich dit te kunnen voorstellen moet men alleen aan de situatie in een metrostation denken waar een trein bij het in- en uitrijden een behoorlijke tocht veroorzaakt: hij schuift een luchtkolom voor zich uit en trekt een tweede achter zich aan. Het vallende water zorgt dus voor een zekere onderdruk (partieel vacuüm) achter zich. Dit vacuüm vult zich dan door de beluchtingpijp. Als er geen beluchtingpijp is (of een te kleine) dan trekt het vacuüm zijn lucht overal vandaan waar dit mogelijk is, en preferentieel uit de aansluitingen met de geringste weerstand; dit zijn dan meestal de ondiepe sifons van douchebakken. Die hebben vaak een afsluitende waterkolom van maar 15 of 20mm en niet zoals een wastafelsifon 80 of 100mm. En een waterkolom met een geringere hoogte biedt nu eens minder weerstand dan een hogere. Bij de douche ontstaat dus een open verbinding met het riool, vaak waar te nemen als een gorgelen in deze sifon tijdens het spoelen van het toilet, en met rioolstank in de badkamer als de sifon voldoende leeg getrokken is en leeg blijft.
In een huis, waar ik ook dit effect had, heb ik na iedere toiletgang even een beetje water in de douche laten lopen.

Ik wil ook nog op twee neveneffecten ingaan die hier kunnen optreden: Het gedeeltelijke vacuüm kan ervoor zorgen dat het rioolwater langzamer afstroomt waardoor er meer kans op separatie van vaste en vloeibare stoffen bestaat, en dus verstoppinggevaar – die dan natuurlijk op de meest ongewenste plaatsen ontstaat, zoals bochten of aansluitstukken.
Verder is het natuurlijk zo dat lucht een geringere viscositeit heeft dan water, hetgeen een geringere stromingsweerstand tot gevolg heeft, zodat men eigenlijk bij de beluchtingleiding met een iets kleinere diameter kan volstaan. Een 40mm beluchtingsleiding heeft maar een zesde van de capaciteit van een 100mm-standpijp (oppervlak groeit met de tweede macht van de diameter) en is dus zeker te klein bemeten. Ook bochten (svp uitsluitend 45grd) kunnen een additionele weerstand veroorzaken zodat ik liever het zekere voor het onzekere neem: 100mm diameter en zo recht mogelijk!  

Hier is een woord over de vaak als oplossing aangeboden binnenbeluchters op zijn plaats. Wat in de documentatie van deze en deze aanbieders meestal niet vermeld wordt is dat deze binnenbeluchters voor de goede werking een zeker drukverschil nodig hebben. Als deze verschildruk te hoog is worden toch nog de ondiepe sifons leeg getrokken, en bij een te gering verschildruk sluit de afsluitklep niet zeker met als gevolg rioollucht rond de binnenafsluiter. Ik ben geen vriend van deze binnenbeluchters en ik blijf bij mijn statement dat een plombier die een binnenbeluchter voorstelt daarmee gewoon toegeeft dat hij het rioolnet fout ontworpen heeft.

De oplossing die ik Roger aangeraden heb was uiteindelijk:
Verleng de standpijp in zijn oorspronkelijke diameter van 100mm tot boven het dak. Omdat deze pijp bij strikt verticale plaatsing halverwege de hoogte van het dak uit zou komen heb ik voorgesteld deze binnen langs het dak schuin te verslepen en dan op een punt hoger dan het hoogste dakraam door het dak te voeren. Hiervoor zijn voor bijna ieder model dakpan de nodige hulpstukken verkrijgbaar, zie bijv. afb. 6 van deze documentatie van Monier, en natuurlijk komt bovenop de pijp een chapeau. Ergens heb ik gelezen dat de pijp liefst een meter boven de bovenkant van het bovenste dakraam (Velux of dakkapel) moet eindigen.

Bij dit verhaal moest ik weer aan de steeds terugkerende woordenwisseling met mijn vrouw denken:
Zij: Waarom schiet je niet op, wat duurt er zo lang?
Ik: Ik ben aan het denken, en het denken duurt langer dan het hele karwei!

Christian von Klösterlein

avatar#9246
Remy_en_France
Berichten: 1
Reacties: 11

#9 Geplaatst: 2011-08-24 18:29:56

Christian,

Niet zo lang geleden, april 2011, hebben wij een tweetal septic tanken geplaatst.

Voorschrift van de SPANC is dat de beluchtingspijp van 100 mm minimaal 40 cm boven de nokrand van het dak moet uitsteken. Wij gaan dus ook schuin langs de pannen aan de binnenzijde omhoog om er voor te zorgen dat de pijp die uiteindelijk naar buiten steekt zo kort mogelijk wordt.

Daarnaast moesten wij een beluchtingspijp van 100 mm tussen de septic tank en het vloeiveld aanbrengen. Ook die moet terug omhoog en 40 cm boven het dak uitsteken. Gezien de locatie doen we dat via één van de schuren.

Wij krijgen pas een verklaring van goedkeuring als dat is gebeurt.

Volgens de SPANC is dit vernieuwde regelgeving.....

René 

avatar#7517
wilm (46)
Berichten: 8
Reacties: 138

#10 Geplaatst: 2011-08-25 10:01:55

Christian,

Complimenten voor dit hoofdstuk.

Wilm