Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nutsbedrijven

Nutsbedrijven

Telefoon, internet, televisie, gas, water en licht

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Ervaring telefoonpalen laten slaan door FT

Auteur Bericht

avatar#4085
Juliėtte Helmigh
Berichten: 6
Reacties: 20

#0 Geplaatst: 2007-04-23 12:17:33

Dag allemaal,

Ik ben een paar weken geleden naar het Zuiden verhuisd en ben aan het proberen een vaste telefoonaansluiting van FT (de enige aanbieder in dit gebied) te realiseren.

Telefonisch hebben we goed uitgelegd dat het op zich wel wat studie vraagt, maar FT was ervan overtuigd dat dat allemaal kon. Binnen een paar dagen hadden we zelfs de live box in handen.

Zo stuurde FT een ingehuurd bedrijf om de telefoonlijn aan te leggen, ook zij constateerden dat er nog wel een paar palen nodig waren en gingen met onverrichte zaken naar huis.

Morgenochtend hebben we weer een afspraak met nu een inspecteur van FT die de zaken gaat inventariseren en een advies uit spreekt. Dit advies is gratis, als we het aanbod aannemen. Zo niet dan betalen we 110 euro, on paye quand meme.

De palen die geslagen moeten gaan worden zijn op het terrein van de commune gratis, maar op privé terrein betaalt men waarschijnlijk 300 euro per paal. Dat is omdat FT tegenwoordig geprivatiseerd is.

Ik ben geinteresseerd in de verhalen van mensen die hiermee van doen hebben gehad, welke verrassingen en welke kosten kan ik verwachten? Waar zitten de haken en ogen?

Dank dank bij voorbaat,

Juliëtte

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#1 Geplaatst: 2007-04-24 21:35:00

Juliette,

Ik heb geen ervaring met telefoonpalen maar wel met Franse overheidsinstanties en daar reken ik gemakshalve FT ook maar onder.

Volgens mij mag jij de palen van je erfgrens tot je huis ook zelf aanleggen. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor riolering en electriciteit. Of je daar wat mee opschiet weet ik niet, de telefoonleiding heb je in elk geval nodig en anderen doen het waarschijnlijk niet veel goedkoper.

Vraag eens of het niet onder de grond kan. Bij onweer is dat wel handig. Zorg in elk geval voor een goede bliksembeveiliging want een flinke "surtension" kan je modem, je telefoons en je computer opblazen. Ik heb er ervaring mee.

Steven

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#2 Geplaatst: 2007-05-03 18:46:59

Juliette,

Ik heb met een vergelijkbaar probleem te maken gehad. Een huis op veel terrein, en geen telefoon. FT brengt in principe de aansluiting tot de rand van je terrein, vanaf daar is het jouw zorg. In mijn geval was de afstand van mijn huis tot de rand van het terrein zo'n 500 meter.

Samen met de man van FT de situatie bekeken en precies bepaald waar het publieke FT netwerk mijn terrein zou moeten binnenkomen. Op die plaats een vlaggetje gezet, en FT heeft daar later een telefoonpaal gezet. Vanaf de buren naar dit punt heeft FT zelf de nodige palen langs de weg gezet.

Op mijn eigen terrein heb ik de kabel ondergronds gelegd. Zo'n 50 meter buiten het huis een "regard" ingegraven. Tussen regard en huis een gaine (groene mantelbuis" met daarin de kabel. Van regard naar rand terrein de kabel direct in de grond gelegd. Daarbij heeft een boer geholpen met zijn "soussolleuse". Dat is een soort ploeg met 1 holle tand waardoor de kabel wordt geleid; de ploeg wordt door de grond getrokken en rolt als het ware ondergronds de kabel uit. Paar uur werk en toen was het gepiept! (Was wel allemaal kleigrond/grasland, in rotsen gaat dit niet werken...)

Toen ik de kabel had gelegd heb ik FT gebeld en die hebben toen de aansluiting definitief afgemonteerd. De rollen grondkabel hebben ze me gratis gegegeven. Aansluitkosten FT op deze manier iets van 150 euro in totaal.

Van mij geen kwaad woord over FT, maar misschien heb ik gewoon geluk gehad!

Salutations, Jos

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#3 Geplaatst: 2007-05-04 13:35:30

Wij willen graag de nu nog bovengrondse telefoon- en electrische kabel ondergronds leggen, elk door hun eigen gaine. Mogen ze dan wel samen in één regard? En is het niet verplicht iedere 50 meter een regard te hebben? En is er een verplichte diepte?
Antonia

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#4 Geplaatst: 2007-05-04 18:53:41

mag door 1 regard.

overal indien mogelijk minimaal 20 cm afstand tussen verschillende leidingen.

in de gids van Leroy Merlin (ook on-line) staat er een mooi plaatje van wat op welke diepte. 

electra gaine moet minimaal 50cm grond boven zich hebben, zelfs 80 cm daar waar er auto's overheen rijden, dat is de officiele norm, maar ach... FT is niet streng en de Consuel (wel streng) voor de electra hoeft niet te komen indien er al een EDF aansluiting is.

zorg dat kabels op een stevige ondergrond liggen (bijvoorbeeld aangestampt zand) want je wilt niet dat ze later kunnen breken doordat er iemand met een tractor ofzo boven gaat staan. 

telefoon mag wat ondieper. 

regard iedere 50 m (en bij elke scherpe bocht in het tracee) staat inderdaad in het normenboekje. ik heb net kabels gelegd die zo dik en stijf zijn dat dat helemaal geen zin heeft (en ik dat dus niet doe), maar een dunne telefoonkabel kun je later nog wel vervangen e.d. indien je om de 50m een regard hebt.

de electra gaat trouwens in een 75mm rode gaine (90mm gaine indien erg dikke electrakabel, zeg maar vanaf section 50mm2) en telefoon door groene 40mm gaine.