Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Tandheelkundige Zorg

Auteur Bericht

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#0 Geplaatst: 2007-04-25 02:56:30

Het valt me vaak op dat Fransen uit hun mond stinken. Om het netjes te zeggen: een foetor ex ore, of gewoon in het Frans <une haleine mauvaise>. Ik was al gewaarschuwd over de tandartsen in FR. Over mondhygienisten maar niet te spreken want die bestaan hier niet. Gelukkig hebben we een aardige tandarts gevonden alhier maar over de praktijken weet ik het zo net niet. Mijn echtgenoot had een wortelabces bij zijn voortand (hij kwam erachter omdat hij pijn had bij het duiken, klassiek). De tandarts (op advies van mijn metropolitijnse collegae) heeft hem bekeken en bekeurd.

Trouwens, een prachtige praktijk met alles er op en er aan en allemaal even nieuw en indrukwekkend). Het abces moest geincideerd worden (wegsnijden en weer sluiten). Alvorens daar toe over te gaan: offerte: 200 euro, waarvan de secu en de mutuelle (de duurste voor ziekenhuismedewerkers) maar in totaal de helft vergoeden. Vooraf 10 dagen antibiotica en 1 dag vooraf al beginnen met bijnierschorshormonen (in erg hoge dosering) om de zwelling tegen te gaan.

Welnu, die bijnierschorshormonen zijn typisch Frans, dat geven ze voor alles, als je flinke keelontsteking hebt, voorhoofdsholtontsteking maar ook gewoon oorontsteking. Niet vergeten een beetje piepend astma en je hebt al een kuur aan je broek. Gelukkig, mijn eigen verstand zegt dat die zwelling in NL behandeld wordt met gewoon een NSAID, zeg maar middelen als ibuprofen en vooral naprosyne(Naproxen). Antibiotica voor zo een indicarie is mij geheel onbekend (ik weet echt niets van tandheelkunde..) Gelukkig, mijn schoonvader is tandarts in ruste, zoals dat zo mooi heet en ook hij vond het allemaal onzin. Nou ja, de gehele ingreep is keurig verlopen en al die pillen hebben we nooit opgehaald.

Ik heb ook geen enkel vertrouwen in tandartsen. Erg he, ook al niet in huisartsen (zie Mening Medecin Generalist), hoe moet dat toch? Maar goed. Met mijn gebitscontrole was ik wel tevreden. Gelijk een grote panoramafoto van je hele gebit maar volledig vergoed door de secu. Ook tandsteenverwijderen werd keurig gedaan door de tandarts maar eigenlijk vond hij het niets. Hij houdt meer van heldhaftige ingrepen. Al dat gedoe met pockets en tandvlees vindt hij niet zo interessant.

Natuurlijk kennen ze nog geen mondhygienisten in FR. Dat is te Anglo-Saxon.. Nou ja, volgens mij meer Nordic en misschien Amerikaans. Hij is bezig zijn assistenten op te leiden opdat zij dat voor hem gaan doen. Preventieve zorg is volgens mij ondermaats hier in FR, of het nu Guadeloupe is of de metropole, dat maakt niet veel uit zover ik verneem van de collegae.

Ik ben net terug van een 10-daags bezoek Nederland en ik wist niet hoe snel ik naar de mondhygieniste moest. Gelukkig was ze heel tevreden en gaf me nog wat <outils> mee om tandheelkundig te overleven in FR.

Wat doen jullie, beste forumgenoten? Ik bedoel, de echte bewoners van FR, met Carte Vitale en alles. Toch nog gewoon naar de tandarts in NL of een en/en constructie? Laten we wel wezen: (volgens mij is dit de NL subjonctif=aanvoegende wijs maar verkeerd gebruikt of niet Wim B?) de Carte Europe voor de ziektekosten is toch alleen voor Soins Urgentes of zijn er onder jullie enkelen die tandarts- of mondhygienstenrekeningen toch indienen bij de secu?

Ingrid

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2007-04-25 10:24:46

Tja, de meningen zijn verdeeld. Wij zijn buitengewoon opgetogen over onze dentiste en hebben niets dan lof voor zijn vaardigheden. Ik heb nooit wat aan mijn gebit - alleen wat tandsteen, veroorzaakt door de rode wijn van Gaillac - maar eega moet aan de kronen. Deze ingrepen zijn tot grote tevredenheid uitgevoerd, geen pijn, geen kunstgebitkronen maar zeer natuurgetrouwe tandjes en alles blijft netjes op de plaats. Voor ons is de kwaliteit een veraderming vergeleken bij Nederland. Maar dat kan ook liggen aan de NL tandarts die erg weinig van bakte: lood in je kiezen, goud uit je portemonnee. Ook de tarieven van kronen, bruggen (bridges) zijn redelijk in FR. Met hulp van CPAM en mutuelle is het allemaal wel op te brengen.

Wim

avatar#4129
doperwt
Berichten: 7
Reacties: 245

#2 Geplaatst: 2007-04-26 14:31:04

Ik vind de tandartsen hier uitstekend. De problemen die je beschrijft zijn wellicht Guadeloups. Ik begrijp niet hoe je geen vertrouwen in Franse tand- en huisartsen kan hebben, ik vertrouw eerder de NL huisartsen niet die, voor zover ze al bereikbaar zijn, je met een stalen gezicht een zakje drop voorschrijven, "en als het over een week nog zo is dan komt u nog maar eens terug". Bij een NL tandarts kan je al uberhaupt niet zomaar terecht als nieuwe patient (toen ik in R'dam kwam wonen heb ik ik weet niet hoeveel telefoontjes moeten plegen voordat ik ergens gewoon voor controle kon komen, een schande). En van een NL tandarts in ruste die "het allemaal onzin vindt" krijg ik ook geen warm gevoel. Nee geef mij maar het Franse medische systeem, ook al zijn er excessen (boodschappentas vol medicijnen en bij 38 graden koorts direct naar de dokter...). Het kost een vermogen en het kan niet lang meer blijven duren, maar geniet er maar van zolang het nog kan.

De NL mondhygienist bestaat alleen als bliksemafleider voor de echte tandarts, net zoals dat in NL de secretaresse (die graag telefonisch een diagnose stelt) de bliksemafleider is van de huisarts. En als je in het weekend ergens in, zeg maar, de Achterhoek iets overkomt, kan je zomaar drie kwartier in auto moeten zitten voordat je bij een huisartsenpost bent die bereikbaar is en bij godsgratie wel even naar je wil kijken (ik spreek uit ervaring helaas). En naar de eerste hulp rijden "mag niet zomaar", mij @$$!

Vive la France, vive les médecins!

avatar#1784
Daisy
Berichten: 12
Reacties: 48

#3 Geplaatst: 2007-04-26 17:17:10

Hoi Ingrid,

Ik ben het volledig met je eens, wat betreft het stinken uit de mond van de Fransmannen en vrouwen. Dit valt mij ook steeds op. En daar ik nogal een gevoelige maag heb, laat ik het meestal wel echt merken dat ze een geurtje meedragen, door enkele stappen achteruit te doen. Niet echt tactvol, ik weet het, maar als je daar staat te kokhalzen ! Ook ik heb niet echt vertrouwen in de Franse tandartsen. Het jaarlijkse weghalen van plak gebeurt hier niet hoe het moet. Daarom ga  ik liever in Belgie naar de tandarts. Het is mij wel opgevallen dat vrouwelijke tandartsen alhier beter hun werk doen dan mannelijke, sorry mannen maar ik spreek van ondervinding.

De geneesheren daarentegen vind ik in Frankrijk veel beter. Ze nemen de tijd om naar je te luisteren en te onderzoeken.  

Maar ik hoop toch van ooit eens een goede tandarts hier te mogen vinden.

Ik woon in het departement 32, dus alle info over goede tandartsen is welkom.

Grosses bises

Daisy

avatar#3661
leven van alledag
Berichten: 0
Reacties: 7

#4 Geplaatst: 2007-04-27 19:31:06

Na zo'n bijna 20 jaar lijden bij verschillende tandartsen hier en veel geld verloren, heb ik sinds 6 jaar een mondhygieniste = vrouw.......(in Parijs) en sindsdien géén tandarts meer nodig gehad!

@ Wim e.a. op 16 mei ga ik naar Parijs voor een paar medische afspraken en zal de vraag stellen "waarom" ze mij altijd 3 namen geven als ik een dokterskeuze moet maken.

Hilde

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#5 Geplaatst: 2007-05-01 08:29:55

De constatering van Ingrid kan ik volkomen beamen! Er stijgt zeer regelmatig een "putlucht" (regionale term uit het Rotterdamse!) uit de monden van mijn patiênten op.

Diverse verklaringen. Tandsteen is de belangrijkste. Poetsen is niet de prioriteit van veel Fransen. Mondhygiënisten zijn er niet, tegengehouden door de tandartsenorganisaties want concurrenten. Tandartsen verwijderen zelf het tandsteen al moet je daar vaak om vragen, gebeurt niet automatisch.

Niet alleen de mondhygiëne speelt een rol. Een slecht sluitende maagklep ("maaghernia" hier "hernie hiatale" genoemd) komt bij veel mensen voor.

Roken en alcoholgebruik spelen zeker een rol. Vraag is of de Nederlanders minder slechte adem hebben omdat ze vooral bier drinken en Fransen juist meer omdat ze vooral wijn drinken. 

Ik vraag me ook af of het eten van "fromages bleus" niet bijdraagt aan het fenomeen maar ik ken geen wetenschappelijke onderzoeken die dit behandelen. Ik denk ook dat niemand daar behoefte aan heeft in frankrijk. Als je googelt op "mauvaise haleine"+"fromages" vind je er veel commentaren.

Over antibiotica bij abcessen zijn de meningen internationaal zeer verdeeld. Toen een verstandskies het mij moeilijk maakte werd ik volgestopt met antibiotica maar deze hielpen niet. Ik heb me op de been gehouden met pijnstillers en ontstekingsremmers, corticosteroïden geweigerd en het kreng eruit laten slopen. Dat doet de gemiddelde tandarts hier ook al niet, daar moet je voor naar de kaakchirurg.....resultaat: nieuw abces na 5 dagen.............

Ikzelf ben redelijk tevreden met mijn tandarts. Wel duurt het lang om een afspraak te maken. De kwaliteit van tandartsen is overigens erg wisselend maar dat vond ik in Nederland ook. Mijn "Mutuelle" vergoedt veel, gelukkig maar, van de Sécu hoef je weinig te verwachten. Dat de "minima" dan ook erg slechte gebiten hebben is niet verbazingwekkend.

Inderdaad heb ik met het idee gespeeld om in Nederland mij onderhanden te laten nemen door een mondhygiëniste. Goed idee lijkt mij en voor de kosten hoef je dat niet te laten.

Steven

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#6 Geplaatst: 2007-05-01 10:41:36

Veel hangt van de persoon af. ik ben erg blij nu met 1 sessie bij mijn franse tandarts klaar te zijn met controle en detartrage. In Nl deed de tandarts de controle en de mondhygieniste het tandsteen, dat laatste heeft me diverse keren ontstoken tandvlees opgeleverd. Afspraken maken is een ramp, zzowel in Nl als in Fr, al helemaal als omdat ik zelf niet al maanden van te voren weet wanneer ik in welk land zal zijn.

avatar#4129
doperwt
Berichten: 7
Reacties: 245

#7 Geplaatst: 2007-05-01 16:54:25

Maanden van tevoren? Als ik hier een afspraak maak kan ik gewoon een weekje later terecht, ook op zaterdag of a/h eind v/d middag (18h of 18h30). Prima geregeld.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#8 Geplaatst: 2007-05-01 18:20:41

Ha doperwt,

Ik weet niet waar je woont. De streek en de nabijheid van grote steden bepalen de demografie van artsen en tandartsen. Men vestigt zich graag of diep in het Zuiden, of 75 of rond Bordeaux/ Lyon/ Provence maar bv de Morvan of het Noorden is niet interessant. Nou ja, geef ze geen ongelijk, wie wil nu in de grisaille van 59 zitten. Althans, voor ons NLanders is dat geen interessante optie. dan kan je net zo goed in NL blijven of je moet echt daar wonen voor werk of gezin. Of beledig ik nu iemand...?

http://www.odonte.com/ecosante/demographiedentist.htm

Hier kan je per departement vindehoe de dichtheid is met tandartsen. Guadeloupe komt er bekaaid af.

Alleen ben ik er nog steeds niet achter hoe een ordre des medecins of het equivalent voor tandarsten, al die vestigingen kan toestaan. Men hoeft ook niet mee te doen aan een groepsdienstregeling zoals in NL. Men trekt de deur achter zich dicht en de patient kan op zoek naar een ander. Wel is men bezig om de <Permanence des Soins> te regelen <en ville>. Dus zeg maar een fatsoenlijke huisartsenpost voor de avonden en de weekeinden. vaak niet des nachts, dat is voor het publieke ziekenhuis (vuilnisbak zeg ik wel eens). Vergeet niet, de huiarts wil de volgende dag weer fit zijn om consultations te doen anders derft hij inkomen.

Hoe dat nu bij tandartsen zit weet ik niet. Ik heb hier nog nooit in de krant gelezen wie er nu dienst heeft. Wel zie ik geregeld kinderen met kiespijn en dan zeg ik altijd maar dat ik geen tandarts ben en dat ze maar paracetamol moeten geven en na het weekeinde de tandarts bellen. Wat een verspilling van middelen. Ik geloof dat ik wel erg mopperig ben. Ik heb 24-uursdienst en daar baal ik van. Al die bobologie.

Goedenavond voor jullie

Ingrid

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#9 Geplaatst: 2007-05-01 21:17:11

Hoi Ingrid,

We dwalen wat af naar de "permanence des soins" maar na 8 jaar heb ik nog steeds niet begrepen waarom de Franse huisarts het zo druk heeft met gemiddeld 1000 patiënten (in NL 2250). Eerste hulp, kleine chirurgie, bevallingen, uitstrijkjes, kindergeneeskunde, het wordt bijna altijd aan de specialist of het ziekenhuis overgelaten. Wel de "feuilles des soins" + afrekenen, dat doen ze meestal zelf, de assistente doet vrijwel alleen maar de telefonische afpraken. wellicht veel vaccinaties, "certificats médicaux" en natuurlijk veel recepten.

Ik ben gewoon patiënten gericht te verwijzen met een leesbare -indien mogelijk geprinte- brief met een duidelijke probleemstelling en vraag. Zelden krijg ik een reactie. Van huisartsen krijg ik af en toe slecht leesbare verwijzingen.

In Nederland was ik het eerlijk gezegd toch anders gewend.

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#10 Geplaatst: 2008-03-13 09:41:59

hilde, ik kan je niet mailen, zie geen mailadres...

wilde graag het adres van de parijse mondhygieniste..

mail je me ??

dankjewel. Ben nl. gisteren onverrichterzaken uit de tandartsstoel "gezet" ivm. allergieën, tandarts durfde de verdoving niet aan.....

ik begrijp dat wel...maar nu...wellicht kom ik in Parijs verder, merci.