Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Teke(n)beten

Auteur Bericht

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#0 Geplaatst: 2007-05-01 07:53:36

Interessant fenomeen: in Nederland blijkt een kwart van de teken besmet met de Borrelia-bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt.

In Frankrijk is het niet veel anders. Wel lijken er hier (région Centre) steeds meer teken te komen. De afgelopen dagen heb ik er een twintigtal mogen verwijderen bij 3 van onze 7 katten. Vooral na een regenbuitje bij warm weer lijken de teken te gaan wandelen. Opvallend is dat sommige katten ze nooit hebben (katten met een hele fijne en wat vettige haarstructuur zoals lapjeskatten) en anderen altijd ("tigrés" : cyperse katten).

Bij mijn patiënten leeft het probleem nauwelijks. Ondanks de overwaardige aandacht voor infectieziekten in Frankrijk maakt niemand zich er druk over. Waarschijnlijk bij gebrek aan publiciteit vanwege de farmaceutische industrie: er zijn geen vaccins voor (geen kassa dus) en eventuele antibiotica zijn zeer goedkoop -doxycycline 5 euro per doosje- (idem geen kassa).

Bij mezelf heb ik nog nooit een teek gevonden hetgeen me verbaast gezien het aantal dat zich rondom en wellicht in mijn huis "promeneert".

Een link naar het Nederlands Huisartsengenootschap is aanbevelenswaard voor de Francofielen: http://nhg.artsennet.nl/uri/?uri=AMGATE_6059_104_TICH_R187757849931718 

Steven

avatar#4335
Danny_34
Berichten: 12
Reacties: 38

#1 Geplaatst: 2007-05-01 08:58:36

In de herfst 2004 beweerde een huisarts in Zuidfrankrijk dat Lyme daar (nog) niet voorkwam. Is het inmiddels wel overal in Frankrijk?

gr. Danny

avatar#3344
Kees
Berichten: 12
Reacties: 180

#2 Geplaatst: 2007-05-01 09:17:14

Eigenlijk vreemd dat er voor mensen geen vaccins zijn, maar voor honden wel.

Onze hond wordt ieder jaar ingeent tegen piroplasmose en lyme

(Pirodog en Merilym, allebei producten van Merial)

Bij mijn weten is dit soort injecties in Nederland (nog) niet verkrijgbaar.

Onze dierenarts beweert overigens dat er boven de Loire geen teken zijn en gelooft niet dat er in Nederland ook teken zijn.

Groet, Kees

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#3 Geplaatst: 2007-05-01 09:52:36

Kees,

Ik waag te betwijfelen of de vaccinatie voor de hond wel zin heeft.

Eigenlijk zegt de firma Merial het zelf al: Chez le chien, l'infection par Borrelia burgdorferi, germe véhiculé par les tiques, est, en l'état actuel des connaissances, asymptomatiquehttp://fr.merial.com/data_safety_sheet/merilym.asp 

In de USA is een vaccin LyMERIX van de markt gehaald, het bleek dat het vaccineren klachten kon oproepen bij mensen die de infectie reeds hadden doorgemaakt maar dat niet wisten.

De Borrelia in Noord-Amerika is overigens niet dezelfde stam als in Europa.

Een vaccin als Merilym geeft dezelfde discussies en daarom is er maar niet aan begonnen voor mensen in Frankrijk voor mensen.

Steven

avatar#3344
Kees
Berichten: 12
Reacties: 180

#4 Geplaatst: 2007-05-01 10:04:07

Steven, ik ben niet medisch onderlegd, dus ik neem / nam aan dat wat mijn dierenarts aanbeveeld goed is. Merilym lijkt inderdaad niet erg zinvol.

Wat denk je over pirodog, tegen de piroplasmose?

Kees

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#5 Geplaatst: 2007-05-01 10:48:44

Kees, 

Probleem bij veel dierenartsen is dat vaccineren ook "omzet" genereert en het niet altijd helder is of commerciële overwegingen meespelen. Bij nogal wat "mensendokters" overigens ook...

Ik ben mensendokter en geen dierendokter maar piroplasmose is veel ernstiger dan Lyme. Het geeft een malaria-achtig ziektebeeld en de hond kan er dood aan gaan. Merial geeft een aardige folder uit: http://fr.merial.com/pet_owners/dogs/pdfs//Leaflet_PIRODOG_tryp_ok_2_quest.pdf waarin ook de verspreiding over Frankrijk is vermeld.

Ik ken verschillende hondeneigenaren die een hond met piroplasmose hebben gehad. Mijn advies is dan ook vaccineren.

Danny: de "vétérinaire" kent zijn zaakjes niet! Overal in West-Europa zijn teken geïnfecteerd met Lyme.

Steven