Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

vervolg (franse) sekte

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2007-05-02 18:08:01

maar Ben,

over dat boek ben ik het niet eens, maar dat kun je niet weten.

ik ken siebeling verder niet, heb hem nooit ontmoet, maar zijn boek is geweldig.

waarom ?

de sekte waar ik het over heb, en hoe bizar, ze bestaat ook hier in frankrijk, is een uitgetreden gemeente van de hervormde kerk.

dwz, net na de oorlog was er een predikant die het niet met de dortse leerregels eens was en stapte uit de evnagelische comune van nederland, het heet geloof ik anders maar laat maar.

deze predikant is op een kistje begonnen te herprediken, en zijn gemeente groeide gestaag.

de kerleden mochten geen kerk meer bezoeken, en hun preken bestonden uitzonderlijk uit zijn geschriften en enkele die hij goedkeurde.

mijn ouders volgde hem ook, samen met hun ouders, alzo ook siebeling.

de mensen waar siebeling het over heeft in zijn boek, kwamen ook bij mijn ouders aan de deur, ronselden er nieuwe leden, en ....... nou ja, iemand die het wil weten leest het boek maar.

voor ons, voor mij, is dit boek een onbetwistbare waarheid van een waargebeurde roman, voor iemand die deze geloofsrichting niet kent is het, of en leuk boek, of geen 'meesterwerk, maar een draak van de eerste orde'

toen ik hier twee jaar woonde, kreeg ik bezoek van een meneer die in het frans begon, en later overstapte op het nederlands, de 'boodschapper'

tot overmaat van ramp zit ik in een protestantse hoek van frankrijk, waar deze mensen ook zijn neergestreken na de oorlog.

ik heb hem de deur uit gebonjourd natuurlijk, maar toch vraag je je dan af, hoe weten ze het ?

hoe komen ze er achter dat er een kleinzoon van die en die in la rochelle woont ?

ik weet het nu.

er is en website, maarrrr....... hou je vast, die is alleen toegangkelijk voor de allertrouwste leden, de vips zeg maar.

daar kun je op komen via een code die je aan moet vragen bij een van die allertrouwste, en zodoende hoor je er dan ook bij.

en daar staat een zee van informatie waar menig onderzoeker van achterover slaat.

via deze site worden jongeren gekoppeld (het is nog net geen uithuwelijken)

ooit, toen ik heel klein was is mijn naam in die boekhouding terecht gekomen, en dan kom je er nooit meer uit.

frankrijk, ja een beetje wel dus.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#1 Geplaatst: 2007-05-02 18:24:05

Cees, is het niet zo dat veel van de Calvinistische waarden (hard werken, je talenten niet verspillen) bij veel Nederlanders die naar Frankrijk zijn gegaan meespelen?

Bij ons in de regio zitten veel boeren die in de jaren '70 vanwege milieuregels en melkquota naar Frankrijk zijn vertrokken en dat zijn overwegend "steile" protestanten.

Steven

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#2 Geplaatst: 2007-05-02 19:05:08

Steven,

even over je Latijn: was het niet iets van 'post coitum omni animi tristes sunt'? Al moet ik zeggen dat jouw versie ook wel een zekere charme bezit, voor velen. Want ik zie wel overeenkomsten tussen de tweede woorden van beide varianten...

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#3 Geplaatst: 2007-05-02 20:06:16

Quod erat demonstrandum!

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#4 Geplaatst: 2007-05-02 20:34:44

Tjonge Cees,

ik ben helemaal onder de indruk van je verhaal. Het moet ook meer dan een <life event> geweest zijn om <uit de kast te komen> zoals we dat zo mooi noemen in NL. Met zo een religieuze achtergrond.  Ik kan me voorstellen dat je nu lekker ver weg woont en een zekere geografische afstand is dan reuze handig.

Ik heb niet zo een opvoeding gehad maar ik heb wel op benauwde scholen gezeten. Wij kwamen uit Noord-Holland, frank en vrij, en gingen in Zuid-Holland wonen wegens werk van mijn vader. Niets vermoedend kwamen we terecht in een zwaar dorp met een zware school en dito kerken. Het was nog geen Reformatorische school maar de Christelijke Nationale School met den Bijbel. Veel kinderen uit mijn klas mochten helemaal niks. Zij moesten op zondag twee maal naar de kerk. en dan kwam ik 's middags langszeilen op mijn rolschaatsen. Meisjes altijd een rok aan en lang haar. Gelukkig werden wij afgedaan als <import> en niet serieus genomen.

Later heb ik in Zwolle gewerkt en direct te maken gehad met gezinnen die geen ziektekostenverzekering hadden. Dan had je een prematuur die 2-3 maanden op de neonatale intensive care ligt, kassa.

Nu ik dit weer allemaal lees en hoor, vraag ik me iedere keer weer af waarom ik

-destijds- altijd zo trots was op NL. Wij waren zo een liberaal land, wij lieten onze zware hervo's, refo's en grefo's vrij. Wij hadden geen vaccinatieplicht, wij bieden vrije schoolkeuze etc etc.

Het tij is gekeerd in NL. Wij (NL) hebben altijd zijn religieuze minderheden beschermd en getolereerd. Nu, met een belangrijke religieuze moslim-minderheid wordt er anders over gedacht. Ikzelf denk er nu ook wat anders over. Ik ben nu net het boek <Insoumise> aan het lezen van Ayaan Hirsi Ali, die hier in FR overigens veel meer gelezen is als in NL.  Zij rebelleert natuurlijk tegen de islamitische scholen en stuurt er op aan dat de moslimlanden ook een <Verlichting> nodig hebben om zich verder te ontwikkelen en natuurlijk, erkennen van de rechten van de mens.

Al met al denk ik: alles wat millitant en fundamentalistisch is, is sektarisch. Lang leve het laïcisme. Ik ga nog echte Jacobijnse gedachten krijgen.

Ingrid

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2007-05-03 02:44:51

@ Ingrid, wel een durf hoor om vanuit de eenden en kippen ineens uit de kast te komen. Ik moet zeggen dat ik natuurlijk wel  helzelfde dacht maar of dat is kan Cees alleen zeggen. Weet niet of je weet wat dat in de cultuur die Cees beschrijft betekent maar dat is me nog al wat. De Bijbel staat er vol van. Dat is nu ook het "probleem" met de Bijbel, je kunt er uit halen wat je wilt en dan wordt het soms zelfs tegenstrijdig zoals ook de vele schisma's uit het verleden bewijzen.

Of laicisme nu echt een oplossing is weet ik niet, als je naar de practische uitwerking kijkt is het niet zoveel anders dan in NL.

Alleen in NL wordt er flink gesubsidieerd naar alle religieuze groeperingen toe die bijvoorbeeld een school willen beginnnen e.d.

In NL komt de beperking op moment dat er conflict komt met maatschappelijke overtuigingen of algemeen aanvaarde normen.

Bijvoorbeeld Islamitische scholen kunnen gesloten worden als ze geen "goed" les geven naar NL norm, zoals taal, geschiedenis e.d.

Ze worden niet puur geloten omdat ze Islamitisch zijn zoals Wilders wil, althans dat zie ik nog niet gebeuren.

In LDF leggen ze de grens gewoon iets eerder, de staat subsidieert in principe niets, maar daar voorkom je zeker geen maatschappelijke onrust mee.

LDF is wat duidelijker zou je kunnen zeggen maar of dat in zijn effect nu altijd beter is?

NL is tenslotten groot geworden door culturele en religieuze minderheden ruimte te geven voor haar gebruiken en nu worden alleen de grenzen wat afgetast en soms beperkt. Dit gaat helaas gepaard met onverdraagzaamheid en intolerantie van bepaalde groepen en die verschillen worden heel erg uitvergroot.

Laten we niet vergeten dat het in 90% van de gevallen wel goed gaat en dat Islamitisch zeker niet betekent extreem. De Islam is een goede godsdienst met goede basiswaarden. Je kunt een Godsdienst niet beoordelen aan zijn extremen maar dient het te doen aan de meerwaarde voor een samenleving.

Je beoordeelt een land toch ook niet aan zijn criminelen? Nu wil ik geenszins parallellen trekken tussen gelovigen en criminelen maar het gaat om de exessen.

Het feitelijke probleem is: wie is er de baas, de Staat of de Kerk en over het algemeen in de Islamitische landen loopt dat in elkaar over.

Zoals je zegt; wij hebben de verlichting gehad en hebben de waarde van het individu bovenaan gesteld maar zoals je ook weet heeft dat ook tot vele uitwassen geleid.

Wat beter is?

Ik weet het niet en denk ook niet dat er 1 oplossing is, het zal wel zoals altijd zijn dat de waarheid of het optimum ergens tussenin ligt.

De basis is denk ik respect voor elkaar en elkaars opvattingen, wel samen afspreken waar de grenzen liggen.

Over het algemeen lukt dat het eenvoudigst in de staatsvorm, dus in het Parlement.

Wij  hebben de Trias Politica en daar zijn we tot dusver redelijk gelukkig en succesvol mee, het is niet de ultieme oplossing, wees je daarvan bewust.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#6 Geplaatst: 2007-05-03 04:43:48

Oeps, heb ik iets verkeerd gezegd? Het is niet de bedoeling om te beledigen of te insinueren. Als ik het mis heb: I eat my words. We wachten de reactie van Cees af. Ik heb ook geen idee wat nu het tijdsverschil is tussen Reunion en Guadeloupe maar het is heel ver weg.

Ja, NL was altijd <verdraagzaam> voor anders gelovigen of denkenden. dat vond ik ook altijd maar de tijdgeest is veranderd. Om nog een voorbeeld te noemen. Ik las dat minister Rouvoet vindt dat het artsen niet opgelegd mag worden een melding te doen van kindermishandeling. Artsen hebben nog niet de plicht om vermoeden van kindermishandeling te melden. Dat ken ik goed. Ik heb er meegewerkt in NL. Het argument van Rouvoet is dat hij bang is dat ouders hun kind niet meer meenemen naar de dokter als de ouders weten dat er een melding gedaan wordt. Dat vind ik nou weer zo een typische NL liberale <tolerante> gedachte. Tolerant voor wat? Mishandeling?

Dat is het interessante van werken in een ander land en nieuwe mores leren kennen. Eye openers. Ook hier in FR heb ik als kinderarts geregeld met kindermishandeling van doen maar ik heb de plicht dit te melden omdat er een minderjarige in gevaar is. Klaar.

Iedereen weet dat, ook ouders. Ouders weten dat we de procureur bellen bij verdenking. Ouders weten dat als ze naar de PMI gaan (Protection Maternelle Infantile, NL equivalent is combinatie AMK en Consultatieburo) ze te maken hebben met een arts die zowel de gezondheid van moeder en kind controleert en bevordert maar dat dezelfde arts ook op de stoep kan staan als de familie verdacht wordt van kindermishandeling of als de moeder mishandeld wordt.

Als ik ouders zeg dat het mijn plicht is om te melden en dat de rechter bepaalt, dan is het ook goed, dat wordt geaccepteerd. Althans, hier. Voor een arts is het een voordeel dat je de wet achter je hebt. Maar dat geldt ook voor onderwijzers, sportleiders en ga zo maar door.

In het begin schrok ik er wel van. Al die wetten en verplichtingen maar het heeft ook zo zijn voordelen.

Ik ben het met je eens hoor. Ik heb ook helemaal geen islam angsten. Maar als het gaat om kinderen dan ben ik voor een zo neutraal mogelijk schoolsysteem met diverse <orientaties>. Dan kan het kind altijd later nog zijn religieuze weg bepalen.

Het is hier nu 22.40 uur. genoeg geweest.

Tot morgen

Ingrid

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2007-05-03 10:08:37

haha, nee hoor, ik had geen eenden en kippen nodig om uit de kast te komen.

ik woonde al lang niet meer thuis toen ik gewoon op een dag mijn vriendje voorstelde aan mijn overigens uiterst zorgzame moeder en haar kroost ' met de gedachte, als ze me het huis uitzetten ben ik ze allang voor geweest.

overigens heb ik een beter contact met de meeste dan voor de 'kast'

maar je hebt gelijk, een nichtje van me kreeg in hartinfarct toen haar zoon belde en vertelde dat hij van de club was, en op dit moment wordt er hard gewerkt door de 'dienaren van de heer' om hem van zijn oorringetjes te ontdoen, de rest volgt vanzelf.

ik zal jullie er niet mee lastig vallen, we hadden het over sektes.....

over het wel of niet religieus van de staat hebben we het al eens gehad, laten we daar niet weer over beginnen, dat heeft ook niets met sektes te maken.

sektes worden gemaakt door mensen, niet door geloof.

een sekte kun je evengoed zonder bijbel beginnen, als je maar een leider hebt.

in mijn geval, deze sekte is ontstaan doordat een predikant het niet met de rest eens was, en bij toeval een reizend predikant was (nog veel te zien in de oud gereformeerde gemeentes)

nu worden door de ouders, de aanhangers van dit geloof, wat dus overigens gewoon hervormd is, zulke extreme ideeen aangewend dat men totaal anders is dan anderen, op het sektarische af.

allors, als je je kinderen verbied om naar een goddeloos buurmeisje te kijken, ben je een heel eind, of als je vrouw niet naar de stad mag, of....

dus al met al, er zijn meer sektes dan men denkt, net zoals er meer mishandelingen zijn, meer alcoholisten, meer verslaafden.

het is maar net wie er zoekt, heeft die er zin in of niet, én, krijgt hij of zij de juiste informatie.

daarom zei ik tegen de beginner van deze discussie, kijk eerst maar eens in nederland, daar is voorlopig genoeg aan sektes te vinden waar van alles aan hapert.

en dat de verdraagzaamheid naar gelovigen toe, zoals Ingrid dit noemt, er een reden voor kan zijn staat voor mij vast.

er is echter een heinkel punt, zolang men binnen de wet opereert is er geen vuiltje aan de lucht, en geloof me, de sekte waar ik uit kom is schatrijk, mijn familie is schatrijk, en het is allemaal eerlijk, het is gewoon een systeem van de ene hand wast de anderen.

en zolang er geen wettelijke overtredingen worden gedaan, is er niets aan het handje.

cees.

avatar#4505
safiertje
Berichten: 1
Reacties: 5

#8 Geplaatst: 2007-05-03 10:34:39

Hallo allemaal;

In het bijzonder Surf, Omnicum, de sekte waar ik het over heb komt oorspronkelijk uit Nederland, om precies te zijn uit Helmond.

Door een betere verwijdering te verkrijgen tussen familieleden en sekteleden zijn zij in Frankrijk verder gegaan, er is dus zeer weinig tot geen contact meer mogelijk.

Dit word ook afgeraden door de leidster van Omnicum; Maria V.

Dat zij niet strafbaar bezig is zou ik niet willen zeggen, zij onthoudt leden van reguliere gezondheidszorg, en leeft op de verkoop en kapitalen van leden.

Ook noem ik het kindermishandeling als kinderen vertelt word dat zij boze geesten bezitten en daardoor leren schonen, en alles en iedereen moeten mijden wat en wie maar enigzins negatieve straling bezit.

Dit geld dus in het bijzonder voor familieleden in Nederland, deze worden zwartgemaakt door de leidster.

Mijn hoop gaat uit naar forumleden die mij iets meer over deze sekte kunnen vertellen, en die er misschien in de buurt wonen, zodat wij hier in Nederland meer info krijgen.

Dus lieve mensen die dit forum lezen; zegt het voort.

Wij danken jullie.

Safiertje

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#9 Geplaatst: 2007-05-03 11:39:26

Yvonne, dan zul je allereerst de plaatsen waar Omnicum zich bevindt in Frankrijk in kaart moeten brengen. Dat kan het beste met hulp van ex-secteleden. Googelen met Omnicum in Frankrijk levert weinig op.

Als je die plaatsen (met postcode om dubbelingen te vermijden) in beeld hebt, zullen er wellicht Nederlanders zijn die er in de buurt wonen.

Dat zal niet veel opleveren want deze gemeenschappen sluiten zich behoorlijk af. 3 km van ons vandaan is een "communeauté" die al tientallen jaren bestaat maar niemand in de regio weet er het fijne van.

Heb je adressen en getuigenissen dan is het handigste om er gewoon iemand naar toe te sturen om te kijken, omwonenden te interviewen en op de mairie navraag te doen. Veel registers zijn openbaar zoals het kadaster. Een "spoorloos"-achtige benadering.

Succes,

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#10 Geplaatst: 2007-05-03 12:41:39

binnen de grenzen van de wet is een wijd begrip in nederland safiertje, we hebben het hier al eens over de rechtspraak gehad en het is zo onderhand wel duidelijk dat die hier en daar nog al verschild.

ik zal je privee een mail sturen dan kan ik je misschien een voorbeeld laten zien van wettelijk of niet.

een ding is zeker, het is een heel duister wereldje met ene hele hoop beschermende handjes boven de oh zo tere hoofdjes.

cees.

avatar#3977
factotum
Berichten: 10
Reacties: 100

#11 Geplaatst: 2007-05-03 13:10:25

Salut,

Heb niks te melden aangaande het onderwerp, wel een korte reactie voor copain Cees nav de roman 'Knielen op een bed violen' van Jan Siebelink.

Ik vind Siebelink beslist geen slecht schrijver. Mijn negatieve opmerking over "Bed violen" komt niet voort uit een diepe analyse of zo, het is meer een kwestie van smaak. De thematiek staat erg ver van me af en de personages komen bij mij karikaturaal over.

Bij het lezen merkte ik dat ik de beschrijving van de omgeving -de gemeente Rheden- leuker vond dan de verhaallijn. (Ik heb er ruim twintig jaar gewoond. De laatste twee jaar in Velp op enkele meters van de violen.) Voor mij is een dergelijke afleiding van de kern van de zaak meestal een veeg teken.

Ben

PS BLL (Bens Laatste Leestip): La vie devant soi van Emil Ajar (er MOET een NL-vertaling van zijn, maar die wil me niet te binnen schieten.)

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#12 Geplaatst: 2007-05-03 14:19:31

Ben,

ik ben zelf mijn geschiedenis aan het opschrijven in een verhaalvorm, een roman.

net als siebelink zal ik ongetwijfeld de omgeving anders beschrijven dan de werkelijke situatie, of ik zal de situatie anders omschrijven dan de omgeving.

het is geen roman die je met fantasie moet lezen, het is geenzins een roman waar je de omgeving zult herkennen, het enige wat ik er in herken is de waarheid van de jeugd van deze jongen.

nogmaals, voor een ander is het niets, gewoon een wel of niet saai boek met een omgevingbeschrijving die anders is dan de werkelijkheid, voor mij doet de omgeving niets.

"ik waan me om m'n verdriet in de omgeving die bij me past" schrijf ik ergens in mijn boek, en later staat er ook nog "zoveel tranen, ik zou het veld met rozen in mijn moeders tuin kunnen besproeien" terwijl er helemaal geen rozentuin is.

het is het verhullen van de werkelijkheid in een jasje zodat het iets dragelijker wordt.

maar goed, we dwalen af.

ik ga de board opzoeken.

cees

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#13 Geplaatst: 2007-05-03 15:50:17

@Cees,

Zie je boek met verlangen tegemoet, goede zaak om deze dingen op te schrijven en in de openbaarheid te brengen. Is al veel te lang verstopt geweest. Zowel voor jezelf en voor de maatschappij een goede zaak, laten drukken svp.

@ Ingrid,

Ik kan het helaas niet met je eens zijn, een arts hoort kindermishandeling niet te melden aan de overheid naar mijn mening.

Een arts is een vertrouwenspersoon van familie en patient en hoort deze informatie totaal niet naar buiten te brengen.

De arts moet er naar mijn mening wel iets mee doen, het misbruik bespreekbaar stellen bij de wettelijk vertegenwoordiger (vader of moeder) en proberen de situatie helder te krijgen. m.i. is de huisarts de meest geschikte persoon hiervoor.

Met Rouvoet ben ik het dus eens als hij zegt geen meldplicht in te willen voeren, hij stelt trouwens wel allerlei andere maatregelen voor die tot doel hebben kindermishandeling te verminderen.

Let wel, ik ben sterk tegen kindermishandeling, heb ook al eens aangifte gedaan bij een AMK over een buurtkind maar verplichte melding: nee

Kindermishandeling is ook al zoiets moeilijks, wat is dat? De onderzoekers hantereren een brede definitie, dus ook als je kind een keer zonder eten naar school gaat=kindermishandeling en spijbelen met toestemming van de ouders= kindermishandeling.

Dit gaat mij al veel te ver, vind ik zelf geenszins kindermishandeling, zeg ook niet dat het normaal is maar kindermishandeling vind ik toch wat anders.

Systematisch vernederen en mishandelen dat vind ik kindermishandeling, kan dus ook best psychisch zijn en niet alleen maar fysiek.

De opvoedende tik; ja daar is ook in NL kindermishandeling aangeplakt maar dat gaat mij in principe ook wat ver.

Van een opvoedende tik op de billen is nog niemand slechter geworden, de vraag is dan wel hoe vaak dit voorkomt want iedere 5 minuten kan m.i. dus wel kindermishandeling zijn.

Het is dus niet zo zwart-wit.

Melden door een arts vind ik ook een beetje afschuiven, zo van ik heb het gemeld en daarmee is voor mij de kous af. Zeker voor een huisarts vind ik dat niet passen.

Moeten ouders wellicht extra les of opvoeding krijgen om dit soort zaken te voorkomen? wellicht wel, want als je een bromfiets of auto wilt besturen moet je een opleiding volgen maar om kinderen te krijgen? niets.

Tja wellicht ben ik ook nog een liberale nederlander!

groet

JP

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#14 Geplaatst: 2007-05-04 08:13:55

Jeanpierre/Ingrid,

Onder kindermishandeling wordt in Frankrijk vrijwel uitsluitend fysiek geweld en het onthouden van gezondheidszorg en onderwijs verstaan.

Emotionele verwaarlozing van, en onevenredige prestatiedruk op kinderen zijn nauwelijks onderwerp van discussie.

Juridisch worden kinderen zeer beschermd en geen enkele misdaad brengt zoveel tongen los als verkrachte of vermoorde kinderen.

Frankrijk heeft echter één van de hoogste zelfmoordcijfers (1200 per jaar) van adolescenten ter wereld en ik merk dat de omgeving vaak onmachtig is om te gaan met "ongelukkige kinderen". Veel medische professionals kunnen niet anders doen dan antidepressiva geven en zeggen dat het een "crise d'adolescence" is en wel weer over gaat.

In mijn werkgebied maak ik jaarlijks tenminste één geval van zelfmoord onder jongeren van minder dan 18 jaar mee. Aardig is dat Sarkozy in zijn verkiezingsprogramma daar iets over zegt: http://sarko2007.over-blog.net/article-6365643-6.html . Typisch Franse oplossing is om daar weer nieuwe instututen voor in het leven te roepen in plaats van de professionals beter te scholen in herkenning en behandeling.

Hoe is het in Guadeloupe met het probleem, Ingrid? Je moet er ook mee te maken krijgen in je werk.

Steven

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#15 Geplaatst: 2007-05-04 14:13:47

Steve, JP,

Belangrijk probleem, de adolescenten bij ons. Zij vallen zoals bijna overal, tussen wal en schip. ( zoals van Vliet zo mooi zei, geen tafellaken maar ook geen servet). In de metropole worden kinderen ouder dan 15 en 3 maanden veelal niet meer op de kinderafdeling opgenomen. Bij ons nog wel hier omdat men hier vindt dat er niets is voor de 15-18 jarigen. Daar hebben ze gelijk in. Wat wij hier aan problematiek zien bij ado's is: seksuele mishandeling, crise d'adolescence (flinke ruzies tussen kind en ouders maar dat kan heel ernstig zijn) en dan komen ze naar ons toe, waar moet je anders heen? De bekende vuilnisbak. Tienerzwangerschappen maar het valt me nog mee. Gelukkig zijn er centre de planning familial, ook met vertegenwoordiging op de middelbare scholen. En inderdaad, suicidepogingen. Toch niet indrukwekkend ivm wat ik in Engeland zag (paracetamol) maar dat zijn maar subjectieve indrukken en de getallen ken ik niet.

De lichamelijke kindermishandeling zien we vaker bij de schoolgaande kinderen. Ik moet zeggen dat de infirmieres scolaire alert zijn en snel doorverwijzen. De docenten geven het door aan de infirmiere en zo staan ze bij ons op de stoep. Het gaat er rigoreuzer aan toe als in NL. In NL durft een docent geen melding te doen bij AMK of draait er maanden om heen. Dan doet het AMK er nog eens maanden over. Hier wordt het kind opgenomen op de kinderafdeling en er komt een <enquete>. Dat kan soms 2-4 weken duren maar dan is het ook klaar. Soms denk ik wel eens dat het sneu is voor die kinderen , zo op de afdeling maar het is wel efficient. De professionals die de kinderen omringen zijn goed op de hoogte van de regelgeving mbt melden bij vermoeden kindermishandeling.

Voor de ado's hebben wij gelukkig een hele goede psycholoog die ze begeleidt, vaak in groepen. Bij echte psychiatrische problematiek komt toch de psychiater erbij. Het valt mij mee hier met wachtlijsten e.d. De kids kunnen snel terecht. Ook bij het CMP. Wij hebben hier geregeld te maken met ouders/moeders die erg streng zijn als het gaat om omgang met het andere geslacht. De ouders weten vaak zelf hoe ze vroeger waren en hoe een zwangerschap of een verkeerd vriendje het leven drastisch kan veranderen.

De emotionele verwaarlozing als zodanig is lastig. Het doet zich voor in kinderen met allerhande lichamelijke klachten. Het nare is dat ze vaak geen vaste MG of kinderarts hebben en iedereen afshoppen. Alle artsen schrijven van alles voor Spasfon, Debrida en weet ik veel wat voor rommel. Niets helpt dokter. Dat zijn de schrijnende gevallen. Dat is moeilijk om aan te pakken en het gezondheidszorg systeem is er ook niet naar. Vaste poli's, met vaste dokters die zijn eigen patienten geregeld terugziet. Dat werkt niet zo.hier. Jammer.

Dan de school stress en die is zeker belangrijk te noemen. Als je een kind bent met een matig zelfbeeld, een twijfelkont of perfectionist (dat zijn vaak de onzekere kinderen) dan heb je het zwaar met het Franse publieke schoolsysteem. Weinig <maatwerk>.

De tijd is om, ik moet naar mijn werk.

ingrid

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#16 Geplaatst: 2007-05-04 16:09:35

Wat je zegt, Steven, klopt. Men is vooral gericht op lichamelijke kindermishandeling. Wij als kinderartsen moeten dan een rapport schrijven met de objectiveerbqre lesies. Bilan Silverman heet dat. Een mooi eufemisme. 

De schoolstress wordt in mijn ogen nog verergerd door al die concours. Eind van het schooljaar staat de krant weer vol met foto's van de beste leerlingen. Ik denk dan wel eens, en die matige leerling dan? Ook die heeft zijn talenten en interesses maar dat wordt niet geetaleerd. Dan de Rentrée Scolaire, ik schrijft het niet voor niets met hoofdletters. Dat is ook een evenement. Eerst nog langs de kinderarts voor een <volledig onderzoek> opdat hij maar zo goed mogelijk kan presteren op school.

Psychiqtrische qqndoeningen zijn hier nog erg een taboe. Lichamelijke klachten zonder duidelijke lichamelijke oorzaak worden behandeld met de vele onbeduidende middelen of homeopathie. Als ik het kind of de ouders vraag wat voor medicijn het is kunnen ze me niets vertellen. als ik vraag wat de dokter er van dacht toen hij dat medicijn voorschreef, kan men het ook niet vertellen. Dus erg moeilijk om emotionele verwaarlozing en depressieve klachten goed te diagnosticeren en te vervolgen. 

Genoeg maar weer.

Ingrid

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#17 Geplaatst: 2007-05-04 16:45:31

Ingrid, privé stuur ik je een "bloemlezing" van werkstukken van Franse leerlingen. Mijn vrouw geeft les op een "lycée" en vond ze heel herkenbaar.

20% van de Franse leerlingen beheerst niet de basisvaardigheden van lezen en schrijven als ze op niveau eind basisschool zijn. Zelfs veel van onze "confrères en consoeurs" maken stuitende taal- en grammaticafouten.....

Steven

avatar#4505
safiertje
Berichten: 1
Reacties: 5

#18 Geplaatst: 2007-05-07 11:21:44

Hallo forumleden;

Merci voor jullie interresse voor Omnicum, het doet ons (de lotgenoten van Spraakloos) enorm goed dat zovelen van jullie reageren en meedenken op dit schrijnende onderwerp.

Het sterkt ons in onze strijd om onze dierbaren weer te zien, hoe meer mensen van

Omnicum afweten, des te minder slachtoffers zij nog kunnen maken.

Dat jullie nog nooit gehoord hadden van Omnicum vinden wij niet zo vreemd,

daar de sekte er alles aan doet om afgezonderd te leven, vandaar dat zij in dit deel van Frankrijk wonen.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de leden van Omnicum alle familie en vriendenbanden moeten verbreken.

Wij hopen dat jullie op www.spraakloos.nl mee blijven lezen, en ons blijven steunen in deze strijd tegen oplichtster Maria V, en haar dochter Karin, die velen slachtoffer maken van hun ziekelijke manipulatie en geldzucht.

Nogmaals veel dank namens ons allemaal, en mochten jullie nieuws of vragen hebben kunnen jullie ons altijd mailen, graag zelfs.

Safiertje en de lotgenoten van spraakloos.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#19 Geplaatst: 2007-05-15 18:47:25

Ik kreeg net een berichtje dat Omnicum in het nieuws is op RTL-4, ik weet niet de inhoud dus ga zo eens kijken, is het ook op internet te zien?

vrgr

JP

avatar#4505
safiertje
Berichten: 1
Reacties: 5

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#21 Geplaatst: 2007-06-24 03:48:24

De Website van Omnicum is uit de lucht, wat is er aan de hand weten jullie wat??

JP