Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

groepenkast vervangen

Auteur Bericht

avatar#4511
janmekes
Berichten: 4
Reacties: 1

#0 Geplaatst: 2007-05-02 20:20:30

Bij mijn pand is de groepenkast vervangen door automaten met 2 aardlekschakelaars. Nu blijkt in één bepaalde ruimte continu de aardlekschakelaar eruit te vliegen als ik schakelaars aan/uit zet of de wandcontactdozen gebruik. Wat kan hier loos zijn? Voordat de oude groepenkast zonder automaten, maar met ouderwetse zekeringen vervangen werd, werkte alles goed. Ná aanleg van de groepenkast krijg ik deze storingen. Als de aardelk eruit gesprongen is kan ik hem niet zomaar terugzetten, maar moet ik eerst alle groepen uitschakelen, dan de aardlek aan en voorzichtig alle groepen weer inschakelen. Het lijkt erop of draden van verschillende groepen ooit verwisseld zijn. Is het een eenvoudige klus om de draden weer echt op één groep te krijgen waar ze thuishoren en zo ja, hoe is dat te doen zonder oorspronkelijke tekeningen van het electriciteitsnet?

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2007-05-03 09:09:44

Is het bijvoorbeeld een natte ruimte waar de problemen zitten douche / keuken etc?

Heb je alle stekkers er al uitgehaald? het kan best een combinatie zijn van aardlekfouten.

De beste manier is alles eruithalen, aardlek erin en successievelijk alles weer erin, vliegt de aardlek eruit bij 1 apparaat dan heb je de dader.

Meestal zijn de probleemmakers de apparaten waar water en stroom dicht bij elkaar zitten zoals koffiezetters, wasmachines, afwasmachines maar ook vriezers, koelkasten, buitenlampen, kabels onder de grond etc etc.

Wat voor types aardlek heb je A of AC of beide en in welke zit het probleem?

Lukt dit niet dan zal er gemeggerd moeten worden, dit is weerstand meten over de draden maar kun je best door een vakman laten doen.

JP

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#2 Geplaatst: 2007-05-03 09:41:19

Ik heb dit probleem ook gehad.

Trof bij koop 9 jaar geleden een oude stoppenkast met twee groepen aan en een hoop "zuurkool" die in de muur verdween. Er zat niets anders op dan alle electrapunten in kaart te brengen en alle -gelukkig zichtbare- verdeeldozen open te maken (een dag werk met twee personen) en op tekening te zetten. Leuk, soms waren blauwe en zwarte draden omgewisseld.

Vervolgens een nieuwe stoppenkast geïnstalleerd met aardlek. Enkele antieke stopkontakten moeste vervangen worden want daar kon wel eens een lek in zitten.

We hebben niet gemeggerd maar her en der -handig bij onze hoge grondwaterstand- een aantal aardelectroden de grond in geslagen. Zal wel niet helemaal volgens de normen zijn.

Pas op met de koperen fittingen van lampen, vervang ze allemaal.

Tot nu toe geen last meer gehad.

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2007-05-03 10:08:26

De norm is volgens mij 1 aardpen, dus als je er meerdere slaat kan dat nooit kwaad.

Dat zou trouwens ook wel eens het probleem kunnen zijn, als je geen goede aardpen hebt die in contact staat met een watervoerende laag.

Een aardlus kan ook de problemen veroorzaken maar is toch iets minder waarschijnlijk.