Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Sarkozy: wat nu?

Auteur Bericht

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#0 Geplaatst: 2007-05-07 03:30:54

Met zo een hoge opkomst en eigenlijk, naar mijn mening, een miniem verschil: 53%/47%. Dat geeft de indruk dat FR toch echt een verdeeld land is. De vraag is of het toekomstige beleid van Sarkozy ook een werkelijk draagvlak gaat krijgen. Ik vind het geen klinkende overwinning. Wat vinden jullie?

Ingrid

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2007-05-07 04:16:29

Frankrijk heeft Sarko nodig, hij zal LDF in beweging moeten brengen uit de lethargie waarin ze al jaren verkeerde, de winterslaap.

Sarko is de sterke president die het land uit het slop kan trekken. Hiervoor zal verandering nodig zijn die de instemming van de Fransen moet krijgen, van links tot rechts anders gaat het niet.

Hij zal LDF tevens Europeser maken, meer gericht op de samenwerking en minder op het isolationisme. Ik geloof dat als hij zijn visie en missie helder kan maken voor de Fransen, er ongekende mogelijkheden liggen voor LDF.

De samenwerking met Europa zal, met het indammen van diverse Franse pijnzones de prioriteitenstelling moeten zijn. Economisch stimulerende maatregelen, langer werken, minder staken etc etc zullen de koers worden die Frankrijk opgaat.

Ze/We hebben weer een sterke president, laten we hopen dat hij LDF weer wat zelfrespect kan geven zonder navelstaarderij.

JP

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#2 Geplaatst: 2007-05-07 11:30:24

Hoewel de binnenkort te beëdigen Sarkozy op sommige politieke kwesties opmerkelijke raakvlakken vertoont met het gedachtengoed van de gisteren zo uitvoerig herdachte Pim Fortuyn, lijkt zijn aantreden goed voor het land. Onder het monarchale bewind van Mitterrand en Chirac is politiek, sociaal en economisch Frankrijk volkomen de weg kwijt. De verstikkende macht van de vakbonden (vrijwel geen leden, slechts bonzen), de lethargie van het naar het vroege pensioen verlangende ambtenarenkorps, de ongekende staatsschuld en onverantwoord hoge begrotingstekort, het zijn alle zaken die Sarkozy zou kunnen aanpakken. Met Royal zou het eeuwige gekoester door de Parti socialiste van oude en versleten dogmatische stellingen, het land niet veel goeds hebben geboden.

Positief bij deze verkiezingen is het nieuwe elan dat het kiezersvolk tentoon heeft gespreid. Er is weer passie en ook de jeugd heeft meer belangstelling gekregen voor de politiek. Het besef is doorgedrongen dat het land drastische wijzigingen zal gaan beleven. Het worden spannende tijden.

Wim

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#3 Geplaatst: 2007-05-07 23:22:53

Ha, ben weer boven water na 3 dagen een bruiloft in Bretagne. Een klein dorpje in de punt van Finistère waar zaterdag de Maire een neef uit de Moselle met een Bretonse in de echt verbond. Aangezien dergelijke feesten 3 dagen duren en de "Salle Polyvalente" naast het (enige) stembureau ligt, heb ik dus het kiezen van nabij kunnen volgen alsmede de reacties.

Toen ik het stembureau binnekwam om eens rond te kijken bleek de Maire over een fotografisch geheugen te beschikken. Ik werd als een "espion" aangekeken want partijen sturen regelmatig hun aanhangers naar stembureaus om te testen of het wel goed gaat maar de Maire zei ogenblikkelijk "c'est un ami". En iedereen zeer bereid om alles uit te leggen aan die "Batave".

Natuurlijk voor de TV om 20.00h. De reacties vielen verbaasden me wat. De PS-stemmers vonden het eigenlijk wel best dat er eindelijk iets ging veranderen. Sègolène was eigenlijk maar niks...... en gelukkig was er weel volop wijn en "Kouigh Amann".

Op de terugweg de hele reis de radio gehoord. Het lijkt dat Sarko alleen maar vrienden heeft. Ondertussen zijn ze binnen de PS elkaar zachtjes aan het afbranden, de bestuurscrisis bij de PvdA is er niks bij.

Er is een sfeer van nieuwsgierigheid naar verandering. Ségo kon niet genoeg aan dit gevoel beantwoorden.

We zullen zien wat Sarko er van bakt. Hij heeft een aantal competente lieden (Fillon, Borloo) om zich heen en hij kan na de "légslatives" in juni ook niet om de UDF heen.

Steven

avatar#3146
Arthur
Berichten: 7
Reacties: 110

#4 Geplaatst: 2007-05-10 09:18:19

Ik ben op zich blij dat het Sarkozy is geworden en niet Ségolène.

En nu maar afwachten wat er gaat gebeuren.

Er blijft nog een beetje angst zitten dat er misschien teveel een verdeel en heers politiek gevoerd gaat worden tussen zij die werken en zij die niet werken.

We gaan het gauw genoeg zien denk ik.

Arthur

(Overigens was ik in een klein dorpje (Lot-et-Garonne) met 92 stemgerechtigden waarvan er 87 gestemd hebben. Ze waren bijna allemaal aanwezig toen de stemmen geteld werden, en kregen ook allemaal de uitslag mee naar huis (iets met "scrutin" heette dat geloof ik). Er waren 43 stemmen voor Sarko, 38 voor Ségo, 5 blank en 1 met een stem voor zowel de een als de ander. Overigens waren er in de eerste ronde 10 stemmen voor Le Pen! En dat in een "trou de cul", waar de eerste niet-europeaan zich nog moet laten zien. Maar ja, dat is helaas een bekend verschijnsel. Ik vind het overigens jammer dat blanco stemmen niet in de uiteindelijke uitslag terug te zien zijn...) 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2007-05-10 13:23:23

steven, geen ander als de bretons weten wat feesten zijn, drie dagen champagne, braadstukken (speenvarken aan het spit) en eau de vie als tussendoortje om de honger op te wekken en als achterafje voor een slaapmutsje.

ik denk zelf dat sarkozy de boel wel op de schop gaat zetten, en daar zullen de nodige rellen wel bij komen kijken, althans .....?

vreemd, ik hoorde alsmaar berichten dat al op de avond van de verkiezingen er rellen waren in enkele steden " zie je wel, daar heb je het al, we zeiden het wel hé ? als sartkozy president wordt gaan al die jongeren weer de straat op" ik werd met mijn keuze voor sarkozy finaal de hoek in gemept.

echter hoe verbazend was het dat het helemaal niet die jongeren waren die de rellen veroorzaakten, maar de linkse kern van (segolene misschien) het franse land.

ik kreeg ook met regelmaat te horen dat sarkozy niet deugd want hij wil de persvrijheid aan banden leggen.

diegene die goed geluisterd hebben de laatste dagen weten wat er goed aan is om die zogenaamde persvrijheid aan banden te leggen.

ik noem dit geen pers meer hoor, dit is gewoon het volk opjutten, bijna een oproep tot een revolutie.

een bericht dat kan volstaan met "sarkozy viert zijn vakantie op een luxe jacht bla bla bla, wordt overkoepeld door de lengte en kleur van de boot, de prijs voor verhuur, het aantal mensen aan boord, de kosten van het brandstofverbruik.....

jongens, waar zijn we mee bezig ?

aan banden met de pers !

sarko, ga er voor, ik sta achter je.

cees.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2007-05-10 16:27:00

Cees, wat maak je me nu?

De persvrijheid aantasten? Censuur?

Persvrijheid is 1 van de grondrechten, die recht doet aan de vrijheid van meningsuiting die we in de Westerse Samenleving koesteren.

Er is natuurlijk een grens, maar of die wordt overschreden kan alleen achteraf worden bepaald door zelfkritiek van de beroepsgroep (journalisten), maatschappelijke druk of rechterlijk ingrijpen.

Een rechter zal niet gauw publikatie verbieden of laten rectificeren, zeker niet de hogere rechtbanken. De lagere zullen uit pragmatische overwegingen wel eens overstag gaan voor druk.

Ongeacht of je gelijk hebt met je opmerking dat de pers veel te veel negatieve aandacht schenkt aan de President (ik denk dat zelf ook), kun je de pers niet muilkorven. Dat is de weg naar dictatuur, politiestaat en onderdrukking.

Je kunt allereerst een andere krant kopen, dan wordt het nieuws veel anders en vaak veel beter, of een andere zender opzetten. We houden het zelf in stand met z'n allen.

JP

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2007-05-10 16:43:31

natuurlijk heb je gelijk jeanpierre, maar tussen persvrijheid en dat geblaat van nu zit ene groot verschil.

iedereen mag van mij zeggen wat hij wil, maar opruien en leugens zijn uit ten boze, net zoals 'schijnbare' lasterpraat.

wil je me nu vertellen dat de dood van die nederlandse regiseur waar nu de rechtzaken nog niet van afgelopen zijn, niet was zien aan te komen ?

de daad is niet goed te praten, maar hij vroeg er wel om.

ik he programma's gezien dat ik dacht, als dit nu persvrijheid is dan ben ik tegen.

ik heb een ander tv persoonlijkheid (is gelukkig dood) grappen horen maken over joden, dat is geen gein meer, persvrijheid.

ik vind dat je gelijk hebt, luister naar ene andere zender, lees een andere krant, maar de meerderheid van het volk doet dat niet, en laat zich lijden door valse getuigenis van de pers.

is het werkelijk zo kwaad die vakantie van sarkozy ? of is het gewoon een oude studivriend misschien ?

waarom zegt de radio dat nu de belastingaftrek van dat bedrijf wel gunstig zal zijn nu sarkozy met de directeur zit te borrelen op een zestig meter jacht ? om het volk op te ruien, niet om de waarheid te vertellen, want hij weet net zo goed als ieder ander dat het gelu.. is.

die persvrijheid, mag van mij afgeschaft worden.

wat dat betrefd, petje af voor wouter bos, die gelijk de prive of wie het ook was een rechtzaak aan hun broek plakte omdat ze foto's van zijn gezin hadden gemaakt.

wouter had gelijk, laten weten wie er de baas is, geen geleugen en gebras over hem, dat weten ze nu donders goed.

als ik sarkozy was had ik gelijk gereageerd door terug te gaan naar een camping in de ardeche.

en de eerste de beste journalist die het dan waagt om ook maar ene kiekie te schieten heeft een hele hoge rekening te betalen.

aanpakken die lui.

cees. 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#8 Geplaatst: 2007-05-10 18:49:05

Cees,

Journalisten zijn net mensen; je kunt ze niet allemaal over 1 kam scheren.

Het verhaal over de vakantie van Sarkozy is riooljournalistiek.

Evengoed heb je weloverwogen analyses.

Ik sluit me verder bij jp aan.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#9 Geplaatst: 2007-05-10 23:12:11

Cees,of Wouter ze wat heeft laten weten moeten we nog maar afwachten, de rechter heeft nog geen uitspraak gedaan.

Wouter is natuurlijk zelf ook niet helemaal een onbeschreven blad, hij heeft een website zie www.wouterbos.nl waar hij veel vertelt en foto's neerzet.

In de pulpbladen heeft hij zelf ook geposeerd met zijn kinderwagen waar wel of niet een kind in lag, daarover verschillen de meningen.

De rechter zou dus best eens kunnen besluiten dat hij als publieke figuur gefotografeerd mag worden met zijn kinderen die deel uitmaken van zijn leven.

Dit zal afgewogen moeten worden tegen het recht op privacy van de kids.

Voor de verkiezingen had hij echter weinig bezwaar tegen publiciteit, dat je daarna bezwaar maakt komt m.i. niet erg oprecht voor.

Dat de pers bericht over de "vakantie" van Sarko op het jacht van zijn vriend is toch ook niet vreemd?

Een afgewogen berichtgeving van de feiten mag best, ook nog met een kleurtje maar zoals je zegt de overdreven berichtgeving geeft weinig pas.

Je bereikt echter m.i. niets met pogingen dat soort berichtgeving aan banden te leggen, je blaast het dan alleen nog op.

"kritiek is een schatting die men aan de openbaarheid betaald, om eminent te mogen zijn" (Jonathan Swift), ook nog een leuke van hem is  "When a true genius appears in the world, you may know him by this sign, that the dunces are all in confederacy against him"

Over het algemeen van persvrijheid is op 3 mei de internationale dag van de persvrijheid weer gehouden, zie ook 

http://www.nd.nl/document.aspx?document=nd_artikel&vorigDocument=&id=92250

Frankrijk kwam er nu niet zo geweldig uit op het gebied van de persvrijheid, een 35e plaats geloof ik op http://fr.wikipedia.org/wiki/Reporters_sans_fronti%C3%A8res#Classement_des_pays_2

Sinds het Goodwin arrest zou je toch verwachten dat de Europese landen op dit vlak dichter naar elkaar toebewogen maar dat kost denk ik toch tijd.

Nu ben ik geen journalist al heb ik ook wel eens een stukje geschreven in de schoolkrant en diverse andere blaadjes maar persvrijheid en  riooljournalistiek horen helaas bij elkaar.

Bedenk wel, wat we vandaag riooljournalistiek noemen is morgen waarheid, dat heeft het verleden reeds meermalen bewezen.

Lees ook eens: http://www.kierkegaard.nl/Scholtens21%20Kierkegaard%20en%20de%20riooljournalistiek.htm

JP

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#10 Geplaatst: 2007-05-10 23:30:23

De Franse journalistiek ademt nog steeds een beeld uit van kleinsteedse burgerlijkheid, dorpspomproddel en polarisatie. Elke stap van een bekende figuur wordt gevolgd en becommentariëerd. Alweer een Franse paradox: in het land waar de bescherming van "la vie privée" zo hoog in het vaandel staat liggen alle details van bekende figuren op straat. Meestal ongestraft.

Miterrand was nog niet afgekoeld of zijn lijfarts schreef een boek over hem met alle medische details. Rondom de verkiezingen vele boeken van (ex) medewerkers en (ex) vrienden over Ségo en Sarko.

Het is nog steeds een raadsel hoe Mazarine, de onechte dochter van Miterrand, uit de publiciteit is gehouden tot diens dood. Een vorm van "auto-censuur", hoogwaarschijnlijk ingegeven door de monarchistische macht van Miterrand.

In Nederland is er nog een zekere scheiding tussen de "kwaliteitspers" en de "roddelpers" maar daar is in Frankrijk weinig van te merken.

In de lokale krant staan elke week de veroordeelden bij de Rechtbank er met naam en toenaam in: wie, wat ze gedaan hebben en hoeveel straf ze hebben gekregen. Alcoholveroordeelden met promillage en al. Voor mij stuitend maar iedereen hier vindt het heel gewoon.

Ik ben het niet eens met Cees dat dit aan banden zou moeten worden gelegd. Een mentaliteitsverandering bereik je niet met verboden. Ik denk dat bekende lieden er gewoon niet op moeten reageren, dan is de lol er eerder af. Wat ook helpt is simpelweg weigeren met nog welk blad te praten dat kletspraat over je verkoopt. Is geen censuur, tenslotte werkt de persvrijheid naar twee kanten.

Toen een paar jaar gelden Vrij Nederland ineens alle hypotheken van politici openbaar ging maken heb ik overwogen om mijn abonnement op te zeggen. gelukkig hield dit soort flauwekul snel op.

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#11 Geplaatst: 2007-05-11 08:48:37

je hebt gelijk steven, verboden helpen niets en dan heb jetoch weer een verbod op persvrijheid.

ik was alleen een beetje te driftig door het feit dat mensen zich laten leiden door de (roddel)pers.

notabene goed ontwikkelde mensen, ingenieurs, e.d. laten zich leiden door stomme onzin van een gei... journalist die een blik kan werpen op ene superjacht van zestig meter waar hun geradbraakte nieuwe president op zit en niet segolene met haar charme.

dan denk je al snel, stoppen die lui.

later dacht ik ana een oude wijsheid "reageer er maar niet op, dan is het lolletje snel over" en dat is waarschijnlijk het enige wat sarkozy nu doet.

niet dat ik heftig beweer dat hij dé president zal zijn, allerminst, ik zag liever een zalm in combinatie met bos of balki, maar daar hebben ze niets aan hier, de fransen moeten eerst eens goed op hun donder hebben, en dan kunnen ze met gemaatigden verder.

en diegene die hun op hun donder kan geven, is in ieder geval niet segolene of bayrou, dus blijft sarko over.

het gekke is, dat op en rotonde iedere fransman scheld dat de ander geen richtingaanwijzer aanzet als hij afslaat, en vervolgens doen ze het zelf ook niet.

ze vloeken zich stijf op de nederlanders die links blijven rijden en ongelukken veroorzaken, en zelf blijven ze op je kont kleven en hangen her en der in de vangrail.

ze zien allemaal dat er wat moet veranderen, zolang het maar bij de ander begint en niet bij hun zelf.

welnu, laat sarkozy ze maar eens uit die droom halen, als dat hem lukt.

cees.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#12 Geplaatst: 2007-05-12 20:02:11

Ik sluit me in grote lijnen aan bij het betoog van Steven omtrent de kwaliteit van de Franse krantenjournalistiek. Zoals ik al eerder opmerkte (tv-'debat' Royal-Sarkozy) valt de Franse perstraditie niet te vergelijken met de Nederlandse en andere Noordse landen. Kritische journalistiek vind je nog wel bij Libération en 'Le Canard'. Maar voor het overige is het vrij droevig, in het bijzonder bij de regionale pers die naast de talrijke pagina's over sport nog wat kolommen inruimen voor het 'gewone' nieuws. De redactionele drukte die met name deze kranten maken over het luxe jacht bij Malta is symptomatisch. En juist deze kranten worden buiten de grote steden gelezen door een meerderheid van de bevolking. Inderdaad is het voor onze begrippen zeer opmerkelijk dat verdachten met naam en toenaam worden vermeld. Op de televisie komen deze nog niet veroordeelden voluit in beeld, voor Hollandse begrippen tamelijk stuitend.

's Lands wijs, 's lands eer. Verbieden van publicaties is wel het laatste dat in een deomcratisch bestuurd land dient te gebeuren. Benadeelden kunnen zich wenden tot de rechter. Persbreidel is wel het laatste waaraan we moeten denken, kijk maar naar hetgeen gebeurt in de voormalige Sovjet-Unie. Misbruik van persvrijheid is de prijs die we moeten betalen voor het leven in een vrije en democratische samenleving. Mensen die de - soms falenden - pers het zwijgen willen opleggen, beticht ik van een niet zo gezonde kijk op de democratische verworvenheden van 2007. Om me maar eens vriendelijk uit te drukken.

Wim

avatar#4129
doperwt
Berichten: 7
Reacties: 245

#13 Geplaatst: 2007-05-13 21:33:28

Tja de Franse pers... het blijft moeilijk! Libération en Canard zijn wel kritisch zoals je schrijft, maar wel een beetje eenzijdig kritisch, nl richting de rechterzijde, terwijl de PS weinig fout schijnt te kunnen doen. Dan lees ik liever Le Monde, hoewel die wel een stemadvies heeft gegeven, nl Sarkozy, maar gelukkig valt dan direct de helft van de lezers over de redactie heen, dus het blijft allemaal mooi evenwichtig. Heb zojuist na enige aarzeling maar een abonnement genomen, op de papieren versie dan welteverstaan, wat tegenwoordig een dure grap is maar zo veel lekkerder leest dan van een scherm... lekker op het balkon met een bak sterke koffie...

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#14 Geplaatst: 2007-05-31 17:29:14

de storm op la mer mèditerranée is gaan liggen en sarkozy is met het jacht rustig weergekeerd in woelig france.

er wordt al driftig aan de vredige boom gekapt met het beiltje van de nieuwbakken president en zijn eerste (staats)bezoek zit er al weer op.

menig oproerkraaier laat niets meer van zich horen en alle aangekondigde ellende van stakingen en demonstraties blijken een wassen neus te zijn geweest van een publiek die sarko nog niet eens in madurodam hebben geplaatst.

speedy sarko is al aan de poten van het ambtenaren bestand aan het zagen en de medicijnen zullen eerdaags een graai in eigen knip gaan kosten want de kosten lopen de pan uit, onder het mom van "men moet minder gebruiken" 

de aangekondigde aftrekken op hypotheken werden al direct toegeschreven aan "het nog meer verijken van de vrienden van sarkozy" en ziedaar, speedy sarko maakt er maar gelijk, alle leningen van, de koopkracht hopelijk ten goede.

de schreeuwende groep die tégen sarkozy was lijkt zich te hebben neergelegd bij de nieuwe president gezien de statestieken van populairiteit van de president, en de berichten wijzen uit dat zelfs een grote meerderheid zal kiezen voor een rechts kabinet, sarkozy gaat het helemaal maken.

maar ehhh... is dat wel zo ?

de roep van sarkozy om turkije niet toe te laten tot de eu is inmiddels veranderd in "laten we er rustig over praten"

wat zou hij daar nu weer mee bedoelen ?

cees.  

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#15 Geplaatst: 2007-05-31 18:15:36

Sarkozy geeft nog gauw wat kadootjes weg vlak voor de verkiezingen. Nou nog afwachten welke modaliteiten. Met die hypotheekaftrek maakt hij een historische blunder. Niemand durft er in politiek Nederland nog zijn vingers te branden door het "h-woord" te gebruiken. Terwijl die rentefrek alleen maar de huizenprijzen heeft doen stijgen en als een molensteen om de Nederlandse Staat hangt die vrijwel direct daarmee de hypotheekverstrekkers subsidieert.

Het principe is niet verkeerd: iedereen een eigen huis. Maar of dat de RMI-stes in de HLM nu werkelijk aanspreekt? Leuk een huis ergens op het platteland (in en rondom de stad is het niet te betalen). Moet er wel werk zijn.

Probeer trouwens aan een Fransman eens uit te leggen dat Nederlandse bijstandstrekkers hun huis moeten "opeten" via eeen krediethypotheek. Ze kijken je dan met hele grote ogen aan!

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#16 Geplaatst: 2007-06-12 07:31:43

Met zijn dronken optreden toont hij wel een erg menselijk gezicht.

Symphatieke man die S, maar Poetin drink je niet zo snel onder tafel... 

Waarom is het dronken optreden niet in LDF te zien? Zelfcensuur? 

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#17 Geplaatst: 2007-06-12 07:47:05

Ach, wat is erger: Bush ziek na een Buckler of Sarkozy erg spraakzaam na een wodka...

Wel op Internet te zien: 

http://www.dailymotion.com/video/x27s4a_sarkozy-ivre-au-g8 

http://www.dailymotion.com/video/x27xfa_non-sarkozy-netait-pas-ivre-resume 

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#18 Geplaatst: 2007-06-12 10:02:00

steven, was jij het niet die een bruiloft had een poos geleden in bretagne ?

dan weet je hoe die lui drinken, en, het is aanstekelijk, maar...... te diep in het glaasje is wel je eigen schuld.

nee, de bretons drink je niet onder de tafel, en poetin waarschijnlijk ook niet, al is het nieuws dat poetin nooit alcohol drinkt niet nieuw, er is al lang bekend dat hij niet drinkt.

maar sarkozy ? die is zo teut als wat !

ik vind het niet erg, wat erger is, is de leugen er achter aan "nee, sarkozy drinkt nooit"

een fransman die nooit drinkt moet nog geboren worden of is al dood.

jammer dat ze gelijk gaan liegen, dat is voor de meeste mensen nog erger dan de daad zelf.

cees.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#19 Geplaatst: 2007-06-12 12:02:27

Cees, die persconferentie van Sarkozy, ik lig er totaal niet wakker van. 95% van de Fransen zal het een zorg zijn. Er moet alleen niet over gejokt worden...

avatar#3977
factotum
Berichten: 10
Reacties: 100

#20 Geplaatst: 2007-06-18 18:31:59

Salut,

Nu gaat het gebeuren: niets staat president Sarkozy nog in de weg. Le monde va changer de base !

De analisten op dit Forum die de komst van Sarkozy zien als het begin van het einde van een rij van Franse problemen kunnen de komende weken de resultaten afvinken. Na de zomervakantie zijn de zorgen voorbij. Alle verstarde structuren gaan overhoop. Ik daarentegen heb nog wat steun nodig bij de verwerking van al dat optimisme. Enkele details.

Hoe zit dat nu met de hypotheek renteaftrek ? Een NL-uitvinding, mondiaal vervloekt door economen (van de OESO), wordt hier ingevoerd. Met wat geschuif een voordeel van 200 Euro per maand voor een koppel met een hypotheek, prima voor het koppel dat het overkomt, maar verdere voordelen ? 'k zou ut nie wete. Komt er over tien jaar een Franse vorm van het Nederlandse H-woord (Mot Asj ?). Een molensteen waar de samenleving en de politiek niet meer vanaf komt.

Wat anders: de TVA-Sociale. Wat ingewikkelder maar niet minder venijnig in zijn uitwerking. Een TVA-maatregel is in beginsel niet slecht om concurrentievervalsing tegen te gaan. Mits slim en met mate toegepast. Maar het kan fout uitpakken omdat de TVA-maatregel op zich geen garantie vormt voor een beter economisch gedrag van de Franse ondernemer en burger. Die krijg nu meer ruimte, maar neemt ie die ook ? En je moet ook niet beweren dat er geen prijsopdrijving vanuit gaat. Chinese T-shirts worden gewoon duurder en de Franse blijven in prijs gelijk.

Een volgende keer wil ik eens gaan kijken naar de betaling van de extra gewerkte uren. Ons gewaardeerd Forum lid Taciturne -die ik Steven mag noemen ! - werkt nu 15 uur per week meer dan dat ie wordt betaald. Hoe zal dat gaan .......?

Groetjes,

Ben

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#21 Geplaatst: 2007-06-18 19:37:45

Het is nog maar de vraag of Sarkozy en de zijnen het voor elkaar zullen krijgen wat ze allemaal in de periode na de presidentsverkiezingen hebben beloofd. Er komt om te beginnen een nieuw kabinet. Het piepjonge Fillon I is ontslagen na de niet-herverkiezing van het Berlusconi-achtige typje van Juppé. Een nieuw te formeren kabinet zal, zo is beloofd, ook bestaan uit politieke bestuurders van links en het midden. Maar belangrijker, de 'blauwe golf' is uitgebleven. De UMP-fractie heeft zelfs zetelverlies geleden en de socialisten hebben gewonnen. Mét andere rechtse groepjes behoudt de UMP een flinke meerderheid, maar het zetelverlies van zondag is een teken aan de wand. En vergeet ook de vakbonden niet. Zij vertegenwoordigen nauwelijks leden (8% van de salariés is bij een syndicat aangesloten), maar hebben altijd een grote mond en kunnen met het knippen van hun vingers het land door stakingen lamleggen.

De Fransman die wij spreken haalt de schouders op over bijvoorbeeld de TVA sociale. Het is simpel: je geeft de een fiscale voordelen en de ander laat je ervoor betalen. C'est logique.... Het geld moet toch érgens vandaan komen.

Het worden wel leuke tijden in Frankrijk. Royal zet haar voormalige lief de deur uit en wil ook nog zijn post als partijhoogste. Groots en meeslepend, die Franse politiek. Toch wat spannender dat die Honderd Dagen van Balkenende en Bos.

Wim

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#22 Geplaatst: 2007-06-18 22:59:34

Ik ben toch wel wat gewend maar de Franse politiek verbaast me steeds weer.

Versbenoemde ministers moeten alweer het veld ruimen omdat ze het toevallig niet in hun kieskring gered hebben. Hoezo continuïteit?

Sarkozy geeft wat cadeaus weg voor de midengroepen zoals een minimale hyptheekrenteaftrek en maar afwachten hoe lang dat duurt.  Ook mag er weer langer gewerkt hebben voor wie daar nog zin in heeft. Alleen interessant voor "ouvriers" want "cadres" hebben geannualiseerde werkdagen. Service minimum? Ik moet het nog zien. Als de gestaalde kaders van de vakbonden gewoon de stroom van de SNCF-lijnen afhalen rijdt er ook geen trein.

Bayrou volkomen afgeserveerd met zijn "Modem".

En Wim, het gehuichel van het koppel Royal-Hollande: het komt nu écht naar boven. Waarom hoorde ik alleen om het Nederlandse Journaal dat Hollande al een tijdje een vriendin heeft en niet op het Franse nieuws?

Inderdaad, wel een stuk spannender dan een slap boekje met plannetjes na 100 dagen onder het volk te hebben verkeerd.........

Steven

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#23 Geplaatst: 2007-06-19 01:24:03

Wat een heerlijke roddel over Francois Hollande. Ik wist er niets van. Ik heb het altijd al een pathologische situatie gevonden, zo een super-ambitieus stel. En dan ook nog in het openbaar over-en weer <twisten>. Maar, net wat Steven zegt: alleszins spannend. Never a dull moment  tot nu toe.

Ik ben het alleen even kwijt waarom Alain Juppé geen minister meer kan zijn. Is hij gewoon ontslagen of mag dat niet omdat hij niet gewonnen heeft in zijn circonscription? Het bevreemdt mij een beetje.

Ingrid

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#24 Geplaatst: 2007-06-19 07:18:38

Juppé heeft verloren in zijn circonscription en Sarkozy had beslist dat verliezers het kabinet moesten verlaten.

avatar#3977
factotum
Berichten: 10
Reacties: 100

#25 Geplaatst: 2007-06-19 07:34:44

Salut,

In de zijlijn van het hoofdonderwerp werd (enkele weken terug) afgegeven op het beroerde journalistieke niveau van de Franse media (mede nav het boot tochtje van Sarkozy). Inhoudelijk ben ik het daarmee eens. Wel was de manier van uitdrukken van veel criticasters vaak even "erg" als die van de beroerde journalisten. Ook nu weer, men smult over de breuk Hollande-Royal en men noemt het gedrag huichelachtig. Terwijl het toch gewoon beroerde journalistiek is (zelfs van mijn favoriete krant Le M.)

Ik ben niet ge´nteresseerd in de scheve schaatsen van ene Franšois en de reactie van zijn ega, is het aanhalen in de krant niet waard. Ik hoop dat de kinderen niet te jong zijn. Er zijn boeken geschreven waar vreemdgaan erg mooi is beschreven. Veel leuker dan de muffe werkelijkheid.

Huichelen is de keerzijde van discretie; het spel van het vreemdgaan eist ook respect voor diegenen die je belazert. Een oude Franse gewoonte die, ware ik een vreemdganger, tot onderdeel van het spel zou maken.

Nog even doorgaan en we kopen de kranten niet meer voor het nieuws maar voor de blote tieten op pagina drie. Sex sells.

Groet,

Ben

PS. Toch leuk dat de Forumlopers die tegen het cumuleren van functies zijn, nu de wetmatigheid die Sarkozy er in heeft gebracht (zonder extra job geen andere job) voor zoete koek slikken.

B

avatar#4129
doperwt
Berichten: 7
Reacties: 245

#26 Geplaatst: 2007-06-19 12:08:55

Zoete koek? helemaal niet, ik vind het volstrekt aberrant dat iemand minister van Ecologie kan zijn, burgemeester van Bordeaux, en zich ook nog verkiesbaar stelt voor de parlementsverkiezingen. Zit-ie ook nog in het Europees parlement per ongeluk? En vervolgens windt iedereen zich op over het absentéisme. Ik begrijp daar even weinig van als van het achterlijke niet-proportionele kiessysteem.