Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Kunststof wateraansluiting

Auteur Bericht

avatar#3173
Guillaume le conquérant
Berichten: 63
Reacties: 148

#0 Geplaatst: 2007-05-07 13:50:44

Ons huis heeft inmiddels een wateraansluiting dmv een dikke kunststof pijp (joepie). Het ding komt zo'n 20cm van een hoek ter hoogte van de plint door de muur, lengte is ongeveer 80cm. Daar vandaan moet dus het verdere waterleidingnet in huis worden aangelegd. Zowel buiten in de put als binnen zit er een hoofdkraan.

Mijn vragen: 1 in hoeverre is zo'n pijp nog te buigen (zodat hij tegen de muur vastgezet kan worden) voordat hij scheurt of breekt. De buis is dikwandig en taai maar ik heb geen ervaring tot hoever hij nog gemanipuleerd kan/mag worden.

2 Of moet hij zover mogelijk worden ingekort en dan een knietje erop om vandaaruit met koper verder te gaan.

3 Of op lengte laten en in een flauwe bocht tegen de zijmuur vastzetten. Dit geeft meer speling maar staat niet zo heel netjes dus vandaar vraag 1 

Willem

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2007-05-07 21:49:02

Ik raad je aan de rubriek Klussen en bouwen van deze website te raadplegen (zie hier links in de menubalk). Daar staat een heel verhaal over water(leiding) enz.

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2007-05-08 12:28:09

Willem,

Bij voorkeur zou ik je adviseren de leiding op lengte te laten en tegen de zijmuur te bevestigen met een flauwe bocht en dan verder te gaan.

Scherp buigen dat gaat niet want dan knikt de kunsstof leiding. Een beetje verwarmen met een haarfohn kan helpen.

Een klein koofje erom maken en je ziet er niets meer van toch?

Het is tenslotte maar 20cm* pak hem beet 40cm of 50 cm.

Geen haakse bochten maken in je toevoerleiding, dit geeft enorm veel weerstand en dus lawaai, daar heb je geen plezier van.

In jouw geval betekent het al 2 haakse bochten kort na elkaar.

I.h.a. hou ik niet van haakse bochten in leidingen, dat geeft zoals gezegd veel weerstand en lawaai, denk aan waterslag. Koper kun je met een buigtang prima buigen als het hard koper is, zachtkoper geen probleem en kunststof ook niet.

I.h.a. zo weinig mogelijk verbindingen gebruiken, verbindingen zijn mogelijke lekplaatsen. probeer ze dus zoveel als mogelijk te beperken bij nieuwbouw.

Ook hard koper is tot 22 mm gemakkelijk te buigen met goede pijpenbuigtang, zonder uit te gloeien. Voor grotere diameter uitgloeien en speciaal gereedschap, voor een DHZ niet meer zo eenvoudig. Met 22 mm kun je prima binnenhuis installatie aanleggen.

  

Zelf zou ik met kunststof verder gaan tot je meterkast en je systeem binnenshuis in koper uitvoeren, in ieder geval voor het warme water.

Maar daar zijn meerdere oplossingen voor, zie ook de site en forum. Zoek bijvoorbeeld eens op "alupex" in forum.

avatar#3173
Guillaume le conquérant
Berichten: 63
Reacties: 148

#3 Geplaatst: 2007-05-09 12:38:34

Dag Wim en Jeanpierre,

Yep de info elders op de site neem ik natuurlijk ter harte ( en mee naar LdF).

Ga dus voor niet inkorten en een koofje er om heen.

Soms ff gewoon iets doorspreken met medemensen kan erg prettig zijn voor dat je aan een klus begint.

Willem