Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Behandelen ongeglazuurde plavuizen

Auteur Bericht

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#0 Geplaatst: 2007-05-12 10:05:48

We hebben een nieuwe keukenvloer aangelegd van klassieke ongeglazuurde plavuizen (16 x 16, voeg ca. 1 cm.).

Over de beste behandeling van de plavuizen hebben we verschillende verhalen gehoord. Een search op internet levert vooral veel bedrijven op die (dure) middelen leveren.

Bedoeling is om ze niet te "lakken" (of sealen) maar te behandelen met olie. Er zijn talloze middelen op de markt maar ik begrijp dat een eenvoudig mengsel van lijolie en terpentjn (of is het terpentine?) al of niet met een siccatief zou moeten volstaan.

Wie heeft ervaring?

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2007-05-12 14:19:57

Mijn ervaring met ongeglazuurde plavuizen is dat je ze goed moet schoonmaken met een zoutzuuroplossing om alles goed schoon te krijgen en de cementsluiers goed te verwijderen. Pas op en gebruik beschermende maatregelen maar dat hoef ik jou niet te vertellen.

Daarna heb ik het eerst met groene zeep gedaan (althans mijn vrouw meestal) maar dat was uiteindelijk niet zo'n succes. Groene zeep is nogal laagvormend en trekt op zich ook veel vuil aan.

Ik zou zelf dus geen groene zeep willen adviseren hiervoor.

Later hebben we het met een chemisch preparaat behandeld dat ook voor parket gebruikt wordt en dat functioneerde op zich goed.

Met lijnolie op plavuizen heb ik nog geen ervaring.

JP

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#2 Geplaatst: 2007-05-12 16:20:41

Google even op "Oxaanolie"  Steven.

Rob.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2007-05-12 18:54:03

Hier nog een site met een zo te zien effectieve methode, wellicht kende je hem al;

http://www.baauw.nl/Home/Bouwmateriaal/Tegels/Breteche

JP

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#4 Geplaatst: 2007-05-14 10:34:37

Beste Steven,

Ik hou niet van olie of olieachtige behandelingen op poreuze tegels naar mijn ervaring blijven ze toch wat kleven, met snellere aanhechting van stof, vuil en haren van huisdieren tot gevolg.
Ik zou de tegels inclusief de voegen hydrofoberen met een product op siloxaan basis dat breng je gewoon met een kwast op en na dag is je vloer water afstotend (na een maand optimaal).
In de handel zijnde producten zijn merendeels bedoeld voor metselwerk maar de aard van je tegels en voegen lijken hier natuurlijk sterk op en inderdaad het is niet goedkoop.

Zie bijvoorbeeld:
http://www.remmersbouwchemie.nl/blad-m/0711.pdf

Rob van der Veer

avatar#5081
cedante
Berichten: 1
Reacties: 1

#5 Geplaatst: 2007-12-31 00:57:51

Hallo allemaal,

Vandaag heb ik mij aangemeld op deze erg leuke site. Wij wonen in de haag in een oud pand midden in het centrum, en zijn nu al 6 jaar bezig om het pand in originele staat te herstellen. Ik heb mij geregistreerd omdat ik een tip wilde geven over dit topic, omdat wij een oude boeren plavuiz hebben gelegd en ook al verschillende adviezen hadden gekregen, maar wat al eerder verteld is niet met olie gaan werken (oxaanolie) uiteindelijk kregen wij de tip om steenwas te gebruiken

http://www.kolstegelzetbedrijf.nl

dan blijft de vloer mooi mat, en behoud het zijn karakter. Inderdaad met zoutzuur schoonmaken hebben wij ook gedaan. Ik snap dat je het nu nog in Frankrijk moet vinden, maar wellicht heeft iemand wat aan deze tip

grt, lilian 

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#6 Geplaatst: 2007-12-31 10:10:34

Lijnolie met terpentijn is inderdaad de klassieke methode.

Met een scheutje siccatief er door bespoedig je de droging.

Siccatief zou ook de waterbestendigheid verhogen maar ik merk daar nooit zo veel van...

Als je zoekt naar een vriendelijke en natuurlijke afwerking zou je eens op de site van Auro moeten kijken.

Ter info; Er is een groot verschil tussen terpentine en terpentijn, ook in gebruik 

Terpentine is een aardolie destilaat

terpentijn wordt gewonnen uit pijnboomhars 

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#7 Geplaatst: 2007-12-31 10:28:09

Ik realiseer me als eerste vraagsteller niet het resultaat van mijn naspeuringen te hebben verteld.

Onze leverancier (die veel renovatiewerk doet, hij heeft een tegelbakkerij en glazuurt zelf, o.m. voor de Parijse métro) had hetzelfde advies voor nieuwe tegels: lijnoie met terpentijn. Maar hij zei er tevens bij: Starwax Cire voor Terres cuites-Tomettes (verkrijgbaar bij elke Brico) is eigenlijk net zo goed c"ne vous emmerdez pas"). Opbrengen met kwast, 3 lagen met tussenruimte van een dag. Hebben we gedaan, fantastisch resultaat. Een keer per week een vochtige dweil erover voldoet.

Verbruik aan "Cire" bijzonder laag.

Steven

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#8 Geplaatst: 2007-12-31 12:34:54

Beste Lilian-cedante, Hans en Steven.

Ten eerste @ cedante:

bedankt voor de complimenten. Zo werkt het inderdaad op dit forum (en speciaal in de klussenrubriek):

- de een heeft een vraag

- de ander heeft een oplossing

- weer iemand anders heeft er een relevante website ontdekt

- en dan komen weer anderen met hun ervaring

en zo ontstaat er uit een aantal puzzelstukken een oplossing. Wouw.

De op de website van het Haarlemse tegelzetbedrijf Kol afgekeurde methode met groene zeep wordt overigens door velen gekoesterd. Het ongelijkmatige vervuilings- en slijtagepatroon geeft de vloer een oude en authentieke doorleefde uitstraling - kwestie van smaak! 

@hans:

terpentine is een modern vervangingsproduct voor het echte terpentijn, wordt voor verfverdunning net zo ingezet als dit oorspronkelijke product, maar heeft bij het opvullen van poriën in plavuizen toch een heeel andere werking dan terpentijn.

@steven:

heeft je leverancier ook een website? Of kan je mij privé zijn naam en adres mailen?

Christian von Klösterlein

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#9 Geplaatst: 2007-12-31 18:18:45

Christian, zie hier, dan krijg je gelijk een indruk van zijn werk via een filmpje op France 5. Het gaat om Yves Jusselin van de Carrelages de la Bussière.

http://www.france5.fr/question-maison/index-fr.php?page=article&id=180 

Hij is zeker niet goedkoop en zijn restauratie-activiteiten gaan voor zijn leveranties van kleine partijen aan particulieren, dus levertijden niet erg gegarandeerd maar het is een ware kunstenaar en bovendien een zeer prettig mens.

Om de één of andere gekke reden heb ik altijd een zwak gehad voor de rechthoekige witte tegels van de Parijse Métro (Carreaux Biseautés) en toen we begin dit jaar de keuken gingen verbouwen wilde ik ze absoluut. Die heb ik dus nu en ik ben er razend trots op. Ik stuur je privé een foto.

Steven

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#10 Geplaatst: 2007-12-31 18:26:56

Correctie van vorige mail.

De link naar France 5 klopt maar het filmpje is niet meer beschikbaar. Gelukkig heb ik het wel op mijn computer bewaard.

Ik stuur het privé aan Christian (7 Mb in Real Media formaat dus dat gaat nog). Wie eventueel ook interesse heeft mailt maar privé.

Steven

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#11 Geplaatst: 2008-01-01 10:25:34

@hans:

terpentine is een modern vervangingsproduct voor het echte terpentijn, wordt voor verfverdunning net zo ingezet als dit oorspronkelijke product, maar heeft bij het opvullen van poriën in plavuizen toch een heeel andere werking dan terpentijn.

?

Maar wat voegt dit toe aan mijn eerdere info over terpentijn?! 

avatar#148
marjorie
Berichten: 68
Reacties: 332

#12 Geplaatst: 2008-01-04 10:21:16

wij hebben zojuist besloten de plavuizen van pierra (www.pierra.com, zoek onder perigord) aan te schaffen. deze lijken op oude boerenplavuizen maar kunnen, gelukkig voor onze knieen, wel gelijmd worden.

voor deze plavuizen adviseren ze antique-look, een patine, die de terres cuites beschermt tegen vlekken, niet plakt en ongeveer 1x per jaar/anderhalf jaar moet worden opgebracht. deze patine geeft ook een oude, licht glanzende uitstraling. het effect is erg mooi en niet te glimmend.  is ook geschikt voor gebruik in bv de keuken.

nog geen ervaring dus maar gezien het effect op de met dit spul behandelde terres cuites in de showroom, wel onze voorkeurskeuze.

christian, nog bedankt voor de carrelage-tip, die ons bracht naar het weliswaar afschuwelijk vreselijk energieslurpende commerce-barakkenstelsel van de chenove en marsannay, maar waar we dus bij een andere espace precies vonden wat we zochten.

salut,

marjorie