Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Constructie spanten

Auteur Bericht

avatar#4539
Jurriaan
Berichten: 1
Reacties: 0

#0 Geplaatst: 2007-05-17 12:54:17

Ik wil een dak maken voor een schuur/buitenkeuken en moet daarvoor balken gaan bestellen.

Wie kan mij vertellen hoe ik moet berekenen welk formaat balken ik voor de spanten moet gebruiken.

En welke vorm spanten is eigenlijk het handigst/cq. verstandigst?

Alvast bedankt

Jurriaan Cals

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2007-05-17 14:12:55

Moet je toch wat meer gegevens melden,

overspanning in meters.

dakhelling

soort dakbedekking

wat voor soort dak, sporen, gording met steunmuur of zonder

etc etc. Zoek ook eens op het forum onder gording of spant en je vindt een hoop.

Vooral Christian le Bricoleur heeft er een hoop goede tips over geschreven.

Zo in het algemeen is het niet te zeggen, iha zijn rechthoekige spanten het meest praktisch en economisch.

Zelf werk ik altijd graag met Douglas spar of eiken voor spanten maar hangt ook af van prijs en verkrijgbaarheid bij jou in de regio.

Wil je zelf aan het rekenen slaan kijk dan eens op:

http://www.berekeningvanconstructies.be/37_toc.htm

Daar staat wel aardig welke factoren allemaal van toepassing (kunnen) zijn, dan zul je ook wel ontdekken dat het niet zo eenvoudig is.

Heb je totaal geen ervaring met sterkteleer en constructieberekeningen dan zou ik je het afraden om het zelf te doen, schakel een constructeur in. Ook als je het zelf wel hebt berekend is het natuurlijk handig om het te laten checken door een constructeur, je zou de eerste niet zijn die een rekenfoutje of inschattingsfoutje heeft gemaakt waardoor de constructie instort.

Wil je het zuiver empirisch doen dan zul je moeten rondkijken op de bouw of bestaande bouw wat ze gebruiken voor jouw soort dak en welke constructie toegepast is.

Dus kijk en leer.

JP

avatar#4349
Joost R. Goosen
Berichten: 2
Reacties: 11

#2 Geplaatst: 2007-05-25 12:55:46

Hallo allemaal,

Nog even een ander vraagje: Stel je laat balken zagen bij een houtzagerij, in mijn geval 'sapin' (traité natuurlijk), moet je er bij de constuctie dan ook mee rekening houden dat het hout gaat werken?

Ik ben benieuwd.

Groeten,

Joost

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#3 Geplaatst: 2007-05-25 13:21:09

Ikzou nooit bij een constructie 'rekening houden met werking' van het hout dat je gebruikt, dat is volgens mij geen goed plan. Niet uitgewerkt hout kan een aantal kanten op krom gaan trekken, zeker onder belasting, en af en toe ook spontaan gaan scheuren.

Zagerijen hebben ook (meestal) 'uitgewerkt' hout voorraadig. Kán wat duurder zijn, maar is voor veel gevallen - zoals deze - toch echt nodig denk ik. Als het een goeie zagerij is kunnen ze je wel adviseren als je verteld wat de bedoeling is, maar wel op blijven letten ;-)

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#4 Geplaatst: 2007-05-26 18:16:24

Joost,

een goede zagerij heeft ook een drooginstallatie. Koop dus gedroogd hout. Je hebt het over traité; dat is zeker gedroogd en geïmpregneerd? Dan is dit goed toe te passen.

Hout dat bij het drogen gescheurd of kromgetrokken is wordt niet als bouwhout verkocht maar anders gebruikt - bijvoorbeeld versnipperd om er spaanplaat (agglomeré) van te maken.

Iedere deugdelijke spantconstructie is zo ontworpen dat bij uitzetten en krimpen geen ontoelaatbare vervorming of extra spanningen optreden. En beetje doorzakken in de loop der jaren is gebruikelijk, ook bij eikenhout!

Christian von Klösterlein

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#5 Geplaatst: 2007-05-26 18:24:10

@Jurrian,

zoals Jeanpierre zegt is zonder kennis van de exacte situatie ter plaatse geen zinnig advies te geven.

Maar hoe vind je het volgende (methode van de middeneeuwse bouwmeesters):

Kijk in de buurt naar een constructie die qua maat en vorm met je plannen overeenkomt en die zijn degelijkheid bewezen heeft: copieer hiervan de constructie en de maten. Maar nooit (nooit!) een afgekeken constructie 'vereenvoudigen', want ieder onderdeel in een spant heeft een functie, en het wijzigen van één element kan de andere op een door de leek niet te voorspellen manier overbelasten.

Christian von Klösterlein

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#6 Geplaatst: 2007-05-26 18:27:07

Eh, Christian, traite betekent dat het hout is behandeld tegen kleine houtsnoepertjes, heeft niets te maken met of het hout gedroogd is of niet.

Tegenwoordig is maar weinig gedroogd hout beschikbaar hebben wij gemerkt, zeker niet bij de houtzagerijen in onze buurt.

Overigens, volgens de Franse wet hoort bouwhout tegenwoordig altijd traite te zijn.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#7 Geplaatst: 2007-05-26 18:49:46

Dank je, Jean-Paul,

dus ik blijf erbij: hout moet gedroogd en geïmpregneerd zijn.

Christian v.K.

avatar#4493
Corrèze
Berichten: 2
Reacties: 38

#8 Geplaatst: 2007-06-23 15:02:37

Vraag over verplaatsing van horizontale spanten.

Wij hebben een zolder op een oud huis met 2 spanten. Alles is in perfecte staat.Twee muren lopen door tot in de nok van het huis aan de beide zijde, verdeeld in 3 vlakken staan in het midden van de zolder / dakconstructie 2 spanten in een omgekeerde V. De twee hoofdsteunen van de spanten lopen van de muren van het huis tot in de nok en vormen de omgekeerde V van het dak, alles in prachtig oud hout. Waar de twee hoofdspanen elkaar raken (in de nok) zit 40 cm daar onder een horizontale balk 80 cm lang, die deze twee spanten op zijn plaats houden. Verder zit half weg de twee hoofdspanten ook een horizontale balk, 4 meter lang, deze houdt de twee hoofdspanten op de plaats, dus dit lijkt op een A.  

Mijn vraag is: kan ik de bovenste horizontale balk ook geheel naar boven verplaatsen tegen de twee hoofdspanten aan. Ik maak dus nog steeds een verbinding met de twee dragende spanten, deze kunnen dan niet uit elkaar geraken.

En kan ik de grote horizontale balk, geheel naar de zoldervloer plaatsen, zodat ik meer doorloop ruimte kan krijgen. Of zelfs .... kan ik de balken weghalen en vervangen door bijvoorbeeld stalen U balken, deze zijn sterker en houden dan de constructie op zijn plaats.

Het dak heeft een totale oppervlakte van 40m2. 

Groet,

Roel

jhe@xs4all.nl

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#9 Geplaatst: 2007-06-23 18:09:26

In je eerste optie, het verplaatsen van de schoringen ga je heel het krachtenspel veranderen.

Die balken zitten daar niet voor niets, je wilt ze verplaatsen naar de balkuiteinden die notoir onbetrouwbaar zijn vanwege sterktevermindering door insecten/waterindringing etc.

Dit balkje zit er niet om te voorkomen dat de balken uit elkaar gaan (trekkracht) maar om de drukkracht (knik) op te vangen. De onderste balk heeft beide functies, zowel drukkracht als (zeer geringe) trekkracht opvangen. De constructie is meestal pen en gat en voor trekkrachten is dit minder geschikt.

Die optie mag je m.i. nooit zomaar uitvoeren.

Je tweede optie is bouwtechnisch heel wat gezonder. Stalen U-balken zijn stevig genoeg als ze goed berekend en geplaatst zijn.

Wel zonde van de mooie oude balken, zelf zou ik toch proberen ze te houden.

Kun je geen oplossing verzinnen met een mooi trapje eroverheen of zo iets?

zo'n oude constructie weghalen is toch wel heel erg zonde. (mijn eigen mening)

In uiterste nood zou je nog de onderste balk weg kunnen halen en deze kracht/moment opvangen met een verticale balk op voldoende afstand van de driehoek gevormd door dak en zoldervloer. Of desnoods een klein A-constructietje in de hoek, daar heb je waarschijnlijk ook genoeg aan en geen last.

Dit is een constructie waaraan wel wat gerekend zal moeten worden maar lijkt me praktisch ook goed uitvoerbaar. Je zult waarschijnlijk een nieuwe vloerbalk moeten leggen van staal oid dus ook vrij ingrijpend.

Ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel anders moet je me maar mailen met wat maten en tekeningen sturen liefst in acad of visio.

JP.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#10 Geplaatst: 2007-06-23 22:04:05

Aanvulling op Jeanpierre:

Een horizontale balk in het onderste gedeelte van een A-vormige spant neemt wel degelijk trekspanningen op!

Maak het volgende gedachtenexperiment:

zet twee balken als omgekeerd V op, de spantbenen (= arbalétriers) van een spant (=ferme). Dan vervang je alle lasten die op de lengte van deze balken inwerken door één die op de nok drukt. Wat is het resultaat? De voeten van de balken willen uit elkaar!

Consequentie voor het onderhavige probleem:

iedere balk, die de aanwezige horizontale balk vervangt, op dezelfde plaats of iets lager, van hout of van staal, wordt op trek belast - de verbinding tussen deze balk en de 'spantbenen' is dus van belang!

Ik heb een tekening hiervan in mijn fotoalbum, zie: http://album.zoom.nl/user/chrislb/04%20timmerwerk:%20dak,%20vloeren/1001807/

Ik hoop dat alles hiermee duidelijker wordt! Bekijk aldaar ook de volgende afbeelding, no. 13 voor alternatieve spantvormen.

Christian von Klösterlein

aangevuld 23-06-07 22:17

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#11 Geplaatst: 2007-06-23 22:13:59

Christian heeft gelijk dat er een trekkracht optreedt, vooral in de onderste dwarsbalk.

Ik had ook niet gezegd dat hij niet optrad, alleen dat een pen en gat verbinding niet zo geschikt was om  hem op te vangen.

De constructeur, wat ik dus niet ben, zie discussie op het draadje "draagvermogen stalen balk", noemt dit een spatkracht.

De spatkracht is moeilijk op te vangen met zo'n constructie, kijk ook maar bij oude huizen met Lauze daken, de spatkracht heeft tot gevolg gehad dat het dak is ingezakt.

Dus spatkracht is belangrijk, komt voor uit het gewicht en de dakhelling.

Dus zoals ook eerder al gezegd, berekenen!!

Wil je de spatkracht voelen, zet dan eens twee bierkratjes naast elkaar en zet ze steeds wat verder uit elkaar. Ga dus met 1 been op het ene, met je andere been op het andere kratje staan en laat twee mensen terwijl je erop staat de bierkratjes steeds verder uit elkaar schuiven, wel voorzichtig graag.

Wat je dan voelt is de spatkracht.

Succes met het experiment.

Wil je nog wat meer gevoel krijgen voor krachten en momenten pak dan eens twee emmers water van 10 liter.

Hou ze een minuutje opgetild tegen je benen met gestrekte armen. Geen probleem denk ik.

Probeer hetzelfde, dus emmers tillen en til je armen zijwaarts op tot je handen op hoogte van je hoofd zitten, armen gestrekt houden. Het klinkt moeilijk maar is simpel proefje.

Voel de krachten inwerken oftewel het moment.

Het gewicht van de emmers water is namelijk niet veranderd, het enige wat verandert is de hoek en dus het moment.

Als je 10 liter water hebt dan is de gewicht 100 Newton en dat verandert niet. De benedenwaarts gerichte kracht is en blijft 100 N.

succes en sterkte, letterlijk en figuurlijk toegewenst.

Op papier kun je het mooi zien met resultantes en zo maar dan moet je wel wat sterkteleer hebben gehad.

JP

avatar#4493
Corrèze
Berichten: 2
Reacties: 38

#12 Geplaatst: 2007-06-24 09:36:19

Heren bedankt,

Wow .. het maakt het dus zeer gecompliceerd.

JP het dak is niet zo heel groot, de breedte van het huis is 5.8 m en lengte 8 m. Ik kan niet rondom de horizontale balken werken om dat de totale sta hoogte ongeveer 2.2 m is, de bovenste korte balk zit op 180 cm en de middelste ongeveer op 90 cm van de vloer.

De twee spanten van de A rusten op de muren, op deze muren zijn recht onder de spanten grote balken over de gehele breedte gelegd. De steunt dus al op een zware balk. Aan de grote horizontale balk van de A hebben ze de onderliggende houtenbalk met een stalendraad (1,5 cm dik en 1 meter lang) vastgemaakt, daarop zit een moer aangedraaid, dit draad zit iets naast het midden, deze trekt dus in wezen het dakspand en de vloerbalk naar elkaar toe. Of wel draagt de vloerbalk dmv het draad aan het spant.

Aan een van de uitsterste draagmuren, dus in het verlengde van de A's zitten 2 grote scheuren, precies op 1/3 van elke kant. Kan dit wellicht ontstaan door het dak, drukt deze wellicht de muren uit elkaar, deze zijn onderaan 60cm dik?

Gr.

Roel

avatar#4493
Corrèze
Berichten: 2
Reacties: 38

#13 Geplaatst: 2007-06-24 09:45:38

Zoals jullie kunnen zien op de foto, bij mijn aanhef, is het allemaal erg krap op zolder, goed is de isolatie te zien die er bovenop is gelegd.

Verder is goed te zien de onderste dwarsbalk, de spanten met de pen verbindingen, de middelste balk die vanuit de A naar beneden komt en de dwarsbalk raakt, deze zijn dan weer met elkaar verbonden. Tevens is te zien dar er een stalenpen loopt van de dwarsbalk en naar onder door de isolatie naar de balk van de verdiepingsvloer.

Gr.

Roel

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#14 Geplaatst: 2007-06-24 11:02:48

Beste Roel-Corrèze,

grappig idee je dakspant als persoonlijk logo te gebruiken ;-))

Ja je moet inventief zijn als je in dit forum afbeeldingen wilt gebruiken. Ik doe het met behulp van mijn ZOOM-album waarop ik dan verwijs (zoals gisteravond).

Zo langzamerhand vind ik het een uitdaging hier tot een oplossing te komen. Zo nu en dan een probleem oplossen houdt de geest scherp, zei het niet iemand uit ons forum eens zo?

Naar aanleiding van je berichten van 9:36 en 9:45 heb ik nog een paar vragen en opmerkingen:

1. Zijn de spantbenen niet met de balken verbonden die eronder liggen en over de hele breedte van het huis gaan, die dus op de muur opliggen? Als dit het geval is dan draagt deze balk niet alleen de zoldervloer maar neemt ook de spatkrachten (zie bij JP) van de spantbenen op.

2. De ijzerdraad (een draadeinde = tige filetée ?) is volgens mij bedoeld om de vloerbalk aan het spant op te hangen, eea om het doorbuigen te verminderen of te compenseren.

3. Deze vertikale trekstang is niet in het midden aangebracht omdat daar de makelaar (de vertikale balk naar de top van de A) zit.

4. Stammen je vloerbalken en dakspanten uit verschillende bouw/ renovatieperiodes? Dan is misschien het nieuwe onderdeel niet goed aan de bestaande constructie aangepast.

5. De scheuren in de buitenmuur zou ik goed onderzoeken. Ik begrijp overigens niet goed wat je precies bedoelt met

<<op 1/3 van elke kant>>.

Als de vloerbalk niet als onderste trekbalk benut is dan oefenen de benen van de A zeker spatkrachten op de muur uit!

NB. Ik heb ooit in een vergelijkbare situatie de zoldervloer verwijderd en de hele spantconstructie in het zicht gelaten - ik heb dus van een 2,2m hoge kamer en een 1,6m hoge zolder een tentvormige kamer van 3,8m hoog gemaakt. 

Even over de terminologie:

Er blijkt, niet alleen hier, enige spraakverwarring te bestaan over de kwestie hoe de onderdelen van een dakconstructie benoemd worden. Eenduidig is het volgens mij de hele A-constructie 'spant' (=ferme) te noemen en voor de schuine buitenste balken van deze A de term spantbeen te gebruiken (in het Frans arbalétrier, letterlijk kruisboog, en lijkt het hier niet op?)

Ik ga deze en andere kwesties rond het dak overigens in een nieuwe bijdrage voor de rubriek 'Klussen en Bouwen' van deze website behandelen (dakconstructie, dakbedekking, dakrenovaties, dakkapellen).

Christian von Klösterlein

- Hoe meer je weet hoe beter je beseft dat je niet alles kan weten -

avatar#4493
Corrèze
Berichten: 2
Reacties: 38

#15 Geplaatst: 2007-06-24 11:36:36

Beste Christian, Bedankt voor de lange uitleg en vragen: Wij hebben het huis nu 1 week in het bezit en zijn weer retour in Nederland. Het is ons tweede huisje. Mede omdat wij er maar kort naar hebben kunnen kijken, er zijn andere aanpassingen die onze eerste aandacht nodig hebben. Maar de zolder lijkt ons een goed alternatief om nog een kamer te bouwen. Antwoorden op de vragen:1. Of deze balken zijn verbonden, fysiek, weet ik nog niet dan moeten wij eerst de isolatie verwijderen.2. Het draadeinde (jij hebt de juiste bewoording gevonden) lijken ons zeker het doorzakken te compenseren. Op de vloer onder de isolatie zitten dikke spaanplaten, deze konden wij nog niet verwijderen, dat willen wij a.s. juli eens gaan doen.3. De makelaar, klopt, zit in het midden, maar waar dient deze voor? Alleen ter ondersteuning van de dwarsbalk? Zoals het draadeinde voor de onderbalk?4. Het dak is uit 1915, er heeft een verbouwing plaats gevonden in 1985, waarbij de schuur is verbouwd tot huis. Het huis bestaat uit 2 verdiepingen en een zolder, op elke verdieping zijn nieuwe vloeren en balken aangebracht, het dak lijkt gerestaureerd. Het is door een officiële aannemer gedaan.5. In een van de muren, aan het einde van het lange einde van het dak. Deze loopt dus in een A op tot de nok, zijn op de verdieping daaronder 2 grote scheuren zichtbaar. Stel de muur op de eerste verdieping is 5 ,8 meter breed, op 1,5 meter zit een scheur en op3,5 meter zit een scheur, beide scheuren zijn ongeveer 2m lang en lopen van boven naar onder. Misschien zitten deze daar al 100 jaar. Er is 20 jaar geleden wel nieuw pleisterwerk aangebracht, maar dat heeft niet kunnen verhelpen dat deze scheuren nu goed zichtbaar zijn. Jouw NB: zou wel eens een vergelijkbare optie kunnen zijn voor ons, maar dat moet ik nog eens goed onderzoeken. Het lijkt mij goed voor deze problemen een professionele constructeur in te huren. Wij werken momenteel met 2 Nederlandse vaklui, die een bedrijfje hebben in Frankrijk en veel ervaringen hebben met verbouwingen van volledige schuren en huizen, top krachten, hebben zelf ruines volledig opgebouwd. Het zijn natuurlijk geen architecten en technisch bouwkundigen, zijn doen veel op gevoel en hebben heel veel geleerd door de tijden heen. Ik heb JP een aantal foto’s gezonden van de dakspanten. Groetjes,

Roel

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#16 Geplaatst: 2007-06-25 01:34:50

De makelaar of ook wel nokbalk dient om de nok te ondersteunen en speelt een belangrijke rol in het krachtenspel. Voor verklaring van termen zie bijvoorbeeld:

http://www.documentatie.org/uds4/zoekpagina5.asp?search=../data/zoekplaat/5321a/Zoekplaat%20_kaart_6%20[0000.5321a].htm

Je begrijpt ook gelijk waar de term vliering vandaan komt, dat staat op de vliering.

ook de site van Joost, zie

http://www.joostdevree.nl/bouwkunde/begrippen_a.htm

geeft veel bouwkundige verklaringen en informatie. De termen zijn in NL niet uniform, zal in LDF niet anders zijn.

De soort spant die ik bedoelde staat hier:

http://www.joostdevree.nl/bouwkunde/a_spant_www_spanten_com.jpg

Je hebt dan genoeg loopruimte als je de dwarsbalk wat hoger zou plaatsen. Hieraan moet natuurlijk wel flink gerekend worden of dit mogelijk is. Zo op het eerste gezicht lijkt me een optie.

De scheuren in je muren zouden zeer goed van de spatkrachten kunnen zijn, of de zaak stabiel is of niet zou je moeten kunnen afleiden uit het metselwerk dat zoals je zegt ca 20 jaar geleden is aangebracht.

Het draadeinde dat is aangebracht om de vloerbalk in de constructie te betrekken zou ik nooit doen. Vloerbalken zakken door en dit levert gelijk krachten op je dak op en dus spatkrachten.

Het lijkt mij een slecht doordachte constructie.

JP

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#17 Geplaatst: 2007-06-25 06:53:25

Attentie, de in

http://www.joostdevree.nl/bouwkunde/a_spant_www_spanten_com.jpg

afgebeelde spant lijkt mij een slecht doordachte constructie.

Ik kan zonder berekening zoo zien waar de zwakke punten zijn en waar verschuivingen/doorbuigingen op zullen treden (tenzij onder deze spant een krachtig constructieonderdeel aangebracht is waarop het spant goed vastzit, dat als het ware als trekbalk van het spant werkt).

Christian v.K.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#18 Geplaatst: 2007-06-25 11:14:23

Christian

Als je de spantbenen niet vastzet is natuurlijk duidelijk dat de spatkrachten tegelijk ook een knikkracht zullen veroorzaken in het spant. Die zal gezien de constructie m.i. het zwaarst inwerken in het midden van de spantbenen waar deze constructie ook nog het zwakst is. Ook als je de spantbenen vastzet op de buitenmuren is de spatkracht op de muren zeker aanwezig.

Zelf zou ik er inderdaad een grote balk onder zetten om de spatkrachten op te nemen. De plaats waar de pijltjes getekend zijn dus een lekkere grote stevige balk en het spant hier goed aan bevestigen.

Zonder te rekenen kun je dit en nog een aantal aspecten zien. Dat was mijn punt niet, berekenen blijft essentieel, vooral als je een bestaaande constructie gaat veranderen. Ik wilde de driehoekjes laten zien die ik noemde en die gelukkig dus ook in een bestaande spantconstructie te vinden waren (pff, ik dacht dat ik zelf wat verzonnen had maar bleek dus niet zo te zijn:).

Het is een optie, of het een gezonde optie en uitvoerbaar is moet berekend worden want de dikte van het spantbeen staat vast (=bestaand). De dakhelling en het dakgewicht zullen belangrijk zijn. Uit de gegevens zie ik dat de overspanning niet zo heel groot is en de huidige constructie lijkt me stevig dus er zijn mogelijkheden.

JP

avatar#4493
Corrèze
Berichten: 2
Reacties: 38

#19 Geplaatst: 2007-06-25 16:46:56

Beste heren JP en Christian,

Ik ben het spoor een beetje kwijt, maar wel is mij duidelijk dat ik hier geen amateurs moet naar laten kijken. Ik zal dus een constructeur moeten inschakelen. Wij hebben het idee dat het draadeinde wellicht is geplaatst om het dak extra vast te houden / te ondersteunen, de balk daaronder lijkt ons super zwaar 20x20 cm en verder ondersteund door een aantal muren, dus doorzakken kan wellicht niet.

In Juli en augustus gaan we verder met het onderzoek, ik zal jullie de uitkomst van het verhaal dan laten weten. Bedankt voor de goede adviezen.

Groet,

Roel

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#20 Geplaatst: 2007-06-25 17:17:06

Roel,

Een draadeindje van deze geringe diameter en grote lengte kan nooit drukkrachten van enige omvang opnemen, alleen trekkrachten.

Hij is dus nooit om het dak te ondersteunen en moet dus wel zijn om de  vloerbalk te beschermen tegen doorzakken. Ook van de op te nemen trekkrachten moet je niet teveel voorstellen van een draadeindje van deze dikte (ruim 1 cm). De breeksterkte is hoogstens enkele tonnen (2-3000 kg), afhankelijk van de klasse van het materiaal. Ik zou er mijn fiets amper aan op willen hangen, laat staan een vloerbalk.

De dikte van hout maakt weinig uit, als er belasting op zit dan buigt hout krom. Dat versterk en versnel je nog met vocht maar doorzakken doet hij sowieso.

Kijk maar in ieder oud huis dat je tegenkomt, een houten balk met een beetje overspanning is doorgezakt.

20*20 is nu ook niet superzwaar, in mijn huis liggen (oude) vloerbalken van 25*35 en die zijn zelfs flink doorgezakt. Er ligt zelfs 1 grote van 30*40 en ook die is krom.

Je zult moeten kijken waarvoor je de zolder wilt gebruiken, een bergzoldertje, een leefzolder of wellicht zoals Christian voorstelde zolder helemaal verwijderen en alles in het zicht, dan pas volgt je eventuele constructie.

Dus eerst gebruiksdoel definieren, de rest volgt vanzelf.

succes.

JP

avatar#4493
Corrèze
Berichten: 2
Reacties: 38

#21 Geplaatst: 2007-06-26 17:57:19

In de tussentijd even een zeer oude oom van mij gebeld (oud architect en bouwkundige), hij vond de foto nogal verwarrend en ontdekte twee constructies door elkaar heen, dus een oude 1900, een van voor de laatste verbouwing (1985) kon hij ontdekken en de nieuwere (na 1985).

De conclusies op dit forum waren volgens hem ook juist, enige aandacht is zeker wijs, met name voor het doorzakken van de grote balk met het draadeinde zoals ook JP had aangegeven.

Er is nu een zienswijze van mijn aannemer, na een belletje, helaas ben ik nu niet in het franse huis om het te controleren, dat de zware houten balken er niet zijn, maar dat er wellicht een ijzeren balk loopt die ze hebben afgewerkt met een grote houten huls. Hij heeft diverse afgetimmerde delen ontdekt.

De volgende stap bij mijn bezoek naar het huis is naar een goede constructeur om de diverse opties te onderzoeken, misschien een storm in een glas water, maar beter even laten nalopen.

Al met al juli/ augustus zal voor mij een drukke vakantie maand worden.

Bedankt.

Roel

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#22 Geplaatst: 2007-06-26 18:27:15

Werk ze.

Trouwens voor de volledigheid, ook een stalen balk zakt door, vergis je niet.

Wel niet zoveel als een houten balk maar bij een flinke overspanning zakt ook een stalen balk door. Je moet dan denken in de sfeer van mm tot bijvoorbeeld een centimeter. Bij een stalen balk stopt het en blijft constant, anders heeft de constructeur een klein foutje gemaakt en is de vloeigrens overschreden :)

Ik weet niet of je wel eens in een hoge (stalen) constructie bent geweest, nou ik wel en daar kun je bij een beetje windstoten de bewegingen goed voelen.

JP 

avatar#4493
Corrèze
Berichten: 2
Reacties: 38

#23 Geplaatst: 2007-06-26 19:45:35

Ja ik ken dat effect, ik zal alles eens goed doorlopen.

Roel

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#24 Geplaatst: 2007-06-26 22:17:15

Roel,

en denk ook aan het principe:

Beter drie plannen maken en dan het vierde uitvoeren dan ondoordacht beginnen en één grove fout in de praktijk maken.

Christian v.K.