Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Wat vind jij van het Franse onderwijs?

Auteur Bericht

avatar#4541
Kokimo
Berichten: 1
Reacties: 1

#0 Geplaatst: 2007-05-19 01:50:54

Hallo,

Ik ben Nederlandse moeder getrouwd met een Fransman en heb 2 kinderen van 5 en 8 jaar. Wij wonen sinds 4 jaar in Franrkijk na onze terugkomst uit Australie.  Ik geef sinds okt. 2006 Engelse les op het primair onderwijs en zie nu van dichtbij hoe het er in 3 verschillende scholen en 8 verschillende klassen er aantoe gaat.

Wat me opvalt is dat er door de meeste leerkrachten gegild wordt tegen de kinderen en de manier van omgang als een kind het niet goed doet is vaak negatief. Zo worden kinderen soms een hele les op de gang gezet, of pennezakken worden op de grond gesmeten als er niet opgelet wordt, of als een kind niet netjes schrijft, wordt het papiertje gewoon verscheurd! (het is trouwens opvallend hoe klein er in Frankrijk geschreven moet worden!!!)

Mijn kinderen zitten beide ook 2 halve dagen op de Nederlandse afdeling van het Lycee International nabij Parijs. Daar heb ik al 4 Nederlandse moeders dit jaar de keuze zien maken voor hun kind om terug te keren naar NL vanwege de niet op te lossen situaties binnen de Franse scholen, kinderen die ontwricht waren of niet konden mee komen.

Ik zou graag van jullie eens willen horen hoe jullie dit ervaren (elders in Frankrijk). Ik zie jullie reacties graag tegemoet! 

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#1 Geplaatst: 2007-05-19 08:44:21

Ik weet niet of je het Unesco-onderzoek kent over welzijn (of welbeleven) van kinderen in ontwikkelde landen: http://www.unicef.nl/upload/127547_822_1171444462885-irc.pdf 

In dit forum hebben we er aleens over gediscussieerd. Ikzelf heb geen kinderen op Franse scholen (gehad) want "pas" 8 jaar in Frankrijk maar zie wel dagelijks veel "producten" van dit onderwijs. Mijn (Franse) echtgenote zit er nog middenin als lerares Engels aan een Lycée privé.

De kwaliteit van het onderwijs hangt, meer nog dan in NL- af van de individuele inzet van de leerkrachten. Aangezien onderwijskrachten nagenoeg niet kunnen worden ontslagen worden dysfunctionerende schoolkrachten gehandhaafd met alle gevolgen van dien.

Het systeem is ouderwets: veel stampwerk, weinig eigen inbreng van leerlingen, tamelijk autoritair. Vaak school op zaterdagochtend.

Steven

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#2 Geplaatst: 2007-05-19 18:09:37

Ik heb onlangs wat nieuwe informatie bewerkt voor een update van de informatie op deze website. Hierbij alvast wat recente ontwikkelingen: 


Ruim 7% van het bruto binnenlands product gaat naar het onderwijs, tegen 4,5% in Nederland. In sommige delen op het platteland van Frankrijk heerst op de scholen soms nog een discipline die in de jaren vijftig ook in Nederland gemeengoed was. Maar dat schoolse gedrag verandert ook in Frankrijk. Leraren klagen over het afkalvende onderwijssysteem, waarbij naar een middelmatigheid wordt gestreefd onder het motto van gelijke kansen voor iedereen. Ook het verschijnsel dat onderwijzend personeel minder wordt gerespecteerd, is een bron van zorg. In Frankrijk gaat men nog niet zover dat leerkrachten worden getutoyeerd. Er wordt wel nog steeds veel werk gemaakt van wedstrijden, competitie, 'wie is de beste?' etc. Leerkrachten stellen er een eer in om de beste scholieren te laten doorstromen naar de prestigieuze grandes écoles, waaruit de toekomstige Franse elite wordt gerecruteerd. Er wordt veel uit het hoofd geleerd en individueel gewerkt. Sport, groepsgesprekken, muziek, museumbezoek, het is er allemaal wel, maar op kleine schaal.

In het vak wiskunde scoren Nederlandse scholieren aanmerkelijk beter dan hun Franse lotgenoten. Bij het driejaarlijkse onderzoek van de OESO (Organisatie voor economische samenwerking en ontwikkeling) naar de leerprestaties van scholieren van 15 jaar en ouder over de gehele wereld, is gebleken dat Nederland in het vak wiskunde op de vijfde plaats komt. Frankrijk komt niet verder een 13e plaats, iets boven het gemiddelde.

Het Franse onderwijssysteem, in Nederlandse ogen tamelijk klassiek van opzet en sterk gericht op regel- en stampwerk, moet de komende jaren van karakter veranderen, zo meende de minister van Onderwijs vóór Sarkozy. Hij lanceerde een plan dat verder gaat dan zijn voorganger al had ingezet: leerlingen moeten de opgedane kennis ook leren toepassen, moeten zich meer bewust worden van hun burgerschap en zullen moeten leren zelf initiatieven te nemen. Deze modernisering moet ingaan bij de start van het schooljaar in 2008. Eerder al werden nieuwe eisen geformuleerd die de scholen verplicht moeten uitvoeren: beter onderwijs van de Franse taal, meer wiskunde en wetenschappelijke cultuur, beheersing van een vreemde taal en het kunnen omgaan met de nieuwe communicatietechnieken. 

Wim

avatar#3352
NietsTeVertellen
Berichten: 2
Reacties: 54

#3 Geplaatst: 2007-05-28 21:27:49

De vraag kan beter zijn "wat vinden je kinderen" :-)  Het antwoord is : Ze zijn tevreden! (Op het huiswerk na)

avatar#4563
Lauvano
Berichten: 0
Reacties: 1

#4 Geplaatst: 2007-06-01 19:22:44

Wij wonen nu bijna 2 jaar in Zuid Frankrijk. Onze dochter (nu 8 jaar). Is hier begonnen in de CP op de dorpsschool. Ik moet zeggen dat de meester onze dochter zeer goed begeleid heeft en ze kon zonder problemen na het eerste jaar door naar de volgende klas. Er heerst discipline op school en als ik de verhalen over de gebeurtenissen op nederlandse speelplaatsen hoor, ben ik blij dat mijn kind hier naar school gaat. Het huiswerk vanaf de eerste dag vind ik persoonlijk nogal veel. Zeker gezien het feit dat de kinderen lange dagen op school maken. Maar zoals een andere schrijver al zegt; hoe vinden de kinderen het. Ons kind gaat elke dag zingend naar school. Ik ben tot nu toe zeer tevreden over het onderwijs hier.

Laura

avatar#3570
Mieke
Berichten: 2
Reacties: 53

#5 Geplaatst: 2007-06-02 16:39:49

Komende zomer gaan wij terug naar Nederland, en daarom waren wij anderhalve maand geleden op een open ochtend op de nieuwe basisschool van onze kinderen. Wat een verademing! Na een ochtendje kon ik constateren dat ik als ouder nu al meer van de nieuwe school wist, dan van de huidige Franse Maternelle, waar onze zoon al 2 jaar rondstruint. Het Nederlandse personeel stelde zich fatsoenlijk voor, vertelde het een en ander en vooral: liet zien wat de kinderen doen. Hier in Frankrijk hebben we in totaal 2 keer een 'kijkochtend' gehad, maar verder hebben wij als ouders erg weinig inzicht in wat er op school gedaan wordt. Met af en toe dan als verrassing dat we erachter komen dat onze zoon al vanalles geleerd heeft waar wij niets van af wisten...

Omdat onze zoon als Hollandssprekend jochie op school kwam, vroegen wij ons vooral de eerste tijd erg af hoe het met hem ging. Maar daar hoorden we nooit iets over! En toen we zelf een keer een gesprek aanvroegen op zaterdagochtend, om daarover te praten, waren de juffen hoogst verbaasd daarover: alles ging toch goed, dus waarom zou een gesprek nodig zijn?

Inderdaad, alles gaat goed, ons mannetje heeft het naar zijn zin, kan goed meekomen en spreekt inmiddels beter Frans dan zijn moeder (waar hij en zij trots op zijn :-)) Maar ik heb toch buitengewoon veel zin in de Nederlandse school!

Want van het weinige dat ik meemaak van hier, staat me ook bij dat sommige juffen wel erg streng zijn (een kleuter die net uit Canada kwam zeggen dat ze geen 'byebye' mocht zeggen: het arme wicht werd weer terug de klas ingeroepen toen ze dat wel deed!) en er weinig ruimte is voor leuke activiteiten. Het is werken, werken, werken... en dat op de kleuterschool!

Het niveau op de maternelle is vele malen hoger dan in Nederland. Vraag is of dat goed is voor elk kind, sommige kinderen zouden er meer aan hebben wat langer 'spelende kleuter' te mogen zijn! Maar uiteraard zijn wij als ouders toch ook wel trots als we zien wat zo'n kereltje al kan :-)


Overigens...de juffen worden hier op school door de kinderen gewoon bij de naam genoemd! Dus het tutoyeren is hier wel degelijk toegeslagen!

Groet, Mieke 

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#6 Geplaatst: 2007-06-02 21:23:49

Hoe noemen ze de juf dan?Mijn schoondochter is juf in Nederland, en die wordt juf M. genoemd, juf met voornaam dus.

avatar#3570
Mieke
Berichten: 2
Reacties: 53

#7 Geplaatst: 2007-06-19 14:51:52

De kinderen hebben het hier gewoon over 'Veronique', het wordt wel afgewisseld met 'maitresse' maar gewoon de voornaam komt dus voor. En dan heb ik het dus wel over kleutertjes van 3 tot 6 jaar! Persoonlijk hou ik hier helemaal niet van, ik wil mijn kinderen graag enig respect bijbrengen voor volwassenen, en zeker ook voor leerkrachten. Maar ja... als alle andere kids heel hard de voornaam roepen van de juf die toevallig langs het park loopt, dat gilt mijn zoontje vrolijk mee...

avatar#4129
doperwt
Berichten: 7
Reacties: 245

#8 Geplaatst: 2007-06-20 14:05:21

Als je een Fransman/vrouw bij de voornaam noemt kan je hem/haar nog steeds vousvoyeren hoor.

Overigens moet je enorm oppassen voor generalisaties omdat je toevallig met 1 van de duizend miljoen Franse kleuterscholen te maken hebt.

avatar#4541
Kokimo
Berichten: 1
Reacties: 1

#9 Geplaatst: 2007-06-21 19:32:19

Wat vinden mijn kinderen van de scholen? Nou, de leine vraagt elke ochtend bij opstaan naar welke school hij gaat. Als ik hem dan aankondig dat het deze dag de hele dag Marie-Pierre is (dus de Franse school) dan is de reactie: Oh nee! Antwoord ik daarintegen: Juf Kitty, dan staat er een grote glimlach op zijn gezicht!

Hij geeft dus de voorkeur aan de 2 halve dagen op de NL school omdat hij daar vrij kan spelen tussen de werkjes door terwijl de Franse juf een zware discipline hanteerd en er dus alleen gewerkt gewerkt gewerkt wordt! Er is in die klas ook geen speelhoekje te bekennen! En dat voor kleuters van 4 jaar! Nee, tafeltjes met stoeltjes n er worden dus alle hele woordjes en zelfs zinnen geschreven!! Is dit in NL ook al met 4 jaar? Ik dacht het niet!

Voor mijn oudste is het dubbele onderwijs echt te zwaar aan het worden en dus gaan we volgend jaar met de NL school stoppen. Hij had door het missen van de 2 halve dagen te veel inhaal werk naast de behoorlijke hoeveelheid huiswerk die ze hier al krijgen in de 2e klas (groep 4/ CE1). Hij gaat wel goed gezind naar school maar het is allemaal teveel aan het worden. En hij kijkt er tegen aan volgend jaar een andere juf te krijgen omdat die juf bekend staat om te gillen. Tevens schrijft mijn zoon te "groot " en dus niet tussen de 2MM lijntjes van de Fransen en dus is er nu al gewaarschuwd dat die juf het werk zal verscheuren!!! Hoe motiveer je een kind.......

avatar#9533
Onderwijs
Berichten: 0
Reacties: 1

#10 Geplaatst: 2011-10-29 14:28:53

In mijn in het Nederlands geschreven blog komt ook het Franse onderwijs regelmatig aan de orde en doe ik verslag van mijn pogingen om Sarkozy en in 2007 minister Darcos te overtuigen, dat er in het basisonderwijs iets moet veranderen.

Mijn eerste boek in het Frans is daarom getiteld:

"Pour offrir à tous des chances égales, l'école primaire a besoin d'un autre système!" (uitgave BoD, Paris, 2010, een internetuitgever).

Een bereikt resultaat: sinds 2009 heeft Darcos ingevoerd, dat de leerlingen in de CM2 worden getoetst en dat die gegevens plus de indrukken van de leraren worden doorgegegeven aan het Collège.

De leraren daar klaagden al meer dan 20 jaar, dat de basisscholen volstrekt onvoldoende informatie aan hen gaven. De toenmalige minister liet toen toetsen maken, die de Collèges in de eerste week van hun eerste klas, de sixième, moesten afnemen.

Ik heb Darcos weten te overtuigen dat het toch te gek voor woorden is, dat de basisscholen hier hun verantwoordelijkheid niet nemen, terwijl ze, mét de maternelle al 8 jaar met die kinderen hebben gewerkt!

Maar misschien heeft u in 2009 ook gelezen, dat de scholen en de beroepsverenigingen van de leraren grote bezwaren maakten, omdat het veel werk is. Dat 20 jaar lang de ontvangende leraren van het Collège dat ten onrechte moesten doen, betrokken ze niét in hun reacties.

Drs. Henk Boonstra

(orthopedagoog en GZ psycholoog).

http://henk.boonstra.blogspot.com/

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#11 Geplaatst: 2011-10-29 15:18:05

Geachte heer Boonstra,

interessante constateringen. Maar bij mij werkt het alleen zonder punt tussen voor- en achternaam, zo dus:

http://henkboonstra.blogspot.com/

Christian von Klösterlein

avatar#3223
ineke
Berichten: 9
Reacties: 52

#12 Geplaatst: 2011-10-30 10:39:36

Mijn nederlandse vriendin (orthopedagoge) Liet haar kinderen het franse huiswerk van de primaire gewoon niet maken. Het is verboden om devoirs ecrits te geven

Even snuffelen op internet en gevonden:

L'arrêté du 23 novembre 1956 relatif à la suppression des devoirs à la maison ;
Les circulaires du 29 décembre 1956, circulaires du 28 janvier 1958, du 17 décembre 1964 et du 28 janvier 1971 rappellent L'INTERDICTION DES DEVOIRS ECRITS A LA MAISON.
En 1996, le Ministre F. Bayrou RAPPELLERA L'INTERDICTION à nouveau. Sans plus de succès : à l'école primaire près de 70% des enseignants déclarent donner tous les jours du travail à leurs élèves.

Dus als je het te veel vindt, gewoon niet laten maken dat schrijfwerk :)

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#13 Geplaatst: 2011-10-30 11:27:37

Het PISA-onderzoek onder 15-jarigen laat zien dat Frankrijk maar matigjes scoort en dat dat ook niet veel beter wordt in de loop der jaren.

Voor de basisschool: de schooldagen zijn lang (hier op het platteland gaat de schoolbus soms al om 07.30h, thuis 18.00h) en inderdaad, nog steeds huiswerk. Ook het competitieve element leidt tot nogal wat afhakers. De vakanties zijn vaak gewoon te lang en veel gedoe voor de ouders om ze ergens onder te brengen als ze werken.

Steven

avatar#4835
felix
Berichten: 9
Reacties: 111

#14 Geplaatst: 2011-11-08 00:33:08

Ik ga even lekker een paar radicale uitspraken doen. Lange dagen op school+veel huiswerk is gewoon SLECHT voor de toekomst van een kind!

Ik woon nu al lange tijd in Azie en vaak wordt aan mij gevraagd, of ik ooit nog terug kom naar Nederland. Het antwoord is dan altijd liever niet, maar dat Europa op zich mij nog wel heel erg trekt en dan met name Frankrijk.

Ik heb twee zonen en het zal nog even duren voordat die naar de lagere school gaan, maar zoals iedere welbewuste ouder houdt het onderwerp me nu al bezig. De enige reden die nu bij mij speelt waarom ik misschien ooit nog in NL wil wonen, is omdat het onderwijs in NL zo goed is of misschien beter gezegd het NLse onderwijs (de Nederlandse scholen in Singapore en Jakarta zijn namelijk ook prima). Erg jammer dat er in zo'n grote stad als Parijs niet eens een Nlse (lagere) school is!!!

Om Frankrijk niet geheel af te schrijven om alleen deze reden hoor ik graag positieve ervaringen van anderen die met dezelfde gedachten leven als ik. Een antwoord dat ik niet horen wil, is dat als je er vroeg bij bent het kind er niks van merkt en op zal groeien zoals alle andere Fransen.

Verder maak ik me (wereldwijd) ook een beetje zorgen om internationale scholen, omdat ik niet goed word van het idee dat mijn zonen straks met een Amerikaans accent de hele tijd 'LIKE' gaan zeggen. Een andere zorg is dat internationale scholen wel relaxed kunnen zijn kwa leertijd, maar nog altijd de kinderen te veel uren bezighouden met naschoolse activiteiten. Ik wil met name hebben dat mijn kinderen ook leren om zich ZELF bezig te houden.

Oh ja en wat al helemaal niet ter sprake mag komen (ook al zou ik het zelf misschien stiekem wel lekker rustig vinden) is dat mijn kinderen ooit naar een internaat/kostschool gaan. Lui die ik ben tegengekomen die zo zijn opgegroeid, zijn overwegend zo initiatiefloos.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#15 Geplaatst: 2011-11-08 09:15:40

 

Er zijn twee/drie uitspraken van felix waarop ok wil reageren:

 

Lange dagen op school+veel huiswerk is gewoon SLECHT voor de toekomst van een kind!

 

Lange dagen op school+veel huiswerk gaat gewoon niet samen. Veel huiswerk wordt juist op die scholen gegeven die korte dagen maken. En huiswerk moet zijn, de kinderen moeten bewijzen dat zij de leerstof begrepen hebben en er zelfstandig mee kunnen werken.

En korte dagen op school betekenen juist dat de opleidingsverschillen van generatie op generatie doorgegeven worden. Kinderen komen dan juist weer in het ouderlijke milieu terecht, de enen (bijv. immigranten) in het laag opgeleide, de anderen (kinderen uit de 'betere' mileu's) in een stimulerende omgeving.

 

Ik wil met name hebben dat mijn kinderen ook leren om zich ZELF bezig te houden.

 

Van wie leren zij dat? Van andere kinderen in hun vrije tijd of bij naschoolse activiteiten die juist niet schools dienen te zijn maar stimulerend.

 

... dat mijn kinderen ooit naar een internaat/kostschool gaan. Lui die ik ben tegengekomen die zo zijn opgegroeid, zijn overwegend zo initiatiefloos.

 

Aan mensen die ooit op een kostschool zijn geweest zijn zie je dat hun hele leven lang. Op de uni (sluiten zich aan bij corporaties) en in het latere leven (zitten overal in verenigingen etc, als lid of in het bestuur).

Christian von Klösterlein

opgegroeid met korte schooldagen (een week 8:00 - 13:00, een week 13 - 18:00), niet al te veel huiswerk en veeel vrije tijd

avatar#4835
felix
Berichten: 9
Reacties: 111

#16 Geplaatst: 2011-11-08 10:56:04

Christian,

Wat een bijzondere schooluren heb jij gehad! Waar was dat?

Lange dagen op school+veel huiswerk gaat gewoon niet samen. Veel huiswerk wordt juist op die scholen gegeven die korte dagen maken.

ONZIN!

Toen ik op de lagere school zat, waren de schooltijden

's morgens van 8:30-12 uur en 's middags van 13-15 uur.

En dat was het! Geen huiswerk op de lagere school!

Buiten Nederland hoor ik vaak verhalen over kinderen die

op de lagere school al van 's morgens 8 uur tot 's middags

18 uur de duur uit zijn en dan ook nog eens 's avonds

huiswerk zitten te maken.

Als kind zelf hield ik me prima bezig met voetballen op

straat, spelen met lego, een boek lezen, etc. Ja, de TV

was er pas 's avonds. Ongetwijfeld zal dat nu anders zijn,

maar ik ga me daar niet bij neerleggen. Wat het ook zijn

mag, de school hoeft zich daar helemaal niet mee bezig te

houden.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#17 Geplaatst: 2011-11-08 19:29:47

Kijk, dat is Félix.

Ik,ben je helemaal met je eens.

Ik heb ook gewoon schoolgegaan van half negen tot twaalf, dan naar huis waar moeder eten klaar had staan en goed uitkeek dat je niet stiekem met je schoolkleren aan de zandbak in dook, en dan weer naar school van half twee tot half vier.

Géén huiswerk.

We liepen naar school (met een kraai op je schouder die er bij het schoolplein weer af vloog naar huis) en werden al regende het pijpenstelen, nimmer met een auto naar school gebracht.

In de winter kreeg je nieuwe “schoolklompen” want die zaten lekker warm.

Thuis lag er kachelhout te sprokkelen, was er werk in de tuin, of deed je boodschappen voor buur en buitenlui, en natuurlijk in de winter moest dat voor de bejaarden “ja moeder, ik ga al”.

Nee zeggen was er niet bij, de meester gaf je een oorvijg als je straf had         en een bien in je schrift als je het goed had gedaan, en die mocht je aan je ouders laten zien.

Wij hebben geen kinderen, maar er wel veel mee te maken, en als ik hier kijk dat ze om zeven uur de bus nemen, dus ze staan al om half zeven op, en pas om negentien uur weer uitstappen, dan heb ik daar zeer ernstige bedenkingen over.

Als je dan op zondag iets organiseer en de kinderen kunnen niet want ze hebben huiswerk, dan begint bij mij het vage vermoeden te rijzen dat de minister van ow niet helemaal bij z’n hoofd is.

De kinderen worden zo ernstig “bezig” gehouden dat ze zich niet meer “vervelen” en op zoek gaan naar “vertier” waardoor ze eigeninitiatief leren ontwikkelen.

Als wij niets te doen hadden zocht je iets te doen, of kreeg iets te doen, maar het had totaal niets met schoolgaan te maken.

Je mag niet werken voor je veertiende volgens de wet, nou die nemen ze wel erg serieus hoor (volgens mij de enige keer) want je krijgt geen kind voor een paar stuivers aan het werk.

Het is goed voor de ontwikkeling van het kind dat het iets kan doen waar een beloning tegenover staat, zo leren ze om te gaan met de waarde van iets te behalen waar je voor moet werken, ze leren sparen, en ze leren om te gaan met omstandigheden die je later ook tegen gaat komen.

Hier moet je een achttienjarige nog alles voordoen.           

Wij hadden geen tv, maar wel een rivier achter het huis en heel veel natte (knie)kousen.

Cees.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#18 Geplaatst: 2011-11-08 23:37:06

Felix, je vroeg:

 

Wat een bijzondere schooluren heb jij gehad! Waar was dat?

 

Dat was in de DDR. School gebombardeerd, maar ook veel woonhuizen. Woningbouw was belangrijker dan scholen bouwen, dus twee scholen in een gebouw; we hadden zoiets als ploegendienst, tot aan mijn eindexamen.

Geen pedagogisch principe, gewoon nood.

 

Christian v.K.

avatar#6394
Sterreysa
Berichten: 3
Reacties: 38

#19 Geplaatst: 2011-11-15 22:27:14

Wij wonen nu twee jaar hier in Fr. De jongste twee zijn in NL niet naar school geweest. De oudste wel twee jaar.

Ja, er is een groot verschil tussen het onderwijs in NL en hier in FR. Hier wordt veel meer van de kinderen gevraagt en staat spelen op de tweede plek. Of dat zo verkeerd is?? Geen idee, niet voor mijn kinderen in elk geval. Alle drie gaan ze het veel plezier naar school. De jongste zit nu in de MS. Hij leert nu zijn naar schrijven en moet netjes leren knippen. Beetje vroeg misschien, maar hij vind het wel geweldig. En gelukkig wordt er twee keer per dag buiten gespeeld, komt hij thuuis met zijn handen onder de stift en verf en kan hij niet wachten tot het donderdag middag is omdat de muziek juf dan komt. Volgens mij is het zo slecht nog niet.

De middelste zit nu in CP. Minder buiten spelen en meer leren. Schrijven tussen de lijntjes en luisteren naar de juf. Schrijf je buiten de lijntjes, dan zet de juf een b neer van bien ipv een tb.( tres bien) en de opmerking dat je kleiner moet schrijven. Huiswerk krijgt ze ook mee idd. Vooral lees werkjes. Simpele woordjes en kleine zinnen. Mag je met ze doorlezen maar moet niet. Er wordt gelukkig ook lekker buiten gespeelt, 2 keer een uur sport, engelse les, en natuurlijk de muziek les. valt ook nog best mee dacht ik zo.

De oudste zit in CM1. Pittig heel pittig. Temeer omdat ze eigenlijk een klas te hoog zit. Maar ze doet haar best en school helpt daar waar nodig is. Veel huiswerk en over hele pittige onderwerpen. Maar ook, engelse les, muziekles, sport, de jongere kinderen helpen, eigen inbreng in de vorm van een ideeenbus, elk kind mag een spreekbeurt houden over zijn/haar interesse. Ja, natuurlijk is het huiswerk veel en zijn de dagen lang maar zolang ik haar niet hoor klagen en ze het heel veel plezier naar school gaat zal het best mee vallen.

Ik herken dus ook veel van de bovenstaande negatieve geluiden niet. Hier wordt niet gegild, geen briefjes verscheurd en straf krijg je alleen als je het echt te bond maakt.

Heb ik het getroffen hier in 11?? Ja, vast en zeker. We hebben een directrice die met haar tijd mee gaat, leraren die gewend zijn aan buitenlandse kinderen en die veel eigen inspraak, inbreng hebben.

De vier schooldagen zijn lang 09.00 uur tot 12.00 uur en 14.00uur tot 17.00 uur. Wel de hele woensdag vrij.

Het onderwijs is anders maar is anders altijd slechter??

avatar#8154
henribik
Berichten: 37
Reacties: 172

#20 Geplaatst: 2011-11-16 10:14:20

Hier de ervaringen uit de eerste hand.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#21 Geplaatst: 2011-11-16 13:14:32

Heel mooi gevonden Henri, leuk om te lezen ook.

Brengt me op een idee.

Cees.

avatar#8864
madou
Berichten: 0
Reacties: 17

#22 Geplaatst: 2011-11-16 21:04:16

Hoi,

Het Franse schoolsysteem heeft zijn voor- en nadelen. Lange dagen kunnen als nadeel beschouwd worden, maar voor werkende ouders als wij, is het ideaal dat je kind van 8H30 tot 18H00 onder de pannen is (en nog gratis ook hier in het dorp). Zelfs de schoolbus is gratis, en voor alle boeken wordt gezorgd, dus financieel gezien zijn we erg goed af (ook met cantine-maaltijden van rond de 2.50€, daar kan ik zelf echt niet voor koken..)

Nadeel van het Middelbare school-systeem is dat het inderdaad een Middenschool is, het niveau is dus aanzienlijk lager dan wanneer je in NL naar een Atheneum of Gymnasium zou gaan. Ook het eindexamen (Bac) stelt niet zo vreselijk veel voor, aangezien 85% van alle leerlingen het behalen..De sprong naar de universiteit is dan ook enorm, en daarom erg veel uitval na het eerste jaar.

De vakanties zijn voor ons echt veel te frequent en te lang, maar anderszijds zijn er ook uitstekende opvangmogelijkheden tijdens vakanties (centre aéré, colonies de vacances etc.) die heel betaalbaar zijn, dus al met al zijn wij zeer tevreden hier.

Voilà, voilà,

Madou

Moeder van 2 kinderen (6 en 11)

avatar#8528
Elleke
Berichten: 0
Reacties: 1

#23 Geplaatst: 2011-11-18 11:41:25

Madou,

Het franse BAC is gelijkwaardig aan een  vwo diploma in NL, zeker de S serie en het stelt behoorlijk wat voor!!.

Ik weet niet waar de 85 procent vandaan komt, misschien alle BAC resultaten(BAC pro en BAC G)

Lange dagen als voordeel voor werkende ouders? Oke, zou kunnen  zeker in de beurs. maar voor kinderen , zelfs op het Lycee is  het vaker geen voordeel. Mijn dochter komt drie keer in de week nu in het donker thuis(18h00) en vertrekt ook als het donker is van huis in de morgen. het onderwijs is rigide , de leraar heeft altijd gelijk  en er is geen discussie mogelijk. Thuiskomen, en als leerling in premiere  nog zeker twee uur huiswerk maken elke dag  kan ik geen pretje noemen

De middenschool sluit je af met een Brevet wat ongeveer , als ik me niet vergis, zo ongeveer MAVO niveau is

Wat me vooral stoort is dat de kinderen  die naar boven uitschieten geen aandacht krijgen en maar  de kinderen die onder de maat presteren  ook geen begeleiding krijgen(over het algemeen dan, uitzonderingen daargelaten)

Ik heb twee kinderen  , een die tot en met gr 5 in NL  op school zat, daarna over gegaan in het FR systeem en nu  in zijn eerste jaar Universiteit is begonnen in........ Nederland(wat geniet hij  er!!) en een dochter, gr 3 nog in NL  en daarna in FR, ook zij wilt, op dit moment , straks naar NL gaan studeren. 

Nu moeten jullie niet denken dat onze kinderen doodongelukkig zijn geweest op de FR school maar ze zeggen zelf" het kan zoveel leuker gemaakt worden maar school mag blijkbaar niet leuk zijn"

Groetjes Elleke