Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Huizen kopen

Huizen kopen

Hoe om te gaan met de makelaars, notarissen, de bouwers en de Franse ambtenaren (vergunningen).

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Verdwalen in het Internetbos

Auteur Bericht

avatar#4311
Brioche
Berichten: 13
Reacties: 51

#0 Geplaatst: 2007-05-21 17:36:25

Al een tijdje ben ik bezig via internet te zoeken naar "iets" om erbij te kopen in Frankrijk. Het huis van de buren was net voor mijn neus verkocht, dus op zoek naar iets anders, in eerste instantie via internet. De chaos in de immobiliermarkt vind je terug op het internet. De sites buitelen over elkaar heen. Net als je denkt: nu heb ik een goede, overkoepelende site gevonden, duikt er weer een ander op! Gaandeweg tekenen zich ook plaatjes af van bepaalde immobiliers die bijna altijd duurder zijn dan collega's die hetzelfde pand aanprijzen. Zo heb ik bijvoorbeeld gezien dat de vraagprijs uiteenliep van 55000 tot 77000 (egwaar!). Particulieren vragen op "particuliere" sites soms meer dan een makelaar. Het plaatsen van foto's die met een groothoeklens genomen zijn, droomprenten van een riant uitzicht en vooral niet van de drukke weg er pal voor, wervende omschrijvingen: leer daar maar eens doorheen kijken! Het is een sport om de exacte locatie te vinden want daarover wordt expres erg vaag gedaan.  

Maar ik weet het, ik hoor het jullie al zeggen: je moet er gewoon zelf bij zijn!

Groeten

Brioche

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2007-05-21 21:57:26

Je verzuchting is terecht. Nette, min of meer gestandaardiseere informatie over het aanbod zoals op funda.nl bijvoorbeeld, zul je niet vinden in Frankrijk. Het systeem waarbij verkopers meerdere makelaars inschakelen en bovendien ook nog zelf een bord in de tuin zetten, leidt tot een rommeltje. De concurrentie tussen de agents is heftig, de agents commerciales (min of meer vrije jongens en meisjes) proberen ook nog een centje provisie te verdienen, er zijn NL bemiddelaars die Nederlanders proberen te helpen en ook notarissen strijken honorarium op als via hen een huizentransactie tot stand komt. Geen wonder dat het ook op internet een rotzooitje is geworden. En bij dat alles: torenhoge provisies. Het is niet anders. Brioche biedt zelf al een 'oplossing': zelf alert zijn. Ik voeg er aan toe: bereid je goed voor, weet dat provisies onderhandelbaar zijn en controleer alle beweringen van agents en NL bemiddelaars. Denk hierbij aan bestemmingsplannen (navragen op de Mairie), kwaliteit fosse septique en andere installaties. De notaris heeft de plicht om de bouwkundige onderzoeken te verzamelen (termieten, lood, asbest, energie, risicogebied). Maar het is goed om het zelf ook allemaal te weten. Inderdaad, je moet er gewon zelf bij zijn.

Wim

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#2 Geplaatst: 2007-05-22 22:20:14

Ik wil hier graag nog wat aan toevoegen. In zijn eeuwigdurende wens om de Franse consument te beschermen (ik denk niet dat de nieuwe regering anders is, als ik de eerste berichten lees) heeft de overheid zeer verregaande maatregelen genomen om huizenkopers te beschermen. Het is een schandaal wat verkopers allemaal aan rapporten moeten opleveren (is het asbestrapport van een leegstaand huis vier maanden oud? Dan moet een nieuwe gemaakt worden, alsof iemand er de laatste maand asbestplaten in gekruid heeft.....). Die beschermingsconstructie komen allemaal terug in het compromis de vente. Natuurlijk is het goed om zelf even op de mairie na te vragen  of er servitdes zijn en hoe het bestemmingsplan erbij ligt, maar een goed CdV zorgt ervoor datal die informatie vanzelf in de juiste vorm naar de koper toekomt. Kortom, kopers laten zich in slaap sussen door de goede beschermingsconstructies in de Franse wet. WAKKER WORDEN!!!!

Al die verschrikkelijk goed verdienende makelaars die soms best wel ver moeten gaan en hard moeten werken om hun boterham te verdienen, maar die soms ook met een paar dagen werk een half jaarsalaris verdienen, hebben maar een belang. Ze kunnen geen potentiele kopers uit de lucht laten vallen, maar als zich iemand meldt is er maar 1 doel: er voor zorgen dat de koper zo snel mogelijk ergens een handtekening onderzet, desnoods op een slechts gedeeltelijk met de hand ingevuld standaardformulier (laatst nog meegemaakt). Vervolgens doet hij er alles, echt alles aan om er voor te zorgen dat alle onderzekerheden uit het compromis de vente worden gesloopt. Op de eerste plaats natuurlijk de onzekerheden voor hemzelf. Kan niet schelen wat er gebeurt, zolang de courtage maar gegarandeerd is! Ik heb inmiddels een lang lijst met makelaarstrucs verzamelend en bijna elke week ontdek ik wel weer een nieuwe.

Ik heb net een lang gesprek achter de rug met Nederlandse kopers, die heel blij binnen kwamen in mijn kantoor, maar aan wie zo'n belachelijk achterbaks compromis de vente was gestuurd door de verkopende makelaar, dat het werkelijk om te huilen was. O, zei de makelaar aan de telefoon, ik gebruik al jaaaaaren dit contract, en u bent de allereerste die er een probleem van maakt. U begrijpt zeker niet hoe dat werkt in Frankrijk......Bah!

Zo, dat moest ik ff kwijt. En voor iedereen die dit leest: LAAT IEMAND UW COMPROMIS DE VENTE LEZEN!!!!!

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#3 Geplaatst: 2007-05-23 09:40:53

Nuttige info van Wim van T. Maar hij hoeft niet zo te schreeuwen. Het gebruik van kapitalen wordt bij virtuele fora als schreeuwen beschouwd. Hoeft hier echt niet.

Wim

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#4 Geplaatst: 2007-05-23 10:55:33

Sorry, ik was een beetje boos na dat gesprek en heb me hier afgereageerd. Ik zal niet meer schreeuwen...

Wim

avatar#4311
Brioche
Berichten: 13
Reacties: 51

#5 Geplaatst: 2007-05-23 13:47:49

Een makelaar met wie ik te maken heb gehad wilde al direct dat ik een autorisatie af zouigeven zodat er gehandeld en getekend zou kunnen worden namens mij. Niet gedaan. De contracten kunnen immers ook heen en weer gestuurd worden per post als dat nodig is. Ook de fax werd in de strijd gegooid om er even iets doorheen te jassen, terwijl er eigenlijk helemaal geen haast geboden was.

Meneer was ook wel erg snel met de voornaam, terwijl ik dacht dat dat toch niet zo gebruikelijk is bij een zakelijke ontmoeting in Frankrijk. Tja, dat zijn van die handigheidjes om vertrouwen te wekken. Wat moet je doen om deze mensen hun best voor je te laten doen?

Brioche

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#6 Geplaatst: 2007-05-23 14:32:49

Wat moet je doen om makelaars hun best voor je te laten doen? Dat is een hele goede vraag. Het belangrijkste is dat je weet wat je rechten en plichten zijn en wat een compromis de vente is en wat niet. Omdat we op dit forum hebben afgesproken dat er geen reclame wordt gemaakt, zal ik dat niet doen, maar als je onder 'compromisdevente' googled, kom je een uitgebreide Nederlandstalige site tegen. En uiteraard is er elders op deze site ook van alles te vinden over het aankoopproces in Frankrijk. Franse makelaars maken vooral misbruik van twee categorieen kopers: zij die alles op eigen houtje willen uitzoeken en zich niet laten voorlichten en zij die zomaar elk vodje papier tekenen die een makelaar hen voorlegt.

Dan nog iets over tijdsdruk. Makelaars maken daar zeer handig gebruik van: onder de dreiging dat anders het droomhuis misschien wel aan iemand anders wordt verkocht grote tijdsdruk zetten op de ondertekening van een compromis de vente. In de hoop natuurlijk dat de koper enkele dingetjes over het hoofd ziet....En inderdaad, een dergelijke bloedspoed is maar hoogst zelden nodig.

Wim

avatar#4289
Dew
Berichten: 0
Reacties: 1

#7 Geplaatst: 2007-05-28 00:21:54

Om enigszins de weg te vinden in het internetbos, en ook inzicht te krijgen in de markt van notarissen en particulieren, zou je ook gebruik kunnen maken van een dienst die niets te maken heeft met het betalen van commissie. Immers, dan is de prijs van het goed niet interessant voor de dienstverlener.

Op het gevaar af reclame te maken: zie mijn profiel.

Overigens ben ik het volledig met Wim van Teeffelen eens: Als je een expert naar je CdV laat kijken voordat je tekent, weet je waar je aan toe bent.

Groeten, Dew

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#8 Geplaatst: 2007-05-29 18:57:26

Op het gevaar af reclame te maken?

Je maakt gewoon reclame....

Wim