Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Aarding

Auteur Bericht

avatar#3173
Guillaume le conquérant
Berichten: 63
Reacties: 148

#0 Geplaatst: 2007-05-24 13:33:01

Dag allemaal, heb in het forum gezocht maar niet kunnen vinden dus stel ik de vraag hier.

Mijn groepenkast heeft wel een aardlekschakeling enz. maar er is niets geaard omdat er geen aardkabel in de grond zit.

Het huis staat grotendeels op een rots, hoe kan ik een aardkabel in de grond krijgen of zijn er nog andere mogelijkheden?

De waterleiding is geen optie want de hhofdleiding is van kunststof.

Willem

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#1 Geplaatst: 2007-05-24 13:40:30

Wij hebben hier hetzelfde probleem (Auvergne = 1 meter aarde op een rotsplateau...). Voor onze PC's heb ik tóch maar zelf een aardedraad aan de waterleiding gesoldeerd - en dat werkt voorlopig, dus de waterleiding zal bij ons (gelukkig) nog wel van staal zijn ;-)

Volgens een gepensioneerde Engelsman hier in de buurt, die oa aarding verzorgde voor radiostations in de woestijn, zouden we een zgn. ringaarding aan moeten leggen. Van wat ik ervan begrepen heb ik dat een (grote) ring van koperdraad ingraven op een meter diep of zo, met parallel eraan nóg zo'n dikke koperdraad iets minder diep, wel verbonden door dwars-koperdraadjes. En dan zo groot mogelijk die cirkel! Maar dat wordt heeel duur (en je tuin wordt een chaos!).

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2007-05-26 18:57:30

Een alternatief voor de aardlus zoals door Richard voorgesteld is:

zoeken naar een punt op je terrein waar je tussen de rotsblokken door naar het grondwater komt, en daar de aardpen slaan.

Waarom niet een plaatselijke electricien vragen hoe hij dat probleem oplost? En eerlijk zeggen dat je het zelf wilt doen, of hem wilt laten doen als je niet de nodige middelen (=gereedschappen) hebt.

Christian von Klösterlein

avatar#3205
eisbeer
Berichten: 19
Reacties: 31

#3 Geplaatst: 2007-05-26 19:16:14

Wij hebben hetzelfde probleem, het enige geluk is dat het leisteen is, dit is wat zachter en breekbaar. Ik heb hier een aantal aardpennen geslagen. Eerst voorgeboord met een grote diameter en 45 cm lange boor (met pneumatische boorhamer). De overige halve meter er gewoon keihard ingeramd met een moker. Dit is geen leuk werk maar werkt uiteindelijk wel... De aarding is gecontroleerd door een controleur van SOCOTEC (deze verzorgen de goedkeuring door 't CONSUEL) en de aardweerstand was prima.

Ik overweeg voor de toekomst een nog grotere boor aan te schaffen. Bij een elektra-speciaalzaak als CGED (www.cge-distribution.com) kun je boren kopen van diameter 22 en een boorlengte van 80 cm. Ook ideaal als je door oude mur en pierres heen moet.

Groet,

Gijsbert 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#4 Geplaatst: 2007-05-26 19:32:53

Beste Ijsbeer, lotgenoot:

voor een boor van 22mm heb je al gaauw een boormachine van 2 à 3kW nodig, en met pneumatische plunjer naruurlijk!

Succes gewenst!

Christian von Klösterlein

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#5 Geplaatst: 2007-05-28 11:36:14

Zonder het belang van een goede aarde te willen bagatelliseren is de waarde van de aanwezige aardlekschakelaar hoger.

Immers, bij een defect geaard toestel slaat de zekering er wel uit (gestelsluiting) maar als je onbedoeld door een andere oorzaak zelf aan de spanning komt dan ben je al geëlektrocuteerd voordat de zekering eruit vliegt.

Bij een aardlekschakelaar van 30 mA gebeurd dat niet omdat je dat normaal nog net kan verdragen en de aardlekschakelaar dan al wel afslaat.

In principe werkt een aardlekschakelaar zonder dat daarbij een aarde aan te pas komt. Eerder heb ik op dit forum reeds de werking van een aardlekschakelaar uitgelegd. Een geringe onbalans tussen nul en fase van > 30 mA laat de spanning afschakelen.
De aarddraad die hierop altijd wel aangesloten wordt, is alleen om via een knopje te testen of de aardlekschakelaar zelf in orde is.

Zo kan je dus ook controleren of je gebruikte aarding zelf goed is.

Rob.


avatar#3173
Guillaume le conquérant
Berichten: 63
Reacties: 148

#6 Geplaatst: 2007-05-28 17:19:12

Hmm, blijkt dus toch een lastig probleem, ik ga in augustus naar LDF en ga dan ook maar eens bij de buren gluren. Als ik een originele oplossing vindt laat ik het hier weten.

Willem

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2007-05-29 17:19:08

Hallo allemaal,

Ik vind dat er nogal wat lakoniek wordt gedaan over het ontbreken van aarding.

Een aardlekschakelaar aangesloten zonder aardkabel? van nul en generlei waarde!!

Een electrische installatie moet goed geaard zijn om de aardlekschakelaar effectief te laten zijn.

Als je moet wachten tot het moment dat jijzelf de aarde gaat vormen gaat het in veel gevallen fout. Let wel, de 30 mA is niet veilig.

De veiligheid is slechts 95% van de totale dodelijke dosis. Dit betekent dat statistisch bij 100 keer een stroom van 30 mA aanraken je 5 keer dood bent!!

(Had ik deze kans maar in de loterij!)

Dit is geheel afhankelijk van hoe de stroom door je lichaam loopt, tijdsduur etc etc.

De 5% dodelijk is dus uitgaande van een goed functionerende aardlekschakelaar, hoeveel mensen testen hem zoals het hoort minstens 1 keer per maand?? Doe je dit niet is hij feitelijk niets meer waard omdat hij gaat "plakken".

Een (hulp)aarding kan best aangebracht worden aan de koperen waterleiding, zolang er water instaat functioneert de aarding tenminste, het is beter dan niets. Het normale water geleidt de stroom uitstekend en de aardlek klapt er op tijd uit.

Daarom mag je voor een wasmachine ook eventueel 70 mA gebruiken, ik raad het af, probeer het eerst met 30 mA, pas als dat niet werkt de 70 mA overwegen in overleg met je deskundige electricien. De hulpaarding die ik noem is illigaal, niet officieel maar zoals gezegd iets is beter dan niets.

De hoofdaarding moet zoals gezegd geslagen worden in een watervoerende laag, zelf heb ik een vochtige kruipruimte, het water verzamel ik op het laagste punt en laat het daar door een pijp weglopen uit het huis.

Dit laagste punt is dus altijd vochtig, waterverzadigde rots en daarin heb ik dan ook de aardpen gelagen tot 1,5 m diepte. Probeer een zo laag mogelijke weerstand te krijgen, zeker < 1 Ohm in de droogste perioden.

De weerstand kun je nooit zelf meten met een simpele Ohmmeter, laat dit door een expert doen met een megger of een brug van wheatstone. niet zelf doen svp.

De meeste dodelijke ongevallen met stroom gebeuren door ondeugdelijke aarding of onjuist gebruik van de aardlekschakelaar, hier niet mee spotten svp.

Voor functioneren van aardlekschakelaar kijk bijvoorbeeld eens hier:

http://www.et-installateur.nl/vaktechniek/werkingaardlek.html

JP

p.s. zoals gezegd meeste ongevallen gebeuren met stroom, niet met spanning. Je kunt rustig aan 50.000 100.000 of 200.000 Volt pakken.

Je hebt het mischien wel eens meegemaakt bij statische electriciteit, tienduizenden volts of op school vroeger een van de Graaf-generator, zomaar 100.000 Volt.

Pas bij een grote stroom en dat is al bij meer dan 10 milliAmpere wordt het gevaarlijk voor je. Dus let op 10 mA !!

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#8 Geplaatst: 2007-05-29 21:01:47

 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#9 Geplaatst: 2007-05-29 21:02:13

Ergens heb ik gelezen dat er ijzeren aardingspennen gebruikt werden. Dit is niet toegestaan voor elektrische installaties, alleen voor paardenschrikdraad oid.

Eventueel kunnen wel zwaar verzinkte aardbuizen gebruikt worden.

Voor aardpennen dienen koperen aardpennen gebruikt te worden met deugdelijke verbindingen, vergeet vooral de vaseline niet tegen het oxideren.

Net zolang pennen slaan tot je aardweerstand < 160 Ohm is, liefst onder de 10, ik zelf hou 1 Ohm aan.

Raadpleeg je plaatselijke electricien of de Consuel.

ook leuk om te lezen is:

http://home.wanadoo.nl/niconimeijer/energietechniek/aarding.html#top

JP

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#10 Geplaatst: 2007-05-31 09:41:58

Beste Jeanpierre,

Je schrijft: “voor aardpennen dienen koperen aardpennen gebruikt te worden”
Op zich correct maar de onervaren bricoleur neemt dit te letterlijk.
In de praktijk worden stalen met ca. 1mm koperomklede aardpennen gebruikt en toegestaan.
Puur koperen zouden in moeizame ondergronden niet goed in te slaan zijn die gaan veel te snel krom.

Rob van der Veer

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#11 Geplaatst: 2007-05-31 11:25:52

JeanPiere, prima verhaal maar elementair op een onderdeel onjuist.

Voor de goede werking van een aardlekschakelaar hoeft er in principe geen aarddraad/aansluiting aanwezig te zijn!
Dat staat ook eigenlijk heel duidelijk in de uitleg over de werking op die aardige site die je aangaf. In het schema van een aardlekschakelaar is hier ook verder geen aarde getekend.

"De naam zegt het eigenlijk al, een aardlekbeveiliging constateert of er stroom "weglekt" naar aarde of niet. Dit wordt gedaan door de stromen van alle fasen en de nul van een groep te meten en deze op te tellen. Als er geen aardlek in de groep zit zal de som van de stromen nul zijn volgens de wet van Kirchoff."
(Om precies te zijn: dit is de tweede wet van Kirschhoff , Rob)

Een onbalans tussen de nul en fase veroorzaakt een magnetisch veld. Deze bekrachtigt dan een relais waardoor de spanning in een fractie van een seconde wordt afgeschakeld.
Deze onbalans wordt veroorzaakt door een lek naar aarde na de aardlekschakelaar, en dat is als een voorwerp of persoon deze verbinding (lek) maakt.
De waarde van deze lekstroom waarbij de aardlekschakelaar afslaat is gekozen voor 30 mA omdat deze waarde door de NEN 1010 als algemeen veilig en acceptabel wordt beschouwd.

Een goede aarde is verder zeker belangrijk om bij een gestel- of kortsluiting de zekering door te laten slaan en zodoende brand en erger te voorkomen.
Beide; aardlekschakelaar en goede aarding hebben hun eigen functie en werken onafhankelijk van elkaar.

Rob Zwennis

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#12 Geplaatst: 2007-05-31 12:09:55

Beste forumleden

Rob Zwennis schrijft: Een goede aarde is verder zeker belangrijk om bij een gestel- of kortsluiting de zekering door te laten slaan en zodoende brand en erger te voorkomen.

Wellicht is het voor de onervaren forumlezer interessant om te weten wat dat erger dan is.

Het ontbreken van een goede aarde kan tot het gevolg hebben dat er delen en vooral metalen delen in huis denk aan rvs aanrecht, cv buizen c.q. radiatoren en waterleidingen onder net spanning komen te staan zonder dat de zekering doorslaat en dat is voor mens en dier levensgevaarlijk.
Ook kan allerlei apparatuur het begeven denk aan bijvoorbeeld aan de CV regeling.

Een goede aarde is dan ook net zo belangrijk als een aardlekschakelaar.

Rob van der Veer

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#13 Geplaatst: 2007-05-31 20:13:58

Volgens mij hebben beide Robs gelijk en ik ook.

De aardlekschakelaar heeft natuurlijk geen aardedraad nodig = technisch

Echter zonder aardedraad kan de buitenkant onder spanning komen zoals Rob vdV ook zegt, raak je dan de onder spanning staande apparaat aan, dan gaat de stroom lopen door je lichaam.

Nen 1010 is geen absoluut veilige norm want die is er niet.

Het is net de norm van 120 km op de weg, die is niet veilig want als je tegen een boom aanrijdt met 120 ben je net zogoed dood, ondanks je gordel, airbag etc

Zo is het met Nen 1010 ook, het is een compromis tussen technische haalbaarheid en veiligheid.

30 mA is niet veilig, boven 10 zijn er dodelijke gevaren, voor kinderen zelfs boven 5 mA, onthou dat svp goed.

Test ook minstens maandelijks je aardlekschakelaar.

30 mA is technisch minimum omdat anders de aardlek er veel te vaak uitklapt, vooral TL's, wasmachines etc etc, dus alles waar een condensator inzit geeft aanspreken van aardlek.

Rob van de Veer zegt het goed, beide zijn even belangrijk, aardlekschakelaar en ook aarde en puur technisch gezien hebben ze niets met elkaar te maken maar toch praktisch voor de consequenties ook weer wel, ik hoop dat ik dat duidelijk heb kunnen maken.

Bij een goed geaard toestel gaat de stroom eerst naar aarde als er iets fout gaat en dan ligt de aardlek er al uit. Zonder aarding wacht hij op jou en zoals gezegd, in 5% van de gevallen gaat het dan statistisch fout, neem je die kans??

JP

avatar#3205
eisbeer
Berichten: 19
Reacties: 31

#14 Geplaatst: 2007-05-31 20:21:19

Nog ter aanvulling op alle technische verhandelingen: voor de instanties die eventueel komen keuren (wij hebben hier controle gehad voor de inboedelverzekering en voor nieuwe aansluiting is SOCOTEC langsgeweest [zij verzorgen de controle voor CONSUEL voor niet-bewoonbare gebouwen]) is aarding 1 van de allerbelangrijkste punten. Lang niet alle dingen werden gecheckt of ze aan de norm voldeden, maar van aarding werd een groot punt gemaakt en alles werd doorgemeten.

Ook wat dat betreft dus goed om niet te licht te denken over aarding en het gewoon aan te leggen. Als je in rotsgrond moet boren kun je daarvoor speciale (zelfs watergekoelde) boren huren. Voor eigen veiligheid en gemoedsrust misschien wel de moeite en het geld waard.

groet,

Gijsbert

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#15 Geplaatst: 2007-05-31 20:50:38

@rob

volgens mij was het de eerste wet van Kirchoff maar daar ga ik nu niet over zeuren, maar ik word nog wel eens gillend wakker van die man.

Zelf hou ik het meest van zijn derde wet, ken je die?

Na alle waarschuwingen en technische uitleg heb ik nog wel 2 anekdotes uit de praktijk.

Ik ken een electrotechnicus die test of er 220 of zelfs 380 Volt op een rail staat door hem aan te raken met zijn vingers. Hij prikt betekent dat het onder spanning staat, hij prikt niet betekent: rail is spanningsloos.

De man weet wat hij doet want hij staat op isolerende zolen en heeft veel eelt op de handen zodat zijn huidweerstand ontzettend hoog is.

Hij doet het ook al veertig jaar of zo en tot nu toe gaat het goed.

Een andere anekdote, ook waar gebeurd trouwens.

Een hoogspanningsmast wordt geschilderd. Zoals je weet is er dan 1 kant vrijgeschakeld, de vakman noemt dat wit of zwart. Dat betekent dat de andere kant van de mast gewoon spanning voert van 110 KV of 150 KV.

Na afloop van de werkzaamheden moest de aarding opgeheven worden, de elektromonteur maakt de aarding onderaan los, klimt naar boven en wil daar de aarding van de spanningsloze hoogspanningslijn losmaken.

Hij valt echter dood neer.

Wat was er gebeurd? Toen hij beneden de aarde losmaakte werd de spanningsloze hoogspanningslijn opgeladen door de andere kant. Het functioneert als een condensator, twee geleiders met geleidend medium ertussen (lucht geleidt ook electriciteit bij hoge spanningen, denk aan jacobsladder).

De spanningsloze hoogspanningskabel werd dus opgeladen en toen hij bovenaan de aarde weer beetpakte ging de stroom door hem heen. einde verhaal

In de gebruiksaanwijzing stond wel eerst boven aarde losmaken en daarna pas beneden maar wie leest nu de gebruiksaanwijzing?

JP