Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

2e Pinksterdag en la cannicule de 2003

Auteur Bericht

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#0 Geplaatst: 2007-05-28 22:16:14

Beste forumleden,

de tweede pinksterdag is in Frankrijk volgens onze observatie geen algemene feestdag meer: veel winkels zijn open, en bedrijven werken gewoon.

Onze buurvrouw wist te vertellen dat de nieuwe en nog niet overal geaccepteerde regeling sinds de cannicule van 2003 van kracht is. Mensen moeten bij koel weer werken en bij hitte vrij nemen. Maar het fijne wist zij er ook niet over.

Wie weet er meer over?

Christian von Klösterlein

gecorrigeerd op 28-05-07 22:37

ik had eerst abusievelijk '2e paasdag' geschreven!

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#1 Geplaatst: 2007-05-28 23:18:00

Christian, het is ook moeilijk uit te leggen....

De regering Raffarin heeft tijdens de hittegolf van 2003 even wat zitten slapen. De Minister van Volksgezondheid (Mattei) was met vakantie en ambtenaren durfden geen beslissingen te nemen over wat te doen met oude en zieke mensen die niet teen de hitte konden. Gevolg: een oversterfte van duizenden, vooral oudere mensen en Mattei mocht zijn biezen pakken bij de eerstvolgende "update" van de ministersploeg. Aangezien het installeren van airco's in bejaardentehuizen, het extra vrij maken van ziekhuisbedden, het inhuren van extra verzorgenden om de oudjes af te koelen geld kost, werd door Raffarin besloten dat Tweede Pinksterdag geen vrije dag was maar er gewoon gewerkt moest worden. Een "journée de solidarité". Dat 2/3 van de Fransen niet werkt komt omdat ze dus een meestal verplichte RTT (ADV) dag hebben opgenomen.

Zo hebben we de afgelopen jaren ook "opcenten" op de dieselbrandstof gehad om de renovatie van het spoorwegsysteem te bekostigen en meer van dit soort "doelmaatregelen".........

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2007-05-29 09:03:42

ook vanwege het feit dat een "tweede" dag geen religieuze dag is denk ik dat men er niet om verlegen zit die als zo te zien.

in nederland wordt er gewoon gekerkt op tweede kerstdag, gekerkt op tweede paasdag, en zelfs tweede pinksterdag zet de gelovige zijn schrede in het huis Gods.

dat heeft men hier niet, een tweede kerstdag bestaat al niet eens.

nu heeft men aan de tweede kerstdag geen behoefte daar de week erna toch voor de meeste vakantie is, maar dit is anders bij pasen en pinksteren, voor eeniedere een reden om vrij te nemen daar het een lekker lang weekend betaamd nog lang voor de zomer vakantie.

zoals steven als zegt, de tweede dag wordt er gewoon gewerkt en geshopt, maar dit jaar nam al 40 percent toch nog een vrije dag.

ik denk dat over ene jaartje of tien in nederland ook iedere winkel open is en men zelfs naar kantoor mag/kan.

cees.

avatar#3146
Arthur
Berichten: 7
Reacties: 110

#3 Geplaatst: 2007-05-29 10:00:14

Ja,

Leuk initiatief was dat, het afschaffen van 2de pinksterdag.

Op zich heb ik daar geen probleem mee, maar wat gebeurter nu in de praktijk?

Alle scholen zijn dicht. De kinderopvang "centres de loisirs" zijn ook gesloten.

De opties voor de "werkende" mens met kinderen worden dan ineens nogal krap.

Je kunt niet gaan werken en je kinderen dan maar alleen thuis laten dus moet je wel een vrije dag opnemen of particulier iemand vinden die op ze kan passen.

Dus die 40 procent die toch nog een vrije dag nam bestaat voor een flink deel uit mensen die simpelweg geen andere keus hadden.

Zo, dat wilde ik eventjes kwijt :o) 

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#4 Geplaatst: 2007-05-29 19:09:45

De nieuwe minister van Volksgezondheid heeft ook wel ingezien dat de afschaffing van lundi pentecôte een niet al te slimme actie was. Hij komt vóór de zomer (als-ie nog komt...) met nieuwe voorstellen,

Wim

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#5 Geplaatst: 2007-05-29 21:29:18

Bedankt iedereen,

dit is nu precies de achtergrondinformatie waaraan ik behoefde had!

Bedankt!

Christian von Klösterlein