Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

dubbel gebruik schoorsteen

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2007-05-29 19:31:19

hallo allemaal,

ik heb in de badkamer een schoorsteenkanaal van ongeveer 200 mm doorsnede.

die is voor de afvoer van dampen.

nu wil ik aan de andere kant van de muur een houtoven zetten, deze heeft natuurlijk ook een schoorsteen nodig.

kan ik dezelfde schoorsteen gebruiken als nu de ventilatieschacht, en bijvoorbeeld een nieuwe ventilatieschacht er naast aanleggen en uiteindelijk net onder het dak samen komen in het zelfde kanaal ?

ik wil namelijk geen tweede schoorsteen op het dak op nog geen twintig centimeter van de andere.

cees

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2007-05-29 20:17:12

Cees,

Als je de houtkachel niet te groot kiest, bijvoorbeeld een pijp van rond 160 zou je deze in het schoorsteenkanaal kunnen laten lopen.

De ventilatie dus handhaven in het stuk rookkanaal dat overblijft als het tenminste rechthoekig is. Als het rond is heb je wel een probleempje.

Bij rond zou je kunnen denken aan dubbelwandige pijp.

Combineren van rookgassenkanaal en ventilatiekanaal zou ik nooit doen, veel te gevaarllijk op binnentrekken van rookgassen en CO vergiftiging.

JP

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2007-05-29 20:27:59

Ceews,

het is uiterst onverstandig, ja zelfs gevaarlijk, rookkanaal en ontluchting op enige manier te combineren; in de meeste landen is het zelfs verboden.

De oplossing van Jeanpierre, de 'ringspleet' tussen rookpijp en bestaand schoorsteenkanal voor ontluchting te gebruiken, is misschien mogelijk (met nadruk op misschien). Maar ik zou, als het mijn huis betrof, onze ramoneur/openhaardspecialist/insertspecialist vragen.

Ook hier geldt, netzo als bij elektra en gas:

Wees er niet bang voor, maar weet goed wat je doet.

Christian von Klösterlein

- Hoe meer je weet hoe beter je beseft dat je niet alles kan weten -

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#3 Geplaatst: 2007-05-31 09:29:56

Cees,

Wat jij omschrijft noemen we het shunten van kanalen.
Maar wordt uitsluitend voor gelijksoortige kanalen toegepast, bijvoorbeeld twee schoorsteen of meerder afvoerkanalen en altijd kanalen met natuurlijke trek.
Maar er zijn vaak problemen, zoals in oude flats waar de afvoerkanalen geshunt zijn en waar het uiteraard niet is toegestaan om daar een ventilator of afzuigkap op te plaatsen want die blaast dan de kooklucht bij de buren naar binnen.
Maar gecombineerd zoals jij voorstelt dan kan je er op rekenen dat bij valwind de rook van de schoorsteen duidelijk is waar te nemen in de badkamer.
Maar waarom niet als volgt: gebruik de huidige schoorsteen voor de houtoven en gebruik voor de badkamer een nieuwe kunststof pijp die op het dak in een kunststof dakdoorvoer eindigt.
Zorg dat de dakdoorvoer indien mogelijk hoger zit dan de schoorsteen want anders kan dat valwind probleem zich in mindere mate nog steeds voorkomen.

Rob van der Veer

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2007-05-31 09:48:51

ja nu je het zegt, rob,

ik heb ooit in klein marroko gewoond, een stad in nederland,

daar was in de flat ook zoiets, schijnbaar, want als er genoeg buren de afzuigkap aanzette dan rook ik het lamsvlees én de stortcontainer op de zelfde tijd in de badkamer.

ehhh, dat is nu eigenlijk het probleem rob, ik kan inderdaad wel de ventilatieschacht gebruiken voor de houtoven, maar dan zit ik dus met de badkamer, en als ik die naast de schoorsteen moet zetten, en nog hoger ook, dan heb ik dus twee pijpen op het dak, en dicht bij elkaar.

ik heb al zeven schoorstenen op het dak, ik krijg er een puntdak van ;-)

dus dacht ik, als ik nu ergens, maakt niet uit waar, de ventilatie en schoorsteen samen kan laten gaan, dan spaart me dat een schoorsteen.

als ik nu...... de schoorsteen is van dat eenvoudige blokwerk, je kent dat wel, vierkant beton met een gat er in speciaal voor schoorstenen.

als ik nu een tweede blok er naast zet, en op gelijke hoogte laat stoppen, dus ik bouw eigenlijk een grotere schoorsteen, kan dat dan wel ?

of moet altijd de ventilatie hoger zijn ?

we moeten wel wezen, ik zal meer douchen dan bakken en het is de tweede douche in ons huis, dus niet in de chambre d'hotes.

deze wordt alleen gebruikt door mij als ik erg vies ben, of door familie als de badkamer boven bezet is.

cees. 

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#5 Geplaatst: 2007-05-31 09:59:00

Hoi Cees,

Wij gebruiken helemaal geen schoorsteen in de badkamer als ventilatie ;-) maar gewoon een rooster in de muur. Is dat geen oplossing?

Overigens zit dat rooster al 2 jaar (door ons) dichtgeplakt ivm kou 's winters en laat ik gewoon de deur open na het douchen, tot nu toe geen behang dat eraf komt zetten! 

Groetjes, Richard 

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#6 Geplaatst: 2007-05-31 09:59:46

Beste Cees,

Die tweede schoorsteen van blokken strak naast de bestaande en zodoende visueel één schoorsteen vormend kan natuurlijk goed.
Het ventilatiekanaal hoger dan het schoorsteenkanaal is theoretische meer ideaal maar esthetiek vind ik ook belangrijk, ik zou kiezen voor gelijke hoogte in jouw geval. 

Rob van der Veer

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#7 Geplaatst: 2007-06-01 07:52:06

@Richard

Dit doet mij denken aan een verhaal dat ik van mijn prof in zijn colleges "Heizung/Lüftung/Klimatechnik" gehoord heb.

Hij had geen hoge mening van architecten. Hij zei ongeveer:

'Geef mij maar een binnenbad zonder raam. Dan moet de architect tenminste over be- en ontluchting nadenken en kan zich niet met de aanwezigheid van een raam excuseren!'

En hij legde aan de hand van berekeningen uit hoeveel vocht een badkamer produceert - en dat moet echt afgevoerd worden!

Christian von Klösterlein

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#8 Geplaatst: 2007-06-01 08:48:22

@Christian,

Ik heb ook nog even over mijn eigen opmerking zitten nadenken: dat rooster in de muur geeft bij ons - in combinatie met de overige tocht op die verdieping -  's winters een milde windkracht 3 op enkelniveau. Erg onprettig voor een badkamer ;-) Vandaar waarschijnlijk dat in ons geval het afsluiten van het rooster niet al te kwalijke gevolgen heeft...

Ik wil niet teveel van het onderwerp afdwalen, maar die tocht heeft te maken met slecht geplaatste naar binnen toe openende dubbelglas ramen (speling is met schuimrubber opgevuld!!!) en de nog steeds tochtende zolder.

Desalniettemin is muurventilatie misschien een optie. 

avatar#4018
Pech du rat
Berichten: 16
Reacties: 62

#9 Geplaatst: 2007-06-01 10:13:54

@Richard,

Ik zou ook overwegen een muurrooster met ventilator te plaatsen. Die bestaan tegenwoordig met van die louvre-klepjes die open staan als je de ventilator aanzet en die dichtvallen, en dus de tocht weren, als je de ventilator uit hebt staan.

avec sincère salutations,

Dominique

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#10 Geplaatst: 2007-06-02 00:53:11

Ja inderdaad, zelf heb ik ook in de badkamer een ventilator met louvres die normaal dichtstaan, alleen als de ventilator gaat draaien worden ze mbv een servomotor opengestuurd. Ze zitten dan ook aan de binnenkant van de badkamer in het plafond.

Zelf kies ik liever voor een buisventilator ipv een ontsierende plafond of muurventilator maar dat is een technische en aestetische keuze.

Eenvoudiger is het nog om in de pers van de ventilator louvres te plaatsen die gewoon door de luchtstroming opengedrukt worden.

Het "nadeel" hiervan is dat het geen positieve ventilatie is die gecontroleerd is, ook bij luchtstromingen gaan de louvres dan open. Zelf wil ik dat niet want ik wil graag zelf bepalen of de louvres open staan of niet.

Maar op zich maakt het weinig uit.

JP

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#11 Geplaatst: 2007-06-02 01:14:42

Heb net even in de dikke PDF van L-M zitten neuzen, en daar hebben ze inderdaad ookeen ventilator met automatische louvres (pag 462). Bovendien zag ik dat ze een aantal hygrometers hebben, speciaal voor het aansturen van ventilators: dat lijkt me ideaal! Gaat de ventilator vanzelf aan als het te vochtig wordt, en weer uit als het ok is. Wordt wél  een beetje prijzig, ongeveer 60 euro voor zo'n ventilator, en rond de 50 euro voor de hygrometer ...

Nog maar even sparen ;-) 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#12 Geplaatst: 2007-06-02 01:17:52

Richard lijkt me toch niet te duur, als je eenmaal last hebt van erafkomend behang en schimmels raak je die nooit meer kwijt.

Dan wordt het toch ietsje duurder

over het algemeen zijn water en vochtproblemen de grootste problemen in huis en ook het moeilijkste op te lossen

groetjes

JP