Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Ramen openen in NL naar buiten, in alle andere landen naar binnen

Auteur Bericht

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#0 Geplaatst: 2007-05-30 20:41:02

Toen ik naar Nederland kwam verbaasde ik mij erover dat alle ramen, voor zover het geen schuiframen waren, naar buiten openen.

Dat was ik uit Duitsland, Ostenrijk en Zwitserland niet gewend. En ook Frankrijk kent alleen naar binnen openende ramen.

Alleen in de Noordduitse kuststreken werden dubbele ramen toegepast waarvan een stel naar buiten en een stel naar binnen opende - het gaat dus om echte dubbele ramen, niet dubbel beglaasde ramen!

Ik kan geen enkel voordeel van de naar buiten openende ramen ondekken, alleen nadelen. Wie kan mij verklaren waarom deze in NL nog steeds toegepast worden?

Vinden de Nederlanders de Franse ramen niet een verademing?

Christian von Klösterlein

- Hoe meer je weet hoe beter je beseft dat je niet alles kan weten -

avatar#3755
Anje
Berichten: 7
Reacties: 42

#1 Geplaatst: 2007-05-30 21:15:06

Beste Christian, ik denk dat in NL de ramen naar buiten geopend worden, zodat men dan toch zonder problemen gewoon de gordijnen dicht kan doen.

En in NL heeft men geen luiken en geen ijzeren spijlen of "rejas" zoals in de zuidelijke landen, en dan gaan de ramen al helemaal niet naar buiten open.

Gtroet, Anje

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2007-05-30 21:37:05

pup pup pup, even wachten, niets van wat jullie zeggen is waar.

wat dachten jullie van de weersinvloeden ?

de nederlandse ramen beste forumlezers openen naar buiten toe zodat de afwatering aan de buitenkant zit.

vroeger kwam het wel voor dat de ramen naar binnen openden en zeker in de heerenhuizen is het nog wel eens het geval dat je dat kunt vinden, dat was de luxe voor het sluiten van de luiken, dan hoefde je niet naar buiten.

aan de buitenkant van het raam -loop even mee naar buiten- zit een waterdorpel.

die is langer dan het raam, of beter gezegd, die steekt iets over de breedte van het kozijn, en de rest van de sponning zit ook aan de buitenkant.

bij naar binnen draaiende ramen is dit juist het tegenovergestelden, ze zijn iets korter, daardoor lekken van de tien ramen er acht en zijn ze in een mum van tijd verrot.

dus, een stukje nederlandse inovatie zeg maar gerust, al heel lang geleden.

gordijnen zijn nu een item in nederland, vroeger waren echter ook alle huizen voorzien van luiken, kijk maar eens in de oude steden, die prachtige luiken met het hartje er uit gezaagd.

cees.

avatar#3088
gertjan
Berichten: 5
Reacties: 34

#3 Geplaatst: 2007-05-30 21:45:30

En in Nederland waren we gewoon de vensterbanken vol met planten te zetten. Open dan nog maar eens een raam naar binnen!

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2007-05-30 22:11:33

Grappig onderwerp.

Ik weet wel dat in Duitsland de titels van de boeken anders op de rug staan als in de rest van de wereld. Bij mijn huis uit 1903 in NL openen alle ramen en deuren naar binnen...

Maar ik zal elders eens om me heen kijken.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2007-05-30 23:02:18

freek, en de anderen,

in hele oude huizen vind je inderdaad dus de ramen die naar binnen draaide, en wat veelal toegepast werd zijn de schuiframen.

in het kozijn hing aan een hennepkoord een contragewicht waardoor je het raam gemakkelijk omhoog kon schuiven, en dan met een pen die aan het kozijn hing met een kettinkje kon men dan het raam op de juiste stand open zetten.

echter in het begin van de twintigste eeuw begon men (de ambachtslieden) te realiseren dat naar binnen draaiende ramen slechter waren ivm water en koude, lees tocht.

men is toen begonnen met het moderniseren van de ramen, schuiframen, en naar buiten draaiende ramen.

halverwege de twintigste eeuw, net voor de oorlog begon men met de spouw isolatie, althans, de dubbele muur.

deze techniek van de dubbele muur bracht men er toe om zowel de ramen, als de gehele bouwtechniek aan te passen aan het klimaat.

in niet een land wordt het huis om de ramen gebouwd, zoals in nederland.

kijk maar eens hier, en ook in duitsland, men bouwt het huis met de gaten voor de ramen, en dan later zet men de kozijnen er in.

echter in nederland wordt het raam in zijn sponning te lood gezet, en metseld men de steen tegen de sponning aan.

dit is er voor dat koude, tocht, en water moeilijk door de kieren het huis en de spouw binnen kunnen dringen.

cees.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#6 Geplaatst: 2007-05-30 23:12:34

Wat Cees zegt van luiken in NL is waar, maar die werden volgens mij pas dicht gedaan als het erg koud was of erg waaide, niet zo vaak dus.

In de meeste andere landen worden de luiken er elke avond voor gedaan, liefst van binnen uit, dus dan zijn naar buiten draaiende ramen niet handig. Ten tijde van grote zomerhitte (kwam in NL niet voor) worden in meer zuidelijke landen de luiken dicht gedaan om de zon buiten te houden maar de ramen opengezet voor ventilatie.

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2007-05-31 08:23:38

Wat Cees zegt kan ik me ook goed herinneren,

De ramen waren vroeger schuiframen, niet zo breed met een glas in lood aan het vaste gedeelte van boven. Het hennepkoord en een contragewicht zorgden ervoor dat het raam bleef staan, eventueel met een klein pennetje.

De blinden zoals wij ze noemen zaten aan de buitenkant en werden dus van binnenuit dichtgedaan door het open schuifraaam.

Een leuke anecdote in dit verband dat er iemand rondging met een collectebus "voor de blinden", later kocht hij er mooie luiken van, echt gebeurd want daarna hebben ze de collectevergunningen ingesteld.

Toen de welvaart toenam wilde men pracht en praal en dus grotere ramen, wij noemen dat drielichten. Een groot middenraam en twee kleinere zijramen die open konden. Omdat er voor die grote ramen geen blinden of luiken meer geplaatst konden worden, ze kenden nog geen harmonica luikjes zoals in LDF, moesten er gordijnen aan de binnenkant komen om de zaak af te sluiten. Dus naar binnendraaiende ramen kon niet, ergo, ramen naar buiten draaiend.

De mooie vensterbank met pracht en praal, beeldjes, bloempotten, etc om de rijkdom te laten zien was het logische gevolg, ook daarvoor konden naar binnendraaiende ramen niet.

Het is weleens moeilijk vast te stellen wat nu oorzaak was en wat gevolg. maar volgens mijn (wijze) opa is het toch echt zo gegaan.

Vroeger moest je namelijk belasting betalen naar het aantal en de grootte van de ramen, je ziet dat nog wel in binnensteden, men maakte wel een raam maar men metselde het gelijk weer dicht met een steentje. Pas als men in goede doen kwam dan kwam het raam er echt in.

Je hebt wellicht wel eens gehoord van de raambelasting van het ancien regime.

Vroeger gingen wel degelijk 's-Avonds de blinden dicht tegen kou, regen en tocht en om 's-zomers de warmte en zonlicht buiten te houden. Van zonlicht verschoten immers de mooie perzische kleedjes en de fluwelen meubelstoffen in de mooie- of opkamer waar men alleen op zon- en feestdagen mocht binnentreden.

Toen ik jong was had ik namelijk dezelfde moeilijke vragen als Christian (sic)

groetjes

JP

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#8 Geplaatst: 2007-05-31 09:52:57

Beste Christian

Nog even terug komend op je vraag “Ik kan geen enkel voordeel van de naar buiten openende ramen ondekken, alleen nadelen.”
Er is wel een onverwacht voordeel: bij forse winddruk wordt een naar buiten draaiend raam steviger tegen zijn tochtwering gedrukt en sluit dan steeds beter af.
Maar dat voordeel was natuurlijk niet bekend toen we in Nederland kozen voor naar buiten draaiende ramen.
Overigens tot op de dag van vandaag maken architecten in Nederland naar mijn mening nog steeds de fout om zelfs op de hoogste verdiepingen van fats te kiezen voor naar buiten draaiende ramen.
Zodoende de bewoners op hoge kosten jagend i.v.m. de bewassing, dat moeten ze gedwongen  uitbesteden. 

Rob van der Veer

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#9 Geplaatst: 2007-05-31 10:03:54

jullie hebben allemaal prachtige verhalen, vooral die verkleuring van de kleedjes van jean pierre vind ik passend, omdat de fransen ons uitlachen omdat in nederland de mensen een vloerkleed op tafel hebben liggen ;-)

maar goed, de reden is puur technisch, dat daar het gemak van vensterbanken vol met bloemen bij komen is leuk, maar wie goed rondkijkt in de antiekwereld weet ook dat er speciale bloemtafeltjes waren, die men nu gebruikt en daardoor omgedoopt, in bijzettafeltje of theetafeltje.

belasting op de ramen was niet alleen in nederland, dat was ook in frankrijk, sterker nog, hier is die nog niet zo heel lang geleden afgeschaft en sommigen beweren zelfs dat deze belasting nog bestaat, maar ik denk dat zij de belastingformulieren niet goed inzien en daardoor een paar jaar achterlopen.

de regen en andere weersinvloeden waren de enige reden dat men de ramen naar buiten toe laat draaien, net zoals het te loodzetten van de kozijnen voor het metselen van de muren.

ik heb dit geleerd op de technische school, en na navraag deze morgen bij nederlandse bouwbedrijven bleek dit waar te zijn (je weet maar nooit of de meester de waarheid spreekt)

cees.

ps. inderdaad rob, de glazenwassers wereld zal niet blij zijn met de franse oplossing voor de ramen.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#10 Geplaatst: 2007-05-31 17:17:22

Heerlijk, deze discussie!

Typisch een voorbeeld van een "cultuurelement" waarvan iedereen achteraf gaat uitleggen waarom het vele eeuwen geleden zo gegaan moet zijn.

Ik ben bang dat we nooit achter de echte waarheid komen, maar dat hoeft ook niet!

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#11 Geplaatst: 2007-05-31 20:19:25

Ja, dit zijn leuke discussies, wat was er eerder, het kip of het ei.

In de techniek heb je push en je hebt pull,

De vraag wat er eerder was is moeillijk te beantwoorden, in mijn ervaring is er meer cultuurgedreven techniek als techniekgedreven cultuur.

Dit zal echter afhankelijk zijn waar je staat, aan welke kant dus en wat je geleerd hebt op school (en van je opa)

Ik had een prof die eerlijk vertelde dat 50% wat hij vertelde onzin was die over 30 jaar niet waar zou blijken te zijn.

Hij wist alleen niet welke helft !!

JP

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#12 Geplaatst: 2007-05-31 21:09:37

Jullie verslaggever uit Holland kan melden dat;

Hoewel ik aanvankelijk dacht dat het na-oorlogse nieuwlichterij was pal

naast mijn wijk een 'aanbesteed 1922' wijk ligt waar inderdaad enkel de voordeur

naar binnen draait. De rest ramen, tuindeuren, balcondeuren naar buiten.

Je ziet overal de scharnieren zitten.

Blij dat ik er niet woon...brrr

ps. scheelt wel ruimte binnen trouwens...

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#13 Geplaatst: 2007-06-01 07:32:55

(Verhaal was blijkbaar te lang en werd daarom geweigerd).

Christian

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#14 Geplaatst: 2007-06-01 08:22:43

Leuk al die reacties,

en vooral de bijkomstige voordelen (kip en ei):

1. Natuurlijk kan je bij een naar buiten draaiend raam geen bloembakken buiten voor het raam plaatsen (zie bijv. in de Elzas en in het Zwarte Woud), dus plaatsen de Nederlanders de bloemen uit noodzaak binnen. Of was het andersom?

2. Helaas kan men bij naar buiten openende ramen niet in de zomer met luiken-dicht en ramen-open het huis koel houden. Maar het raam open en de gordijnen dicht, dat kan wel, alleen heeft dit geen nut.

Over de technische kanten meer in een volgend bericht.

Christian von Klösterlein

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#15 Geplaatst: 2007-06-01 08:33:23

Alle genoemde bijkomstigheden mooi meegenomen, maar belangriker vind ik de technische kanten:

1. Ramen zemen wordt in NL onnodig bemoeilijkt of zelfs gevaarlijk gemaakt. Alleen het glazenwassersgilde vaart er wel bij.

2. Bij naar buiten openende ramen liggen de scharnieren buiten. Scharnierpen eruit getikt, en je bent zonder braak binnen. Tenzij men deze ondeugdelijke oplossing door weer een lapmiddel corrigeert: dievenklauwen.

Christian von Kösterlein

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#16 Geplaatst: 2007-06-01 08:58:47

3. De door Cees toegelichte betere regendichtheid van buitendraaiende ramen lijkt op het eerste gezicht een voordeel, maar de algehele betere dichtheid van buitenslaande ramen durf ik te betwijfelen. De onderkant is door een doorlopende overstekende dorpel zeker beter te beveiligen. Maar bij de kieren boven en opzij bestaat bij buitendraaiende en binnendraaiende ramen hetzelfde probleem: daar dringt regenwater in. En bekijk nu eens moderne binnendraaiende ramen (bijv. in een van de winkels van Lapeyre): die hebben allen een dubbele dichtspleet. De buitenste heeft een beetje speling en de binnenste is met een zacht profiel waterdicht gemaakt (want twee achter elkaar liggende dichtvlakken gelijktijdig dicht maken lukt om simpele technische redenen niet). En het water dat in deze 'tussendichtingsruimte' terecht komt wordt door boringen in de ligger van het kozijn afgevoerd. Inderdaad ingenieus! Een systeem dat de ramen in mijn grootmoeders huis van 1910 in een iets simpelere vorm ook al hadden. Bij buitendraaiende ramen zoek je zoiets vergeefs.

Christian v.K. 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#17 Geplaatst: 2007-06-01 09:45:41

Ik heb inmiddels een heel andere theorie.

Voor ongeveer 1900 kwamen naar buiten draaiende ramen niet voor.

Eerder genoemde wijk uit 1922 werd voor een woningbouwvereniging gebouwd. 

Dat wordt, nog steeds, onderhouden door het hele blok ineens in de steigers te zetten.

Mensen worden gevraagd hun ramen dan en dan 'los' te zetten ivm schilderwerk. 

Mijn wijk, uit 1900, is heel anders, ieder huis is een ander ontwerp, hoge plafonds, schuiframen met contragewichten voor, louvreluiken. Leuk maar niet efficient genoeg voor de haastige moderne mens.

avatar#4018
Pech du rat
Berichten: 16
Reacties: 62

#18 Geplaatst: 2007-06-01 10:06:07

Beste Forumgenoten,

Volgens mij heeft het puur met praktische aspecten te maken dat de ramen naar binnen draaien. Ik zie het in LDF waar de luiken aan de buitenkant zitten ook niet anders kunnen want hoe wil je de luiken sluiten als je ramen naar buiten draaien?

In Spanje (andalusië) zitten de luiken binnen: ook een heel bijzonder gezicht, draaien de ramen ook naar binnen en in Oostenrijk waar veelal dubbele glazen draaiende ramen zijn, draaien deze ook naar binnen.

avec sincère salutations

Dominique

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#19 Geplaatst: 2007-06-01 18:31:28

Je kunt toch gewoon naar buiten lopen? mijn opa liep gewoon zijn rondje buiten om alle blinden te sluiten voordat ze gingen slapen. Ik geef toe in een flat wordt dat wat moeilijk maar op de begane grond was dat echt geen probleem.

De oudere huizen en boerderijen hadden dus geen ramen op de verdieping, hoogstens zo'n soort pre-velux gevalletje van 30 keer 30 cm met een metalen uitzetijzer, die ijzeren strip met gaten, je kent hem mischien nog wel.

Ik vond de veklaring van Freek ook prachtig trouwens, de Nederlandse praktische aanpak en de huurkazernes, je ziet het gewoon voor je, net een film van Bert Haanstra.

JP

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#20 Geplaatst: 2007-06-01 20:51:35

@Cees:

In je bijdrage van 30-05-07 23:02 behandel je ook de inmiddels achterhaalde Nederlandse methode eerst de ramen+kozijnen te plaatsen en eromheen te metselen. Omdat dit weinig met binnen- of buitendraaiende ramen en niets met Frankrijk te maken heeft reageer ik hierop per privé-mail.

Voor wie nieuwsgierig is: kijk op

www.kapla.nl

Christian von Klösterlein

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#21 Geplaatst: 2007-06-01 23:53:48

De naar buiten draaiende ramen zijn volgens mij ook pas grootschalig gekomen met de spouwmuren.

Vroeger werden de huizen in NL gebouwd in enkelsteens met schuiframen. Toen de spouwmuren in the fashion kwamen moest er een keuze gemaakt worden, het is net of met links of rechts rijden het maakt niet uit wat je kiest maar je doet het met zijn allen, anders wordt het een zootje.

De nederlandse huizen moesten wel licht gebouwd worden omdat ze onderheid moesten worden ivm de grondwaterstand. Voor de vochtproblemen is later gekozen voor spouwmuren en ga ik dus wel een eind met Cees mee.

Bedenk eens bij spouwmuren, het huis wordt toch al kleiner, wil je een groot bankstel of een kast naar binnen brengen (dat ging door het raam) in de vroegere kleinere huizen moest de binnenruimte zo groot mogelijk blijven, ergo buitendraaiende ramen.

De bouwwijze pleitte ookvoor buitendraaiende ramen, bij een spouwmuur metsel je eerst de binnenmuur of binnenspouwblad en dan metsel je de buitenmuur met kozijnen oftewel ramen in lood, dus in het werk. Dit is totaal verschillend met LDF.

Er is m.i. wel degellijk een connectie maar gelukkig weet ik er niets van want ik ben geen bouwkundige maar slechts een geinteresseerde leek.

Groet

JP

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#22 Geplaatst: 2007-06-02 21:16:25

Ik realiseer me nu dat mijn grootouders op de boerderij in Brabant rolluiken hadden, de ramen waren schuiframen als ik me goed herinner, en de ramen op de etage (zolder) naar buiten opengaand. Maar ik zal mijn herinneringen nog eens controleren bij mijn familie.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#23 Geplaatst: 2007-06-03 15:41:39

Hadden jullie al gedacht aan de nooduitgang?

Vroeger in ons waterrijke landje was overstroming regelmatig aan de orde, de voordeur was vaak voorzien van vloedplanken om het water gepaard met overstromingen buiten te houden. evt. zandzakken voor de deur!!

Ik spreek nu natuurlijk vooral over de kuststreken.

De bedstede lag daarom ook zeer hoog, anders kon je weleens verdrinken. zeker de kleine kinderen want zwemmen kon er niemand.

Je kon op de openslaande ramen een plankje leggen en afwachten op de hulp, laat je fantasie maar eens werken!

Bouwkundig waren er dus heel wat voorzieningen tegen het wassende water van buiten.

Een nooduitgang gaat altijd naar buiten open om duidelijke reden, mensen in paniek willen altijd zo snel mogelijk naar buiten, anders verdring je elkaar voor de deuren en komt er niemand meer uit.

Ik had hem nog niet gehoord en wilde hem daarom zelf maar eens opperen.

In LDF speelt dit aspect totaal niet.

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#24 Geplaatst: 2007-06-03 15:59:51

Dat vind ik een goeie! Houden we alleen nog die flats over... op de 11e verdieping het raam uitspringen lijkt me toch niet zo'n gezond idee!

>  In LDF speelt dit aspect totaal niet. <

Nee, want Fransen zijn cool (hiepèr-cooll) 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#25 Geplaatst: 2007-06-03 17:58:08

Richard, of er al veel flats waren in de tijd waar we over spreken weet ik niet, althans niet in NL.

Ik had alleen de kuststroken genoemd maar overstromingsgevaar bestaat meer in Nederland, zelf ben ik ook in 1995 geevacueerd voor gevaar bij de dijk bij Ochten destijds. De hele Betuwe is toen leeggeplukt.

Voor de geschiedenis van kozijnen heb ik nog wel een bijdrage.

http://www.johannesvermeer.info/verm/house/h-a-zantkuijl-NL.htm

het gaat over de eerdere periode welliswaar maar toch leuk.

de latere periode in:

http://www.20eeuwennederland.nl/themas/bouwkunst/hollands%20classicisme/841.html

http://www.monumentenwacht.be/nl/uploads/b128.pdf

Je ziet bij dit kruisraam de naar binnendraaiende ramen .

waarom zijn we hier niet naar teruggekeerd? was het het nieuwe elan, strak aan de binnenkant, afzetten tegen het verleden? tegen de Fransen? Als calvinisten moesten we toch dingen anders doen dan de katholieke Fransen die ons zolang hadden overheerst, zijn er technische redenen?

ik weet het niet. geen enkelvoudig argument heeft mij overtuigd, het zal wel zijn zoals Steven zegt, je komt er niet achter.

JP

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#26 Geplaatst: 2007-06-05 22:13:34

Toch nog een nabrander,

Christian zei het ook al, in Duitsland en elzas en ook in LDF zetten ze bloemetjes voor de ramen.

Dit was ook in NL zo natuurlijk omdat dat het enige lichtpuntje was in de armoedige en hongerige jaren van die tijd waarover we spreken.

dus even terug naar de tijd van het schuifraam.

In NL waaiden de bloemen buiten kapot van de wind en regen en werden daarom beschut binnen gezet voor het raam. Dit was het mooiste en ook een goede plaats om wat licht te vangen en benodigd zonlicht.

Moeder de vrouw zat uitgeput en mistroostig van het vele werk naar buiten te staren door het schuifraam, het gerimpelde gezichtje getekend door de zorgen van alledag, het bloeiende bloempje was haar enige troost, s'ochtends gaf ze het liefderijk water, beschutte het voor het felle zonlicht en haalde 's-avonds de krant weer weg die voor het raam geel stond te worden.

De krant werd zorgvuldig in kleine reepjes geknipt en aan een touwtje gehangen om dienst te doen in het "kakuus" of hoe je het tochtige houten kotje op de achterplaats waar je op je gemakje gezeten de beerton kon vullen ook wilt noemen.

De doordringende bloemengeur was in het krantenpapier getrokken en zodoende kon je dus tijdens deze periode genieten van diverse bloemengeuren die het hokje vulden. Je voelde je helemaal ontspannen door deze overweldigende geur van Dahlia, fresia en tulp.

Telkens enweer gaf ze haar troetelbloempje een beetje water en wenste hem/haar welterusten. Het bloempje was haar lief en trooste haar bij tegenslagen. Haar kinderen kon ze niet in leven houden want die gingen aan de lopende band dood aan kinkhoest, diferie, vliegende tering enzovoorts. Haar bloeiende bloempje was haar troost, haar steun en toeverlaat en die zou ze koste wat kost in leven houden.

Het raam moest vervangen worden en haar man greep de oude tekeningen weer die er nog lagen van het kruisraam met naar binnendraaiende ramen. De doktoor had immers gezegd dat frisse lucht voordelig was tegen allerlei ziekten.

ammenooitniet sprak zij, de eerste keer in haar leven dat ze hem tegensprak, want zo ging dat toendertijd, de man was de heer des huizes; mijn bloempje is mijn alles, je regelt het maar. Met jouw ouderwetse onzin gaat mijn bloempje dood! En haar gerimpelde gezicht vertrok van woede terwijl zij naar haar man keek.

Manlief kreeg een daverende inval, we draaien het kruisraam toch gewoon om dan, de ramen draaien naar buiten; moederlief had dat al lang door natuurlijk maar liet manlief in de waan dat hij het zelf had verzonnen want zo ging dat vroeger en zo is het geschied.

En als het niet waar was dan was het toch een mooi verhaal. 

Bloemen voor het raam op de vensterbank?

kijk maar op de oude plaatjes hoe belangrijk de vensterbank is, daar werd immers getoond aan de buitenwereld wat men belangrijk vond of hoe "goed" men het had.

Vensterbank met bloemen en allerlei prullaria= buitendraaiende ramen

Of was het toch kip en ei?

JP

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#27 Geplaatst: 2007-06-20 00:49:57

Hierbij nog een reactie op de brandende vraag, Cees had toch wel het meeste gelijk volgens onderstaande reactie.

JP

Amice,

Ik weet niet waarom je mij als deskundige ziet, maar hierbij een antwoord op je vraag.De belangrijkste reden dat ramen naar buiten draaien is de betere en duurzame waterdichtheid van de aansluiting raam - kozijn die daarmee bereikt kan worden. Verdere redenen zijn: de plantjes op de vensterbank kunnen blijven staan bij het openen van de ramen, en bij gedeeltelijk geopende ramen zal het niet inregenen bij een plotselinge regenbui. Praktische redenen die gelden voor de Nederlander.De voordeur draait als enige naar binnen: dit heeft te maken met de gastvrije ontvangst van een bezoeker die voor de deur staat!Cordiales en zoals altijd met vriendelijke groeten,

Prof. dr. Ir. Frans van Herwijnen,

University of Technology Eindhoven,

Faculty of Architecture, Building and Planning, Unit Structural Design and Construction Technology,phone: (+31) 40 247 2622,fax:      (+31) 40 243 8575,

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#28 Geplaatst: 2007-07-11 15:40:10

Deze discussie is ooit uitgebreid aan de orde geweest in het geweldige Vlaamse radioprogramma "jongens en wetenschap" De hele uitzending ging over deze vraag maar het antwoord kwam niet.

Alle in dit topic genoemde zaken (of ja bijna alle...) kwamen ook daar aan de orde. 

Op deze site vond ik nog dit hierover: 

- naar binnen draaiende en naar buiten draaiende ramen; hoewel er steeds meer ramen komen die naar binnen draaien, is Nederland is nog steeds een echt naar buiten draaiende ramen land.
Het naar binnen draaiende raam (versus het naar buiten draaiende raam)


- esthetisch pluspunt van naar binnen draaiende ramen is dat hang- en sluitnaden rondom het raam niet zo zichtbaar zijn
- ook de buitenzijde van de ruit is gemakkelijk schoon te maken
- bij naar binnen draaiende ramen is moeilijker in te breken
- het raam kan voorzien worden van een valbeveiliging aan de buitenzijde of van een anti-inbraak-rooster (denk aan bv. oude huizen in Parijs)
- het raam kan voorzien worden van zonwerende luiken die van binnenuit geopend en gesloten kunnen worden
- het raam kan geopend blijven terwijl een zonwerend screen naar beneden is, wat aangename koelte brengt
- een plantenbak aan de buitenzijde onder of aan de raamdorpel kan gemakkelijk worden onderhouden
- neemt wel meer ruimte in "in huis": omdat in Nederland vaak kleine huizen worden gebouwd is dit een nadeel, zij het gering.
Een paar voorbeelden van ramen en oude historische ramen.
Zie ook bouwraam, cementraam (trasraam), voorzetraam.
Met dank aan o.m. de Houtkrant.