Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

water in huis

Auteur Bericht

avatar#3994
western
Berichten: 3
Reacties: 9

#0 Geplaatst: 2007-06-01 17:54:19

Ben terug van weekendje LDF, wat een regen...

We hebben goed kunnen verder werken aan de badkamer.

Er was na een dagje regen wel een minder prettige vaststelling. Er stond water op de vloer. Het is een oude schuur met van die grote stenen en waarschijnlijk is het water langs de gemeenschappelijke muur naar binnengekomen. De aanpalende schuur van de buur heeft namelijk geen dak meer en toen we gingen kijken, stond er water.

Hoe kan ik maken dat er geen water meer binnenkomt?

Er zijn verschillende opties (ook bij de buur kunnen werken uitgevoerd worden):

- muren voegen met cement aangelend met speciaal product (compactuna) waarmee ze kelders waterdicht maken

- een geul graven in de schuur van de buur met afvoer naar buiten

- andere ideëen??

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2007-06-01 18:27:34

Bart, met water heb je het moeilijkste probleem te pakken. Zoals je weet gaat water altijd naar het laagste punt en daar kun je dus gebruik van maken.

Zelf heb ik zitten genieten van de regen omdat mijn constuctie weer eens getest werd.

1 oplossing is er niet, waarschijnlijk zul je er meerdere moeten vinden. Maak een goed plan.

2. Zorg dat er zo weinig mogelijk water je constructie binnenkomt, voegen met waterdicht cement is geen permanente oplossing omdat je stenen wegspoelen/verzakken en uiteindelijk toch poreus zijn.

3. Probeer het water weg te leiden van je constructie met goten aan het dak en geulen in de grond. Dit is de meest effectieve en belangrijkste oplossing.

4. Als je bij je buurman kunt graven is het perfect, graaf een geul, gooi er een drainagepijp in en voer het water af naar een lage zinkput, vul de geul met grind en je bent een hoop problemen kwijt.

5. Wellicht kun je de schuur van je buurman wel kopen? weer een probleem minder want dan heb je het zelf helemaal voor het zeggen.

Zelf had ik hetzelfde probleem in de stal onder het huis, ik heb geprobeerd het water tegen te houden met een 40 cm dikke borstwering voor het huis en afwatering maar het komt toch gewoon door de rots heen onder de borstwering door.

Voor een vloeistofdichte constructie moet je minstens 30 cm hoge dichtheid beton hebben! Ik weet niet of je weet hoe problematisch het is om een kelder te maken die onder de grondwaterstand ligt, dat lukt bijna niet. Vraag het maar eens na in Middelburg, daar hebben ze er nog steeds een trauma van en het heeft al miljoenen gekost.

6. Het kleine beetje water wat er toch nog door komt voer ik zelf af via de kleine kruipruimte naar buiten, ik heb dus geen vloer op een zandbed gelegd maar een systeemvloer gelegd met ruimte onder de vloer voor ventilatie en waterafvoer.

Deze constructie bevalt goed, de vloer wordt niet nat.

Wil je water tegenhouden moet je een vochtscherm aanbrengen van waterdicht materiaal, in NL gebruiken we hier al heel lang loodschermen voor in de constructie om optrekkend vocht te voorkomen (capilaire werking)

Uiteindelijk heb ik binnen in het huis onder de vloer een lage put die het water afvoert door de muur en pierres heen via een pijp naar een lager gelegen helling.

Deze put gebruik ik weer voor mijn aarding, hij is altijd vochtig dus zoals ook in een ander kader gezegd is de aarding hier perfect. Van de nood heb ik dus een deugd proberen te maken.

Probeer dus zelf ook creatieve oplossingen te verzinnen.

7. Uiteindelijk had ik ook zelf de problemen gemaakt door de stal uit te graven. Vroeger lag deze stal op wegniveau en had geen noemenswaardige waterproblemen, althans daar zag je niets van want dat zat allemaal onder de klinkertjes. Pas toen ik ging graven kwam ik vele tientallen jaren van koeien,+ varkensurine en lekwater tegen in de vorm van vochtige stinkende grond en modder.

Omdat de stal maar 1.50 meter hoog was en ik toch niet wilde kruipen in mijn slaapkamer en doucheruimte heb ik hem flink uitgegraven tot op de rots, Ik heb zelfs de rots nog een stuk uitgehakt met grote compressor en Kango/hilty en nu is hij dus bijna 3 meter hoog. Maar je maakt wel een laag punt en daar is water gek op.

Probeer dus gebruik te maken dat water altijd zakt naar het laagste punt en van veel naar weinig (capilaire werking) Er is in de natuur altijd druk op evenwicht, als er ergens veel meer water is dan ergens iets verderop verzint de natuur legio mogelijkheden om dat evenwicht te bereiken, je krijgt dus altijd een soort stroming. maak hiervan gebruik.

JP