Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Dokter zijn in Frankrijk

Auteur Bericht

avatar#4565
docteur
Berichten: 1
Reacties: 0

#0 Geplaatst: 2007-06-03 15:58:15

Hallo

Ik ben me aan het orienteren op de Franse banenmarkt voor medici. Kan iemand me tips geven hoe ik te werk moet gaan. Ik wil graag met mijn man naar Frankrijk verhuizen om er te wonen en  er te werken als arts.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#1 Geplaatst: 2007-06-03 18:51:42

Erna, hangt af van in welk specialisme en waar. In principe mogelijkheden te over, er is een tekort van specialisten en huisartsen.

Een "parcours de combattant" indien geen goede begeleiding.

Mail me privé, ik heb de details.

Steven

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#2 Geplaatst: 2007-06-03 21:27:39

Ook ik kan je adviseren. Ik werk in een Centre Hospitalier en ben dus gesalarieerd. Over vrije vestiging ben ik minder goed geinformeerd. Ben je specialist of huisarts? Schrijf maar privé als je wilt.

ingrid

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#3 Geplaatst: 2007-07-11 22:48:26

Het leuke van Europa is dat alles gelijk is op een paar uitzonderingen na.

(=cynisme)

één van die uitzonderingen is de geldigheid van diploma's, ok een zwemdiploma is vrij universeel maar voor artsen gelden strikte regels.

Er is dus een goede kans dat je opnieuw examen moet doen in bepaalde diciplines

Als je meer info hierover wilt kan ik je wel een contact toespelen via mail. 

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#4 Geplaatst: 2007-07-11 23:39:01

Het basisdiploma arts is in alle Europese landen erkend als dit behaald is in één van de Europese landen.  Voor het voormalige oostblok zitten er nog haken en ogen aan.

Als het gaat om een specialisatie kan het verhaal anders worden. Een specialisatie behaald in één van de west-europese landen om het zo maar te noemen, worden al gauw door de ordre des medecins erkend. Voor mijn specialisatie kindergeneeskunde was dit ook geen enkel probleem. Wel is mij bekend dat een Tjechische arts geen erkenning kreeg voor zijn specialisatie kindergeneeskunde, alleen voor zijn artsdiploma.

Alles is te lezen op de site van de conseil national de l'ordre des medecins.

Ingrid

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#5 Geplaatst: 2007-07-11 23:57:39

Hans, Ingrid,

Europese landen erkennen over en weer vrijwel alle medische specialismen.

Toch moet Nederland het weer even anders willen.

In 1999 ben ik gaan werken in Frankrijk als bedrijfsarts. Als EU-onderdaan en BIG-geregistreerd (register van medische specialisten) volgde erkenning in Frankrijk zonder problemen. Mede door mijn Franse activiteiten verliep de Nederlandse herregistratie in 2002 zonder haperingen. Deze herregistratie was weliswaar niet nodig in Frankrijk maar was een persoonlijke wens.De herregistratie voor 2007 in Nederland heb ik niet aangevraagd omdat ik verwacht in Frankrijk te blijven. Het is een tamelijktijdrovende en ook nog kostbare procedure. Logische juridische consequentie: ik werd uitgeschreven uit het register van bedrijfsartsen in Nederland.

In Frankrijk is het herregistratiesysteem later dan in Nederland op gang gekomen maar in 2010 zal dit een feit zijn. Ik verwacht door mijn huidige werk aan de Franse eisen te voldoen, deze zijn globaal dezelfde als in Nederland. Nu geeft de Sociaal-Geneeskundigen Registratie Commissie  mij aan dat ik bij eventuele terugkomst in Nederland opnieuw registratie kan aanvragen maar daar niet automatisch op kan rekenen. Dit terwijl ik in een ander EU-land aan alle eisen voldoe. Mooier nog: na mijn uitschrijving in Nederland mag ik mij geen bedrijfsarts meer noemen maar nog wel “médecin du travail” want in Frankrijk geregistreerd. Bij onbevoegd gebruik van de titel “bedrijfsarts” wordt de Inspectie voor de Gezondheidszorg ingeschakeld, zo werd mij te kennen gegeven.

 Ik kan de zaak aanvechten voor het Euopese Gerechtshof maar op dit moment is het probleem niet aan de orde, ik ben en blijf gewoon in Frankrijk. Regelmatig publiceer ik in Nederlandse vakbladen. Ik wacht af wat er bij een volgende publicatie gebeurt als ik onderteken met "bedrijsarts". Holland op z'n smalst... Steven 

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#6 Geplaatst: 2007-07-12 03:01:07

Steven;

,

Ook ik heb me dit jaar nog laten herregistreren in NL <voor je weet maar nooit>. Kost een centje maar de jaarlijkse contributie van de ordre des medecins is ook niet mis. In NL heeft de specialistenregistratie commissie mij laten weten dat over 5 jaar mijn registratie automatisch vervalt. Dus als ik over 4 jaar in dubio ben zal ik mij herregistreren. Sinds 2006 moeten we ook in FR accreditatiepunten sparen. Helaas wat lastig op Guadeloupe, zeker als je ook nog onderbezet bent. Trouwens, volgens mij mag je gewoon je titel bedrijfsarts gebruiken bij publicaties. Je mag officieel niet praktizeren met deze titel maar dat doe je toch niet in NL? Ik kreeg trouwens van de specialistenregistratiecommissie keurig een nieuwe bul zeg maar, ook in het Engels maar de titel 'kinderarts' werd niet vertaald in 'paediatrician' maar er staat gewoon Kinderarts, ook niet handig. Maar een nieuwe aanvragen of zullen ze het bewust gedaan hebben.....Al die titels..

Ingrid 

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#7 Geplaatst: 2007-07-12 03:13:46

Ingrid,

Juristen van de KNMG hebben laten weten dat ik zelfs niet de titel "bedrijfsarts" mag voeren, want beschermd. Dus ook niet in publicaties.

Wat mij nog het meest verbaasde is dat, ondanks de vrijheid van vestiging in de EU, ik met mijn volkomen geldige Franse titel niet (meer) automatisch de Nederlandse terugkrijg bij remigratie.

Die accreditatiepunten voor mijn Franse erkenning ben ik ook aan het sparen. 250 in 5 jaar is niet zo'n klus. Lastigste is nog de "intercollegiale toetsing" van de grond te krijgen, het ligt niet in de Franse doktersaard om zich ter discussie te stellen cq kwetsbaar op te stellen.

Steven

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#8 Geplaatst: 2007-07-12 04:38:30

Goedemorgen! 

Ja, inderdaad de EPP. Daar worstelen wij ook mee. Leuke verhalen trouwens in MC. Dat heb ik dan via Google gevonden. Ook je voordracht oid in 2001 in Nijmegen. Erg leuk zoals je je eigen ervaringen beschrijft. Echt heel herkenbaar.

Gek dat de registratiecommissie voor sociaal-geneeskundigen zo gestoord doet. Het is toch gewoon Europa. Grappig op dit tijdstip nog een reactie te krijgen. Voor mij is het nu 22.31 uur en ik ben garde sur place. Ja, ja, de Franse wet schrijft voor dat bij maternité niveau III, met dus een reanimation neonatale, een senior-kinderarts in huis moet slapen dus geen bereikbare dienst. Ik vraag mij af wanneer dat in NL gaat veranderen. In mijn tijd was het nog altijd zo dat 's avonds, 's nachts en in de weekeinden de minst ervaren artsen de meest zieke patienten verzorgden (IC, eerste hulp). De baas was thuis bereikbaar.

Ingrid