Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Huizen kopen

Huizen kopen

Hoe om te gaan met de makelaars, notarissen, de bouwers en de Franse ambtenaren (vergunningen).

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Aankoop onroerend goed met gedeeltelijke huur

Auteur Bericht

avatar#4238
Roandeli
Berichten: 3
Reacties: 6

#0 Geplaatst: 2007-06-04 13:11:32

Momenteel zijn wij bezig met de aanschaf van onroerend goed. Het aan te kopen o.g. grenst aan de woning wat reeds in ons bezit is. Naast de aangrenzende woning zit er o.a. nog een grote schuur en land (3000m2) bij. Deze schuur blijkt door een boer uit onze buurt gehuurd te zijn. Echter, hier ligt geen huurcontract aan ten grondslag.

Het voorlopig koopcontract is door zowel ons als de verkopers nog niet ondertekend. Deze hebben we in concept van de notaris ontvangen. Na bestudering en evt. opmerkingen onzerzijds zouden we het orginele ter ondertekening toegestuurd krijgen. Zoals bekend zijn de verkopers verplicht een onderzoek in te doen stellen naar evt. aanwezigheid van asbest. lood of termiten. In het voorl. koopcontract staat dat er inderdaad een onderzoek heeft plaatsgevonden en er een rapport is opgemaakt.

Door ons is vervolgens om het rapport gevraagd en tevens kenbaar gemaakt dat wij de schuur geheel leeg en vrij van verplichtingen willen kopen.

De notaris zegt dat deze clausule inderdaad in het Voorl. koopcontract is opgenomen. letterlijk staat er in het contract:

‘que les bien vendues soient libre de toute location ou occupation'

Vervolgens geeft de notaris aan dat de huurders niet genegen zijn om de schuur te ontruimen en dat wij dan maar met de boer over een nieuw overeenkomst moeten onderhandelen. Hij geeft ook nog aan dat het wellicht mogelijk is om eind 2007 de boel te laten ontruimen.

Wij vinden e.e.a. nogal tegenstrijdig. Aan de ene kant de melding in het voorl. koopcontract dat er geen verplichtingen op rusten en vervolgens wel aangeven dat de boer het pand niet verlaat en dat dat dan onze zaak is.

Wij willen wel heel graag alles kopen. Maar wat heb je aan de schuur met land als je er niets mee kunt doen. (De boer betaald op dit moment € 135,-- per..........................jaar!!!!. Het feit dat het bedrag per cheque betaald zou zijn is volgens de notaris gelijk aan een overeenkomst.

Zijn er mensen die wellicht ook zoiets hebben meegemaakt en/of een oplossing voor ons kunnen aandragen?

Hoe zit het juridisch? Kunnen wij eisen dat het pand wordt ontruimd of kunnen wij niets uitrichten?

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#1 Geplaatst: 2007-06-04 13:52:22

Roandeli,

De koopovereenkomst regelt levering tegenover betaling. De verkoper kan niet leveren, nl alles vrij van huur en gebruik. Dus jullie hoeven je ook niet aan de koop te houden. Zie het maar als het kopen van opstal met grond en bij passeren van de akte zit de grond niet bij de koop... Ik zou onder deze omstandigheden van de koop afzien. De verkoper diende moeite te doen om zijn huurders eruit te zetten (overigens een fluitje van een cent in dep. 31 en 81) De verkoper is hier duidelijk laks gebleven en de notaris had eveneens moeten controleren of het aangebodene (alles vrij van gebruik etc) ook werkelijk ingebracht is voor verkoop. Ik zou geen enkel goed kopen, als dat niet volledig voldoet aan de beschrijving zoals je het in de akte overeenkomt. Mijn advies: laat de verkoper met evt hulp van de notaris zorgen dat alles leeg en vrij van gebruik klaar staat, sluit dan pas de koop. Stel inmiddels ook de verkoper en de notaris in gebreke. Tenslotte is een voorlopige koopakte wel degelijk een verbindende overeenkomst. Zij hebben de koper a.h.w. ondeugdelijke waar in de maag willen splitsen. Succes, Dit

 

avatar#4238
Roandeli
Berichten: 3
Reacties: 6

#2 Geplaatst: 2007-06-04 14:46:03

Zoals ik al in mijn bericht aangaf, het voorlopig koopcontract is nog niet getekend. We willen de woning naast die van ons heel graag hebben om o.a. onze privacy te waarborgen. Dat daar dan een schuur bijzit is een leuke bijkomstigheid.

Een mogelijkheid die wij wellicht kunnen opperen is om de schuur buiten de koop te houden. Echter, dan zullen we dus weer opnieuw in onderhandeling moeten gaan. Waarschijnlijk zal in de ogen van de verkoper die schuur niet veel waard zijn (uiteraard). Wat er nog bijkomt (zover dit waar is) is dat de boer heeft aangegeven het huis met de schuur etc. te willen kopen.

Wij zitten in dep. 23. Het mooiste zou zijn om op een simpele wijze die boer eruit te krijgen. Maar ik zal moeten weten hoe dit wettelijk geregeld is.

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#3 Geplaatst: 2007-06-04 23:27:50

Roandeli,

Als ik jullie was zou ik een voorlopig koopkontract tekenen met een ontbindende voorwaarde, dat de opstal vrij van huur en gebruik komt op datum zus en zo. Neem zo'n datum niet te dichbij, dan kun je met of zonder de hulp van de verkoper er aan werken de boer er uit te krijgen. Voor de verkoper is dat ook van belang. Weet de notaris een manier om eind 2007 de boel leeg te krijgen? Is er een alternatief? Een andere schuur elders voor de boer zoeken? De prijs van het geheel zal overigens anders zijn met boer erin, dan zonder boer. Wettelijk is het niet zo simpel een agrarier ergens weg te krijgen, je hebt zelfs kans dat de boer een eerste recht heeft om het object te kopen. Als je uitsluitend het huis koopt, heb je in ieder geval een doel bereikt, nl geen vreemde pal naast je. Als het gebruik door de boer prijsdrukkend werkt, kun je ook alles kopen en de boer er in laten zitten. Al met al geen simpel verhaal..

Dit

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2007-06-04 23:42:27

Dit heeft goed advies,

voorlopig koopcontract tekenen maar niet met ontbindende voorwaarde maar opschortende voorwaarde.

Ontbinding heb je niets aan, dan leg je geen druk op de verkoper.

Betekent wel dat je heel lang aan zo'n contract vast kunt zitten als je de boer er niet uit krijgt.

Huurbescherming is volgens mij in LDF maar zeer minimaal wat ik ervan gezien heb.

Eerste recht van koop bestaat volgens mij alleen voor stukken land groter dan 5000 m2, dat kun je echter wel navragen op de mairie of bij de SAFER.

JP

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2007-06-05 09:29:29

ik weet niet hoe de situatie is in de woonomgeving, en van jullie.

ga je er enkel in de vakanties heen en laat je iedereen links liggen, of wil je er permanent gaan wonen en wil je en leuk contact met iedereen ?

of misschien woon je er al permanent.

in frankrijk zijn als het er op aan komt een paar mensen populair, dat zie je niet aan het oppervalk maar enkel als het eng wordt, hoe vreemd ook.

dat zijn pompiers, boeren en vissers.

als je dus die boer op en "brute" manier d'r uit werk, dan heb je kans dat het dorp je dat nooit meer zal vergeven, einde romantische stek.

is het niet mogelijk met de boer om tafel te gaan zitten ?

alles wat Dit zegt is volkomen waar, maar aangezien jullie erg erg graag dat stukkie willen hebben, kun je dus of de boel verliezen, of hebben met nadelige gevolgen.

is het je dat waard ?

als het geld er zou zijn dan zou ik zeggen, rommel op dezelfde manier even door, laat hem nog even die 135 betalen, volgend jaar meer, en schuif de heining steeds iets verder op en laat hem weten dat het zo onderhand welletjes is.

laat je niet betalen met een check maar cash, want dan kun je later altijd zeggen dat tie moet vertrekken.

een check is zoals eerder verteld een huurovereenkomst.

als je zinnenspeelt op het compleet opschonen van het terrein en schuur, dan heb je kans dat de boer het koopt.

eerste recht bestaat niet, wel zoiets als, hij heeft het meer nodig dan die toerist, een dorpse regel die niet geldig is.

(ik weet niets van kopen en contracten, wel veel van de franse nukken en grollen en zeker die van de boeren)

cees.

avatar#4238
Roandeli
Berichten: 3
Reacties: 6

#6 Geplaatst: 2007-06-07 19:37:08

Ik heb inmiddels een mailtje naar de notaris gestuurd.

Hierin heb ik twee mogelijke oplossingen aangegeven.

1. Wij kopen het onroerend goed exclusief grange en een stuk land. We hebben daarbij een nieuw bod gedaan. We hebben ongeveer 39% van de oorspronkelijke overeengekomen prijs afgehaald.

2. Door de notaris werd aangegeven dat aan het einde van het jaar de overeenkomst is beeindigd.
Door ons als voorstel gedaan om de koop door te schuiven naar het einde van het jaar. Dan hebben de verkopers de gelegenheid om te zorgen voor beeindiging van de huur en verder het leeghalen daarvan. Wij betwijfelen of dat lukt.

Cees, je hebt gelijk. Als je die boeren in het harnas jaagt zijn de rapen gaar. En dat willen we natuurlijk ook weer niet. Vooralsnog wachten we het maar even af.  

avatar#4238
Roandeli
Berichten: 3
Reacties: 6

#7 Geplaatst: 2007-08-28 22:32:27

Door de tegenpartij is uiteindelijk weer een nieuwe aanbieding gedaan. Het aankoopbedrag is met 16,5% verlaagd. Dit bod ligt alweer een tijdje achter ons en hebben daar inmiddels positief op gereageerd en het voorlopig koopcontract is inmiddels getekend.

We blijven nog steeds zitten met het feit dat de grange verhuurd is.

Nogmaals, wij willen in goede harmonie naast elkaar leven. Daarom zullen wij de buren een redelijk aanbod gaan doen om ook volgend jaar de grange te mogen huren. Wel zijn we inmiddels wat wijzer geworden en lijkt het ons verstandig om e.e.a. via een notaris te gaan regelen. Dit om te voorkomen dat de buren bepaalde rechten gaan verkrijgen.

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#8 Geplaatst: 2007-08-29 16:28:48

Ik begrijp het niet helemaal. Er ligt een comrpomis de vente voor met daarin de tekst:

'que les bien vendues soient libre de toute location ou occupation'

Normaal staat een dergelijke tekst al onder de conditions suspensives, dus daarmee is toch alles geregeld?

Jullie tekenen rustig het CdV. Over twee maanden, of wanneer iedereen zover is, ga je vlak voor de ondertekening van de acte authentique kijken en je ziet dat de schuur niet ontruimt is. Dan teken je dus de acte authentique niet, net zolang tot aan bovenstaande voorwaarde is voldaan. Daarover kun je een termijn afspreken, laten we zeggen drie maanden. Indien na die drie maanden nog altijd niet aan de eis is voldaan, kun je besluiten af te zien van de koop.

Is de schuur wel keurig ontruimt, dan weet je nog niet zeker of de verkoper het contract met de boer wel heeft opgezegd, maar in dat geval heb je het volledge eigendom en het gebruik verworven na ondertekening van de acte authentique en ben je dus gerechtigd om de sloten te vervangen, de zaak te barricaderen, etc.

Natuurlijk zijn goede verstandhoudingen belangrijk, maar je hoeft Franse boeren nou ook weer niet met fluwelen handschoenen aan te pakken....

Wim