Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

houtknagers, advies s.v.p.

Auteur Bericht

avatar#3597
Herman
Berichten: 12
Reacties: 75

#0 Geplaatst: 2007-06-06 12:01:28

Ik bewoon een résidence secundair in dept. 55 (Meuse), een gebied waarvoor geen risico van termieten bestaat en waarvoor dus bij de verkoop ook geen verklaring omtrent termieten hoefde te worden overlegd. Echter in het huis zijn (blijkbaar) inmiddels wel houtknagers actief, want er is activiteit merkbaar (gaatjes en houtstof) in enkele meubelstukken (kast, stoel) en de eiken balken die in het woongedeelte zijn geplaatst laten op bepaalde plekken gaatjes zien en op één plek lijkt het wel of een kat er zijn nagels langs gehaald heeft. Nu zullen in deze regio waarschijnlijk geen termieten actief zijn, maar de ordinaire houtworm kan uiteraard schade genoeg aanrichten. Aangezien het volledig ondermijnen van de eiken balken forse schade kan opleveren, wil ik eigenlijk niet zelf met één of ander middel aan de slag, maar in ieder geval een specialist een diagnose laten stellen en eventueel een behandeling laten uitvoeren.

Hoe vindt ik zo'n specialist en met wat voor kostenbudget moet ik rekening houden?

Alvast bedankt voor de adviezen.

Ik heb op de site wat instanties gevonden onder termietenbestrijding, maar daar heb ik geen aanknopingspunten gevonden en/of specialisten in mijn regio/departement!

avatar#4462
ps
Berichten: 2
Reacties: 33

#1 Geplaatst: 2007-06-09 01:08:47

De speciale bedrijven die zich hiermee bezig houden kunnen je hierbij adviseren. Verschillende offertes aanvragen en uiteraard even doorvragen. Ze geven garantie af (verplicht) voor 10 jaar na behandeling. Gebruikelijk is voor dikkere balken gaten te boren met een soort ventiel waarmee men onder hoge druk de vloeistof injecteert. Tegenwoordig wordt in dit geval (en voor vloeren) ook gebruik gemaakt van een soort gel die diep in het hout zou doordringen. Boktor e.d. is zeer hardnekkig en kan beter radicaal behandeld worden. De prijs (incl afkrabben aangetast hou e.d.) ligt rond de 15 euro per m2 all-in maar uiteraard afhankelijk van allerlei factoren. Ik zou niet zelf gaan knutselen en er rekening mee houden dat je enige tijd elders moet slapen/ bivakkeren ivm giftigheid produkten. Meubels kunnen het beste apart behandeld worden; hoge of lage temperaturen zijn ook dodelijk voor dit ijverige insekt en ik dacht ook voor de eitjes en restaurateurs van meubelen maken hier gebruik van door de meubels enige tijd in een soort oven te plaatsen.

avatar#4335
Danny_34
Berichten: 12
Reacties: 38

#2 Geplaatst: 2007-06-11 16:35:43

Ons huis is (terwijl iemand anders het beheerde) al eens behandeld tegen termieten. In de balken zaten daarna allemaal zwarte dopjes (dacht ik). Dat zijn dus de vertielen. Stel dat er weer termieten in komen. Kunnen dan dezelfde ventielen opnieuw worden gebruikt?

gr.

Danny

avatar#4335
Danny_34
Berichten: 12
Reacties: 38

#3 Geplaatst: 2007-06-19 20:49:20

Hallo,

Wij overwegen een overkapping te maken. Daaraan wordt hout verwerkt. Geeft hout buiten aan de woning meer risico voor termieten? Maakt het uit welke houtsoort je gebruikt? Maakt het uit of het geverfd is of niet?

gr.

Danny

avatar#3500
ger
Berichten: 9
Reacties: 23

#4 Geplaatst: 2007-07-11 17:30:19

Jeanpierre, je schreef 6 juni, dat xylophene in dunne of stroperige variant te koop is.

Nu ben ik in de Brico depot catelogus aan het kijken, en zie daar vele soorten staan.

Echter zijn ze alle curatif en enkele ook preventif, maar waaraan kan ik zien of het de dunne of dikke variant is?

gr. Ger

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#5 Geplaatst: 2007-07-26 23:03:35

Ger,

Kijk naar de woorden "traitement gel" of "gelifiee" (behalve als er staat "craint le gel" want dat betekent dat het niet tegen vorst kan), dan heb je de dikke variant te pakken. Vaak staat er ook op "ne coule pas". Succes!

Salutations, Jos

avatar#3597
Herman
Berichten: 12
Reacties: 75

#6 Geplaatst: 2007-08-09 19:41:26

Inmiddels toch maar een eerder gegeven advies opgevolgd, deskundigen erbij gehaald en twee offertes op laten stellen (scheelde behoorlijk, zeker na de offerte van de eerste bij de tweede op tafel te brengen). De grote houtworm bleek al flink aan de slag te zijn gegaan en in het houtwerk in het dak bleek ook boktor actief te zijn. Alles maar laten behandelen (injecteren en bespuiten) en inderdaad 10 jaar garantie.

De deskundige bleek al vijf jaar eerder op hetzelfde adres geweest en geadviseerd te hebben het hout te laten behandelen maar de eigenaar wilde er toen geen geld aan uitgeven. Eigenaar noch immobilier hebben er met een woord over gerept, maar mocht ik, wat niet uitgesloten is, ooit nog eens een woning kopen in LDF, dan zal ik toch met 'andere ogen' kijken dan tot nu toe!

avatar#3500
ger
Berichten: 9
Reacties: 23

#7 Geplaatst: 2007-08-10 22:59:00

Jos , bedankt voor je reactie.

Ik ben 6 aug. al weer terug gekomen uit Frankrijk.

Ik heb het rode blik voor charpentes gekocht.

Volgens mij wel de goede.

Het spinthout van een aantal balken is behoorlijk aangetast,

maar het kernhout niet.

In october ga ik ze behandelen.

groet, Ger 

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#8 Geplaatst: 2007-08-14 09:06:33

Herman je schrijft “Eigenaar noch immobilier hebben er met een woord over gerept”.
Dat lijkt een duidelijk geval van het geheim houden van een verborgen gebrek aan deze woning.
In Nederland zou je succesvol de herstelkosten op de eigenaar kunnen verhalen.
Ik weet niet of dat in Frankrijk ook zo is en procederen in Frankrijk is ook geen lolletje.

Rob van der Veer

avatar#3597
Herman
Berichten: 12
Reacties: 75

#9 Geplaatst: 2007-08-14 15:01:19

Ik heb daar ook over gedacht Rob en advies gevraagd. Conclusie was dat het niet te verhalen is omdat men niet geprobeerd heeft de schade te verbergen of te verdoezelen. Het betrof dus in feite geen verborgen gebrek, maar een gebrek wat te zien is geweest, als je tenminste weet waar je naar moet zoeken/kijken.

avatar#4639
Kleine
Berichten: 18
Reacties: 170

#10 Geplaatst: 2007-08-17 09:18:46

Allen met ervaring van bestrijding: wij willen een deskundig bedrijf inzetten voor preventieve bestrijding. Onze ervaring uit NL is dat je dat liever doet als je huis leeg is, dan wanneer je er net in zit. Nou google ik me suf op xylobore en perce-bois, maar vind de betreffende bedrijven niet. Hoe hebben jullie ze gevonden?

Kleine

avatar#3597
Herman
Berichten: 12
Reacties: 75

#11 Geplaatst: 2007-08-17 23:59:09

Beste Kleine,

Ik heb ze gevonden op internet via de zoekterm 'traitement du bois'. Hier in de Meuse waren twee bedrijven gespecialiseerd en we hebben ze beiden een offerte uit laten brengen. Door ze ook nog een beetje tegen elkaar uit te spelen scheelde het uiteindelijk toch honderden euris.

Wij zijn onmiddellijk naar de adressen getogen die we op internet vonden; kun je beter niet doen, want bij de eerste kwamen we terecht bij iemand die inmiddels al met pensioen was (maar ons vervolgens wel verder hielp) en bij de tweede kwamen we bij zijn woonhuis terecht. Gewoon van tevoren bellen helpt om overbodige ritten te voorkomen!

Groet

Herman

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#12 Geplaatst: 2007-08-19 11:00:35

@Ger, @Kleine,

Voor wat het waard is, ik heb zelf een stal van 6 x 25 meter van 2 verdiepingen. Op de bovenverdieping kan ik goed bij alle elementen van de (eikenhouten)dakconstructie, er is niets afgetimmerd. Met een goede keukentrap kom ik zelfs gemakkelijk bij de nokbalk.  De gehele houtconstructie was redelijk bezocht door met name de capricornes. Je weet wel, kleine gaatjes, en dan ga je zo'n balk eens afschaven, en dan komen de galerijen tevoorschijn. Spinthout aangetast, kernhout nog prima.

Bedrijf erbij om eens te kijken wat behandeling zou kosten, komen ze met een offerte van meer dan 3000 euro aanzetten (voor 150 m2 zolder dus). Dat vond ik toch wel wat veel van het goede, ik heb straks ook nog een huis van 400 m2 te doen. Zou als ik de verhouding in oppervlak doorreken nog eens iets van 10000 euro kosten. Ja dan krijg je 10 jaar garantie, leuk voor wat het je waard is.

Heel verhelderend vond ik het verkoopverhaal van de man: "wij plaatsen de injectiepluggen en dan kunt u later altijd zelf nabehandelen". IDEE: als ik nu eens begon met die pluggen ook zelf te plaatsen? Als ik zelf kan nabehandelen, waarom kan ik dan niet zelf de eerste behandeling doen?

Kortom, ik besloot de zaak eerst maar eens zelf ter hand te nemen. Als je op Internet gaat zoeken kun je veel informatie vinden over hoe zelf dit soort impregneerwerk aan te pakken. Zo kun je van Wagner (het bedrijf van de electrische verfspuiten) een "kit traitement de bois" aanschaffen. Mooi geel koffertje met electrische hogedrukspuit, boor, chevilles en benodigde hulpstukken. Nog een paar dozen extra chevilles gekocht, grote blikken dubbelgeconcentreerde Xylophene, gasmasker en handschoenen, plastic weggooi-overalls, een paar extra boren (die zijn nl 9,5 mm en dus niet eenvoudig te vinden) en aan de gang.

Voor houtdelen tot 10 cm doorsnee volstaat oppervlakte behandeling. In grotere delen boor je gaten tot 2/3 van de doorsnee, elke 30 a 50 cm, in zigzagpatroon. De pluggen erin slaan, injecteerpistool erop, en voila hier en daar zie je het injectiespul door het houd naar buiten "zweten". (dat doe je zelf trouwens ook in zo'n plastic overall ;-) Tenslotte alles nog eens goed bespuiten, en alle ramen en deuren dicht zodat het spul lekker fumigeert.

Kosten voor het geheel:

- Wagner 450 se tb impregneerset compleet 350,00 (Leroy Merlin)

- 3 extra boren 9,5 mm 15,00 (eBay)

- blikken 25l dubbelgeconcentreerde Xylophene 50,00 pst (Brico Depot)

- blikken 25l gelvormige Xylophene 45,00 pst (Brico Depot)

- chevilles ongeveer 25,00 per 100 (eBay, Bricomarche, Leclerc Brico etc)

- gasmasker met cartridges 50,00 (Point P)

- plastic overalls, handschoenen etc ongeveer 50,00

- ongeveer 3 dagen werk

Kortom, significant minder dan de geoffreerde 3000 euro; en nu heb ik ook alvast alles wat ik straks nodig heb voor het huis. Dit lijkt mij een van de significante besparingen die je als bricoleur kunt inboeken...

Salutations, Jos

avatar#3597
Herman
Berichten: 12
Reacties: 75

#13 Geplaatst: 2007-08-20 00:35:11

Ik heb het laten doen door de goedkoopste offrant. € 2.700,00 voor huis van ongeveer 230 m2 met aantal staande poutres, waarbij delen met galerijen werden afgekapt, balken in één slaapkamer en alle houtwerk in de dakconstructie. Dit alles in halve dag werk.

avatar#4674
La Couhée
Berichten: 3
Reacties: 14

#14 Geplaatst: 2007-08-23 10:33:31

Bonjour allemaal,

Ik denk dat ik ook een onaangename medebewoner heb in 1 van de poutres in mijn plafond. Je hoort vrijwel steeds een soort knarsend of schrapend geluid. Er is niets te zien in de zin van houtstof of iest dergelijks wat op de grond valt. De poutre in kwestie is enigszins gespleten. Ik heb gisteravond het deel van de poutre waar je het geluid hoort flink met xylophene behandeld, maar helaas zonder resultaat.

Kent iemand het "knarsende of schrapende" fenomeen?

Of moet ik misschien een aantal keren de Xylophene behandeling herhalen (ga ik sowieso maar doen denk ik).

Ik hoor het graag.

vriendelijke groet,

Michel

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#15 Geplaatst: 2007-08-23 12:20:44

klinkt als boktor...

avatar#4674
La Couhée
Berichten: 3
Reacties: 14

#16 Geplaatst: 2007-08-24 10:45:54

Ik heb inmiddels ook de sterke indruk dat het de larven van de boktor zijn.

Ik ben nu op zoek naar een goede manier om er van af te komen.

Ik heb meerdere keren de solive die goed bereikbaar is met Xylophene ingesmeerd, maar nog zonder resultaat.

De poutre die aangetast is, is maar aan 1 vlak aan de oppervlakte, de rest zit ingebouwd achter een isolatiewand. Mogelijk wordt dat injecteren.................

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#17 Geplaatst: 2007-08-24 23:21:08

Ik zou toch sterk overwegen om een stuk van die isolatiewand weg te breken zodat je erbij kunt. Het is dus niet zo dat xylophene na injectie hele afstanden door het hout aflegt. En om ineens een deel van de poutre op je giecheltje te krijgen... zo duur is gipsplaat toch niet?

avatar#4674
La Couhée
Berichten: 3
Reacties: 14

#18 Geplaatst: 2007-08-29 11:25:03

Ik heb nu om de 50 cm gaten geboord van 10 mm en het hele stuk poutre waar de larven in zitten 2x flink in de Xylophene gezet. Ik kom met de boor flink diep in de Poutre dus met wat doorzettinsvermogen hoop ik na een aantal behandelingen de beestjes om zeep te helpen.

Ik heb met een grote spuit de gaten vol gespoten en met een grote kwast de hele poutre ingesmeerd. Het hout zuigt de boel redelijk tot goed op, dus met een beetje geluk kan de gipswand blijven zitten.

Wordt vervolgd. Het zal wel enige behandelingen vergen voordat er resultaat is.

Ik laat weten of het zo lukt.

Amitiés,

Michel