Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Huizen kopen

Huizen kopen

Hoe om te gaan met de makelaars, notarissen, de bouwers en de Franse ambtenaren (vergunningen).

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Ter leering ende vermaeck.

Auteur Bericht

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#0 Geplaatst: 2007-06-14 09:55:19

Beste forumleden,

Met deze wat cynische onderwerptekst wil ik jullie laten delen in onze ervaring met de mislukte aankoop van onze droomplek in Frankrijk.
Acht jaar geleden zagen we op een wandeling in de Vogezen een boerderijtje waarvan het woongedeelte leeg en de schuren en stallen in gebruik waren op een aantrekkelijke plek.
We waren het er over eens als dit ooit te koop zo zijn dan wilde we dat graag kopen.
Twee jaar geleden zien we tot onze verbazing dat het geheel leeg staat en het gras op het erf een meter hoog, maar geen bord erbij te koop.
In het dorp geïnformeerd: en bij de 70 jarige eigenaresse die in het dorp woonde beleefd gevraagd of het ooit verkocht gaat worden.
Het antwoord was ja ik wil het verkopen maar ik heb de tijd en ik weet eigelijk niet wat het waard is. Wij: we hebben ook tijd en we willen het wel laten taxeren en u een aanbod doen.
De door ons ingeschakelde makelaar kwam met en prijs waar we niet van schrokken en met ca. 4% bij die prijs was het ook nog eens een heel mooi rond bedrag in franse franken, dus de makelaar opdracht gegeven haar het taxatierapport te brengen met het 4% hogere bod.
Dat werd goed ontvangen en ze liet de makelaar weten dat ze het wel aan ons wilde verkopen maar een voorlopig koopcontract wilde ze nog niet tekenen wat er moest nog te veel worden geregeld.
Wat bleek er waren problemen met successierechten en de andere eigenaren moest nog worden ingelicht, het land wat er bij zat moest eerst nog worden verkocht aan een andere boer en voor haar auto die erin stond moest ook een ander oplossing komen.
Wij zijn optimisten dus we vonden het wel overzichtelijk, de makelaar vond het maar niks, als ze het morgen verkoopt aan een kleinkind heb je geen poot op te staan.
Afgelopen twee jaar met enige regelmaat contact gehad met de eigenaresse zowel telefonisch als persoonlijk en alle problemen losten langzaam maar zeker op.
Haar dochters mede eigenaar waren het er mee eens, de successierechten problemen waren door de notaris geregeld, de auto had ze verkocht want ze werd te oud om nog te kunnen rijden en het land werd verkocht.
En toen kwam voor ons de ontgoocheling: helaas het pand en erf kon toch niet verkocht worden want de buren wilde hun rust behouden (lees: de overlast van lawaaiige Nederlanders niet) er was geen beweging te krijgen in haar opstelling.
Ze had natuurlijk met de verkoop van het land voldoende geld voor haar oude dag en koos er duidelijk voor om de verhouding met haar dorpsgenoten goed te houden en het pand dan maar leeg te laten staan.
Wel daar kijk je als nuchtere efficiënte Nederlander wel van op, je snapt het wel maar kan er tegelijkertijd niet bij.
Inmiddels hebben we het opgegeven en gaan weer op zoek naar iets anders.
Niet helemaal zeker of dit in Frankrijk wordt, het moet een plek zijn waar het echt winter wordt en niet te ver van Noord Groningen weg zijn dus de Hartz, de Eifel, Ardennen en Vogezen zijn in beeld wat ons betreft.

Rob van der Veer

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2007-06-14 13:34:00

Rob, wat een pech, maar wat een pracht verhaal.

dit geeft duidelijk weer hoe de fransen in elkaar steken, met dit verhaal kunnen toekomstige frankrijkgangers een inzicht krijgen over het hoe en waarom.

dat de dame in kwestie misschien nog wel twee keer zoveel geld had kunnen krijgen maar daar van afziet is voor een nuchtere nederlander iets ongelofelijks, maar het is echt waar.

ik kan niet helemaal zeggen dat ze ongelijk heeft, en over die buren al helemaal niet, want hoe vaak kopen de nedarlandse fransen er geen stuk bij om maar zeker geen buren in de buurt te hebben.

toch is het bizar, want mooie panden gaan zo reddeloos verloren en storten op den duur totaal in elkaar om zo weer een einde te maken aan een rijke historie.

hier staat niet ver vandaan een kasteel, immens groot, al eeuwen leeg, en de eigenaar wil het niet kwijt.

hij woont er naast, en vind het allemaal wel welletjes.

jammer, want met een beetje moeite kunnen we er een mooi stekkie van maken.

helaas, de oude baas heeft genoeg centen, rijd in z'n oude 304tje nog geregeld naar de stad voor een borrel, en dat is voor hem genoeg.

daar tegenover staat dat wij onze boerderij kochten voor zo belachelijk laag bedrag dat je denkt, zijn ze echt gek ?

maar de dame vond het genoeg, haar kinderen hadden genoeg, en iedereen was allang blij als ze van die ouwe troep af waren.

men liet alles staan, huisraad, auto's, trekker, de schuur, de garage, ik heb miljoenen schroeven en spijkers.

het pand stond meer dan tien jaar leeg, de meubels zijn antiek, een verzamelaar zou meer hebben gegeven voor de rotzooi dan wij voor alles bij elkaar, en toch vonden ze het genoeg.

rare lui die fransen.

cees.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2007-06-14 23:43:33

Rob, heb je al aan Noorwegen gedacht, ik vind het een prachtig land, past natuurlijk niet in een rubriek over LDF maar alla, er zijn meer mooie landen dan Frankrijk.

Je pakt de auto naar Hirthals en staat in een poep en een scheet in Noorwegen, 1 van de mooiste landen van de wereld. Op Frankrijk na dan natuurlijk.

Je kunt ook de Ferry uit Kiel pakken of uit Fredrikshavn, vele mogelijkheden.

Mooie huizen, mooie taal, spotgoedkoop, ruimte zat en zeer vriendelijke en behulpzame mensen.

De levensmiddelen zijn er ook lang zo duur niet meer als 10-20 jaar geleden toen ze komkommer en tomaat nog per plakje verkochten.

Je moet alleen niet teveel van bier en alcohol houden want dan ben je vrij duur uit.

Maar wij stoken als rechtgeaarde DHZ natuurlijk onze eigen spriet.

Pas op voor de omgeving van Bergen want daar regent het nogal eens, wel prachtige fjorden.

Voor de liefhebbers is de Hardangervidda echt een aanrader, moet je gezien hebben in je leven (naar mijn idee).

JP

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#3 Geplaatst: 2007-06-15 18:37:17

Rob, een bedroevend en toch ontroerend verhaal, en ook zo typisch Frans...

Ideetje voor je 2e huis: wat denk je van Tsjechie? Aan de grens met het voormalige oost-Duitsland, het Erts-, Ijzer- of Reuzengebergte, vind je voor een scheet en drie knikkers prachtige huizen en zelfs villa's en kastelen in verschillende stadia van onderhoud, van gothisch en barok tot Art Nouveau, Art Deco en de 'nieuwe zakelijkheid' a la Gropius en van der Rohe, van wederopbouwproject tot direct bewoonbaar. Het is een van oorsprong rijk gebied waar de industrie later in elkaar is gestort, net zoiets als in oostelijk Duitsland zelf. Ik denk dat je je als kundig doe-het-zelver helemaal kunt uitleven maar als je er niet zoveel of zelfs helemaal geen zin in hebt dan zijn de mogelijkheden ook ruim aanwezig.

En het is een streek met seizoenen die je zouden kunnen aanspreken: heel echte winters met volop sneeuw, goede skigebieden met relatief weinig toeristen maar im de zomer en het voor- en najaar lekker warm, zij het niet tropisch.

Met de bereikbaarheid valt het erg mee, zeker vanuit oost-Groningen: je scheurt naar Hannover, neemt de inmiddels totaal gerenoveerde autobahn richting Erfurt, Jena en Chemnitz of Dresden, steekt de grens over en je bent er al. Ik maak me sterk dat het heel wat dichter bij is dan noord- Frankrijk en zelfs zuidelijk Belgie, vanuit jouw huidige woonplaats gerekend dan.

Het kopen daar is tegenwoordig geen probleem meer, je richt een BV (SRO) op en klaar is Rob.

Als je het wat vindt, mail me dan even privé, ik zal je met liefde wat OG-sites in Tsjechie doormailen en evt. helpen met vertalen van de beschrijvingen als er geen Engelse of Duitse versie van is (wat meestal inderdaad niet het geval is).

Groetjes,

Ivo