Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nederland en zijn emigranten

Nederland en zijn emigranten

Wie naar Frankrijk is verhuisd, blijft vaak nog met de Nederlandse regelgevers in contact.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Emigreren met "complicaties"

Auteur Bericht

avatar#4584
Ralph010
Berichten: 1
Reacties: 0

#0 Geplaatst: 2007-06-16 17:19:46

Heren en dames van het forum,

2008 is een mogelijk jaar waarin ik met gezin en al ga emigreren naar Frankrijk.

Ik heb het geluk getrouwd te zijn met een Francaise (nu al 4 jaar) en heb

2 dochters die beide , beide nationaliteiten hebben (NL en FR) .

Zoals de titel al vermelde zijn er enkele positieve doch moeilijke complicaties.

1. Eigen bedrijf (ven) (die zich zonder problemen vootzetten in FR)

   bedrijf van mijn vrouw word een FR bedrijf

   mijn bedrijf blijft een NL BV  (recent overgenomen, fiscale cijfers aanwezig)

2. Ficaliteit voor mijn gedeelte .. ik zal half fiscaal Nederlander blijven en de rest Frans. (vraag hierbij hoe werkt dit precies)

rente aftrek voor wat betreft huis blijft voor de helft in takt aangezien het geen 2de huis betreft.

Ik ben nu even aan het rondsnuffelen voor wat betreft een hypotheek.

We willen verhuizen naar de Alsace (Mullhouse). Echter welke bank zal de financiering willen regelen.

We willen een huis laten bouwen, dus een stuk grond is noodzakelijk.

Waar kan ik het beste beginnen te zoeken ?

Als iemand nog tips heeft rondom de fiscaliteit... dan ben je van harte welkom.

Ralph

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2007-06-16 18:40:34

Het belastingplichtig blijven in Nederland en ook nog belastingplichtig worden in Frankrijk is een spagaat die pas uitvoerbaar blijkt, als je tegen hoge honoraria een fiscalist weet die een dergelijke constructie kan bedenken. Wie zijn sociale en economische leven in hoofdzaak in Frankrijk leidt, is belastingplichtig in Frankrijk. Meer in het bijzonder: het belastingplichtig blijven in Nederland en dus aftrek claimen voor de betaalde hypotheekrente voor de hoofdbewoning in Frankrijk, is in theorie mogelijk, maar technisch lastig uitvoerbaar, ze leert de praktijk.

Een hypotheek regelen in Frankrijk is niet ingewikkeld, mits de lening niet meer aan rente en aflossing vergt dan 30% van het gezinsbudget. Bovendien moeten zekere inkomensstromen worden aangetoond (salarisstroken, pensioenen, uitkeringen e.d.). Met de verwachte toekomstige winsten van ondernemingen ligt het al weer moeilijker.

Advies: raadpleeg adviseurs of ga zelf eerst goed op onderzoek uit.

Wim

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#2 Geplaatst: 2007-06-20 18:55:27

Wim heeft hierboven al afdoende gereageerd op fiscale aspecten en het verkrijgen van een hypothek. Laat ik ingaan op het zakelijke gedeelte:

Wat je wil.....dat kan niet!

Wat bedoel je met ´Eigen bedrijf (ven), die zich zonder problemen vootzetten in FR"? Indien het een Nederlandse eenmanszaak, freelancer, VoF of BV betreft waar je vrouw DGA is, kan het bedrijf niet achter blijven in NL, als je emigreert. Dat wil zeggen: een nieuwe bedrijfsinschrijving regelen bij de daartoe in Frankrijk geeigende instantie (je hebt keuze uit zeven varianten), vervolgens het fonds de commerce overdragen van het Nederlandse naar het Franse bedrijf en dan voor het inmiddels lege Nederlandse bedrijf afrekenen met de Nederlandse fiscus en dan uitschrijven bij de KvK.

Je eigen bedrijf kan alleen een Nederlands bedrijf blijven indien er meerdere aandeelhouders zijn en je zelf geen meerderheidsaandeelhouder bent. Het is natuurlijk wel mogelijk om in Franrkijk een SARL te starten, het fonds de commerce over te dragen en dan de Nederlandse BV af te sluiten. De nieuwe Franse SARL mag best uitsluitend bestaan van alleen Nederlandse klanten, mag een bankrekening hebben in Nederland en een postbus en desnoods een Nederlandse dochter-BV.

"Half fiscaal Nederlander blijven en de rest Frans" is een mythe. Wim omkleedt het nog een beetje vriendelijk met een dure fiscalist die voor veel geld wel een constructie kan verzinnen, maar of je daar nou iets mee opschiet...?. Je bent ofwel fiscaal ingezetene van Frankrijk ofwel van Nederland. Dat is overigens geen vrije keuze, de Belastingdienst stelt dat vast, op basis van feitelijke leef- en woonomstandigheden. Als jullie gaan emigreren en jullie kinderen gaan naar een Franse school, reken er dan op dat je voor 100% Frans belastingplichtig bent.

Hert lijkt me dat je nog wat voorbereiding te doen hebt. Maar...het is ook nog geen 2008.

Wim

avatar#4611
MidiPyr
Berichten: 2
Reacties: 77

#3 Geplaatst: 2007-06-30 20:24:06

Vraag Wim van T,

Heb jij enig idee hoe het gaat wanneer je als Nederlander, belastingbetalend in Frankrijk, per 1 januari 2008 het land gaat verlaten en daarmee belastingplichtig wordt in Nederland/

Ik heb naar mijn gevoel over 2007 mijn belastingen betaald, althans ik betaal iedere maand een zeker bedrag.

Het zal toch niet zo zijn, dat ze zeggen dat je over 2007 aldnog weer belasting moet betalen?

Is jouw idee hierover gebaseerd op feiten of ervaringen of is het een inschatting? 

Alvast bedankt.

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#4 Geplaatst: 2007-07-01 18:53:18

Gelukkig is mijn ervaring met Nederlanders die in Frankrijk gaan ondernemen veel groter dan met Nederlanders die terug gaan...maar enige ervaring heb ik ermee.

Voor wat betreft de fiscale aspecten is het in Frankrijk niet anders geregeld dan in Nederland. Je moet aangeven aan de belasting wanneer je definitief vertrekt en dan maken zij een eindbalans op. Of je dan moet bijbetalen als je al maandelijks hebt afgedragen in 2007 weet ik natuurlijk niet. Hangt van je (bij)verdienste af. Je kunt nu al aan de belastinginspecteur in je gemeente vragen om alvast een voorlopige berekening te maken.

Mijn ervaring is dat de fiscus eigenlijk het minste van de problemen is. Indien je bij de URSSAF zit en bij een Caise Maladie, dan loop je tegen veel grotere bureaucratische barrieres aan. Indien je al een eigen bedrijf hebt in Frankrijk, moet die uiteraard ook uitgeschreven wirden, bij dezelfde instantie als waar hij is ingeschreven. Daar bestaat een set standaard formulieren voor. Een flinke stapel papier...Heb je een SARL of EURL die beeindigd moet worden dan moet dat uiteraard gedaan worden door een erkend export comptable en bovendien moet de intschrijving in het register van bedrijven worden doorgehaald en moet de bedrijfsbeeindiging gepubliceerd worden.

Desgwenst kan ik helpen bij die handelingen.

Wim

avatar#4811
Florence
Berichten: 0
Reacties: 3

#5 Geplaatst: 2007-09-18 13:44:15

Hallo allemaal,

Mijn situatie is een variant op wat boven genoemd is, en het lukt me niet om op de officiële sites (MinFin, Belastingdienst, enz) een antwoord te vinden. Hopelijk weten jullie hoe dat zit!

Ik ben française en woon al 14 jaar in Nederland. Ik ben sind kort freelancer geworden (éénmanszaak), en heb ook nog besloten terug naar Frankrijk te gaan, samen met mijn Nederlandse vriend Michiel.

We willen niet meteen emigreren, aangezien Michiel nog geen (goed) Frans spreekt en wel zeker wilt zijn van een vaste baan voordat we alles opgeven in Nederland. Dus we hebben de volgende constructie bedacht:

Vanaf januari ga ik freelancen in Frankrijk, vanuit mijn Nederlandse bedrijfje. Hij blijft voorlopig in NL werken 4 dagen per week en komt elke weekend naar Frankrijk, tot hij een baan heeft gevonden.

We houden dus een adres in NL, en mijn Nederlandse éénmanszaak blijft bestaan.

Mijn vraag is of ik dat mag doen, en waar ik de belastingen moet betalen, Frankrijk of Nederland?

Wat ik zou willen is belastingen in NL blijven betalen over alles wat ik verdien (dus ook in Frankrijk), bovendien zou ik mijn kosten als appartement huur en reizen aftrekken van mijn winst.

Weten jullie of dit mag en hoe lang? Mag ik bv een hele jaar in Frankrijk werken en alleen in NL belastingen betalen aangezien ik officieel nog in NL woon? Ik heb verder geen hypotheek of andere aftrekposten.

Ik ben heel benieuwd wat jullie hiervan vinden! Ik ben dankbaar voor alle reacties en ervaringen..

Groetjes, Florence 

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#6 Geplaatst: 2007-09-18 14:33:48

Een in NL gevestigde eenmanszaak mag klanten bedienen in het buitenland, zelfs indien alle klanten in het buitenland wonen. Bedrijfskosten (reis- en verblijfskosten) om die klanten te bedienen zijn aftrekbaar van de belastringen. Zelfs de tijdelijke huur van een Frans appartement (om zo dichter bij de klanten te zijn en in plaats van een hotel) is aftrekbaar. Zolang een Nederlandse inschrijving bij de gemeente wordt gehandhaafd is er niks aan de hand. Je moet wel kunnen aantonen dat je sociale leven zich hoofdzakelijk in Nederland afspeelt (auto op Nederlands kenteken, relatie die in NL werkt en woont, etc.).

Het wordt ingewikkeld indien je een huis zou kopen in Frankrijk. Nu kun je volhouden dat dat officieel het tweede huis is, maar dan gaan de belastingdiensten (zowel de Nederlandse als de Franse) kijken naar de 182-dagen regel. Ben je meer dan 182 dagen per jaar in Frankrijk? Gebaseerd op je opmerking dat je vriend elk weekend overkomt, neem ik aan dat dat zo is.

Verder kun je in de problemen komen met je zorgverzekering. Je kunt niet zomaar langere tijd achtereen in het buitenland verblijven, zonder een speciale buitenlanddekking. Dat moet je even navragen bij je verzekeraar.

Indien dit alles niet meer dan een jaar duurt, heb je weinig te vrezen van de belastingdiensten, zowel de Franse als de Nederlandse zijn redelijk soepel in het overgangsjaar. Maar indien deze situatie langer dan een jaar duurt, wordt het oppassen.  

Wim

avatar#4811
Florence
Berichten: 0
Reacties: 3

#7 Geplaatst: 2007-09-18 14:45:00

Wim,

Hartelijk dank voor je reactie!

Ik ben niet van plan om langer dan 1 jaar tussen 2 landen te blijven wonen, dus als ik je goed begrijp is er niets aan de hand met de belastingen. Ik zal het ook checken met de zorgverzekeraar.

Tijdens het jaar 2008 moeten we beslissen in welk land we echt gaan wonen, hopelijk Frankrijk :-) en dan zal ik een nieuwe éénmanszaak in Frankrijk oprichten en mijn NL zaak stopzetten.

Ik ga de woning van een vriendin van mij huren in Parijs dus dat is ten minste geregeld, kan niet wachten :-) 

avatar#4648
Rob van Schijndel
Berichten: 2
Reacties: 155

#8 Geplaatst: 2007-09-18 22:05:37

Is niet de makkelijkst bedenkbare casus. Weet natuurlijk ook niet de hele casus, maar toch even een korte reactie:

Als je werkt in Frankrijk, zal dat in beginsel ook leiden tot belasting betalen in Frankrijk (inkomstenbelasting, btw). Je werkt vanuit een zogenaamde vaste inrichting in Frankrijk. Dat je alles uit naam van je Nederlandse onderneming doet, doet niet ter zake.

Tot zover,

Rob van Schijndel

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#9 Geplaatst: 2007-09-19 09:24:22

Een vaste inrichting voor een eenmanszaak die nog maar net begonnen is in Nederland en die een paar consultancy-klusjes doet voor een jaar of misschien iets langer in Frankrijk, lijkt me een erg zwaar middel. Zoals ik al schreef, je kunt dit niet eindeloos volhouden, anders heeft, zoals Rob zegt, de Franse belastingdienst terecht een claim op het innen van belasting. V.w.b. de BTW kun je BTW-vrij factureren, zolang je eigen BTW-nummer en het TVA-nummer van je klant op de factuur staan. Tegenwoordig geldt dat niet alleen het verkeer van goederen binnen de EU, maar ook voor het verkeer van diensten (gaat niet altijd op, maar voor zover ik kan beoordelen geldt het wel voor jouw diensten)

In het geval zoals je beschreef, kun je gewoon een tijdje vanuit je Nederlandse eenmanszaak werken, zoals jezelf bedacht had, zeker gezien het feit dat je een appartement voor tijdelijk (onderhuur) hebt gehuurd. Geniet van Parijs en ik hoop dat je vriend snel een baan heeft!

Wim.

avatar#4811
Florence
Berichten: 0
Reacties: 3

#10 Geplaatst: 2007-09-19 09:56:47

Rob, Wim,

Wat bedoelen jullie precies met 'een vaste inrichting in Frankrijk'?

Mijn bedoeling is om - in eerste instantie - niets vasts te hebben in Frankrijk. In ieder geval, niet voor de fiscus! Dus hopelijk gaat het zoals Wim het heeft uitgelegd.

En mijn vriendin is eigenares van het appartement in Parijs (geweldige kans voor ons!), ik kan dus het appartement gemeubileerd en helemaal legaal huren, waarschijnlijk voor periodes van 3 maanden elke keer. Met zo'n constructie is het hoop ik duidelijk voor de fiscus dat mijn hoofdverblijf in Nederland is. 

Groet, Florence 

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#11 Geplaatst: 2007-09-19 13:45:27

Weet iemand hoe die 182 dagen eis wordt gecontroleerd? Bij de grens FR / belgie / NL wordt niet meer gestempeld in het paspoort en verblijfsvisum met stempel vreemdelingendienst bestaat tussen EU burgers al helemaal niet (meer).

Voorts heb ik een vergelijkbare situatie toevallig moeten oplossen. Voor mijn NL firma had ik de belasting over 2006 al definitief voldaan in NL. Recent (31 mei)moest ik een aangifte doen van de Revenu over 2006 hier in FR. Ik heb alles opgegeven, in mindering gebracht wat ik in NL al betaald had (heeel ingewikkelde formule) en kreeg hier van de franse fiscus alsnog geld terug, credit d'impot, PPE, kosten gemaakt voor een CESU etc. Voor mij door een behulpzame dame van de Impots berekend, en ik blij uteraard. De criteria van belastingplicht zijn gebaseerd op 3 pijlers: zwaartepunt van economies, familiaal en sociaal leven, let wel alledrie moeten hun accent in één land hebben. Bij twijfel gaat inderdaad de 182 dagen eis tellen. Wie tussen NL en FR ook nog eens een maandje in Spanje zit kan dat dus ook oplossen. Bij de Impots neemt men doorgaans hetgeen de contribuable zelf zegt voor waar aan. Ook dat zal wel per departement verschillen. Dit   

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#12 Geplaatst: 2007-09-19 14:31:32

Nee, het is niet eenvoudiig om te meten. Maar indien een der belastingdiensten oplichting vermoed, kunnen ze heel ver gaan in controle:

1) Ze vragen welke dagen je precies in welk land was en of je dat even wil bewijzen met vliegtickets, tickets van de payage of hotelrekeningen o.i.d

2) Ze vragen kilometerverantwoordingen, inclusief benzinebonnetjes en ze controleren opnames die met camera's zijn gemaakt

3) Ze bekijken rekeningen van water en elektriciteit, waaruit meestal vrij gemakkelijk kan worden bepaald of er iemand in huis was

4) Ze bevragen buren

En ongetwijfeld hebben ze nog veel meer mogelijkheden. Die natuurlijk alleen maar worden ingezet bij zeer gegronde twijfel van bewuste oplichting.

Wim 

avatar#4648
Rob van Schijndel
Berichten: 2
Reacties: 155

#13 Geplaatst: 2007-09-19 16:27:31

Hallo Florence, onder een vaste inrichting wordt verstaan een plaats van waaruit de onderneming geheel of gedeeltelijk wordt uitgeoefend. Als er sprake is van zo'n vaste inrichting in Frankrijk, dan moet je belasting betalen over de winst die je in Frankrijk hebt gehaald met die vaste inrichting.

De rechter heeft ooit bepaald dat een hotelkamer ook een vaste inrichting kan zijn (was geloof ik het geval bij een oogarts).

Of het een en ander mogelijk is, is vooral afhankelijk van wat je precies doet (voor werk).

Ten aanzien van de BTW: in de Nederlandse wet wordt bepaald waar een dienst wordt geleverd en waar die dus is belast (Frankrijk / Nederland).

algemene voorbeeldjes: Nederlandse schilder die een huisje schildert in België - gewoon in Nederland belast. Als hij dit vaker doet, vanuit een Belgische werkplaats, is de winst in Belgie belast.

De Nederlandse schilder die het huis schildert in België levert een dienst aan een onroerend goed in Belgie. Daardoor geen Nederlandse BTW (de plaats van het onroerend goed is bepalend).

Bovenstaande voorbeeldjes zijn slechts ter verduidelijking van het bovenstaande.

Als je meer info wilt, moet je maar mailen (privé).

Groet, Rob van Schijndel

avatar#3487
Michael
Berichten: 23
Reacties: 56

#14 Geplaatst: 2007-09-25 11:36:13

Nee, het is niet eenvoudiig om te meten. Maar indien een der belastingdiensten oplichting vermoed, kunnen ze heel ver gaan in controle:

1) Ze vragen welke dagen je precies in welk land was en of je dat even wil bewijzen met vliegtickets, tickets van de payage of hotelrekeningen o.i.d

2) Ze vragen kilometerverantwoordingen, inclusief benzinebonnetjes en ze controleren opnames die met camera's zijn gemaakt

3) Ze bekijken rekeningen van water en elektriciteit, waaruit meestal vrij gemakkelijk kan worden bepaald of er iemand in huis was

4) Ze bevragen buren

En ongetwijfeld hebben ze nog veel meer mogelijkheden. Die natuurlijk alleen maar worden ingezet bij zeer gegronde twijfel van bewuste oplichting.

Wim 

Klopt helemaal....

Zegt een ervarings deskundige.