Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Nieuwsgaring van onze moderator

Auteur Bericht

avatar#4599
Lorre
Berichten: 1
Reacties: 0

#0 Geplaatst: 2007-06-23 17:03:21

Uiteraard wil ik beginnen met onze moderator te complimenteren met de zeer informatieve wijze waarop hij "ons leven in Frankrijk begeleid".

Echter altijd even de nieuwskoppen snellend mis ik nog wel eens de juiste interpretatie. Zo ook dat Sarkozy bemiddeld zou hebben bij het lukken van de Europese top in Brussel deze week. Het is te warm om een politieke discussie te beginnen, maar misschien toch eens in de koele avond of ochtend kijken op www.frankrijkritisch.nl  waar zaken duidelijker uitgelegd worden. En vor hen in Nederland, www.nederlandkritisch.nl , (grapje) slechts voor hen die echt rechts zijn.

En o, ja alleen teksten overnemen met bronvermelding.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2007-06-23 17:28:39

Als eerste gezegd hebbend dat ik de site ook enorm goed vind en de nieuwsverstrekking prima. Volgens mij is Wim hier hele dagen mee bezig:)

Op zijn foto zie je hem relaxend in zijn tuin maar dat kan niet kloppen!

Je link was trouwens kapot; het is http://www.frankrijkkritisch.nl/

JP

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#2 Geplaatst: 2007-06-23 19:02:55

Onze moderator doet gewoon goed zijn werk. Als rechtgeaard journalist laat hij zich dagelijks informeren door het AFP en dergelijke. Tja, wat er soms tussen de schermen gebeurd of niet genoemd wordt laat mij koud. Ik lees graag Le Monde en heb een beperkt internet abonnement voor 6 euro per maand. Perfect. De krant komt hier altijd 1.5 dag te laat en op maandag koop ik de zaterdagkrant. Ik heb even naar die frankrijkkritisch site gekeken maar het komt mij erg triest en onprofessioneel over. Laat maar.

Ga zo door Wim

Ingrid

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2007-06-23 19:26:23

Ik zie dat "Lorre" toch wel wat relaties heeft met de website frankrijkkritisch en daar heb ikzelf geen bezwaar tegen.

Ik heb haar tenminste niet kunnen betrappen op "papagaaien"

Netjes vind ik het niet maar dat is een ander verhaal.

De website heb ik even bekeken en ik vind hem beperkt en veel reclame. Ga zo door zou ik zeggen maar ik denk dat er toch een ander publiek op zit als op deze website.

"Concurentie" is goed want dat houdt je scherp maar journalistieke kritiek lijkt me een zaak waar je voorzichtig mee moet zijn. "Oordeelt niet opdat gij niet geoordeelt zult worden" zou de Calvinist zeggen. Feiten en meningen lijken verschillend maar worden in onze inkleuring vaak vermengd.

veel succes met de website en ik zal er af en toe wel eens kijken maar in de huidige vorm kan hij mij persoonlijk niet zoveel bieden.

JP

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#4 Geplaatst: 2007-06-23 19:39:07

Het berichtje over de Europese top meldde niet dat dankzij Sarkozy de Europese top net niet is mislukt. Hij en andere regeringsleiders hebben bemiddeld. Voorts valt in het berichtje te lezen dat de Franse media het succes toeschrijven aan het optreden van de Franse president. Goed lezen, Lorre.

Je site ken ik al enkele maanden. Aardig, maar het voegt niet zoveel toe. Voor mij mogen er vele bloemen bloeien.....

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2007-06-23 19:58:25

Ik vind zelf dat je het nogal lauw opneemt,

Een concurerende website die "lezers" weg komt kapen? adverteren dus?

Als 1 van de lezers zoiets doet spring je er (terrecht) op.

ik heb het dus maar www genoemd.

Wim's Wijze Woorden

maar had het ook

Wim Wordt Wispelturig

kunnen noemen :)

JP

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#6 Geplaatst: 2007-06-23 20:28:06

Lorre, niet handig taal-en tikfouten te maken in je eerste "publicité".

"You never have a second chance to make a first impression"........

Steven

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#7 Geplaatst: 2007-06-23 23:11:04

Voor Lorre,

Hier een stukje uit Le Monde van vandaag. Gelukkig altijd kritisch...

Mais, au fond de lui-même, le président de la République n'est pas loin de se croire le seul responsable de l'accord entre les Vingt-Sept trouvé, samedi 23 juin, sur son idée de "traité simplifié", qui permet à l'Union européenne de sortir de l'impasse institutionnelle où l'avaient confinée les non français et néerlandais.

Dat is zo het voordeel van een kwaliteitskrant. Ook de analyses van  Jean-Pierre Stroobants, de correspondent voor NL heeft een aardige, kritische kijk op NL.

Dus toch opzoek gaan naar een kwaliteitsforum (en krant).

Ingrid

avatar#4601
freek in 't bos
Berichten: 0
Reacties: 7

#8 Geplaatst: 2007-06-23 23:50:17

Beste Jean-Pierre en anderen,

Ik kom al tijden op deze site van Wim en lees af en toe ook het forum. De oververheerlijking die ik hier voel doet me erg sekte-achtig aan; een aanbidding van de Guru?

Laten we toch met z'n allen even eerlijk zijn. Ook Wim is zeker in het begin niet helemaal 100% 'zuiver' geweest. Ik weet niet of jullie de, jammergenoeg na een jaar na de oprichting van wim's site stilgelegde, eerste inhoudelijke site over Frankrijk kennen. Deze site bestaat nog steeds maar blijkbaar alleen nog vanuit een soort van nostalgie.

Genoemde site, opgericht ruimschoots voordat dat Wim zich met Web Frankrijk bezig ging houden, heeft als naam infofrance; letterlijk vertaald geeft dat infofrankrijk...

De slogan van genoemde site was oorspronkelijk wonen en werken in Frankrijk...die van Wim werd wonen en leven...

Eén van de artikelen op infofrance is door Wim letterlijk overgenomen met daarbij slechts een schriftelijke vermelding (zonder hyperlink en naar een onbekender oud alias internetadres) naar de brontekst.

Natuurlijk heeft 't geen zin om eindeloos door te blijven kauwen op deze oude koeien en heeft Wim uiteindelijk zijn plaats verdient in internet Frankrijk. Velen van ons hebben wat aan z'n info gehad alhoewel deze soms wat verouderd is en niet geldt voor alle regio's en departementen van Frankrijk.

Toch moeten ook nieuwe site's die geen plagiaat vormen op andere sites een kans krijgen op 't net. Alleen op die manier blijft het aanbod veelzijdig en interessant. Ik denk zelf dan ook dat het hier niet gaat om het wegkapen van bezoekers door www.frankrijkkritisch.nl. Wat ik op deze site zo snel gezien heb gaat het hier om gewoon een andere kijk op 't Frankrijk. Waarschijnlijk gewoon een speldenprik om de gedachtes wakker te houden en discussie's los te maken. Volgens mij is daar niet mis mee.

De grote hoeveelheid reclame heb ik trouwens absoluut niet terug kunnen vinden. Bijna helemaal geen reclame juist wat ik wel zo prettig vind. Links van dit forum staat meer reclame dan op genoemde site.

Groeten,

Freek

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#9 Geplaatst: 2007-06-24 01:45:24

Zo te lezen heeft de heer Livestro weer meer vrije tijd. In de Telegraaf beweert hij wekelijks onzin (en noemt het rechts opinierend), op de televisie deed hij het blijkbaar ook (en kreeg dus de schop) en nu lijkt het erop dat hij zijn vizier op Frankrijk heeft gericht. 

Alle gekheid op een stokje: die opgemelde site lijkt wel een beetje op de columns in dat Amsterdamse ochtendblad voor 'wakker Nederland': veel opinie, weinig inhoud, vox populi Telegrafi dei. Rechts denken en dat publiceren? Prima, leve de vrijheid van meningsuiting. Maar wel graag iets meer body, veel meer nadenken over wat je schrijft en heel veel minder taalmishandeling. Zoals het nu leest is het zonde van de tijd.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#10 Geplaatst: 2007-06-24 01:50:49

Ik juich alle initiatieven toe om Frankrijk in de belangstelling te zetten. Dit is ook het punt niet.

Geprobeerd heb ik te reageren op een topic waar ik ook wel iets over te zeggen had. Iedereen mag kritiek uitoefenen maar hou het wel in perspectief.

Een goeroe is Wim zeker niet, althans niet voor mij. denk ook niet dat Wim hiernaar streeft trouwens.

Ik respecteer hem en zijn website voor de informatie die het verschaft, ik heb er veel aan gehad en nog steeds. Wat ik zie en hoor geldt dat voor veel mensen en Frankrijkgangers.

Kwaliteit herken en erken ik. Dat wil nooit zeggen blind volgen zonder nadenken, althans dat vind ikzelf zeer verwerpelijk, maar ja wie ben ik.

Op Frankrijkkritisch site vind ikzelf nog niet zoveel kwaliteit en veel reclame, kijk maar eens op de items rechtsboven op de homepage. Alles is reclame. de inhoud is marginaal maar dat geeft niet, er is dus nog ruimte voor verbetering.

Probeer het weer in Frankrijk eens, het is weer weinig, of weinig weer net hoe je het bekijkt. De vlag dekt de lading niet erg.

Probeer jezelf te verbeteren en niet een ander neer te halen is een boodschap die ik ook al vaak heb meegegeven aan medewerkers/collega's.

Een motto wat moeilijk is want je moet het altijd bij jezelf zoeken en nooit bij anderen.

Jezelf spiegelen en kijken wat een ander "fout" doet om jezelf te verbeteren prima. Maar haal eerst de balk uit je eigen oog voordat je de splinter uit een anders oog wil verwijderen is een Calvinistische wijsheid die nog steeds opgeld doet.

Dat alles vind ik op zich ook nog niet erg maar stel je dan wel wat bescheiden op zolang je eigen website het voorbeeld zelfs nog in de verte niet benadert.

Andere kijk prima, hoort ook zo, oude koeien weet ik niet zo veel van.

De andere sites heb ik in het verleden inderdaad ook wel eens bezocht. 

JP

avatar#4601
freek in 't bos
Berichten: 0
Reacties: 7

#11 Geplaatst: 2007-06-24 02:40:12

grappig jean-Pierre,

Maar welk 'voorbeeld' zou hier benaderd moeten worden?

Waarom heb je wel dedefinieerde kritiek op een nieuwe site en niet op die van Wim? Iedere site heeft zwakke en sterkere punten. Over de oude koeien wil je niet verder spreken maar de feiten liggen er wel.

Je hebt het nogmaals over veel reclame maar de genoemde site heeft slechts 4 google zoekwoorden en niet eens één reclametekst op de site zelf.

"Probeer het weer in Frankrijk eens, het is weer weinig, of weinig weer net hoe je het bekijkt. De vlag dekt de lading niet erg." ??? Was 't een lekker wijntje ? ;-)

Meer initiatieven op 't net met liefst een grote diversiteit aan politieke voorkeur maakt de boel alleen maar interessanter.

Persoonlijk zoek ik meer dan alleen maar die sites waar we 't nog steeds over de zwarte zaterdag hebben en wanneer die dit jaar valt, wie d'r nog een leuke camping weet, welke formulier ingevuld moet worden om in aanmerking te komen voor....etc. Die sites waar we 't oh zo heerlijk hebben in het Frankrijk omdat we eindelijk ons paradijsje aldaar hebben gevonden waar we op afspraak met andere Nederlanders uit de buurt gezamelijk kunnen haringhappen omdat we toch niet meer hoeven te werken en eigenlijk niets met die fransen van doen willen hebben.

A+

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#12 Geplaatst: 2007-06-24 02:56:08

De oude koeien weet ik gewoon te weinig van om erover te spreken, het is geen kwestie van willen of niet willen. Ik ken mijn beperkingen!

Oh, je hebt mijn bijdragen nog niet zo goed gelezen want ik geef Wim ook wel eens wat kritiek maar wel positief hoop ik, van Nederlanders moet ik in LDF niet zoveel hebben en ik zoek ze zeker niet op in drop en stroopwafelclubs want ik wil met Fransen spreken en leven. Werken mag ik nog steeds want moeten is er niet bij en ik doe het nog met veel plezier.

Je percepties zitten wat uit de koers.

Ben ik in Frankrijk dan spreek ik continu Frans met mijn buren, ga naar de bijeenkomsten, trouwerijen, begrafenissen en de enige keren dat ik Nederlanders zie is op Brocantes waar wij gek op zijn. Dit doen wij ongeveer 1 keer per maand dus ga maar na.

De rest spreken wij Frans, ook tegen elkaar want alleen zo kun je de taal leren is mijn mening en van mijn partner. Mijjn kinderen proberen het ook en alleen mijn jongste zoon sturen wij nog wel eens bij in het Nederlands.

Zijn we in Noorwegen spreken we Noors, zijn we in Denemarken spreken we Deens, zijn we in Zweden spreken we Zweeds en zijn we in Finland spreken we Noors of Engels want Fins is voor mij/ons een onbegrijpelijke taal, zijn we in Amerika spreken we Amerikaans (Engels). In Schotland spreken we Schots, genoeg om een Engelsman voor de gek te houden maar niet genoeg om een Schot te foppen.

In mijn jeugd vroeg een meisje in Scandinavie mij "are you finish" en ik zei "no i am Dutch"

Niet te snel conclusies trekken dus

Doe ik ook weleens dus neem  het je niet kwalijk:)

Ik drink trouwen Pastis momenteel, geen wijn, dat komt nog van de vis. 

JP

avatar#4601
freek in 't bos
Berichten: 0
Reacties: 7

#13 Geplaatst: 2007-06-24 03:25:25

Nou ja Jean-Pierre ;-)

Niet te snel conclusies trekken? Volgens mij ben ik dat toch niet aan 't doen. Mijn commentaar op het huidig bestand aan zoetsappige uitgekauwde frankrijk gerichte sites had niets te maken met jouw persoonlijke opvattingen of levensstijl. Daarvoor ken ik je inderdaad niet goed genoeg.

Ik sprak in het algemeen zonder iemand (behalve dan misschien de doorsnee sitemaker) wat kwalijk te nemen.

Het ging er mij dan ook niet om hoe jij persoonlijk in het (franse) leven staat, maar om het feit dat er wel eens wat meer afwisseling in het internet Frankrijk mag komen en dat ik dus ieder initiatief wat hier naar ruikt aanmoedig of ik er nu wel of niet 100% achter sta. En dat er ook eens wat meer aandacht besteed wordt aan de nederlander die actief in het franse leven staat.

Proost trouwens. Komt jouw Pastis van de vis?

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#14 Geplaatst: 2007-06-24 03:33:47

Nee, van de Dicentrarchus labrax, zie volgende draadje in Bavards.

Afwisseling is altijd goed maar probeer bestaande websites te respecteren en accepteren, motiveer, stimuleer en promoot tegelijkertijd nieuwe websites die wat toevoegen of een andere perceptie hebben. Prima ontwikkelingen.

JP 

avatar#4601
freek in 't bos
Berichten: 0
Reacties: 7

#15 Geplaatst: 2007-06-24 03:47:12

precies, dat denk ik dus ook; zitten we nu toch op één (vis-) lijn? ;-)

en ik maar denken dat pastis met anijs gemaakt werd...slaap ze

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#16 Geplaatst: 2007-06-24 03:55:12

Pastis wordt inderdaad gemaakt van steranijs. Ik heb ook nog een oude Absinth staan maar die bewaar ik voor speciale gelegenheden.


Geschiedenis van de pastis: (Joëlle Bouana)

Si aujourd'hui le mot  "apéritif" évoque le plaisir et la convivialité, il a pendant des siècles désigné un produit uniquement médicinal - au même titre que tisane ou potion - destiné à ouvrir l'appétit, à soigner les troubles de l'estomac et à favoriser la digestion. Vin, alcool, macération, distillation n'étant que des moyens pour arracher aux plantes leurs vertus et les conserver. Consommé à jeun et avant le repas, et de façon parcimonieuse, il donnait déjà du plaisir, celui de se sentir bien, d'avoir bon appétit et d'assimiler sans douleur les aliments.

Parmi les plantes médicinales, l'anis vert, la badiane et le fenouil étaient prescrits pour leurs vertus stimulantes et stomachiques. Bien avant la célèbre absinthe ( utilisée depuis l'antiquité pour soigner les maladies de l'estomac et du foie), le vinum silatum, liqueur au fenouil et à l'absinthe était consommé en apéritif, tout autour de la Méditerranée, il y a 25 siècles.

Outre ses vertus thérapeutiques, l'anis est depuis toujours prisé par les Méditerranéens pour son fort pouvoir désaltérant. Sous le soleil éclatant du midi, quoi de plus naturel que d'allier l'apéritif anisé (remède ) à la boisson désoiffante, en y ajoutant simplement quelques volumes d'eau fraîche. L'apéritif potion se transforme alors aisément en apéritif-plaisir que l'on savoure entre amis chez soi ou aux terrasses des cafés.

Si l'anis est typiquement méditerranéen, les montagnards des Alpes et du jura ont une prédilection pour l'absinthe. L'alliance de ces deux plantes fut imaginée en Suisse, mais c'est Henri-Louis Pernod distillateur venu s'installer à Pontarlier (dans le Doubs) en 1805, qui lança en France la grande vogue de l'absinthe.

En 1830, les soldats français alors à la conquête des territoires africains, souffrent de dysenterie. On leur conseille de rajouter à l'eau qu'ils boivent avec quelques gouttes de liqueur d'absinthe destinées à l'assainir et à apaiser leurs dérangements digestifs. Sous le soleil brûlant d'Algérie, cette boisson amère et anisée leur apporte à la fois santé et désaltèrement. Ils y prennent goût et de retour en France continuent à la consommer.

Les bourgeois, en admiration devant les soldats-héros, s'intéressent alors à ce breuvage qui les séduit par se fraîcheur et par le cérémonial qu'il nécessite. Servir l'absinthe est un art nécessitant du savoir-faire et des ustensiles spécifiques aussitôt créés : la cuillère trouée où l'on pose le sucre, la fontaine à eau qui dispensera le liquide au rythme voulu, les verres de cristal.
L'absinthe fait désormais partie du rituel social.

A partir de 1860, elle gagne les milieux ouvriers et est promue "boisson nationale". Les artistes ne sont pas en reste, séduits par ce breuvage vert et trouble qui exalte leur créativité, ils se retrouvent dans les cafés pour le consommer ensemble lors de soirées mouvementées où l'on déclame des vers, où l'on montre ses toiles. L'absinthe est devenue muse, elle inspire les
poètes et les peintres : Verlaine, Rimbaud, Van Gogh, Manet, Degas, Picasso, Toulouse-Lautrec...

Mais l'absinthe titre 72° d'alcool et ne peut être consommée aussi facilement qu'un petit verre de vin. L'alcoolisme fait une progression alarmante en France. La fée verte, après avoir séduit, puis enthousiasmé, effraie et se voit qualifiée de péril vert par les ligues antialcooliques qui se mobilisent contre elle et exigent son interdiction.

En 1915, la loi de la prohibition est votée. Pendant cinq ans, elle touche non seulement l'absinthe, mais aussi tous les alcools similaires. Puis en 1920, sous la pression des distillateurs, la loi autorise les apéritifs anisés à condition qu'ils ne contiennent pas d'absinthe, que leur couleur ne soir pas verte et que l'alcool ne dépasse pas 30°. Mais ce dosage trop faible ne permet pas une dissolution des essences suffisante pour une bonne qualité gustative et dès 1922 une nouvelle loi augmente la teneur autorisée à 40°; c'est un peu mieux mais encore en dessous de l'idéal.

Il faudra attendre 1938 pour que la loi autorise un dosage d'alcool de 45°. Les saveurs de l'anis peuvent enfin s'exprimer et toutes les grandes marques mettent au point leur recette. C'est à ce moment que Paul Ricard lance sa formule "Ricard, le vrai pastis de Marseille". Ce terme à la consonance typiquement méridionale remporte un tel succès qu'à dater de ce jour les apéritifs anisés jusque là appelés "anis" ne seront plus désignés que par ce mot ou par leur nom de marque.

EN 1940 une nouvelle interdiction frappe le pastis : accusé de ramollir les soldats face à l'ennemi on le rend responsable de la défaite française ! Un réseau de contrebande d'essences anisées s'installe. Les amateurs ne se laissent pas décourager, et fabriquent un pastis maison en diluant les essences dans l'alcool.

EN 1951, les apéritifs anisés sont de nouveau autorisés, définitivement cette fois. Malgré une sévère réglementation, ils peuvent enfin conquérir la France.

Joëlle Bouana  - " Petite histoire du pastis " La Gazette des Jardins - juillet 1998
 

   La création du Pastis

Henri Louis Pernod installe à PONTARLIER (Doubs) une des toutes premières distilleries à base d’absinthe et la préparation perd rapidement sa réputation thérapeutique pour devenir une boisson rafraîchissante malgré son taux d’alcool de 72 degrés.
    Cette boisson devient rapidement un phénomène national, et un problème majeur de santé publique, ce qui conduit à son interdiction en 1915. A partir de 1920 une législation mise en place réglemente le degré d’alcool à 30° puis à 40°.
 
    C’est un Marseillais Paul RICARD qui en 1932 alors âgé de 23 ans, crée l’apéritif que nous connaissons aujourd’hui . Celui-ci fils d’un marchand de vins de Sainte-Marthe, quartier de Marseille va bâtir un empire grâce au "pastis" ( qui en provençal veut dire "embrouille, mélange" ). Cette liqueur est un mélange très particulier à base d’anis étoilé, de réglisse et  de diverses plantes aromatiques.
    Les Marseillais adoptent rapidement cette boisson "née in the country of the mistral" et au cours des années lui donnent ses lettres de noblesse. Malgré diverses péripéties  législatives, la boisson reste malgré tout très fabriquée à titre privé et chacun y va de sa recette
    Aujourd’hui le pastis, ou le "jaune" ou le "fenouil" reste l’apéritif synonyme de soleil, détente, vacances, cigales et jeux de boules, ce qui peut expliquer qu’il est statistiquement  plus consommé dans le Nord

    La vraie histoire du pastis  (par  The (virtual) Baguette )    Depuis la nuit des temps, l’homme s’évertue à utiliser les plantes qui poussent dans son environnement. On retrouve dans les écritures de l’empire babylonien des renseignements qui laissent penser que l’anis était déjà utilisé dans diverses préparations médicamenteuses.
    De même chez les Chinois l’anis était considéré comme une plante pleine de vertus et entrait dans la composition de certaines  potions, d’ailleurs pas toujours très efficaces.

   En France en 1263, les anysetiers sont regroupés en confrérie et détiennent pratiquement le monopole de son utilisation et cela à des fins très hétéroclites telles que onguents, élixirs, liqueurs, huiles, etc..
    On ne connaît pas très bien l’évolution de cette confrérie mais près de sept siècles plus tard une nouvelle organisation apparaît  sous le nom de Ordre International des Anysetiers. Un  autre plante, l’absinthe était elle aussi à une certaine époque considérée comme susceptible de guérir en particulier les maux d’estomac. 
    Le Pastis, la boisson couleur soleil, le sud, Marseille, les parties de pétanque et les bobs Ricard. Un style de vie, un mythe, une ode à la France profonde, l'odeur de l'anis et les  accents qui roulent des "R". En exclusivité grâce à  The (virtual) Baguette, la vraie histoire    de la boisson qui fait rire.

  

L E  P A S T I S

   Au départ... les Babyloniens
    A la base du Pastis, une plante: l'anis. Cultivé sur les rives sud de la Méditerranée on pense que l'usage de l'anis était connu aux temps les plus reculés de la civilisation égyptienne  pour ses capacités à guérir de multiples maladies.  L'utilisation de cette plante se répand à  partir du XVème siècle avant J.C. en Grèce, puis à Rome et même en Chine où on l'utilise  pour soigner les maladies des voies urinaires, améliorer la digestion et même pour arrêter  le hoquet ( ce qui, nous le verrons plus tard, contraste quelque peu avec l'utilisation actuelle de l'anis dans le Pastis, qui aurait plutôt tendance à le déclencher, le hoquet).
    C'est avec les invasions Mauresques et plus tard les croisades que l'anis pénètre en France   par Marseille, port parmi les ports de la "MareNostrum". Avec le temps la plante est adaptée, raffinée et donne naissance à l'ancêtre du Pastis: l'Absinthe.

   L'Absinthe, ancêtre du Pastis

   A la fin du XIXème siècle, l'Absinthe, une boisson à base d'anis est très populaire en France.
    Malheureusement elle fait des ravages sur la population car elle a pour particularité de  rendre fou ses consommateurs les plus assidus. En 1915, alarmés par les ravages que  provoque cette boisson les pouvoirs publics décident d'interdire la fabrication, la vente et la consommation de l'Absinthe et avec elle de toutes les boissons anisées.  Grave confusion,  car si l'Absinthe est dangereuse, les autres boissons anisées comme le Pastis que l'on consomme déjà à l'époque, ne le sont pas. Cette loi provoque un dessèchement des gorges françaises et entraîne, comme toute interdiction, la naissance d'un trafic de contrebande, où les taverniers marseillais vendent sous le comptoir des boissons anisées frelatées.
    C'est en 1922 qu'un décret réglementant la vente des liqueurs anisées ouvre officiellement au Pastis la voie des bars. C'est l'explosion de joie à Marseille et dans le sud de la France.  Les consommateurs se précipitent dans les cafés pour goûter aux joies enfin retrouvées de la beuverie autorisée. C'est ce que plus tard les historiens appelèrent "la ruée vers l'or", à  cause de la couleur du Pastis qui rappelle celle du métal précieux.

   Il est intéressant de  noter que c'est aussi à cette époque que fut inventé "le Pastis au mètre", qui consiste à aligner des verres de Pastis sur une distance d'un  mètre avant de les boire.

   La grande guerre

   Durant prés de deux décennies le Pastis fait la joie des familles ( surtout des pères et moins des mères ), anime les conversations et donne du coeur à l'ouvrage aux travailleurs.
    En 1939, c'est la guerre et le Pastis, boisson gauloise donc résistante, est interdite par les  envahisseurs aux accents gutturaux. A la libération, c'est une nouvelle occasion de trinquer et le Pastis revient en force dans le panier de la ménagère.
 

L'époque moderne
 
De nos jours le Pastis est fortement consommé dans les bars (et oui) ou à la maison, dans l'intimité des foyers.
Le profil moyen du consommateur moderne vue de face ressemble à peu de choses prés à ceci : Si lors de vos déambulations nocturnes vous croisez dans la rue un individu arborant un tel  faciès n'hésitez pas à lui offrir un verre. Mais attention pas d'erreur : un Pastis, sinon la bête risque de charge

JP

avatar#4601
freek in 't bos
Berichten: 0
Reacties: 7

#17 Geplaatst: 2007-06-24 03:56:52

En toch blijft Ricard de enige echte!

Bonne nuit,

Freek

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#18 Geplaatst: 2007-06-24 03:58:05

Bonne nuit.

JP

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#19 Geplaatst: 2007-06-25 09:33:47

dat was gezellig babbelen tussen jullie tweetjes,

maar ehhh, nu je het toch over die pastis hebt, hou je borst maar nat francofielen !

wist je dat champagne helemààl niet door de fransen is uitgevonden ? en wist je dat zelfs cognac een néderlandse uitvinding is ?

oh frankrijk, wat heb je nog meer waarvan we dachten dat je er trots op was ?

cees.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#20 Geplaatst: 2007-06-25 11:43:15

Cees, je bent toch niet levensmoe?

Naar aanleiding van je bericht is er vanochtend een extra kabinetsvergadering geweest, de President is wakker gebeld uit zijn droomloze slaap en zal de komende weken door nachtmerries geplaagd, badend in het zweet zijn echtelijke sponde moeten verlaten. Limousines rijden af en aan bij het Elysee, de departementen zijn in rep en roer.

Er wordt al gesproken om belediging van de Franse cultuurgoederen weer guilliotineplichtig te maken, wetswijzigingen zijn op komst.

Na de vergadering is plechtig een glas Franse wijn gedronken in een poging om de wijnplas weg te werken die door jou nu nog groter gaat worden. Wijn is Frans en Fransen drinken Franse wijn en dat niet heel de wereld dat doet is een vergissing die hun nog duidelijk gemaakt moet worden.

Vandaar ook de term oenologie, die geen wijn lust is een oen. :)

De gendarmes zijn op weg om je in het cachot te werpen, een speciale plaats wordt gereserveerd in een tochtig hol, vol met kakkerlakken, adders, gieren, lynxen en nog veel meer Franse dieren om je te bekeren van je verdwazing.

Je mag er pas uit als je erin slaagt de andouilette te herkennen die je 1 keer per maand krijgt, waarvandaan hij komt, welk vlees erinzit, en de naam van het  varken/rund. Daarbij een slokje Franse wijn die je ook moet determineren.

Het voortbestaan van de Franse Staat en de Franse cultuur is in gevaar!

Kijk je wel uit! ik zou niet graag in je schoenen staan, straks krijg je trouwens echte Franse (gevangenis)schoenen aan in het cachot. :)

Dit zijn de zogenaamde sabots, want wat jij doet is sabotage!

(is ook wel een leuk verhaal, de herkomst van het woord sabotage De klomp is dus Frans en de tulpen zijn Turks, de kaas is geloof ik van Djengis Khan, toen liepen ze hier ongeveer nog in berevellen in het oerbos nou jij weer!)

JP

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#21 Geplaatst: 2007-06-25 13:18:56

niet zeggen dat ik op reunion zit, thuis is alleen een oppas die me wel waarschuwt als het gebroed weer weg is.

maar het kan nog erger, en dat heb ik ondervonden....... want........ champagne is namelijk een engelse vinding. AUW !

de engelsen kochten van de franse wijn in vaten die per schip werd verscheept naar het eiland.

echter het gebeurde nog al eens dat de vaten vergeten werden en te laat werden geopend, en, er zat een bruisend goedje in.

dat bruisende goedje werd echter ontdekt door een groepje hoger opgeleide die daar de smaak wel van konden waarderen, en zodoende werd de bruisende wijn voortaan niet meer vergeten maar expres opzij gezet.

het was echter wel de Dom die de champagne verbeterde, maar hij heeft het niet gemaakt.

overigens is de Dom er pas later aan begonnen, want hij verafschuwde in eerste instantie bruisende wijn.

de cognac is een ander verhaal.

de nederlanders hadden voor de (VOC) schepen water nodig dat lang mee ging, dus niet verrotte.

om dit verotten van water tegen te gaan werd er witte gedestileerde wijn bijgedaan uit de charente.

dit destileren deed men in die tijd alleen in de charente.

toen echter een lange oorlog uitbrak kon de wijn niet verscheept worden en bleef deze in de charente staan, hoog opgetast in houten vaten.

toen de oorlog voorbij bleek kwam het transport weer op gang en weldr proefde men de weelderige smaak van een gedestileerde wijn die in de vaten zat.

nadien zijn er in opdracht en door nederlanders diverse destileerderijen opgezet om deze nieuwe wijn, of te wel "cognac" te vervaardigen.

dit zijn ongeveer de verhalen, ik zou ze in mijn bib op moeten zoeken maar daar ben ik nu niet, die wordt nu verbrand door de gendarme.

er speelt namelijk in dat champagneverhaal nog een grote rol van een verbannen geestelijke of zoiets.

cees

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#22 Geplaatst: 2007-06-25 14:03:51

Dit is een verhaaltje, wel iets gekleurd denk ik, net als de cognac.

de brandewijn of brandy komt dus voort uit de cognac, niet andersom, aldus de Fransen. De Hollanders hebben er wel een beginnetje mee gemaakt maar ook niet meer dan dat.

Un peu d'histoire :


IIIème siècle
: création du vignoble de Saintonge : l'empereur Romain Probus étend à tous les Gaulois le privilège d'avoir des vignes et de faire du vin.

XIIIème siècle : Le vignoble de Poitou produit des vins qui, transportés par des navires hollandais venant chercher le sel de la côte, sont appréciés dans les pays bordés par la Mer du nord. Le vignoble s'étend progressivement vers l'intérieur du pays, en Saintonge et en Angoumois.

XVIème siècle : Les vaisseaux hollandais viennent chercher, à Cognac et dans les ports charentais, les vins renommés des crus de "champagne" et des "Borderies". Les vignobles d'Aunis produisent de telles quantités de vins qu'il devient difficile de les écouler, d'autant plus que leur qualité baisse, car ces vins, d'un degré alcoolique peu élevé, souffrent de la longueur des voyages en mer. C'est à cette époque que les marchands Hollandais l'utilisent pour alimenter leurs nouvelles distilleries. Ils le transforment en "vin brûlé", le brandwijn.

XVIIème siècle : Au début de ce siècle, apparaît dans la région la double distillation, qui va permettre au produit de voyager sous forme d'eau-de-vie inaltérable. En effet un alcool, bien plus concentré que le vin, est moins onéreux à transporter. Les premiers alambics installés en Charente par les Hollandais, seront progressivement modifiés. Les Français en maîtriseront et en amélioreront la technique avec le procédé de la double distillation. A la suite de retards dans les chargements de bateaux, on s'aperçoit que l'eau-de-vie se bonifie en vieillissant dans des fûts de chêne (du Limousin) et qu'elle peut même se consommer pure.

XVIIIème siècle : Dés la fin du XVIIème siècle, et surtout à partir du siècle suivant, le marché s'organise : pour répondre à la demande des affaires du Négoce se créent les "comptoirs", dans les principales villes de la région. Ils collectent les eaux-de-vie produites et nouent des relations régulières avec leurs acheteurs, en Hollande, en Angleterre, en Europe du Nord puis en Amérique et vers l'Extrême-Orient.

XIXème siècle : On assiste à la naissance de nombreuses maisons de commerce qui prennent au milieu du XIXème siècle, l'habitude d'expédier l'eau-de-vie en bouteilles et non plus en fûts. Vers 1875 apparaît en Charente le phylloxéra. Il va détruire la plus grande partie du vignoble, qui ne recouvre plus alors que 40.000 hectares en 1893.

Les cépages :

La Folle blanche, implantée par les Hollandais au XVIIe siècle, sera remplacée deux siècles plus tard, après la crise phylloxérique. L'Ugni blanc représente aujourd'hui 97 % de l'encépagement. Le vin qu'il produit conserve une acidité élevée et une grande finesse des arômes, qualités requises pour l'élaboration de grandes eaux-de-vie vieillies sous bois. Le Colombard, cépage autochtone, se maintient encore.


Les crus :

6 crus constituent l'aire de production du Cognac :

La Grande et la Petite Champagne :
Avec ses 13 000 ha de terre calcaire friable riche en carbonate de chaux plantés en vigne, la Grande Champagne, donne naissance à des eaux-de-vie très fines et légères, au bouquet à dominante florale, demandant un long vieillissement en fûts pour acquérir leur pleine maturité.
La Petite Champagne (16.000 ha) est composée d'une couche calcaire moins compacte, qui subit davantage à l'ouest du cru l'influence océanique. Les cognacs qui en sont issus présentent sensiblement les mêmes caractéristiques que ceux de la Grande Champagne sans toutefois offrir leur extrême finesse.
Les Borderies :
C'est le plus petit des six crus (13.440 ha). Situé au Nord de Cognac, il bénéficie d'un véritable micro-climat. Ses 4.000 ha plantés pour le cognac produisent des eaux-de-vie rondes, fines, bouquetées et douces, caractérisées par un parfum de violette. Elles ont la réputation d'acquérir leur qualité optimale après un temps de vieillissement plus court que celles provenant de la Grande Champagne.
Les Fins Bois et les Bons Bois :
Les Fins Bois entourent les trois premiers crus et s'étendent sur un sous-sol calcaire dur. Un peu plus de 33.000 ha de vignes produisent des eaux-de-vie rondes, souples, vieillissant assez rapidement, et dont le bouquet rappelle l'odeur de raisin pressé. Autour des Fins Bois, les Bons Bois forment une vaste ceinture de terres argileuses, pauvres en calcaire.  Cette zone, composée d'environ 12.000 ha plantés pour le cognac, subit davantage l'influence maritime, et l'altitude de certains terrains de l'Est peut avoir une certaine influence sur une eau-de-vie plus rude en bouche qui vieillit rapidement.
Les Bois Ordinaires :
Composés de moins de 1.700 ha de vignes destinées à la production de vins blancs de Cognac. Ce sol, presque exclusivement siliceux, se situant le long de l'Océan ou sur les Iles d'Oléron et de Ré, produit des eaux-de-vie qui vieillissent vile et qui ont un goût de terroir très caractérisé.

Geniet en drink met maten. 

JP

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#23 Geplaatst: 2007-06-25 18:29:03

Nog een iets andere invalshoek:

CognacPopulation : 19 600

L’origine de Cognac n’est pas véritablement connue. D’après certains historiens, il pourrait s’agir de Condate, située sur une ancienne voie romaine reliant Saintes à Limoges. On cite aussi Condate sur le site de Merpind ou de Croin (proche de Cognac) ou Conniacum au Ier siècle, comme étant habité par un chef gallo-romain avec famille et esclaves.

Ce site gallo-romain est visible par un bâtiment élevé par les Sarrazins, où les vestiges de dix bassins laissent supposer qu’au commencement les hommes y faisaient de l’agriculture, du vin et même des activités artisanales.

En 1200, la seigneurie de Cognac passe sous l’autorité de la Maison d’Angleterre ; le château y est reconstruit en pierres, avec une fortification. C’est ici qu’en 1494, naît François 1er. Il accordera plus tard le principe du commerce du sel par la rivière, développant ainsi le négoce de la ville. Un statue équestre a été érigée en son honneur sur la place qui porte son nom en plein centre de la ville.

Au début du XVIIIe siècle les remparts sont à l’abandon et les champs alentour sont un excellent terrain pour la culture du chanvre et les promenades. Certaines familles anglaises s’y installent, et parmi elles les futurs célébrités du cognac : Jean Martell en 1720, Rémy Martin en 1724, Richard Hennessy en 1755 et Thomas Hone en 1763. Ce n’est pourtant qu’en 1891 qu’apparaît le nom de cognac pour désigner la célèbre liqueur.

En 1971, Jas Hennessy s’associe à Moët et Chandon pour créer en 1983 le groupe LVMH, Louis Vuitton - Moët Hennessy.

Cognac est le berceau de plusieurs grandes personnalités : François Ier (1494-1547) ; Paul-Émile Lecoq de Bois Baudran, qui découvrit le galium en 1875 et isola le samarium en 1878 ; Jean Monnet, père de l’Europe y est né en 1888 ; Louis Delage, qui devint célèbre en construisant les magnifiques automobiles portant son nom… Cognac est aussi la ville natale de l’imitateur-imposteur Gérald Dahan.

L’appellation Cognac n’a pas 100 ans

Aussi étonnant que cela puise paraître, l’appellation de cognac est née seulement le 1er mai 1909. Au commencement, le cognac était le produit de la distillation d’un vin de piètre garde, une sorte de brandy. Avec la double distillation, ils sont devenus d’excellents produits. La première chauffe se fait avec un alambic en cuivre, dit le « charentais », dont la contenance est réglementée. On en sort ce qu’on appelle le braillin, qui titre 25° et à partir duquel on sépare les têtes des queues et cœurs.

Ces cœurs et queues sont à nouveau distillés et c’est de cette deuxième chauffe, la bonne, que l’on obtient un alcool à 68° ou 72°.

Une fois distillée, la liqueur est stockée dans des fûts de chêne issus de la forêt de Tronçais ou du Limousin, pendant une durée minimale de trois ans.

La double distillation est une initiative du chevalier de la Croix Marron, qui fit le rêve que Satan tentait de lui voler son âme. Il se vit alors, en songe, dans le chaudron du Malin, mais sa foi étant si ancrée, il résista à la première chauffe ! Au réveil d’une deuxième cuisson imaginaire, le chevalier eut l’idée d’appliquer cette « recette » au vin des Charentes. Ainsi est née la méthode la plus élaborée pour obtenir un authentique cognac, dont la saison de distillation s’arrête le 31 mars suivant la récolte

JP

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#24 Geplaatst: 2007-06-26 08:26:02

mooie verhalen jeanpierre, er is voor de niet fransen een zelfde nederlandse versie op internet te vinden, even surfen.

je maakt er wel een flinke reclame mee voor onze regio, maar dat is goed, de charente is een mooie omgeving.

hier is het nog kalm, rustiek, en weinig toeristisch.

heel vaak mooi weer, en zelfs al is het kouder dan nog schijnt de zon omdat de atlantische oceaan de wolken landinwaart duwt.

op de eilanden Oleron en Ré kun je nog wel wat wijnboeren vinden, maar de meesten sterven uit.

op Oleron weet ik nog twee wijnboeren waar het dorp de sokken nog uitdoet om de druiven te persen, een pracht gezicht.

bij ons in het dorp zijn er nog een paar kleine wijnboeren die alles naar de cooperatie brengen, maar verder zuidelijk worden de landerijen groter.

de wijnen van de charente zijn niet de beste, ik drink alleen de rose, die is wel goed.

cognac kun je echter in allerlij smaken krijgen naar gelang de destileerder en de opslag in de vaten.

soms vind je bij een hele kleine boer een superzachte cognac die je tong streeld.

en vergeet natuurlijk niet de pineau.

cees.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#25 Geplaatst: 2007-06-26 09:48:04

JP,

je weet natuurlijk dat dat met de double distillation onzin is.

Alle distillaties worden sinds meer dan 200 jaar als rectificatie uitgevoerd, wil zeggen met tegenstroom van gecondenseerd destillaat en alcoholische dampen. Dit heeft het effect van een vijf- of zevenvoudige destillatie.

Een en ander te zien in het museum van belastingen en accijnsen (in beslag genomen apparatuur van zwartstokers ;-))  ).

Christian von Klösterlein

Trouwens, dit heeft niets meer met de oorspronkelijke titel van deze draad te maken.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#26 Geplaatst: 2007-06-26 10:06:25

nee, maar praten over drank is wel veel leuker dan over een site of die nou wel of niet leuk is.

ieder heeft zijn keuze, ik lees liever de telegraaf dan het reformatorisch dagblad, maar als het op zuiver nieuwswaarde aankomt denk ik dat je toch beter het reformatorisch dagblad kunt lezen.

ik heb misschien niet alle frankrijksites gezien, maar ik vind tot nu toe wel dat wim er het meeste zijn best voor doet en dat deze site me het meest bekoord.

een site over frankrijk waar als ik het weer wil zien dan maar weer moet surfen of doorgelinkt wordt is zoiets als lezen in de telegraaf dat ik in het ad het weer kan zien.

maar het artikel over deze pays perdu vond ik wel leuk om te lezen, het is altijd leuk om te lezen over iets dat je leuk vind.

wim, ga zo door, en als ik hier eindelijk van die vieze rum af ben zal ik thuis weer eens een lekker cognacje nemen bij de koffie.

cees.

ps, alleen al voor zijn cultuur (of is het haar) van de rum en vanille is het eiland Reunion al een bezoek waard.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#27 Geplaatst: 2007-06-26 10:18:28

Mmm nou, ik weet zo net nog niet of het met de oorspronkelijke titel niets te maken heeft.

Koken is een vorm van garing en destilleren is niets anders dan koken. Een moderator is een afremmer in de fysica en een afremmer levert warmte, die warmte heb je nodig om te destilleren en een afremmer die nieuwe zaken kookt kan als uitkomst best eens een drankje krijgen, letterlijk en figuurlijk.

Zo heeft alles met alles te maken uiteindelijk!

Rhum weet ik niet zoveel van, alleen C7H14O2 komt mij bekend voor.

Geniet met mate

JP

avatar#3977
factotum
Berichten: 10
Reacties: 100

#28 Geplaatst: 2007-06-26 11:41:33

Salut,

JP,

CH3CH2OH

?

B

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#29 Geplaatst: 2007-06-26 12:40:48

CH3CH2OH, C2H5OH, C2H6O bij voorkeur, maakt me niet uit

en niet teveel CH3OH erin graag.

JP

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#30 Geplaatst: 2007-06-26 18:39:00

Christian je had het over rectificeren als destillatievorm, ik heb mijn alambiekje niet bij de hand en stook hem ook niet zo vaak meer maar volgens mij is dat toch een hele simpele enkelvoudige destillatie. Als ik het destillaat nogmaals stook dan dubbele etc. Maar ja die van mij is ook niet in beslag genomen:)

Jij spreekt waarschijnlijk over industriele destillatie?

Zoniet dan zal ikzelf moeten rectificeren.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#31 Geplaatst: 2007-06-26 19:00:47

JP,

iemand die zo uitgebreid en oeverloos over haring, gedistilleerd en de Bijbel kan praten kan haast niet anders dan uit Schiedam komen.......

Steven

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#32 Geplaatst: 2007-06-26 19:36:36

Ja, Schiedam,

daar heb ik de destillatiekolommen voor alcohool bekeken, want ik wilde ooit een oude destilleerderij kopen en als woonhuis verbouwen. Ging niet door omdat een grote projectontwikkelaar er meerdere panden in een rij tegelijk kocht.

Volgens de grote Winkler-Prins wordt in de chemische technologie elk verfijnd destillatieprocédé waarmee een scherpere scheiding teweeggebracht wordt als rectificatie aangeduid.

Ik heb met rectificatieunits van 1,2m diameter en een capaciteit van meerdere duizend liter per uur gewerkt, maar daarin hebben wij geen alcohool gedestilleerd maar andere chemicaliën. Men spreekt ook over gefractioneerde destillatie. Het principe is dat men een gedeelte van de gecondenseerde dampen in een opzetstuk van de alambic (de kolom) terug laat stromen en daardoor een verrijking van de opstijgende dampen teweeg brengt. Om het contact tussen opstijgende dampen en terugstromend destillaat te bevorderen worden er kolomvullingen van netwerk, Raschigringen of Glockenböden gebruikt (sorry voor de Duitse termen, maar deze ervaring dateert uit een duitstalig land).

Genoeg over destillatie- en rectificatietechniek, maar even een vraag:

bestaan in jullie Franse plaatsen ook nog mensen met niet-erfelijk stookrecht, en komt er geregeld een alambic mobile langs?

Misschien is het zinvol hiervoor een nieuwe draad te openen, onder 'dagelijks leven'.

Christian von Klösterlein

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#33 Geplaatst: 2007-06-26 20:27:45

ik blijf toch maar in de bavardhoek keuvelen cristian, vind het hier gezellig.

bezijde mijn kennisen in bretagne die zo hier en daar wel een flesje wegstoken, hebben we hier meer te maken met de alambic mobile.

ik spaar al het fruit op uit de tuin, veel pruimen, de kersen gaan naar bretagne en die krijg ik vloeibaar terug, en die gaan allemaal in een vat, een goed afsluitbaar vat waar geen lucht bij kan.

in de zomer komt dan de alambic achter een oude trekker (tractor) en dan staat de stoker een paar dagen in m'n tuin te pruttelen met de draaibare vruchtketel boven de rioolput zodat we enkel de deksel maar even op hoeven te lichten en dan kanteld hij de tank zodat het drab er in valt.

de aanvoerder van fruit brengt tevens het kachelhout mee om de ketel te stoken, dus hij staat hier kort bij de houtstapel.

af en toe komt de belastingman langs om te proeven en de prijs te bepalen voor de acijns.

de stoker zelf is overigens de gehele dag dronken.

ik drink zelf geen alcohol boven de 12 procent, maar men beweert altijd dat onze eau de vie geweldig lekker is.

cees.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#34 Geplaatst: 2007-06-26 21:08:37

Mijn alambicje staat niet in LDF maar elders (je begrijpt voor de belasting kan ik niet zeggen waar:) ), maar is ook maar heel amateuristisch, zeer kleinschalig.

De rashig ringen van Christian ken ik zeer goed want die gebruiken we in NL ook in destillatietorens en andere filters voor oppervlaktevergroting.

De schotels zijn echter de voornaamste afscheiders want op iedere schotel staat een fractie, daarom gefractioneerde destillatie.

Afhankelijk van welke schotel je aftapt heb je een andere fractie te pakken.

Van verschillende buren krijg ik wel eens een flesje toegeschoven zonder etiket, met een veelbetekenende blik.

Mijn fruit, zoals kersen, abrikozen en walnoten mogen ze dan ook vrij gebruiken, meestal ben ik er toch niet net op het moment dat het rijp is.

Ik heb er nooit om gevraagd maar kan het zeer waarderen, wat er allemaal inzit weet ik ook niet maar het is echt "vuurwater", zij noemen het eau de vie maar volgens mij ga je er dood aan als je er teveel van neemt :)

JP

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#35 Geplaatst: 2007-06-26 22:20:19

of het gezond is, is de vraag ja, ik geloof er niets van.

in bretagne krijg je eau de vie tijdens het diner, als het tenminste een groot diner is zoals bijvoorboorbeeld bij een bruiloft.

tussen de gangen door krijg je een klein glaasje eau de vie, zo groot als een vingerhoedje, sla dat in één keer achterover, en dan komt de volgende gang op tafel.

de sterke alcohol verdrijft het vet (dat wordt opgelost in je maag of zo ? daar weet vast wel weer iemand een antwoord op) en dan kun je weer met een hongerig gevoel verder eten, totdat uiteindelijk je broeksknoop het begeeft.

rare jongens die bretons.

cees.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#36 Geplaatst: 2007-06-27 01:35:44

Ja, ja Cees, nu komen de dokters weer opdraven. Ik denk niet dat alcohol het vet verdrijft in je maag, dat zou mooi zijn. Wel is het zo dat alcohol je bloedsuiker wat verlaagt waardoor je een gevoel van honger kan krijgen. Dat is ook zo met het aperitif, die neem je veelal op een lege maag en een glaasje tikt dan aan. Als je dan geen knabbels erbij krijgt dan heb je reuze trek. Dan heb ik het over echte aperitieven en geen bier natuurlijk. Dat is altijd weer het leuke van de Franse keuken, een paar knabbels en dan tafelen. In NL komt men altijd gelijk met kaas en worst en weg is je <appétit>.

Dus je drinkt alleen maar onder de 12 pour cent? Hoe moet het dan op La Réunion? Die goddelijke rhum agricole? Of drink je het altijd met vruchtensap? Hier op de Antillen heet een rum met rietsuiker en citroen <Ti-Punch> en een rum met vruchtensap en specerijen Planteur  (maar dat is voor de toeristen <les métro's>), hoe heet het op Réunion?

Wat ik zeg, het is goddelijk maar wel veroorzaker van een hoop ellende. ook de prijzen zijn aangepast aan het verbruik..... 6 euro voor een liter 50%....Hoezo accijns?

Ingrid

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#37 Geplaatst: 2007-06-27 01:51:30

Ik ben ook geen expert op het gebied van alcohol en eetlust, slechts ervaringsdeskundige :)

Het zou m.i. wel eens omgekeerd kunnen zijn. Als je niet eet wordt je snel dronken en lukt het eten niet meer zo best.

Als je eerst (vet) eet, wordt je metabolisme zodanig beinvloed dat de opname van alcohol die je dan nuttigt erg vertraagd wordt en je dus weinig "last" van de alcohol hebt terwijl de "verdovende" werking ervoor zorgt dat je de normale signalen van honger, voldaanheid en genot uitstelt en vertraagt.

Kwestie van oorzaak en gevolg dus?

kijk ook eens :

www.medscape.com/viewarticle/558345

Hoe het "echt" zit lees je hier: Ze schrijven dus een heel artikel om te schrijven dat ze het eigenlijk niet weten, echte wetenschappers dus.

JP

Alcohol ingestion does not affect serum levels of peptide YY but decreases both total and octanoylated ghrelin levels in healthy subjects

Jan Calissendorffa, Corresponding Author Contact Information, E-mail The Corresponding Author, Olle Danielssonb, Kerstin Brismara and Sven Röjdmarkc
aDepartment of Endocrinology, Metabolism and Diabetes, Karolinska University Hospital, 171 76 Stockholm, Sweden
bDepartment of Clinical Chemistry, Karolinska University Hospital, 171 76 Stockholm, Sweden
cDepartment of Medicine, Endocrine Section, Stockholm Söder Hospital, 118 61 Stockholm, Sweden
Received 31 October 2005;  accepted 31 July 2006.  Available online 2 December 2006.
aDepartment of Endocrinology, Metabolism and Diabetes, Karolinska University Hospital, 171 76 Stockholm, Sweden
bDepartment of Clinical Chemistry, Karolinska University Hospital, 171 76 Stockholm, Sweden
cDepartment of Medicine, Endocrine Section, Stockholm Söder Hospital, 118 61 Stockholm, Sweden
Received 31 October 2005;  accepted 31 July 2006.  Available online 2 December 2006.Abstract

Alcohol has been reported to have appetite-stimulating properties in humans. The underlying mechanism is unknown. Gastrointestinal hormones, such as ghrelin and peptide YY (PYY), could be involved as mediators of the alcohol effect because ghrelin stimulates the appetite and PYY appears to induce satiety. This investigation was undertaken with the intention to study that issue. Twelve young and healthy volunteers of both sexes participated in 2 experiments (experiments A and B), which were performed in random order 1 week apart. Alcohol (0.55 g ethanol per kilogram) was ingested in experiment A, drinking water in experiment B. Venous blood samples were collected before and repeatedly after the drinks. Serum concentrations of total ghrelin, octanoylated ghrelin (the bioactive form of the hormone), PYY, and ethanol were determined over a period of 5 hours. In experiment

JP

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#38 Geplaatst: 2007-06-27 03:22:29

Klopt. Vet eten vertraagt de maagontlediging, dat zal zeker meespelen. Maar wat ik bedoelde was de "hongersensatie". Of mogen we hier niet van spreken, moeten we zeggen "trek"of mooier "appetit". Je kan je voorstellen dat verkleining van de maag, (het reviewartikel wat je noemt van Medscape) inderdaad de alcoholtolerantie verandert. Verder vind ik het te wetenschappelijk worden voor de gemiddelde lezer, hoewel ik de verhalen over de stooktradities echt fantastisch vind.

Ingrid

avatar#3977
factotum
Berichten: 10
Reacties: 100

#39 Geplaatst: 2007-06-27 05:51:22

Salut,

Vrije nieuwsgaring, vrolijk onderwerp ! nuttig ook ! En een pilaar onder de democratie. Hik, sorry, hik oeps.

Nav een vraag van Christian: ... zijn er (nog) plaatsen met niet-erfelijk stookrecht, en komt er geregeld een alambic mobile langs?....

Ja, hier in de Allier. Het is een fabrikant van pallets die zijn chute als brandstof gebruikt. Malin, hik. Eindprodukt: hik, pjerfiekt !

Zelf stoken -afgezien van de fiscale en technische implicaties- ligt niet echt voor de hand. Maar lekkere drankjes maken door extractie van pechebladeren, noixbast ed. is een leuke activiteit (veul preuve, hik). Op deze manier zet ik de goedkoopste alcoholhoudende dranken uit de schappen van de 'grand surface' om tot zeer gewaardeerde vin faites maison.

Voor Cees: wel boven de 12 graden, ik eindig meestal rond de 17 procent.

Voor Wim: Meer nieuws, hik, heb ik niet.

Ben

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#40 Geplaatst: 2007-06-27 07:15:12

Cees,

<de sterke alcohol verdrijft het vet (dat wordt opgelost in je maag of zo ? daar weet vast wel weer iemand een antwoord op)>

Van verdrijven is geen sprake, eerder van versnelde resorptie, omdat alcohol het emulgeren (fijnverdelen van vet in waterige substanties, of andersom) bevordert. Overigens zijn alcohol en vet chemisch verwandt. Vetten zijn de esters van glycerine (een driewardige alcohol) met vetzuren. Als wij het over alcohol hebben dan bedoelen wij meestal ethylalcohol CH3-CH2-OH. In de scheikunde is iedere aliphat met OH-groepen eraan een alcohol.

Glycerine bijv. is CH2OH-CHOH-CH2OH, een driewaardige alcohol.

Dit wordt echt ingewikkeld (drinken aanhangers van bepaalde religies daarom geen alcohol?).

Christian v.K.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#41 Geplaatst: 2007-06-27 08:35:04

het probleem met mensen die "geleerd" hebben is dat ze gelijk de taal der geleerden spreken en niet anders meer schijnen te kunnen.

waarom bij een tandarts al die moeilijke onverklaarbare woorden terwijl "links achterin tweede van achter" toch veel makkelijker is.

zeg nou eerlijk, Ben is toch prima te volgen ?

cristian heeft een heel duidelijke uitleg over emulgeren en resorptie, maar dan moet je wel weten wat dit nou weer is.

maar alles genomen zoals het er staat, het zal er dus min of meer op aankomen dat de bretons er maar een verhaaltje van gemaakt hebben als goedkeuring van hun drankgebruik.

het zal dus wel zoals dokter prinsesje zegt, de bloedsuiker verlagen en dat weten ze weer niet in bretagne, want zegt men niet altijd, ik heb bloed in m'n alcohol.

maar goed, ik ga hier nog eens meer over vragen en wie weet is er nog nieuws van steven.

de rhum, m'n lieve prinsesje, het is goddelijk.

ik drink uit pricipe alleen maar wijn, en als het heel heel erg heet is na de arbeid in de tuin een koud biertje, maar dat zijn er drie per jaar. 

ik heb in het verleden erge dingen meegemaakt en als ik sterke drank drink ga ik dromen, en lig te woelen in bed.

hoe het komt ? tzal wel aan mij liggen maar echt, een glaasje cognac en hele kudde's nachtmerries komen van de stallen.

ik heb toen ik twintig was een koliek gehad en was bijna in de andere wereld, oorzaak, sterke drank, volgens mijn dokter toen.

ben bang dat hij gelijk heeft.

als ik ook maar een nipje neem, sta ik te hikken als een ezel en alles begint rond te zweven in m'n lichaam, terwijl ik wel een halve fles op zou kunnen om dronken te worden zeg maar.

hoe dat nu weer komt ? jij bent dokter, zeg het maar.

met wijn geen centje pijn.

ik heb overigens twee wekpotten met rhum agricole, daar echte vanillestokken in gezet, annanas van de eilanden (man wat zijn die lekker, van die kleintjes die zo zoet zijn) en er nog andere vruchten bij gedaan.

die gaan allemaal richting la rochelle voor de gasten.

de rhum hier is inderdaad niet te vergelijken met die vieze in de flessen bij carre....piep.

alleen daarvoor is een bezoek aan reunion al leuk.

cees.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#42 Geplaatst: 2007-06-27 09:59:02

Sorry Cees,

dat ik niet alle 'geleerde' uitdrukkingen vertaald heb.

resorptie = het transporteren/opnemen via een membraan, in dit geval maag- en darmwand

emulgeren = fijnverdelen van vet in waterige substanties, of andersom. Boter is een emulsie van water in vet (vet is de continuë fase, water de verdeelde), mayonnaise is een emulsie van vet in water.

ester = verbindingen van alcohol en organische groepen/verbindingen 

aliphaten = koolwaterstofketens zonder vertakkingen of ringvorming. De meest eenvoudige aliphaten zijn (tussen haakjes het aantal C-atomen) in volgorde van langere ketens: (1)methaan, (2)ethaan, (3)propaan, (4)butaan. Algemeen bekend zijn ook (8)octaan en (7)heptaan.

Wetenschappelijke taal heeft het voordeel eenduidig te zijn, en vertalingen naar het Frans of Fins zijn meestal overbodig omdat deze termen in alle talen van het Latijn of Grieks afgeleid zijn. Natuurlijk is het goed in teksten voor leken deze uitdrukkingen toe te lichten.

Dit was een aangename onderbreking van mijn serieus werk.  

Groeten, en hoe is het leven verder op 'La Réunion'?

Christian von Klösterlein

PS. Overigens, wat jij met sterke drank hebt heb ik met rode wijn. In ons huis wordt hooguit een op 50 flessen rood gedronken. De rest wit en in de hitte rosé, maar dan een goede.

PS 2. Had jij het niet ook over onbegrijpelijke termen zoals dosse en kwartiers, uitravelen en bossing. Dus dat heb JIJ geleerd, en dit is JOUW vaktaal. ;-))

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#43 Geplaatst: 2007-06-27 10:56:57

bedankt voor de uitleg cristian, en ja, ieder heeft z'n vaktermen.

ehhh, hoe is het leven op reunion.

geweldig, in een woord, geweldig.

echter, het is en eiland en dat betekend dat je van veel dingen afhankelijk bent van de aanvoer of de voorraad.

uitgaan is een buurtgebeuren, wil je naar een discotheek dan sta je daar met allemaal mensen die je al ken, en de overigen zijn toeristen die over twee weken weer weg zijn.

ik zou er niet willen wonen, voor geen goud, het is me te stil, het bruist niet zoals een grote stad.

het weer is voortreffelijk, altijd lekker warm en ook nu nog, bijna winter, een temperatuur die bij jullie nog moet komen, als die nog komt tenminste.

de natuur is erg mooi, prachtige wandelingen over de vulkanen, in de bossen, stranden aan de ene kant van het eiland en aan de andere kant rotsen, lagunes die ver weg in de bossen liggen waar je kunt baden onder koude watervallen van helder zoet water, koraal met duizenden vissen in de mooiste kleuren, en een aangename maar schreeuwerige bevolking.

schreeuwerig zeg ik omdat dit erg frapant is, de mensen zijn heel erg luiddruchtig, of dat men tegen doven praat.

men praat heel hard, lacht zo luid dat je elkaar niet meer kunt verstaan, en betrekt iedereen bij de gebeurtenissen, wat denk ik de reden is waarom men zo luid praat, men wil dat je het hoort.

de drank is spotgoedkoop wat je ook weer ziet zoals prinsesje zegt, aan de problemen allerdaags, dronkenschap en brasserijen.

dit is echter niet zo zeer te zien op straat hoor, het is er fatsoenlijk en rustig, maar binnenshuis zijn er nog wel de nodige problemen met overmatig rhumgebruik.

de natuurlijke producten hier zoals rhum, suiker, waar weer de bekende suikerstroop van wordt gemaakt, vruchten zoals annanas zijn superlekker en zoet.

de bevolking is tevereden, men haast niet, men leeft.

economisch hangt het eiland natuurlijk aan frankrijk vast.

mocht frankrijk ooit de band verbreken dan is het een armoedebestaan hier want men heeft geen eigen middelen om de bestaan en te exporteren, behalve de rhum dan maar dat is niet genoeg.

het toerisme is een aardige bron van inkomsten, maar er is en blijft veel overheidssteun nodig om het leven hier te blijven leven.

de mentalitiet is een beetje robust, scheepsmaten achterklap.

ik, wij, doen hier onderzoek naar dingen, gebeurtenissen, geschiedenis, ect. om dit samen te bundelen waar weer een geschiedenisverhaal uit gehaald kan worden voor bijvoorbeeld een boek of film.

in de napoleonitische tijd is er tussen de fransen en de engelsen redelijk wat af gevochten, en veel landen werden min of meer, ongemerkt, bij de oorlog betrokken die veelal op zee plaats vond.

deze oorlog was tevens de reden om de oostinjevaarders te blokkeren de eilanden te passeren, echter ze moesten wel want dit, reunion, mauritius, waren laadplaatsen voor vers water daar die eigen bronnen hadden in de bossen.

deze geschiedenis gaat heel ver, en is super interrersant.

ik doe hier in mee omdat ik een ongekende fantasie heb in alles wat drijft, van wrakhout tot schepen.

namen als bovenbramzeilen en loodknopen, pijpen en brassen zijn voor mij de mooiste woorden die me in vervoering zetten.

(van orgine ben ik klassiek scheepsbouwer wat ik nog doe)

een oorlog die uitgevochten wordt terwijl de kapiteins der schepen, beide vijanden van elkaar, samen genieten van een diner met franse wijn en speenvarken, waarop dan de luitenant binnen komt en een van de twee moet vertellen dat hij de slag verloren heeft, en dan wordt het glas weer gevuld.

bizar dat tegenwoordig de brute handelingen, nog steeds te halen zijn uit de orgine van het volk van reunion, simpele eiland bewoners en de harde vechtersbazen die hun goed beschermen.

cees.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#44 Geplaatst: 2007-06-28 00:42:19

Hallo, mooi verhaal Cees. Ik wil toch nog even terug gaan naar Christian die het over aliphaten heeft.

Hij zegt in zijn tekst dat alifaten koolwaterstoffen zijn zonder vertakkingen of ringvorming.En heeft het even daarvoor als alcohol als aliphat.Die verbinding klopt m.i. niet. 

In alifatische verbindingen zijn de C-atomen als een kralengordijn geregen, soms met wat uitsteeksels (zij-uitsteeksels).

Als er zg benzeenringen inzitten zijn het aromatische verbindingen.Sommige van die ringen hebben geen benzeen structuur maar een zg verzadigde en die noemen we ook alifaten, zoals bijvoorbeeld cyclohexaan.

Cyclohexaan is evenals benzeen C6 cyclisch maar verschillend in de conjugatie van de C-C banden, Benzeen is dus een aromaat en Cyclohexaan een alifaat.

Dus bijv. alcoholen, esters etc horen tot de alifatische groep als ze geen aromatische ringverbindingen bevatten maar behoren niet tot de alifatische koolwaterstoffen omdat er een zuurstofgroep bijzit.

Koolwaterstoffen, het woord zegt het al bevatten Koolstof en waterstof.

Als je het hebt over zuren, alcoholen ed zit daar nog een zuurstof bij en is het dus geen koolwaterstof.Christian stapt redelijk snel van de alifaten naar de koolwaterstofverbindingen maar er is wel enig onderscheid.

Anders gezegd, een koolwaterstofverbinding kan een alifaat zijn, maar een alifaat is zeker niet altijd een koolwaterstofverbinding in de klassieke zin.

We hebben alkanen, alkenen, alkynen, halogeenalkanen, aldehydes, ketonen, esters en nog veel meer.De organische chemie is echter zo ingewikkeld dat niemand dat hele veld kan overzien en wetenschappers maar 1 klein stukje van de organische chemie bestuderen.

Het is moeilijk uit te leggen in kort bestek.JP

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#45 Geplaatst: 2007-06-28 07:10:55

Is toch verbazingwekkend hoe je van een reclamespot voor www.frankrijkkitsch.nl naar een college over organische chemie komt!

Echt een bavarden-verhaal. Vind ik amusant.

Christian v.K.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#46 Geplaatst: 2007-06-28 08:08:26

De bijen zoemen rond hun woning
en werken aan een nijver plan,
zij zorgen voor de zoete honing,
wij maken er een potje van.

TH

Der Mensch muss bei dem Glauben verharren, dass das Unbegreifliche begreiflich sei, er würde sonst nicht forschen

JWvG

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#47 Geplaatst: 2007-06-28 10:42:38

entre bavards, net als op een verjaardag of een bruiloft, of zoals in frankrijk ook zou kunnen, op een barbeque.

ja, je kunt zien dat net als op een verjaardag de reacties hier op internet zijn, althans, in deze bavard hoek.

internet is een verlengstuk van ons leven, zo blijkt wederom.

hoezo dit bericht ?

omdat het grappig is om te zien dat mensen altijd weer terug keren naar hun interesse en niet denken aan het sociale dialoog, net als op een verjaardag.

een kleine jongen komt naast papa staan die met ome piet staat te converseren over de magnetische technieken, verteld hun dat hij een kikker heeft gezien, een hele groene, ome piet kijkt de jongen aans aan, en papa zegt, da's mooi knul en men praat weer verder over de magnitische werking van .......

cristian vraagt me hoe het leven is op dit eiland aan de andere kant van de wereld, voor de nederlanders een onbekend gebied, en ik geef daar een klein verslag van, een verhaal van en bijzonder eiland, en zie daar de interesse van het publiek......

jeanpierre zegt "mooi verhaal cees" en racet zo weer terug naar zijn uitleg over alchemie en co tweetjes.

net als op een verjaardag, het doet je geen ruk dus waarom zou ik er aandacht aan besteden.

waarom ik dit schrijf is niet omdat ik teleurgesteld ben, allerminst, alleen, het zou goed zijn af en toe eens op de rem te trappen.

ik ben een levendig wezen in een enorm grote wereld met een gigantische diversiteit, en dat maakt me nieuwsgierig, ik hunker naar deze kleine en grote wetenswaardigheden, naar deze bijzonder culturen, ik wil die proeven, beleven.

ik lees vanmorgen een collum op nu.nl van nico dijkshoorn over "de telefoon is het verlengstuk van onze oorschelp" en dan denk ik, enerzijds zijn we ons aan het afsluiten van de eenvoudigheid van het leven, de sociale gevoelens, het samen zijn en doen, en anderzijds is men bezig elkaar op te dringen met telefoongesprekken waar niemand behoefte aan heeft.

ik zeg men omdat ik er niet aan meedoe, ik heb een prepay en ik heb aan het eind van de maand nog netzoveel beltegoed als aan het begin.

hoe vreemd dan is het dat ik wel moet horen hoe tante bets alweer een kleinkind heeft en van geen enkel krijg te horen hoe kokosnoten groeien, om maar een voorbeeld te noemen.

(wim zal nu zeggen, hebben we het over frankrijk of niet ?)

ja, want hoe verschillend is dan het leven hier op dit franse eiland waar nog niet de helft een mobieltje heeft en waar men zo luidruchtig praat, dat alles wel gehoord dient te worden, of dat nu de alchemie, de magnetische werking, of de groene kikker is, je komt er niet onder uit.

regelmatig staat onder mijn balkon iemand te schreeuwen "monsieur cees, regard !" en dan ben ik weer een paar uur de klos, het zij in een cafe, restaurant, of onder water.

cees.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#48 Geplaatst: 2007-06-28 14:55:54

Bedankt voor je (nood)kreet, helaas niet onder mijn balkon op Reunion.

Je hebt helemaal gelijk Cees, ik was aan het denken over Christian zijn verhaal in organische chemie termen.

Het geeft dus ook weer blijk van mijn beperkte geest die even de "ruis" parkeerde zoals mannen inderdaad wel vaker doen. Het schijnt genetisch bepaald te zijn want vrouwen kunnen dat veel beter. Vrouwen hebben de eigenschap vele dingen tegelijkertijd te kunnen doen en nog goed ook. Wel niet zo goed als wij mannen natuurlijk want ik blijf een "mail chavinistic pig" zoals de Engelstaligen dat zo plastisch uit kunnen drukken. :(

Je verhaal vond ik echt mooi, genoot ervan maar "moest" ook nog even de ceetjes en de haatjes uit mijn bovenkamer gooien. Ik ben en  blijf een beperkte Beta figuur die denkt in formules, relaties, integralen, differentialen, vlieg van Andrew Wales naar Vishnu Kumar Gurtu etc etc. Maar dat is gewoon om het leven structuur te geven en lekker in hokjes te kunnen gooien/stoppen. Zelf huppel ik wel graag van het ene hokje naar het andere en kijk graag bij anderen binnen maar hokjesgeest is en blijft het. De aard van het beestje vrees ik.

Helemaal eens ben ik het met je theorie dat we ons aan het afsluiten zijn van de eenvoudigheid van het leven. Dit heeft denk ik vele oorzaken.

Je noemt de telecommunicatie, vergeet ook de televisie niet, dat is meer verslaving dan communicatie en ook de computer speelt daarin helaas een negatieve rol.

De kunst is nu juist de negatieve aspecten te minimaliseren en voor jezelf de "menswaarde" te verhogen. Dit kun je denk ik alleen voor jezelf doen, nooit voor een ander want in dat opzicht is ieder mens toch uniek.

We zijn al zoveel hetzelfde, bestaan gewoon uit standaard onderdelen en standaardziektes, gun ons aub toch die kleine uniciteit :)

Het zal ook voor een deel genetisch en cultureel bepaald zijn zoals je ook zegt, want op Reunion doen ze het zo en in Afrika of in China weer helemaal anders. Maar pluk je een Chinees, Afrikaan of "Reunist" uit zijn leven en plant je hem "hier" neer dan doet hij in no time hetzelfde als wij. Het is waarschijnlijk ook zo dat wij in honderden, nee duizenden jaren helemaal niets veranderd zijn als mens, je moet er toch niet aan denken maar als wij een egyptische baby uit de tijd van de Farao's zouden kunnen plukken en in ons midden zetten zou hij in niets van ons te onderscheiden zijn ! :(

Dat is ook het mooie van reizen, je komt in aanraking met andere culturen als je daar gevoelig voor bent en voegt weer zaken toe aan je mensbeeld.

Dan heb ik het natuurlijk niet over reizen naar hotels in een ver land waar je all-inclusive mag eten,drinken en recreeren zonder ooit maar van het hotelterrein af te hoeven of te gaan want zelfs het strand is prive.

Je zou er eens in aanraking komen met een van armoedige, van onbeschrijfelijke ziekten vergeven, liegende, stelende autochtoon, minstens eropuit om je kaal te plukken en God mag weten aan welke ander (mis)handelingen bloot te stellen. Stel je toch eens voor! Hier moet je jezelf en je gezin tegen wapenen met een gekleurd bandje rond je pols of been, als modern teken van afweer en waardigheid.

De biostabil kunnen we helaas niet meer inzetten want die mag niet meer op TV en bestaat dus niet meer maar gelukkig hebben we het gekleurde bandje nog.

Ga vooral zo door Cees, ik lees je verhalen steeds met groot plezier en soms helpt het inderdaad dat je nog eens zegt dat je kikker toch wel erg mooi groen is.

@Christian, ik vond je verspreking van de site van vanochtend om rond 07:00 wel erg Freudiaans. Een Freudiaanse verschrijving zogezegd.

JP

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#49 Geplaatst: 2007-06-28 22:19:49

@jeanpierre:

was zo bedoeld!

En voor een bèta-figuur ken je je klassieken goed!

Christian v.K.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#50 Geplaatst: 2007-06-28 22:22:59

sommige mensen leer je kennen via hun schrijven, cristian, je zou echt eens naar reunion moeten komen, je zult het geweldig vinden.

cees.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#51 Geplaatst: 2007-06-28 22:24:57

Cees, dat compliment geef ik aan jou terug: kennen door schrijven!

Christian v.K.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#52 Geplaatst: 2007-06-29 01:09:50

Christian, ik ben vaak de meest Alfa onder de Beta's want ik heb ook flink wat alfa opleidingen gedaan zoals rechtenstudies en nog wat van dat softe gedoe. Vind ik gewoon leuk en kwam soms bij mijn werk te pas.

Was dus ook vaak (altijd) de meest beta onder de mede alfas, ik zal wel een gamma zijn of zo, een genetische kruising :)

Ben begonnen in de natuurwetenschappen, daarna gedragswetenschap en daarna nog cultuurwetenschap, nu weer terug in de natuurwetenschap dus voor mij is het circeltje wel rond.

Of ga ik er nog eens doorheen? wellicht wel en doe ik ook regelmatig. Ik doe echter alleen nog studies die ikzelf leuk vind.

JP

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#53 Geplaatst: 2007-06-29 05:56:42

Jeanpierre,

welke Zitatensammlung van Goethe (JWvG) gebruik je?

Overigens grappig je opleidingen:

ik zat op gymnasium-alpha,

dan een vak in de praktijk geleerd,

dan ingenieursstudie met daarnaast een halve studie kunstgeschiedenis en architectuur en een kwart literatuur/journalistiek.

Komt bij mijn huidige bezigheden allemaal te pas.

Christian von Klösterlein

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#54 Geplaatst: 2007-06-29 08:19:23

ik ben een ingenieur met amerikaanse roots, en op totaal ander vlak dan jullie, en, hoogstwaarschijnlijk ook op een totaal andere manier alles verlopen.

na de technische school gewoon gewerkt en eenmaal in US loop ik een uni binnen en heb me aangemeld, ok ok, hier en daar een klein leugentje om bestwil, maar toch...

vier jaar later klaar, ingenieur, yachtarchitectuur en design.

en dat met m'n ltspapiertje.

ik moet overigens wel zeggen dat ik liever blaren in m'n handen heb van de noeste arbeid in de werkplaats dan van de computer.

een kantoor is voor mij een gevangenis.

om toch de draad een beetje aan frankrijk te houden zie hier het verschil.

jongens van zestien jaar van de lts komen welbetimmerd ten ijs, hier is een negentienjarige nog niet in staat om een spijker in een plankie te slaan.

en, nog iets vreemds, erg vreemd.....

jongens van de technische universiteit scheepsbouwkunde, broekies van negentien, staan aan de tafels van werven stages te lopen en te berekenen, en als ik dan kom, meubelmaker (staat op m'n auto) en ze corrigeer want men is vergeten de drift te berekenen, dan staat men me aan te kijken en gaat gewoon door met de "foute" handeling, want immers, je kunt maar een ding, of tekenen, of timmeren, of loodgieten, maar niet alles tegelijk, volgens hun bazen, dus luister er niet naar.

dat er in holland avondschool is voor als je iets bij wilt leren begrijpt men totaal niet, laat staan dat je opgeleid bent tot timmerman én ingenieur bent.

cees.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#55 Geplaatst: 2007-07-03 03:18:05

De huidige generatie lts'ers of zoals dat tegenwoordig heet vmbo'ers is helaas net als in LDF niet erg vakbekwaam. Ook weer zo'n misser van formaat om de lts op te doeken. Er zijn nu eenmaal jongeren die niet (direct) met hun neus in de boeken willen duiken om Nederlandse Taal, Maarschappijleer, etc te willen leren.

Als je verder wilt in de theoretische leerweg (vroeger mavo niveau) dan wordt het nog veel gekker, moet je kiezen uit Arabisch, Fries, Spaans Turks, Hebreeuws, Tekenen, Textiele werkvormen, Muziek of Handenarbeid. Uit dit laatste "rommeltje" moet je dan twee vakken kiezen.

Niet zo moeilijk waarom de doorstroming van vmbo naar mbo en hbo-universiteit onmogelijk is geworden.

Vroeger kon je van lts via mts hts universiteit in je vak diepgaand opgeleid worden, ook als je van de "koude grond" kwam zoals dat heette.

vaak mensen die na de lts een avond-MTS of avond-HTS gingen doen, nu een zeldzaamheid geworden. Afgeronde opleidingen ho maar, alles in modules.

Dat vervolgonderwijs is dus nu wel over, alhoewel men weer van de dwaalwegen terug lijkt te komen. Maar over het algemeen is het onderwijs in NL huilen met de pet op.

Op de universiteiten heeft met inderdaad alleen nog maar gymnasiasten en soortgelijk die zonder levenservaring als 19-22  jarige losgelaten worden op de maatschappij met een Bachelor of Master titel. Hogelijk gespecialiseerd maar ontzettend verkokerd.

De drive is niet gericht op wetenschap en kennis maar gericht op halen van de module en het papiertje, hoe minder we ervoor hoeven te doen hoe beter is het credo en de universiteiten doen hieraan vrolijk mee. Alleen een geslaagde student is een goede want daar krijgen ze voor betaald.

Selectie aan de poort is een scheldwoord.

Moet je in LDF eens kijken bij "Les Grande Ecoles".

Ook in NL is het dus niet allemaal rozegeur en maneschijn in het onderwijs. De bureaucratie en ambenarij viert hoogtij, de leraren worden bijkans gek van alle directieven uit Zoetermeer (zit tegenwoordig in Den Haag, weet ik wel maar dit is duidelijker) van al die "pencil pushers" die dag na dag nieuwe "uitdagingen" verzinnen voor de geplaagde opleider/leraar.

De vergaderingen slokken meer tijd op dan het lesgeven en drie keer raden wie de dupe daarvan is. Juist, de student en de maatschappij.

Vooral de bedrijven want die moeten ijlings hun reeds lang opgedoekte bedrijfsscholen weer afstoffen, al of niet via gesponsorde cursussen naar het beroepsonderwijs toe.

Vakbekwaam personeel? bijna niet te vinden!!

Ik denk echter wel dat we weer een beetje op de weg terug zijn in NL maar of dit kabinet die weg kan vinden? Aan Ronald Plasterk zal het niet liggen maar hij trekt die kar niet alleen. De tijd zal het leren.

JP.