Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Dicentrarchus labrax

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2007-06-23 17:37:46

Net heb ik in de oven drie mooie Dicentrarchus labrax gestopt, vers gevangen vandaag met de hengel en in zijn geheel in folie in de oven.

Gevuld met chop-suey, beetje meerrettich, ui, zoute olijven en extra vierge olijfolie. Oja, nog wat wasabi erbij en een drupje ketjap manis, je ziet dat ik een echte fusion koker ben, ben bijna heel de aardbol rond want de olijven kwamen uit Turkije.

receptje van mijzelf waar ik vaak op varieer. Deze keer heb ik er een Franse tint aan gegeven door was Pastis toe te voegen.

Koken weeg ik nooit wat, doe alles op gevoel en smaak.

Daarbij zelfgemaakte pasta, en verse asperges.

Daarom mag de vis niet te sterk zijn van smaak, anders valt de asperge weg.

Met mijn partner heb ik afgesproken dat ik normaliter in het weekeinde kook, dus dan probeer ik er vaak wat speciaals van te maken.

Kennen jullie de dicentrarchus labrax? kan hem/haar aanbevelen.

Smakelijk eten.

JP

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#1 Geplaatst: 2007-06-24 00:01:29

JP,

Zelf ooit (1984) een gevangen van 45 cm voor de Hinderplaat bij Oostvoorne.

Aan een spinhengeltje met een zager. 10 minuten sport!

Ik heb hem gerookt met beukezaagsel...!

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2007-06-24 00:57:50

Steven,gerookt heb ik de zeebaars helaas nog nooit gegeten.

Roken moet je toch een rookoventje hebben, of deed je het in een oud olievat zoals wij in onze jeugd?

Het vangen is inderdaad een hele ervaring apart. Zelf heb ik een bootje en ga dus het water op om zeebaars te vangen.

Dat is gewoon geweldig om op die grote plas gewoon je hengeltje uit te gooien en rustig wat zeebaars te kunnen vangen. Mijn zoon had een simpel hengeltje met een zagertje en inderdaad vangen van makreel ongelofelijk. Wij zijn niet zo enthousiast van makreel dus gebruiken we het als aas om ander vis te vangen.

Op zich is makreel echter best goed te eten, zeker gerookt!!

Vorig jaar was ik in Istanbul, natuurlijk ook in Kumapii en de ober kwam ons vis laten zien.

Ik wees op de zeebaars en zei fena balik, ik ken niet veel turks maar had vooraf toch wat geleerd. Hij keek me met grote ogen aan of hij water zag branden, ging naar de keuken een hoop geschreeuw waar ik gelukkig de betekenis niet van begreep.

Even later kwam de chef-kok, een beetje opgewonden rood met een paar mooie echt mooie zeebaarzen en liet ze me trots zien.

Die hebben we dus ook genomen en hij heeft ze mooi in een zoutmantel voor ons in de oven gelegd. We mochten zelfs in de keuken komen en ik begreep van hem dat hij zijn hulpje en de ober op hun donder had gegeven dat ze zulke rommel wilden verkopen. Nu was de vis niet bedorven maar gewoon niet vers en hij was ook als een kind zo blij toen ik zijn vis prima vond.

We zijn er nog een paar keer wezen eten en werden met alle egards behandeld en prima vis ook.

Een geweldige ervaring, ik kan dus de zeebaars aanraden, ook in Turkije.

vraag maar naar Dicentrarchus labrax en waarschijnlijk weten ze ook wat het is. Anders vraag je maar naar Levrek, dan weten ze het zeker. Palamut is ook lekker trouwens

Hij was trouwens heerlijk vanavond, 45 cm waren ze niet, een 35 cm maar geweldig van smaak.

Zelf vis ik met een vrij stugge hengel met reel en als aas een jigje. vist prima. Ik ben geen rustzoeker, meer een resultaatvisser, heb ik genoeg dan vertrek ik want dan is mijn lol eraf. Vangen en terugzetten is niets voor mij.

JP

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#3 Geplaatst: 2007-06-24 08:28:19

JP,

Aangaande visbereiding ben ik een purist, een beetje zoals Wouter Klootwijk. Zo weinig mogelijk kruiden en een beetje zout.

Ik heb dat geleerd van een ouwe Noor op een camping in een fjord toen hij me zag schutteren met wijting, gul en steenbolk. Alleen met zout en "poivre gris" en snel bakken of stoven. Of roken, niet te zwaar.

Maar ik versmaad zeker geen kunstig bereide visprodukten.

De zeebaars die ik toen ving was midden in de zomer toen ik een beetje zat te "peuteren" op paling. Per ongeluk dus....

Het vissen is allang voorbij alhoewel ik nog steeds een goede snoekbaars in de Loire wil gaan verschalken.

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2007-06-24 15:02:23

Steven, je hebt natuurlijk helemaal gelijk dat vis het lekkerst is als je het zo simpel mogelijk houdt. Mijn vrouw en ook mijn zoon zijn niet zulke visliefhebbers als ikzelf en daar moet ik het dus een beetje voor "aankleden"

Ten tweede is zeebaars een vis zonder herinnering voor mij, hij kwam vroeger niet voor in de visvangst, zeker niet bij de professionals in de netten.

Ik kan me dus niet herinneren hem "vroeger" ooit gegeten te hebben.

Als ik dus een vers scholletje of tongetje of kabeljauwtje, tarbotje, (of zelfs botje) of noem ze maar op heb, dan kan ik daar intens van genieten klaargemaakt op (groot) moeders wijze en dat is kort gepocheerd met alleen een beetje gezouten roomboter.

De geur en de smaak brengen "hemelse" herinneringen terug en in die zin geef ik je groot gelijk. Hou het puur en simpel dat is het allerlekkerste bij verse vis.

Van sausjes op vis hou ik ook helemaal niet, zal het ook niet snel/nooit doen maar ook gisteren bij de zeebaars zet ik wat pure creme fraiche op tafel met een beetje verse dille erdoor geknipt, met druppeltjes verse citroen en wat wijn erdoor en wat denk je? ja hoor aan het einde van de maaltijd schaaltje leeggegeten door vrouwlief en zoonlief.

JP

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2007-06-25 00:38:17

Wat voor hengel gebruik je Steven voor de snoekbaars?

De snoekbaars heet toch Sandre? vergelijk met het Duitse Zander. Zelf ben ik niet zo'n grote kenner van zoetwatervis, ik noem het vaak Perche maar dat is meer gewone baars geloof ik. Het "nadeel" van zoetwatervis vind ik al die graten, dat is een groot verschil met zeevis.

Ik zit altijd op de zeevis en dan nog meestal van de boot af, dus weinig vanaf de kant. Zoals gezegd, ik ben een resultaatvisser, ik vis voor de pan.

Vanmiddag weer mooie creuses geraapt trouwens, als voorgerecht gegeten met verse mosselen (hangcultuur). Ze zijn er weer en prima dit jaar. De bodemcultuur laat nog een paar weekjes op zich wachten maar ziet er ook goed uit. Onze Belgische buren kunnen weer tevreden zijn.

Daarbij Salicorne, ook zelf gesneden. prima maaltje.

JP

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#6 Geplaatst: 2007-06-25 07:37:34

JP, ik heb nog niet op de snoekbaars (Stizostedion lucioperca of Sander lucioperca) gevist maar ben het wel van plan. Hier bij de Loire zitten er nogal wat. Worden met tamelijk stijve spinhenhels met pluggen of dood aas bevist.

Elk jaar overigens foto's in de lokale kranten van hélé grote (tot 200 cm) meervallen (Silurus Glanis) die uit de Loire worden gehaald.

Net als jij heb ik zo'n 10 jaar op zee gevist (Delta Visser). Mijn kleine maar zeewaardige bootje stond me echter niet toe ver uit de kust te gaan. Meestal tussen Goeree en de Maasvlakte. Geen wrakvissen dus. Omdat eind 80-er jaren de vangsten dramatisch minder werden (bijna geen gul meer) en ik minder tijd had dat opgegeven. Bootje pas 4 jaar gelden verkocht.

Steven