Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

ongediertedicht maken

Auteur Bericht

avatar#2831
anita
Berichten: 14
Reacties: 36

#0 Geplaatst: 2007-06-24 20:50:45

Wie kan mij vertellen hoe wij het beste het dak van ons huis rondom dicht kunnen maken, zodanig dat knagers zoals relmuizen enz niet meer onder de dakpannen kunnen komen? Bvd, Anita

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2007-06-25 01:54:14

Anita,

de verbinding tussen je muur en je dak is de zwakste plaats. Hier komen ze meestal je huis binnen. Probeer dit goed dicht te voegen van de buitenkant af en ook van binnenuit met een aardvochtig cementmengsel een ""balkje" maken. Dit is gelijk een goede ondersteuning voor je dak. Eerst zou je een klein rupsje PUR kunnen leggen tegen tocht en koude, ook weer goed voor de constructie.

Relmuizen of loirs zijn moeilijk te bestrijden. Beste is een kooitje kopen bij de Gamme Vert of een andere Boerenbondachtige. Lokken met wat fruit en dan de relmuis verwijderen. Je kunt hem ver weg in een bos loslaten. Hij schijnt echter zijn weg goed terug te kunnen vinden dus met ver weg bedoel ik ook ver weg.

Ze zijn volgens mij beschermd dus doden met gif of anderszins mag niet.

Volgens de geruchten smaken ze echter prima :)

JP

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2007-06-25 06:44:57

Anita,

ik zou de beluchting open houden en tussen muur en dak een fijn gaas aanbrengen, fijner dan kippegaas en grover dan vliegengaas. Dat werkt, tenminste als de dakconstructie gezond is en niet ook een renovatie behoeft.

Christian von Klösterlein

avatar#4602
Van Vliet
Berichten: 0
Reacties: 1

#3 Geplaatst: 2007-06-25 13:06:53

openingen van de dakpannen bij de dakgoot vullen met cement, hier en daar echter een roostertje (zelf maken of speciaal verkrijgbaar bij leverancier) voor ventilatie.

avatar#2831
anita
Berichten: 14
Reacties: 36

#4 Geplaatst: 2007-06-25 13:15:21

Hartelijk dank voor de adviezen. Het blijkt dus wel een hele klus te zijn, want het gaas moet dus tussen de balkjes, die onder de pannen door naar buiten komen, gemaakt worden. D.w.z. heel veel korte stukjes gaas op één of andere manier bevestigen. Is het ook een optie om het, zoals geadviseerd, aan te smeren en vervolgens enkele speciale ventilatiedakpannen aan te brengen?

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#5 Geplaatst: 2007-06-25 13:35:40

ja, dat kan, bestaan speciale dakpannen voor. de leverancier helpt je met bepalen hoeveel er nodig zijn voor adequate ventilatie.

avatar#4411
MaxAndre
Berichten: 17
Reacties: 106

#6 Geplaatst: 2011-08-11 13:04:03

Hallo allemaal - Een oud onderwerp! Ik heb een dak aan de onderkant geisoleerd met o.a. polystrène platen geklemd tussen de sporen (chevrons). Die sporen (balkjes die van de nok richting de dakgoot lopen, waarop de panlatten zijn aangebracht) steken aan de onderkant buiten de muur uit. De onderkant van de isolatieplaten is dus vanaf onderen te zien, en er is ruimte tussen die platen en de laag (platte) pannen. Die ruimte is van onder vrij toegankelijk.

Recent heeft zich kennelijk een relmuis (of een familie van relmuizen) genesteld in deze ruimte, leuke diertjes om te zien maar ze maken veel lawaai. 

Het liefst zou ik iets aanbrengen dat eenvoudig in de ruimte te proppen is, zonder ingewikkeld pas maken.Bij een tuinzaak kocht ik voor een proef een soort mat van hard kunsstof draad, totaal ca. 5 mm dik. Wordt gebruikt als groeimat langs vijverranden. Zou gemakkelijk aan te brengen zijn, maar die relmuizen kunnen zich er waarschijnlijk makkelijk doorheen knagen -  ik las dat ze plastic capsules van flessen knagen.   

Heeft iemand ervaring met het dichtmaken van zo'n dakrand?

Maxandr 

avatar#8394
Le Renovateur
Berichten: 3
Reacties: 116

#7 Geplaatst: 2011-08-11 14:36:37

Maxandr, ik heb vele meters dakrand dicht gezet op vele manieren

Loires , marters en ander ongedierte zijn zo gek op de ruimte tussen de chevrons, vooral als er glaswolisolatie tussen is geplaatst, dat ze naar verloop van tijd gewoon het gaas weten kapot te krijgen heb ik tot mijn ergernis kunnen constateren bij verschillende panden. Mijns inziens de enige oplossing op lange termijn: alle ruimtes tussen de chevrons hermetisch afsluiten, bv met dezelfde maat balkjes als de chevrons hoog zijn. daarna de overblijvende kieren alsnog dichtzetten met PUR of vanaf de binnzijde aanmetselen. Ventilatie creeeren via de speciale dakpannnen en leien die in de handel verkrijgbaar zijn.

Bram van Zanten

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#8 Geplaatst: 2011-08-11 14:41:03

Pffff, veels te warm in Augustus dit soort klussen, zet toch een lekker bakje gif neer!

avatar#7620
Rimke
Berichten: 1
Reacties: 65

#9 Geplaatst: 2011-08-12 15:29:49

Het gif mag niet meer verkocht worden, dus snel op zoek. Kan me niet voorstellen dat de fransen hun voorraden na dit verbod weggooien.

Sinds twee maanden oid is de allesvernietigende Loir verheven tot espèce protégé....ze zijn ook dol op de bekabeling van je auto, dus als de daken afgedicht zijn, kun je een garage bouwen en laat dan de deur niet open staan.

Trouwens, hier maken ze met een ademende specie prachtige randjes onder de daken. Sommigen denken dat een soort "vogelstrip" (plastic band met tanden als een kam) afdoende is, achteraf altijd spijt want die schattige beestjes knagen er gewoon doorheen (en tenslotte gaan ze ook door Pur). Volgend jaar wordt ons dak vernieuwd, wij gaan gelijk voor de mooie randjes.

Rimke

avatar#6187
mstrijdh
Berichten: 0
Reacties: 1

#10 Geplaatst: 2011-08-12 21:53:11

Génoise is de naam voor de 'randjes'.

avatar#4411
MaxAndre
Berichten: 17
Reacties: 106

#11 Geplaatst: 2011-08-12 23:13:51

Bedankt voor reacties. Gebruik van gif vind ik niet zo'n leuk idee. We gaan eerst proberen de nachtelijke lawaaimakers met een val levend te vangen. Op een Zwitsers site werd aanbevolen ze dan minstens 10 km weg te brengen, liefst over een rivier of een bergrug, want die loirs schijnen een enorm orientatievermogen te hebben om naar een vroegere plek terug te keren.

 

Ik heb op diverse sites geen indicaties gevonden die wijzen op gevaren van de zevenslapers voor de autobekabeling (marters oftewel fouines zijn daarvoor berucht). We hebben al jaren een loir in de buurt (verbleef in een holle muur zonder problemen) maar nooit iets gemerkt van schade aan de auto of wat dan ook. 

Als materiaal om de sleuven onder de dakpannen snel te dichten dacht ik overigens nog aan staalwol (aan te schaffen in grote rollen als misschien in gebruik bij garages en zo, toch duur). Het bleek geen origineel idee te zijn, want staalwol wordt op allerlei sites aanbevolen om muizengaten dicht te maken. Misschien bestaan er andere sponsachtige materialen gemaakt van ijzerdraad dat voor het dichten van grotere openingen zou kunnen dienen? Overmaatse schuursponzen of iets dergelijks?

Maxandr

avatar#8976
marhout
Berichten: 25
Reacties: 76

#12 Geplaatst: 2011-08-13 19:45:12

Tot voor kort was ik geen voorstander van gif. Inmiddels ben ik helemaal 'om'.

Ons huis is geterroriseerd geweest (?) door de relmuizen. Nog even en ik was bang om door hen uit mijn eigen huis gezet te worden.

Ze hebben een ideale omgeving: walnoten, pruimen en bessen in de tuin en veel hooi in huis/schuur.

Al ons beddengoed hebben ze in de periode dat we er niet waren aangevreten of gebruikt als nest voor hun jongen. En overal ligt hun 'output'.

Alle kieren afsluiten is geen (nog) geen optie en alle deuren dichthouden gaat ook niet werken.

Kortom ik ben rijp voor gif. Ik heb al wel wat gebruikt, maar ben op zoek naar het juiste spul voor (ik bedoel: tegen) hen.

@ Rimke:

Hoe heet dat spul, voordat het uit de handel gaat?

Groet,

Wim

avatar#7620
Rimke
Berichten: 1
Reacties: 65

#13 Geplaatst: 2011-08-17 23:08:07

Als het goed is, is dat spulletje al uit de handel. In ieder geval werd mij dat een paar weken geleden verteld door de lokale ijzerhandel (quinquaillerie...schrijf je dat zo?). Ze verkopen alles, van weckpotten en -pannen tot alle mogelijke aansluitingen voor waterleidingen, electriciteit, etc. Maar geen gif meer voor de loirs.

Ik had het gekocht voor iemand in NL die een overbevolking steenmarters te lijf wilde. Gebeld. Op het potje (wit met een geel deksel) staat: K-O cide, pate fraiche, Loirs et Lérots. Er zitten gebruiksklare sachets in gevuld met een roze pasta....

Rattengif hadden ze nog wel, maar dat heeft geen zin voor die kleine relvrienden.

Rimke

avatar#4899
banjoiste
Berichten: 9
Reacties: 96

#14 Geplaatst: 2011-09-18 00:43:11

Er bestaan van die grove ´pannensponsjes´ (die ik dus never nooit ook maar in de buurt van mijn pannen wil zien!) van een soort dun staaldraadweefsel, is dat wat hier bedoeld wordt? Ik kan dit geen staal´wol´ meer noemen, het lijkt meer op ouderwetse houtwol maar dan van staal. Wordt dat behalve als schrobdingetjes ook nog in flinke hoeveelheden verkocht (grote bundels of zo) want je hebt nog al wat nodig als je alle gaten en gaatjes dicht wilt maken. Wij hebben ook van die schattige lérots, het zijn plaatjes om te zien, maar ik durf mijn bed nog niet in huis neer te zetten, begin de caravan echter goed zat te worden.....

Wie komt er op het idee om deze, weliswaar enig uitziende, maar o zo schadelijke makkertjes tot beschermde diersoort te verklaren? Misschien op doorreis eens in België kijken, daar vind je nog wel eens spul dat hier of in NL niet meer mag...

Toch eens op KO-cide geneusd:

http://www.moderndroguerie.eu/catalog/pate-fraiche-loirs-lerots-kocide-p-3095.html

heb het nog niet besteld, omdat we morgen of overmorgen naar NL gaan. Komen in oktober terug, hoop dat het er dan nog is. De kleine rakkers zijn dan wel in winterslaap, maar dan hebben we een repas de printemps klaarstaan!