Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

WC broyeurs

Auteur Bericht

avatar#4493
Corrèze
Berichten: 2
Reacties: 38

#0 Geplaatst: 2007-06-25 16:56:27

Wij willen naast het bestaande toilet, 2 wc broyeurs plaatsen. Deze twee broyeurs staan boven het toilet op twee verschillende verdiepingen, dus boven elkaar. De afvoerslangen 32mm van deze broyeurs willen wij samen koppelen in een afvoer pijp, deze pijp willen dan onderaan aansluiten op de normale wc pijp van 125mm.

Vraag 1:

wat kan er gebeuren als een van de broyeurs wordt doorgespoeld, geeft hij zo veel druk dat deze dan ook weerslag kan hebben op de tweede afvoerpijp 32mm van de andere broyeur, met als gevolg dat deze wellicht terug slag krijgt en daardoor vuilwater binnentrekt? Of zal deze gewoon zakken en het vuil water afgeven aan de 125mm pijp.

Vraag 2:

Wie heeft er ervaring met de aansluiting van de broyeurs en wastafels op deze zelfde afvoer, geeft dit dan problemen. De broyeurs werken eenmaal met sterke pompen.

Vast bedankt:

Roel

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2007-06-25 17:26:11

Roel een goede broyeur heeft een terugslagklep.

Dit gezegd hebbende zou ik de afvoeren niet combineren, liefst gescheiden naar de 125 mm pijp gaan. Dan kun je ook nog eens onderhoud plegen aan je broyeurs.

Nu heb je met 1 verstoppinkje beide toiletten buiten gebruik.

Een ander probleem is vacuum, normaliter plaats je een broyeur niet in de afvoer van een wastafel. Je trekt dan je waterslot weg en daar  heb je geen plezier van!

Je krijgt rioolstank.

Ook je riool moet je ontwerpen met beluchters en ontluchters, kijk eens rond op de site want volgens mij staat er wel 1 en ander op.

Mijn keuze zou zijn:

Broyeur helemaal separaat houden van alle andere apparatuur en pas op de hoofdstandpijp die goed belucht is intakken. Geen combinaties maken!

Het ligt wel een beetje aan leidingloop en afstanden natuurlijk maar van dat principe zou ik uitgaan. die paar meters aan extra pijp kosten je de kop niet, later kun je het nooit meer verbeteren, behoudens grote kosten en veel moeite.

Eerst ook een rioolplan maken + waterplan + electriciteitsplan 

vrgr

JP

avatar#4493
Corrèze
Berichten: 2
Reacties: 38

#2 Geplaatst: 2007-06-25 17:46:16

Beste JP,

Bedankt voor het inzicht, wij hadden ook dat gevoel, de zaken niet koppelen, daarom deze vraag.

De situaties is als volgt. Op de 3e verdieping willen wij een wastafel en een broyeur plaatsen, op de verdieping daaronder een broyeur, een douche en wastafel, daaronder op de parterre staat al een bestaand toilet, met een afvoerpijp van 125mm naar de spectic tank, helaas hebben ze nooit een fonteintje gemaakt, dus die willen wij ook aanleggen. Het is voor ons technische bijna onmogelijk om de douche en de wastafels naar een semi schoonwater afvoer te laten lopen, het huis is in een perfecte staat en zou dan volledig overhoop moeten, met alle kosten van dien. Dus wij willen met een achterwand alle buizen in de afvoerpijp van het toilet laten samenkomen. Zie jij daarin problemen?

Vast bedankt.

Roel

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2007-06-25 18:16:24

Roel,

Christian heeft een aantal mooie stukken samengesteld/geschreven, bijvoorbeeld:

http://www.infofrankrijk.com/pagina/Water+en+riool/1844/

Jij hebt natuurlijk zoals vaak weer geen standaard situatie:)

Zelf zou ik rekenend vanaf je toilet op de parterre eerst een goede ontluchting maken direct naar je dak, daarna de afvoer wastafel, daarna broyeur 1e verdieping, daarna broyeur 2e verdieping, daarna vervolgen naar sceptic tank.

vrgr

JP

avatar#4493
Corrèze
Berichten: 2
Reacties: 38

#4 Geplaatst: 2007-06-25 18:51:34

JP,

Bedankt, we komen steeds dichter bij de oplossing. Wij hebben ook al gekeken naar de ontluchting en deze niet kunnen ontdekken, wellicht vinden wij iets wat er op lijkt, echter er is weinig ruimte tot marge, alles is in dik beton gegoten en de muren zijn 60cm dik. Verder alle buizen separaat naar de septic tank kan niet, wij moeten gebruik maken van 1 buis van het hoofdtoilet.

Heel raar, naast het huis in een gat in de muur 30x30cm, met een ijzeren gaas er voor, zien wij de grijze buis van 125 cm. Deze loopt direct door in het beton, dus waarom de gat met zicht op deze buis er zit, weten wij niet, je kunt er niets mee? Of is dit wellicht een soort ontluchting? De buis loopt verticaal in het gat, gaat onderin direct in het beton, bovenin verdwijnt hij in een soort koker, in onze opinie rechtstreeks naar de wc.

Herhalend: jouw advies:

maak een ontluchting naar het dak. Sluit twee losse buizen voor de broyeurs direct aan op de hoofdpijp van 125cm van het bestaande toilet. Sluit ook de buizen van de fonteintjes en douche apart aan op deze hoofdbuis.

Wij zijn nu bezig om te onderzoeken, mede omdat jij ons daarom attendeerde alsnog te kijken of wij wellicht een kleine buis van 40mm voor het schone (vuil)water kunnen freezen naar de badkamer en deze te laten aansluiten op de afvoer van een bidet, deze aansluiting loopt naar de tweede septic tank. Wij hebben twee septic tanks, 1 voor vuil (wc) en 1 voor afvalwater. Het gescheiden houden heeft natuurlijke onze voorkeur.

Gr.

Roel

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2007-06-25 19:09:41

Het gat met gaas zou dat een lekdetectie kunnen zijn?

Als de aansluiting op je toilet lekt loopt het "water" door de koker en komt het bij je gat naar buiten zetten, dan weet je dat je problemen hebt en de aansluiting moet nakijken/vernieuwen. Zomaar een gedachte.

Inderdaad zou ik alles apart aansluiten op je ene hoofdbuis van 125, met een goede ontluchting direct naar het dak en dus zo dicht mogelijk bij je toilet en je wastafelaansluiting zou dat geen problemen moeten geven. Doorsnee ontluchting zo groot als mogelijk maken, liefst 125 oof 100 of 80, niet te klein. Goede ontluchting is het belangrijkste van een riool, tesamen met afschot wat vaak vergeten wordt of te groot gemaakt. 1cm op 100 cm is goed.

Het bidet en een wastafel zijn over het algemeen geen grote verbruikers. De scheiding tussen vuil en schoonwater is belangrijk voor je doorzet te beperken in het vuilwatersysteem en zodanig betere scheiding door zwaartekrachtwerking en tijd voor bacteriehappertjes die je excrementen "opeten" te krijgen. Dit geeft weer als voordeel dat je lozingskwaliteit erg hoog ligt en tegelijkertijd je tank zelden gereinigd hoeft.

JP

avatar#4493
Corrèze
Berichten: 2
Reacties: 38

#6 Geplaatst: 2007-06-25 19:51:27

JP,

Afschot? waar zit dat en waarvoor dient deze?

Roel

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2007-06-25 20:21:17

Afschot is het hoogteverschil in een horizontale rioolpijp. Je kunt je voorstellen dat als je een rioolpijp precies horizontaal legt er altijd water + rommel in blijft staan.

Hoe schuiner de pijp, hoe sneller het water wegloopt. Dat is geen voordeel want als je water te snel wegloopt blijft de "rommel" liggen.

Proefondervindelijk is al heel lang vastgesteld dat je een afschot moet aanhouden van ca 1 cm per meter, dus een hoogtedaling van je pijp van 1 cm over een meter.

Een pijp die 3 meter lang is moet dus een horizontaal hoogteverschil bezitten van 3 cm, natuurlijk in de richting van het water. Het hoogste punt is dus altijd je inlaatkant, het laagste punt je uitlaatkant. Kun je dit niet bereiken dan werken met verticale pijpen want dan speelt dit niet.

Hoop dat ik je een beetje heb kunnen uitleggen wat afschot is.

kijk ook eens hier, ze noemen het wel verhang maar is precies hetzelfde.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Verhang

JP

avatar#4493
Corrèze
Berichten: 2
Reacties: 38

#8 Geplaatst: 2007-06-25 22:14:33

JP,

Alweer bedankt, natuurlijk was ik wel op de hoogte van de afloop, de romijnen hebben dat als eerste goed toegepast, maar bedankt, zo leer je weer wat extra's mbt termen etc.

Het hele verhaal is mij duidelijk, ik zal met de verbouwing en aanpassingen rekening houden met ontluchting, afschot etc.

Groet,

Roel

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#9 Geplaatst: 2007-06-25 22:27:21

nou op de goede afloop dan maar,

of zoals de Romeinen zeiden, Ad Fundum

De Engelsen zeggen "bottoms up" maar dat is in dezen niet zo'n geschikte term:)

JP

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#10 Geplaatst: 2007-06-26 06:20:56

Roel,

ik had gedacht dat ik in

http://www.infofrankrijk.com/pagina/Water+en+riool/1844/

de basisgedachten en principes enigszinz duidelijk uiteengezet had.

De daar gegeven hints in aanmerking nemende zou ik in jouw geval zeggen:

1. Maak de aansluitingen volgens het daar als afb. 6 te vinden schema.

2. Pas de twee beluchtingen toe, een voor de hoofdstandpijp van 125mm en een aan het uiteinde van de broyeur/wastafel/broyeur-leiding van beter 40 dan 32mm dia.

3. De broyeurs moeten in ieder geval een terugslagklep hebben; deze is vaak met een ontstoppingsopening gecombineerd.

4. Ik zou goed kijken of er geen mogelijkheid bestaat een zo recht mogelijk te leggen leiding te plaatsen. Er bestaan tal van mogelijkheden deze door een koker of de afgeschuinde hoek van een kamer te camoufleren. De inventiviteit van de klusser is hier gevraagd!

Christian von Klösterlein

avatar#4493
Corrèze
Berichten: 2
Reacties: 38

#11 Geplaatst: 2007-06-26 12:15:02

Heren al weer bedankt, duidelijk en zeker een zware klus om allemaal goed aan te pakken. Bij een echt goede DHZ zaak heb ik vandaag ook wat goede tips gekregen.

Sorry voor de fout in de romeinen, op het moment van verzenden zag ik deze type fout al, nobody is perfect.

gr.

Roel

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#12 Geplaatst: 2007-06-26 12:52:39

OK geeft niets, vergissen is menselijk, perfectie is Goddelijk.

Het zijn en blijven tips natuurlijk ten eerste omdat wij de praktische situatie niet kennen ten tweede omdat er vaak niet 1 oplossing is maar meerdere en ten derde wij (gelukkig voor jou) niet kunnen beschikken over jouw portemonaie.

Christian geeft vaak de ideale situatie en reageert daaruit, ik pak vaak het andere eind , de worst case en blijf daarvandaan. Uiteindellijk kom je altijd ergens daartussen uit want ideaal is het nooit, zeker niet in bestaande, praktische situatie en worst case ook niet. Beiden zijn grenzen en goed om te weten.

Het blijft altijd kosten/baten verhaal

succes

JP

avatar#4493
Corrèze
Berichten: 2
Reacties: 38

#13 Geplaatst: 2007-06-26 17:12:05

Ik wil nog even reageren op de tip van Christian en zijn water en riool verhaal:ik heb deze volledig uitgeprint. Goed stuk, die mij helpt bij het verder verwerken van de verbouwing. Zelf ben ik een gevorderde klusser op het gebied van water en hout, echter met plaatselijke maatstaven ben ik nog een leek. Gelukkig waren wij in staat een bijzonder goed onderhouden en gebouwd huis te kopen, maar wij willen toch de zaken verder verbeteren. De elektra is perfect, mede omdat de vorig eigenaar een elektricien was en nogal precies, soms vinden wij gewoon te veel draden op een plek, stopcontacten en lichtpunten zijn er ten overvloede, zelfs tot 360w.  Met het water staat het geheel anders. Deze is zoals Christian aangeeft in de loop der tijden verder aangepast en de druk op de leidingen neemt af met het gebruik van de diverse componenten. Wij proberen hier een beter plan te maken en hebben daar al vele tekeningen van gemaakt. Mede met de tips van JP en Christian hebben wij nu een goed basis plan kunnen ontwikkelen en weten wat we moeten doen, het kost wel een paar centen … maar daar krijg je op termijn veel plezier van terug. Ons project concentreert zich voorlopig op 4 punten: verbeterde watervoorziening en natte ruimte aanpassingen. Verbeterde sanitair en aanpassingen, 2e douche, van 1 toilet naar 3, waarvan 2 broyeurs, aanpassingen dus aan de afwatering naar de septic tanks, daarnaast een goede ontluchting aanleggen. Als 3e een goede mechanische ventilatie, zie dit onderwerp op dit forum door mij geopend. Als laatste aanleg van extra kamer in de garage.  In de nabije toekomst willen wij dan ook de zolder benutten, daarvoor komt meer kijken, zie o.a. bij constructie dakspanten. De adviezen hebben ons in zo verre daarmee verder geholpen dat wij de werkzaamheden niet gaan opstarten zonder het te betrekken van een verzekerde constructeur, er zijn wat vraagtekens bij de ooit geplaatste constructie. Wij maken gebruik van twee zeer ervaren Nederlandse bouwvakkers die een bedrijfje hebben in de Corrèze en kijken met spanning uit naar onze verbeteringen. Roel

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#14 Geplaatst: 2007-06-26 18:30:08

Je had het over lage waterdruk, heb je al eens aan een hydrofoor gedacht?

JP

avatar#4493
Corrèze
Berichten: 2
Reacties: 38

#15 Geplaatst: 2007-06-26 19:44:20

Wij hebben voldoende druk op de hoofdleiding, echter er zijn veel vertakkingen en de laatste douche komt aan het einde te liggen. 

Ons plan is nu naast de hoofdpijp twee aftakkingen te maken, een naar de bestaande infra structuur en twee naar de nieuwe infrastructuur. Aan de tweede infra willen wij meteen ook een tweede boiler plaatsen, vlak naast de nieuwe douche, mede omdat wij anders erg lang op het warme water moeten wachten. De pijp aan het einde van de oude infra was nog maar 10mm en moest dan nog 5 meter verder worden getrokken. De 1e douche zat daar voorin het plan vlak naast de boiler.

Nadeel zijn de kosten en arbeid, tevens het gevaar van bevriezen (zoals een ander stukje waarbij jij al iets hebt geschreven mbt boilers), de zolder is nog on afgewerkt, dus wij zullen rondom de boiler een infra moeten bouwen.

Roel

avatar#2896
Jeroen B
Berichten: 4
Reacties: 74

#16 Geplaatst: 2007-06-28 01:15:47

Roel,

In aanvulling op de bovenstaande uiteenzettingen wil ik nog een ervaring van mezelf toevoegen. De noodzakelijke beluchting van de afvoerleidingen kun je vaak ook bereiken door  gebruik te maken van een binnenhuisbeluchter. Je hoeft dan geen lange beluchtingspijp(en) aan te leggen.

Mijn standleiding waarop zowel wc, bad, wasmachine, separate douche en twee wastafels zijn aangesloten wordt belucht door twee binnenhuisbeluchters.

Dat scheelde mij het nodige aan aanleg van beluchtingsleidingen.

Bij het bepalen van de plaats van de binnenhuisbeluchter wel nadenken waar welke afvoerstroom vandaan komt en waar het risico bestaat van het vacuum zuigen van de leidingen.

Succes met de hele operatie

Jeroen B, 62

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#17 Geplaatst: 2007-06-28 01:40:42

Jeroen heeft zeker gelijk dat dit een optie is.

Zelf zie ik het als een ontwerpfout, als de ontwerper vergeten is een beluchtingsleiding te plaatsen kun je als noodgreep een beluchter zetten. Het is m.i. net zoiets als een waterslagdemper in een waterleiding. Dit is in een goed ontworpen en deskundig aangelegd systeem nooit nodig.

Je hebt natuurlijk gelijk in een bestaande situatie, dan kan het een reele optie zijn, Ik zou toch willen adviseren kijk eerst of je een normale ontluchting naar je dak kan krijgen op een beetje fatsoenlijke manier. Een beluchter is en blijft een technisch apparaat, heeft onderhoud nodig, gaat kapot, de plaatsing is belangrijk etc etc.

Een pijpje is 1 keer werk, daarna nooit geen omkijken meer naar.

JP

avatar#4493
Corrèze
Berichten: 2
Reacties: 38

#18 Geplaatst: 2007-07-01 08:16:43

Wat nu als er al een beluchting is aangelegd, maar dat deze wellicht zit weggeborgen in een of andere muur? Is het dan verkeerd om een tweede beluchter te hebben gemaakt?

En is het voor een septic tank die het al 20 jaar perfect doet, dan niet verkeerd om opeens een beluchter te maken?

Roel

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#19 Geplaatst: 2007-07-01 14:49:05

Hoe meer beluchting hoe beter, de septic tank kan zijn gassen kwijt en je hebt minder last van "luchtjes". Je hebt dan ook geen last van "geborrel" in je syphons en verbreken van watersloten. Over het algemeen wordt veel te weinig beluchting toegepast ipv te veel. Te weinig geeft problemen, te veel m.i. nooit.

Een septic tank is altijd een combinatie van aerobe vertering, anaerobe vertering, en gravitatieafscheiding.

Kort gezegd, eerst gaan de zuurstofminnende bacterien aan het werk, daarna zinkt "het" naar de bodem en gaan de zuurstofmijdende bacterien aan het werk.

De zuurstofminnende zijn veel effectiever, er zijn zelfs systemen om zuurstof te injecteren en de massa rond te pompen. Kwaad kan het dus zeker niet. Zoals gezegd de zuurstofminnende bacterien zijn veel effectiever en sneller, een systeem kan dus veel kleiner zijn. Dat het (nog) niet zoveel toegepast wordt komt omdat het nogal wat meer kost en ook constant stroom nodig heeft voor de  pompsystemen en nogal wat aandacht. Het is dus meer een industrieel proces dan huishoudelijk.

Een goede septic tank heeft altijd beluchters nodig om de zuurstofminnende bacterien hun kans te geven en om de restgassen die vrijkomen bij het "eten" van de bacterien af te voeren. Anders worden de zuurstofminnende gedood en werkt een tank niet goed  meer. Gevolg: vaak leegmaken en luchtjes.

Sommige mensen stoppen de ontluchtingen dicht bij "luchtjes" van de septic tank, precies de verkeerde actie dus.

JP

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#20 Geplaatst: 2007-07-01 17:22:25

Nog even over 'niet beluchten = ontwerpfout'

Zoals ik reeds op de website onder

http://www.infofrankrijk.com/pagina/Water+en+riool/1844/

aangegeven heb is dat een van de meest gemaakte ontwerpfouten bij rioleringen.

Het is ongeveer zo als met die ondingen van snoerschakelaars bij schemerlampen: wie de aanbeveling geeft een snoerschakelaar te plaatsen geeft daarmee toe dat hij bij het ontwerp een deugdelijke schakelaar vergeten is!

Natuurlijk kan je een snoerschakelaar plaatsen als er geen schakelaar op de lamp zit of de aanwezige niet meer te repareren is.

Natuurlijk kan je, als je riolering onder désyphonage lijdt een binnenbeluchter plaatsen, maar bedenk: dit is maar één van de opties. Ik zou steeds ook kijken of het in verband met nodige uitbreidingen/aanpassingen niet mogelijk is een fatsoenlijke beluchte standpijp aan te brengen.

In ons huis heb ik achter de wand waaraan bain, buanderie en WC's grenzen een standpijp van 125mm aangebracht en alle afvoeren daarop gelegd.

@ Jeanpierre: Het oude verhaal, ik streef naar het ideaal!

Maar iedereen zijn keuze.

Christian von Klösterlein

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#21 Geplaatst: 2007-07-02 02:17:32

Volgens mij zitten we niet ver van elkaar af, ieder op zijn eigenwijze.

Met de snoerschakelaar ben ik het helemaal eens, ondingen.

Het gebeurt nogal eens dat iemand denkt dat de lamp uitstaat en dus met zijn vingers in de fitting zit. Helaas, het was een 1 polige schakelaar en hij zit lekker aan de 230.

2-polige zijn beter, dus beide draadjes onderbroken en schakelend maar het zijn en blijven ondingen. Ondanks dat heb ik er toch wel enige in gebruik. Vertrouwen moet je nooit op een schakelaar, altijd stekker eruit of groep uitschakelen.

Mijn advies in deze was dus ook een aparte beluchtingspijp aanbrengen, wellicht op een iets andere manier maar dat volgt meer uit de praktische situatie.

JP

avatar#4493
Corrèze
Berichten: 2
Reacties: 38

#22 Geplaatst: 2007-07-02 17:57:00

Bij de mechanische ventilatie heb ik een stukje geplaatst die o.a. gaat over een deel van de broyeurs, met name de ontluchting.

Gr. Roel

avatar#4493
Corrèze
Berichten: 2
Reacties: 38

#23 Geplaatst: 2007-09-02 14:37:57

Weer terug van onze verbouwingen, zijn wij er achter gekomen dat het maken van een ontluchting voor de toilet groep, technisch bijna onmogelijk is. Niet alleen zitten de pijpen en muren op de verkeerde plaatsen in de weg, wat voor het werk en huis een groot risico is. Wat wij nu hebben kunnen maken is een PVC buis tot op zolder van 40mm met een ontluchter.

Wij hebben van een klein huis met 1 slaapkamer en 1 badkamer, nu een huis gemaakt van 2 slaapkamers en twee badkamers, verder hebben wij voor de 2 badkamers afzonderlijke boilers geplaatst. Van 1 toilet zijn wij nu naar 3 toiletten gegaan (2 broyeurs). De toiletten werken erg goed.

Al met al werkt alles goed en zijn wij tevreden. Het heeft heel wat pvc pijp, koper leidingen en elektra kabel gekost.

Roel

avatar#4639
Kleine
Berichten: 18
Reacties: 170

#24 Geplaatst: 2007-09-08 21:32:39

Allen,

wij zijn nog lang niet in het stadium van plaatsen, maar ik ben wel al bezig met leidingplannen. Bij gebrek aan ruimte om dikke leidingen weg te werken komt ook bij ons een broyeur in beeld. Nu roept iedereen, maar dan ook werkelijk iedereen: "oh die maken zoveel herrie". Nou vind ik persoonlijk dat een gewone plee doortrekken met water ook een takkeherrie maakt. Maar hoe zit dat nu werkelijk met die broyeurs? Wie heeft ze al en weet of je erdoorheen slaapt?

Kleine

avatar#50
Colombe
Berichten: 21
Reacties: 227

#25 Geplaatst: 2007-09-09 07:22:28

Ik heb er zelf een. Ze maken inderdaad wat meer lawaai dan het doortrekken van een wc en blijven nog een paar seconden draaien als het water al gestort is. Of je er doorheen slaapt hangt af van vele omstandigheden. Echt een probleem lijkt mij het niet. Overigens zou ik, als het maar enigszins kan, kiezen voor een gewone afvoer. Zo'n broyeur heeft wel eens storing, trekt de grote boodschap regelmatig niet in één keer leeg etc. Als het dan echt moet: jouw idee van 32mm buizen lijkt me aan de krappe kant, ik zou in ieder geval 40 of 50 mm nemen.

Succes

René

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#26 Geplaatst: 2007-09-09 09:23:43

Een aantal dingen die onder 'mechanische ventilatie' geschreven zijn gelden ook voor broyeurs.

- de kast moet goede geluidsisolatie hebben

- de leidingen moeten zo gelegd zijn dat zij het geluid niet versterken

- een elastische aansluiting tussen broyeur en leidingen is aan te bevelen.

Overigens, ik heb net bij een 'klassieke' WC, die aan een voorwandinstallatie opgehangen is, de afvoerbuis dik geïsoleerd om het geluid te beperken. Het inbouwreservoir was reeds door de fabrikant met poystyreenschuim (piepschuim) geïsoleerd.

Ceterum censeo:

Waar het enigszins kan een conventionele WC met 100mm afvoer plaatsen (in NL: 110)!

Christian von Klösterlein

avatar#4493
Corrèze
Berichten: 2
Reacties: 38

#27 Geplaatst: 2007-10-28 13:24:21

Wij hebben nu 2 broyeurs geplaatst en een nieuw traditioneel toilet. Perfecte oplossing, geluid is ongeveer te vergelijken met een normaal wc, het doortrekken (knop duwen) gaat gewoon makkelijk, alles spoelt weg. Ideale oplossing voor nieuwe situaties, waar je de pijp achter een dunne muur wil wegwerken.

Een van onze broyeurs heeft een pijp die eerst 2 mater naar boven loopt, daarna 10 meter afschot naar de normale afvoer met een pijp van 32mm. Als je een te ruimere pijp neemt, kan de druk van de broyeur wellicht onvoldoende druk uitoefenen om alles weg te krijgen, wij hebben geen probleem. Wel is het nodig om voor extra ontluchting te zorgen, mede omdat anders gootsteentjes gaan meezuigen.

Roel

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#28 Geplaatst: 2007-10-30 07:02:46

Ho ho, kent hier iemand het hydrostatische paradoxon niet?

De druk in een hydraulisch systeem hangt, behalve van het soortelijk gewicht van de vloeistof, uitsluitend van het hoogteverschil af, niet van de hoeveelheid vloeistof boven het meetpunt. Bij stromende (hydrodynamische) systemen komt hierbij het drukverlies door de leidingsweerstand (wrijwing in de leiding). En die is juist bij een ruimere diameter geringer!

Christian von Klösterlein

Behalve dat, Roel, gefeliciteerd met het geslaagde systeem. En je hebt er goed aan gedaan voor een voldoende leidingsbeluchting te zorgen. Mijn zeggen sinds anno 19..

avatar#4493
Corrèze
Berichten: 2
Reacties: 38

#29 Geplaatst: 2007-10-30 15:18:13

Christian,

Wij hebben heel veel gehad aan o.a. dit forum met veel van onze verbouwingen, soms zijn kleine tips, het begin ... of vervolg van .... of de conclusie van groot nadenken. Nog steeds zijn wij in de verbouwing, broyeur nummer 3 moet nog volgen. Kosten gieren natuurlijk de pan uit, maar dan heb je ook wat.

Ik zou het allemaal graag eens tekenen, maar met papier en potlood is dat nogal een chaotische opzet, JP had daar volgens mij een software pakketje voor, eenvoudige lijntjes met pijltjes etc. Ik zou dat best eens willen opzetten, dus als iemand iets weet .. graag.

Gr.

Roel