Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

mechanische ventilatie

Auteur Bericht

avatar#4493
Corrèze
Berichten: 2
Reacties: 38

#0 Geplaatst: 2007-06-25 22:38:25

Na diverse goede tips te hebben ontvangen van Christian en JP heb ik nu weer een vraag nu mbt mechanische ventilatie.

Toen wij ons huis kochten hebben wij vooraf een klein onderzoek laten doen door de inspecteur die ook het verplichte onderzoek heeft moeten doen voor de verkopende partij. Wij kregen het advies om o.a. de mechanische ventilatie te verbeteren. Nu kan dat op heel veel manieren, wij hebben het idee om dit op te lossen met onderstaande producten een aanpak.

Wij kopen een Pavillon air hydrocomut bij Gedimat.fr, ook Lapeyre.fr verkoopt dit soort apparatuur, beide bedrijven zijn grote DHZ bedrijven = extraction permanente de l'air.

Ons plan is om dmv dit soort apparaten, de aanzuig pijpen aan te sluiten aan de o.a. wc, bijkeuken, badkamer en keuken. De afvoer gaat naar buiten. Omdat de afzuigkap van ons kooktoestel met een buis al naar buiten is afgevoerd, door een muur van 60cm, willen wij gebruik maken van dit kanaal. Tot nu toe redelijk gewoon. Wij willen echter de lucht afzuiging en de afzuiging van keuken kook afzuigkap aan elkaar aansluiten, V of T stuk, en de gezamenlijk lucht door het apparaat laten afvoeren.

Twee vragen:

wie heeft ervaring met dit soort afzuiging systemen en twee is dat T stuk voor de keuken wel een goed idee, of krijg je daarmee een verkeerde circulatie. Hoe los ik punt twee dan op? Mede omdat het opnieuw boren van een gat in de muur geen makkelijk opdracht is als ik de afzuiging voor het koken apart wens te houden.

Wij zijn er bewust van dat wij ook invoer roosters moeten maken voor de nieuwe verse lucht aan te voeren.

Gr.

Roel

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2007-06-26 06:25:21

Roel,

bij een mechanische ventilatie (VMC = ventilation mécanique controlée) die meerdere vertrekken bedient moet het leidingsysteem zorgvuldig ontworpen en afgestemd zijn. Anders worden bij het openen/inschakelen van één afzuigpunt alle andere op een moeilijk voorspelbare manier beïnvloedt (mijn ervaring met industriële afzuigsystemen). In principe hetzelfde als bij waterleidingsystemen waar bij het openen van een wastafelkraan de douche nog maar een beetje pieselt. Zie de uiteenzettingen in

http://www.infofrankrijk.com/pagina/Water+en+riool/1844/

en vooral de inleiding ervan.

Belangrijk voor een vertakt afzuigsysteem:

1. Alle aansluitingen dienen met een Y-stuk op de hoofdleiding aangesloten te worden. Niet voor niets bieden alle leveranciers het polyp-systeem ipv een vertakt systeem aan: alle leidingen worden daar op een centrale afzuigdoos aangesloten - meer leidingen, maar minder kans op onderlinge beïnvloeding.

2. De afzuigkracht (de luchtsroom in liter/min of m3/h) per aansluitpunt is afhankelijk van de van de door de ventilator opgewekte volumestroom en alle weerstanden in het hele net. De weerstand per aansluitpunt hangt af van leidinglengte en -diameter, verder van alle inbouwsels zoals bochten, aftakkingen etc. Hoe meer weerstand hoe minder afzuiging.

3. Het is een beproefte techniek alle leidingen per berekening of schatting/ervaring grof te dimensioneren en dan in de praktijk het systeem te 'fijntunen' met behulp van Einbaudrosseln, dat zijn smoorplaten die de weerstand van de onderlinge takken aanpassen.

4. Vertakte systemen kunnen geluidsproblemen hebben. Zowel het leidinggeluid an sich als ook geluidsoverdracht van vertrek tot vertrek.

Maar veel hangt van de situatie ter plekke af, bijv. hoe lopen de bestaande leidingen (gaines).

Christian von Klösterlein

avatar#4493
Corrèze
Berichten: 2
Reacties: 38

#2 Geplaatst: 2007-06-26 12:11:35

Bedankt voor de uiteenzetting, moeten wij dus nog duidelijk allemaal eens goed bestuderen, de leidingen moeten wij allemaal nog gaan aanleggen.

Roel

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2007-06-26 16:57:14

Roel, als je al een gat hebt kun je het eenvoudig wat groter maken toch?

kijk ook maar eens op het forum voor mogelijkheden en onmogelijkheden.

Dan kun je eenvoudig een pijpje erdoor steken voor de afvoer ventilator en een pijp voor afvoer mechanische ventilie.

Ik hou zelf niet van gecombineerde afvoerkanalen voor lucht, geeft vaak problemen.

Het kan natuurlijk wel als de zaak op elkaar afgestemd en ingeregeld is zoals Christian zegt met instelbare restricties, maakt het wel erg moeilijk.

Het is namelijk geen statisch geheel, je mech. ventilator heeft verschillende snelheden/standen, je afzuigkap ook meestal of traploze regeling van weinig debiet tot maximaal. Je krijgt dat nooit goed ingeregeld en je zult dus kookluchtjes terugkrijgen in je toilet of toiletluchtjes bij je fornuis, aan jou de keus.

Voor algemene informatie over mech. ventilatie zie eens:

http://www.milieucentraal.nl/pagina?onderwerp=Gebalanceerde%20ventilatie#Goed%20gebruikt,%20werkt%20het%20beter

Tegenwoordig, en zeker voor jou is de nachtventilatie interessant, vroeger werd de mech. ventilatie 's-nachts uitgezet of in de laagste stand om energie te besparen.

Zoals ook bij zoveel andere zaken zijn de inzichten veranderd. 's-nachts (behalve in de winter) maximaal afvoeren, zeker bij huizen met grote massa want dan krijg je nachtkoeling.

De warme lucht wordt 's-nachts afgevoerd en de koele nachtlucht de constructie ingebracht. Deze kan de massa (steen) goed van binnenuit koelen en warmte afvoeren.

De les: zorg dat je mechanische ventilator goed regelbaar is, liefst vanuit de woonkamer oid met een regelaar of 3 standen schakelaar of nog mooier, traploze electronische regeling, nog mooier met fuzzy regeling. etc etc. We zitten bijna in de domotica in een paar stappen zie je wel, het prijskaartje steeds hoger. Aan jouw de keus.

JP

avatar#4493
Corrèze
Berichten: 2
Reacties: 38

#4 Geplaatst: 2007-06-26 17:46:58

Vandaag maar even op basis van de informatie die ik hier heb gekregen even wat research gedaan.

In Nederland wordt voor een centraal mechanische ventilatie veel gewerkt met de ITHO CVE ECO-fan 2 E, deze voorzien van eurostekker en is met name geschikt voor woningen waar veel aandacht wordt besteed aan het bereiken van lage energiekosten. Ook verkrijgbaar de CVE ECO-fan 2 P, deze is voorzien van perilexstekker ????????? Wat hoe ...... 4 pinnen. Wat het voordeel is, kan ik niet echt ontdekken. Apparaat 1 kost 200 en apparaat 2, 210 euro. De gehele woning kan hierop worden aangesloten, dit apparaat heeft ruim voldoende zuigkracht. Daarbij is een draadloze regelset te krijgen, met 3 standen, handig zoals ook JP in zijn bericht aangaf. In de demonstratie die ik kreeg bleek het apparaat zelfs in stand 3 bijna geheel geruisloos.

De grote winst van deze ITHO afzuiger zou de energie besparing zijn, wel tot 60 euro per jaar. Een veel minder sterk product in Frankrijk, kost vanaf 100 euro, echter dan heb ik er 2 nodig, dus de energiewinst komt dan snel naar je toe. Nadeel: centrale installatie zal betekenen dat alle leidingen naar 1 plek moeten komen, dat is bouwkundig natuurlijk een probleem. Voordeel is wel ... volgens ITHO, dat je rustig de diverse buizen met elkaar kan koppelen. Dat zal dus erg puzzelen worden, hoe ik dat allemaal moet aanbrengen. Wellicht zoals Christian al aangaf een hoek benutten voor de diverse leidingen van water, riolering en afzuiging en deze met een schuin vlak afwerken.

Wie heeft ervaring met dit materiaal, de echte specificaties zijn voor mij helaas .. als niet techneut, moeilijk te lezen? kijk eens bij www.itho.nl.

Roel

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2007-06-26 18:04:22

Een perilex is een speciale stekker / wandcontactdoos combinatie die veel gebruikt wordt/werd bij kooktoestellen geschikt voor 380 V of 2 *230 V.

Perilex is eigenlijk voor de vakman omdat het voor 2 doeleinden kan dienen.

Dus krachtstroom (380 of 440 V)

of 2 keer 230 V voor kookdoeleinden om de keramische plaat of oven te verdelen over verschillende groepen.

Vraag maar per technische specificatie wat je niet begrijpt anders wordt het wel erg moeilijk.

De perilex aansluiting zou ik eigenlijk maar aan de vakman overlaten.

JP

avatar#4493
Corrèze
Berichten: 2
Reacties: 38

#6 Geplaatst: 2007-06-26 20:04:10

Jp, bedankt. De oude eigenaar was een freak met electra, zie nu mijn logo met de meterkast, hij heeft alles dubbel uitgevoerd, dus ik heb ook de periflex contactdozen, naast belangrijke apparatuur. Ga ik dus wellicht wel gebruiken.

Roel

avatar#4493
Corrèze
Berichten: 2
Reacties: 38

#7 Geplaatst: 2007-07-02 17:55:15

Wij blijven moete hebben met het onderwerp, mede omdat vele bedrijven en mensen ons andere informatie geven.

Laat ik de ultieme vraag maar eens stellen?????

Stel: ik laat van onder naar boven mijn toiletpijp lopen van 100mm. Onderaan gaat de pijp in de grond naar mijn septictank. Bovenaan, maken wij zoals eerder besproken een ontluchting door het dak. Op de 3 verdiepingen maken wij toiletten, onderin een gewone met de 100mm afvoerpijp, middenin sluiten wij een broyeur aan en op zolder nogmaals een boyeur. De broyeurs tappen wij af/ sluiten wij aan, op de grote afvoerpijp van 100 dmv een 32mm aansluiting (pijp dikte broyeur volgens specificaties).

Naast deze installatie leggen wij een mechanische afzuigsysteem pijpleiding aan, de uitblaaskant, plaatsen wij aan het einde van de toilet ontluchting, zodat wij maar 1 pijp op het dak hoeven te gebruiken. Dus de afzuiging gaat rechtstreeks op de pijp naar buiten, waar ook de ontluchting van de toiletten zit. Deze aansluiting laten wij net onder het dak met elkaar aansluiten, waarbij wij beide pijpen zo scherp mogelijk gericht naar het dak willen verbinden. Omgekeerde Y aansluiting?

Als derde hebben wij de afvoer van 3 wastafels en 1 douche die naar de schone water septic tank loopt, boven in op zolder willen wij deze ook laten ontluchten door de toilet ontluchtingspijp.

Voordeel: wij hebben maar een dakafvoerpijp nodig, alle drie de systemen ontluchten op de hoofdpijp van de toiletten van 100mm, de mechanische ventilatie uitvoer door middel van de motor, volgens ons kunnen daar geen luchtjes terug vloeien.

Heren, bijt u hier maar eens op stuk?????

Vast bedankt. Roel 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#8 Geplaatst: 2007-07-02 19:33:10

Roel,

goed uitgelegd, ik weet nu waar jij het over hebt. Morgen ochtend mijn reactie (vóór ik aan het werk ga) in de zin van 'nu en dan een probleem oplossen houdt de geest scherp'.

Christian von Klösterlein

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#9 Geplaatst: 2007-07-02 20:53:32

Roel en Christian, ik heb jullie een schetsje toegestuurd, dan weten we of we over hetzelfde praten.

Het is in pdf en visio, hoop dat jullie het kunnen lezen.

JP

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#10 Geplaatst: 2007-07-03 05:47:26

Roel,

ik heb het ook zo begrepen als Jeanpiere het in zijn schetsje laat zien.

Ik zou nooit twee verschillende systemen in één dakafvoer verenigen. Geen schorstenen, keuken- of badafzuigingen en geen rioolbeluchtingen. Het kost dan een dakdoorvoer extra, maar je vermijdt alle problemen.

Normaal, als de keukenventilator in bedrijf is, zou niets gebeuren. Deze luchtstroom zou zelfs de rioolontluchting door injectorwerking meenemen (jouw broekstuk oftewel invers Y-stuk waar de aanvoeren op de benen gebeuren), en als een WC doorgetrokken wordt dan komt een beetje keukenlucht in de rioolpijp, wat zeker niet erg is. Maar als er wind op de uitstroomopening boven op het dak staat kunnen zich moeilijk voorspelbare verschijnselen voordoen. Als de keukenventilator uitstaat zou de invallende luchtstroom zeker deze kant op gaan, en die neemt dan zeker lucht uit de rioolontluchting mee, ook is de injectorwerking bij het inverse Y-stuk gering. Denk niet dat een terugslagklep dit voorkomt - reukdichte terugslagkleppen bestaan niet.

Een mogelijkheid die aan je esthetische eisen voldoet zou de concentrische plaatsing van keukenontluchting en rioolontluchting zijn, of het camoufleren van de twee naast elkaar staande pijpen door een dikker die er over heen geschoven is. Maar ook dan ben je niet helemaal gevrijwaart van mogelijke beïnvloeding. Bovendien bestaat zoiets volgens mij niet als kant-en-klare oplossing, het is steeds maatwerk.

Dus, ik zou het zekere voor het onzekere nemen en twee afvoeren plaatsen!

Zegt daar iemand 'typische Christian-oplossing'? ;-))

Christian von Klösterlein

avatar#4493
Corrèze
Berichten: 2
Reacties: 38

#11 Geplaatst: 2007-07-03 11:45:53

Ha ha, het is een teleurstelling om te moeten constateren, dat mooi, nooit altijd goed is.

Christian bedankt voor de moeillijke oplossing, maar ik waardeer je antwoorden en ga zeker rekening houden met deze tips.

Van JP heb ik een uistekende tekening gekregen van mijn bedoelingen, ik had zelf ook zo'n soort schets gemaakt. Helaas zelfs nog veel ingewikkelder, mede omdat ik nog veel meer zaken in een soort centrale koker wil plaatsen. Zie eerder reacties van o.a. Christian en JP.

Mijn koker bestaat dan uit:

A: toevoer water, zowel warm en koud naar alle verdiepingen, inclusief twee boiler opstellingen.

B: afvoer vuil water van wastafels (4x) en douche (2x), tevens beluchting.

C: afvoer van Toilet water en tevens beluchting.

D: afvoer en aanvoer van mechanische ventilatie.

E: elektra masterpijp.

F: communicatie / ethernet pijp.

Natuurlijk rekening gehouden met nat en droog etc.

Al met al een echt project. Jammer dat wij op dit forum geen foto's kunnen plaatsen, anders zou ik na de werkzaamheden deze kunnen tonen.

gr.

Roel

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#12 Geplaatst: 2007-07-03 12:21:39

Roel,

ik ben wél in de foto's geinteresseerd. Als je die aan mij privé mailt kan ik deze in mijn zoom-album zetten en misschien later in een stuk op de website-rubriek 'klussen en bouwen' gebruiken.

Bij voorbaat dank!

Christian von Klösterlein

avatar#4493
Corrèze
Berichten: 2
Reacties: 38

#13 Geplaatst: 2007-09-02 14:52:06

Retour uit Frankrijk en veel ervaringen opgedaan met het verbouwen van het huis, alles vanaf riool, betegelen, trappen, muren aanleggen, isolatie, riool, septic tanks, parket etc. mogen meemaken en doen. Geen enkel echt groot probleem ondervonden, handig genoeg dus.

De mechanische ventilatie hebben wij op 2 verschillende plaatsen in het huis aangelegd.

1 apparaat voor de keuken, bijkeuken, woonkeuken en badkamer. 1 apparaat voor de zolder, slaapkamer, badkamer2 etc.

Pijpen en gaten gemaakt, alles netjes opgebouwd volgens specifikaties, dure grap met alle buizen, hulpstukken, apparatuur, afdekplaatjes, afsmeren, uithakken etc.

Alles werkt.  MAAAAaaaaaaar, wat een geruis geven die apparaten Pavillon air hydrocomut (van 28db tot 40 db op de specificaties). Op een berg in alle stilte hoor je de apparatuur blazen op het terras. Mijn vrouw werd er gek van, met name onder het slapen. De apparatuur hebben wij wederom afgekoppeld en retour gegeven aan de leverancier. Een doorlopend gezoem van ventilatie is een vervelende zaak. Wij zoeken nu een betere oplossing. Of een ventilatie die alleen aangaat als deze nodig is, koken, douchen etc. of een echt goed apparaat met een zeer laag niveau van continu aanstaan. In Nederland is daar Itho wellicht een goede leverancier. In oktober moeten wij wederom voor het vervolg van de bouw, wellicht hebben wij dan de juiste oplossing.

Gr.

Roel

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#14 Geplaatst: 2007-09-03 20:29:47

Roel,

de geluidsafgifte van de ventilatorunit zelf (28 tot 40 db) zegt opzich nog niet veel. Bij  alle ventilaties (en ook heteluchtverwarmingen, deze ondingen, en airco's) is geluidsbeheersing een van de moeilijkste dingen. De luchtkanalen zijn nu eens goede klankborden, en resonantie is een bekend verschijnsel.

Goede maatregelen zijn daarom:

- de ventilatieunit alleen met een rubbermanchet aan het systeem aansluiten

- alle kanalen met verende en/of gevoerde ('gepolsterde') beugels ophangen

- de kanalen rondom isoleren

- nooit kanalen achter dunne wandplaten zoals placoplatre leggen.

Ik heb meegemaakt dat de installateur van een laboratoriumsafzuiging drie keer terug moest komen om er iets aan het geluid te doen!

Een intelligente tijdschakeling is nooit weg. Met korte vertraging samen met het licht inschakelen, met lange vertraging uitschakelen. Met kort bedoel ik iets van 0,5 - 2 min, met lang iets van 5 - 15min.

Christian von Klösterlein

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#15 Geplaatst: 2007-09-03 20:42:52

Ik heb een mechanische ventilatie aangeschaft en wil die van de herfst aansluiten in de badkamer, die naast de keuken ligt. Ik maak voorzichtig (hoop ik) voor de afvoer een gat van 15 cm doorsnee door de buitenmuur en pierre op 2,5 meter hoogte (bij ons zijn de kamers boven én beneden bijna 2.60 hoog – alleen de deuren halen de 1,90 niet eens: au!). In een verlaagd plafond wordt in buizen de douche, wc en wastafelruimte afgezogen. Een vierde, bredere buis komt in de keuken zijn afzuigwerk doen. De unit, die afzuigt, zit in een kunststoffen doos. Die wil ik vanwege het te verwachten contactgeluid tegen de buitenmuur ophangen en niet aan het plafond. Daar slapen we namelijk direct boven. Is er iemand die me kan raden of ik iets elastisch moet zetten tussen doos en muur om het contactgeluid te minimaliseren?

Oh ja, op al die mechanische ventilatie apparaten staat dat ze continue moeten draaien (er zijn wel twee snelheden mogelijk). Maar als het toch een beetje lawaaierig systeem is, wilde ik het koppelen aan de lichten in badkamer en keuken. Als er een brandt, dan draait de mechanische ventilatie.

Zijn daar grote principiële bezwaren tegen? De afvoer naar buiten wordt keurig afgedekt met een rooster met horrengaas, zodat ik het wat grotere ongedierte buiten hou.

Groet,

 

Frans

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#16 Geplaatst: 2007-09-03 20:44:10

Oeps. Christian heeft een deel van mijn vraag al beantwoord op het moment dat ik hem verstuurde...

Helderziend?

vr.gr.fr.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#17 Geplaatst: 2007-09-03 20:57:28

Frans,

hier dan een advies van de niet-helderziende Christian.

Als je de kast van de afzuigunit tegen een massieve muur wilt zetten, zou ik deze op 'silentblocs' zetten of eraan hangen. Deze dingen (duits: Schwingmetallpuffer) zijn cylindrische rubberblokken met aan weerskanten een erop gevulcaniseerde metaalplaat die of een schroefdraad of een tapbout heeft. Verkrijgbaar in de betere automaterialenzaak of gereedschapswinkel.

Als je er niet uitkomt help ik je graag verder. En voor de rest: mijn notitie van een halfuurtje geleden!

Christian v.K.

Aanvulling 21:10:

Een dikke rubberplaat eronder en dan lange bouten is niet de oplossing! Er mag juist geen metallische verbinding tussen kast en muur zijn. Het rubber van de silentblocs de-solidariseert juist kast en muur.

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#18 Geplaatst: 2007-09-05 12:17:42

Dank je Christian,

Dat ophangen zal wel lukken. Ik heb dikke rubberen stroken waarvan ik er eerst twee op de muur zet en daar op bevestig ik de unit. En verder dicht ik de ruimtes in de muur rondom de afvoerslang met pur (wat zouden we toch zonder moeten?). Ik wil wel iets meer informatie over het tijdschakelmechanisme. In principe wil ik de mechanische afzuiging alleen automatisch laten starten als iemand gebruik maakt van douche of WC. Voor de keuken is een handmatige aan- en uitschakeling het ‘handigst’. Maar de automatische afzuiging zou pas tussen de twintig en dertig minuten na het verlaten van badkamer weer moeten uitgaan. Daarvoor zou een bewegingssensor geschikt zijn. Maar tot op heden heb ik er geen kunnen vinden met een vertraging van meer dan 5 minuten. Weet iemand een betere tijdschakeloplossing?

Frans

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#19 Geplaatst: 2007-09-05 20:58:34

Frans,

ik ben tot noch toe alleen tijdschakelingen tegengekomen die met de lichtschakelaar gekoppeld zijn. Bewegingssensor of 'lichtschranke' zou in principe ook moeten kunnen.

Hoe zou het zijn bij de elektronica-knutsel-shop van Conrad te kijken?

www.conrad.nl

Succes!

Christian v.K.

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#20 Geplaatst: 2007-09-06 09:21:34

Frans,

Tijdschakelmechanisme c.q. oplossing de techneuten onder ons noemen dat een naloopregeling.
Sommige fabrikanten leveren die standaard op hun ventilatoren (Google op ventilator naloopregeling).
Ze werken goed in ruimtes waar na 2 tot 3 maal de lucht inhoud verversen het probleem is opgelost, met name de stank in de WC.
De badkamer en douche is een ander probleem ook nadat een aantal malen de lucht inhoudt is ververst zijn de wanden soms nog drijfnat en blijft er behoefte aan ventilatie.
Handiger voor dit soort ruimtes is een ventilator geschakeld door een hygrostaat dan weet je zeker dat hij pas uitschakelt als de luchtvochtigheid tot aanvaardbaar niveau is gedaald.

Rob van der Veer

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#21 Geplaatst: 2007-09-06 09:35:41

Overal verkopen ze tegenwoordig hygro-VMC's, die zelf adh van vochtigheid in de lucht hun gedrag bepalen: standje 1 of 2, maar niet uit. Een VMC hoort continu lucht het huis uit te blazen en zuigt die aan via de technische/natte ruimtes als WC en/of badkamer. Maar als je er bij dit type een extra aan/uit schakelaar bij zet kan je hem ook overrulen en uit zetten als dat echt nodig is.

avatar#4493
Corrèze
Berichten: 2
Reacties: 38

#22 Geplaatst: 2007-10-30 15:31:17

Wij hebben bijna alles onderzocht en kwamen tot 1 conclusie.

Wij hebben onze franse ventilatie weggedaan (zie stukje eerder) en hebben een ITHO- CVE eco fan, centrale ventilatie meegenomen naar Frankrijk, met twee remote (draadloze) bedieningen. Keuken, badkamer, bijkeuken en hal worden nu perfect geventileerd, zelfs de muren worden zichtbaar witter door het optrekken van het vocht, dit was al na 48 uur goed zichtbaar. 

Fantastische, weinig niveau in de laagste stand, je hoort bijna niets, maar het werkt al perfect. Bij de instelling midden en hoogstand wordt het weer wat luider, maar systeem schakelt zichzelf terug als je dat instelt, er zit een interval op. Een absolute aanrader, kost wel wat geld, bij DHZ zaken 365 euro voor deze set, on-line 265 euro. Kijk bij www.itho.nl button ventilatie, woningventilatie, daarna centrale systemen.

Roel